Skocz do zawartości

Head e speed pro

Victor

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Edwin napisał:

No właśnie,co mi kurczakowi wagi 66 kg do head było, choć z przed kilku sezonów do tyłu na komórce 165 która była zasadniczo wyższa ode mnie fajnie się jeździło,ale nie pamiętam rocznika.

To byłeś bez szans, te narty bez dociążenia żyją własnym życiem, nie słuchają narciarza. Ja miałem problemy z czarną komórką SL z 2014 roku, bo byłem wtedy po poważnej chorobie i ważyłem 75 kilo. Przy czym te czarne były dużo bardziej wymagające aniżeli późniejsze wersje w białym kolorze. 

• Like 1

15 minut temu, tomkly napisał:

To byłeś bez szans, te narty bez dociążenia żyją własnym życiem, nie słuchają narciarza. Ja miałem problemy z czarną komórką SL z 2014 roku, bo byłem wtedy po poważnej chorobie i ważyłem 75 kilo. Przy czym te czarne były dużo bardziej wymagające aniżeli późniejsze wersje w białym kolorze. 

Co Ty ,za cienki Bolek ze mnie był.

A zawsze słyszałem, że waga nie ma znaczenia...

Edytowane przez Edwin

2 godziny temu, tomkly napisał:

Kluczowa jest waga, absolutne minimum to 80 kilo, natomiast w długościach od 180 cm wzwyż to przynajmniej 90 kg. Jak jeżdżę na komórce FIS na 193 cm to i mnie brakuje dociążenia, dlatego kupiłem krótszą wersję na 186 cm z radiusem nie 30 a 25 metrów. FIS to narta dla gości w typie Bode Millera - 100 kilo plus mięśnie strongmana. Tak jak pisze Labas, to są genialne narty na tyczki, trudno byłoby mi wskazać inne narty, które zapewniają takie osiągi, z tego co jest dostępne; nazwijmy to umownie; seryjnie na rynku.

Tak .. a dziewczyny w Pucharze po lekturze forum kamizelki sobie obstalowały i kostki ołowiu wkładają .. widok siostry Maryny w wagoniku na Kaspro z nartą 189 GS FIS a umówmy się - przy całym szacunku i sympatii jakoś taka niskopienna 🙂 i nartą sterczała ponad głowy choć właścicielka zaginęła pod ramionami  .. sam też się zastanowię .. 67-69kg, może rąbnę curexovi juniorskie 🙂 bo i tak swoje tele zmienia na >180 - co oznacza efektywną długość + minimum stopa 🙂 .. kocham legendy o sporcie 🙂 ale pora zabrać psy i iśc odebrać curexa z siłki. Minimum 80kg to jej serie w martwym 🙂 i okolice przysiadu. Ale kurcze .. FIS to FIS - zobowiązuje. Mnie akurat do opłat 🙂

M.

Bardziej poważnie : nie mylmy nart "w specyfikacji FIS" okraszonych marketingiem i szatą graficzną zgodną z obrazkami na ekranie TV z nartami WC FIS 🙂 które tam jadą - o detalach setupu nie wspominając. Ale +100 do ego za FIS WC zasłużone i zdebetowane z karty kredytowej 🙂 .. teraz tylko przytyć .. zrobię sobie na noc budyń.

Edytowane przez Marxx74x
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 2

41 minut temu, Marxx74x napisał:

Tak .. a dziewczyny w Pucharze po lekturze forum kamizelki sobie obstalowały i kostki ołowiu wkładają .. widok siostry Maryny w wagoniku na Kaspro z nartą 189 GS FIS a umówmy się - przy całym szacunku i sympatii jakoś taka niskopienna 🙂 i nartą sterczała ponad głowy choć właścicielka zaginęła pod ramionami  .. sam też się zastanowię .. 67-69kg, może rąbnę curexovi juniorskie 🙂 bo i tak swoje tele zmienia na >180 - co oznacza efektywną długość + minimum stopa 🙂 .. kocham legendy o sporcie 🙂 ale pora zabrać psy i iśc odebrać curexa z siłki. Minimum 80kg to jej serie w martwym 🙂 i okolice przysiadu. Ale kurcze .. FIS to FIS - zobowiązuje. Mnie akurat do opłat 🙂

M.

Muszę chyba kratę browara zapakować za pazuchę na przyszłość. Może mnie dociąży😁 Ja mówię z perspektywy leszcza.Gdzie mi tam nawet do juniorskich ścigaczy,o Marynie nawet nie wspomnę . Ja mówiłem tylko o konkretnej narcie,nie o długości nart. 

Dla mnie to prawie wszystke narty przy moich parametrach  ,to za długie w rozumieniu wielu na forum.

Mi to nie przeszkadzało na sl 175 też jeździłem 😄Ja  odniosłem się do konkretnej firmy ,w długości nie wnikałem.

A ułomkiem nie byłem bo kiedyś 130 w przysiadzie na serię robiłem i 125 wyciskałem😁

Edytowane przez Edwin
  • Thanks 1

37 minut temu, Marxx74x napisał:

zrobię sobie na noc budyń.

A tam budyń-kisiel zrób 😉

…ostatnio byłem na hali młodziutkie dziewczęta szczuplutkie drobniutkie może to 50 ważyło a narta fakt SL fis 157 co one wyprawiały na tych tyczkach-szok,że tak można 🤦‍♂️ pani trenerka też malutka drobniutka narta poważna pod butem i raczej bez ołowiu i kamizelki 😉

Edytowane przez Victor
  • Thanks 1
  • Haha 1

Dlaczego mam niby nie słuchać @Victor? Budyń zjadł Junior a ja kisiel. Kilogramy przybywajcie, inaczej narty będą robić co chcą. Jakim cudem jeździłem kiedyś na PRE7 215 kupionych tylko ze względu na MRR z czarną sprężyną ..

Swoją drogą marka PRE7 to ciekawa historia hand made'ów gdzieś że styku Kanady i Stanów - to czasy sprzed internetu obrazkowego więc moje śledztwo utknęło w Gopherze czy innych wynalazkach 🙂

M.

• Like 1

13 godzin temu, Marxx74x napisał:

M.

Bardziej poważnie : nie mylmy nart "w specyfikacji FIS" okraszonych marketingiem i szatą graficzną zgodną z obrazkami na ekranie TV z nartami WC FIS 🙂 które tam jadą - o detalach setupu nie wspominając. Ale +100 do ego za FIS WC zasłużone i zdebetowane z karty kredytowej 🙂 .. teraz tylko przytyć .. zrobię sobie na noc budyń.

To jest dyskusja o dwóch innych światach. Takie porównanie nie ma najmniejszego sensu, zarówno nart jak i osób które na nich jeżdżą. Zawodnik pojedzie na każdej narcie, a rozmowa tu dotyczy potrzeb ludzi, którzy nie są zawodnikami, nie mają tego poziomu umiejętności, siły i wytrenowania. Większa masa pozwala ujarzmić niektóre typy nart. Nie ma w tym niczego szczególnego, po prostu działa fizyka. 🙂

• Like 1
  • Thanks 1

M x v^2/r 

Szukanie masy w celu giecia narty jest malo efektywne a na pewno dlugotwale. Latwiej przyspieszyc lub zaciesnic promien. To ostatnie dziala zresztą  jak sprzeżenie zwrotne. Nic wtedy dziwnego ze panienka 55kg dogina sztywne kolki 190 cm. Trzeba sie po prostu przylozyc i pojechac z predkoscia i na wychyleniu dla jakiej projektowane sa takie narty. 

• Like 4

Godzinę temu, mig napisał:

M x v^2/r 

Szukanie masy w celu giecia narty jest malo efektywne a na pewno dlugotwale. Latwiej przyspieszyc lub zaciesnic promien. To ostatnie dziala zresztą  jak sprzeżenie zwrotne. Nic wtedy dziwnego ze panienka 55kg dogina sztywne kolki 190 cm.

Godzinę temu, mig napisał:

Trzeba sie po prostu przylozyc i pojechac z predkoscia i na wychyleniu dla jakiej projektowane sa takie narty. 

Dziękuję

Edytowane przez Gabrik

49 minut temu, mig napisał:

M x v^2/r 

Szukanie masy w celu giecia narty jest malo efektywne a na pewno dlugotwale. Latwiej przyspieszyc lub zaciesnic promien. To ostatnie dziala zresztą  jak sprzeżenie zwrotne. Nic wtedy dziwnego ze panienka 55kg dogina sztywne kolki 190 cm. Trzeba sie po prostu przylozyc i pojechac z predkoscia i na wychyleniu dla jakiej projektowane sa takie narty. 

Michał, oczywiście że masz rację, ale masa traci na znaczeniu (schodzi na drugi plan) gdy narciarz dysponuje odpowiednia techniką, siłą i sprawnością fizyczną oraz porusza się z odpowiednią prędkością. Zawodnicy nie maja z tym problemu, bo spełniają wszystkie ww. warunki, ponadto czy to treningi czy zawody to nie są trasy ogólndostępne. U amatorów już jest inaczej. Niestety poruszamy się po trasach ogólnie dostępnych, zwykle nasz stopień wytrenowania jest dużo niższy niż u zawodników nie mówiąc już o umiejętnościach technicznych.

Np. Ja i Adaś - gdzie różnica w wadze jest 30 kg. Wybierając identyczne narty, aby zapracowały jak u Adasia muszę albo szybciej jechać, albo skompensować niższą masę siłą swoich nóg. Przy założeniach, że nasze umiejętności techniczne są na podobnym poziomie. Adaś z założenia ma silniejsze nogi niż ja, bo pół życia nosi 30kg więcej ode mnie. Więc może być tak, że Adaś stwierdzi że takie a takie narty są fajne do jazdy, a moja opinia może być podobna z dopiskiem, tylko trzeba na nich zapierdalać. Adaś tak na nich zapierdalać nie musi.

pozdro

• Like 2
  • Thanks 1

Ta predkosc to w kwadracie. Niewiele potrzeba (ok. 40%) dolozyc predkosci by sila zmienila sie aż 2x. Wyzej ktos dziwil sie, co robi ktos lekki na zawodniczych nartach, wiec zwrocilem uwage na inne czynniki oprocz masy. 

Moje zdanie jest proste. Na nartach (typu) SL mozna zrobic to co na GS ( skret, fajne przeciązenie, trzymanie krawedzi) przy znacznie mniejszej predkosci, czyli w bezpieczniejszych warunkach. W tlumie w Wisle jest to bardzo istotny parametr. Da sie rowniez pojechac na SL ladnym smigiem, tylko trzeba nieco bardziej  przylozyc sie do odciazenia, bo takie narty lapia krawedz nawet jak narciarz nie chce... Jednak wszystko dzieje sie szybko, nie ma czasu na nauke i korekte błedu. To narty dla umiejacych juz jezdzic. Do nauki pasowalyby dluzsze narty (nie sztywnosci GS czy nawet master). Ale frajdy z jazdy dlugim skretem na gs nic nie zastapi.... takie kilka km ciemnoniebieskiej pustej trasy.....

Edytowane przez mig
  • Like 5

19 godzin temu, tomkly napisał:

Kluczowa jest waga, absolutne minimum to 80 kilo, natomiast w długościach od 180 cm wzwyż to przynajmniej 90 kg. Jak jeżdżę na komórce FIS na 193 cm to i mnie brakuje dociążenia, dlatego kupiłem krótszą wersję na 186 cm z radiusem nie 30 a 25 metrów. FIS to narta dla gości w typie Bode Millera - 100 kilo plus mięśnie strongmana. Tak jak pisze Labas, to są genialne narty na tyczki, trudno byłoby mi wskazać inne narty, które zapewniają takie osiągi, z tego co jest dostępne; nazwijmy to umownie; seryjnie na rynku.

Dlatego ja już ważę 106kg żeby dociążać sprzęt. Co ważne, waga cały czas lekko idzie w górę, i nie jest to BF.

17 godzin temu, Edwin napisał:

Muszę chyba kratę browara zapakować za pazuchę na przyszłość. Może mnie dociąży😁 Ja mówię z perspektywy leszcza.Gdzie mi tam nawet do juniorskich ścigaczy,o Marynie nawet nie wspomnę . Ja mówiłem tylko o konkretnej narcie,nie o długości nart. 

Dla mnie to prawie wszystke narty przy moich parametrach  ,to za długie w rozumieniu wielu na forum.

Mi to nie przeszkadzało na sl 175 też jeździłem 😄Ja  odniosłem się do konkretnej firmy ,w długości nie wnikałem.

A ułomkiem nie byłem bo kiedyś 130 w przysiadzie na serię robiłem i 125 wyciskałem😁

łap podejście pod 150kg z tego tygodnia:

6 godzin temu, mig napisał:

Na nartach (typu) SL mozna zrobic to co na GS ( skret, fajne przeciązenie, trzymanie krawedzi) przy znacznie mniejszej predkosci, czyli w bezpieczniejszych warunkach.

Uff 

Ktoś to napisał dzięki Ci panie 🥃 bo ja pisze już nie wiem ile tych postów choć doświadczenie mam znikome…ale Migu oby Ciebie wysłuchali i coś siedli na dupie ! Bo w tych głowach im się już przewraca ! Merci 😉 kieliszeczek czystej dla zdrowotności może kiedyś/gdzieś przy okazji uda się 

Edytowane przez Victor

Godzinę temu, Victor napisał:

Uff 

Ktoś to napisał dzięki Ci panie 🥃 bo ja pisze już nie wiem ile tych postów choć doświadczenie mam znikome…ale Migu oby Ciebie wysłuchali i coś siedli na dupie ! Bo w tych dupach im się już przewraca ! Merci 😉 kieliszeczek czystej dla zdrowotności może kiedyś/gdzieś przy okazji uda się 

A dziekuje, dziekuje. Ale jeszcze przez kilka sezonow nie probuj takich nart. Nie chce miec Cie na sumieniu. Wyzej gdzies napisalem, ze to narty dla umiejacych jezdzic..... 😉

Ja tam kiepsko, ale sie staram... czasem. 

Edytowane przez mig
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1

2 minuty temu, mig napisał:

A dziekuje, dziekuje. Ale jeszcze przez kilka sezonow nie probuj takich nart. Nie chce miec Cie na sumieniu. Wyzej gdzies napisalem, ze to narty dla umiejacych jezdzic..... 😉

Świadom ja swoich poczynań mam dwie jedną sklep druga ładna ba ładniejsza niebieska taka męska konkretniejsza  🫣 biorę dwie na szkolenie które już za dwa tygodnie bo nie ma możliwości bez nich pojechać ale obiecuję będę sumiennie się przykładał a nad fantazją panował 😉 co do kieliszeczka jak już napisane -święte- oby kiedyś gdzieś .

1 godzinę temu, Victor napisał:

Uff 

Ktoś to napisał dzięki Ci panie 🥃 bo ja pisze już nie wiem ile tych postów choć doświadczenie mam znikome…ale Migu oby Ciebie wysłuchali i coś siedli na dupie ! Bo w tych dupach im się już przewraca ! Merci 😉 kieliszeczek czystej dla zdrowotności może kiedyś/gdzieś przy okazji uda się 

Jak ładnie wyciąłeś z postu Michała, to co chciałeś przeczytać 🙂

• Like 1
  • Haha 1

5 godzin temu, mig napisał:

M x v^2/r 

Jasne, ale ta panienka 55 kilo potrafi pojechać z prędkością 120 km/h w pozycji prawie leżącej na boku. Większość z tu piszących, włącznie ze mną, może wyłącznie o tym pomarzyć.

• Like 2
  • Thanks 1
  • Haha 1

33 minuty temu, tomkly napisał:

Jasne, ale ta panienka 55 kilo potrafi pojechać z prędkością 120 km/h w pozycji prawie leżącej na boku. Większość z tu piszących, włącznie ze mną, może wyłącznie o tym pomarzyć.

Można na lodowiec Kitzka pojechać w okresie jesiennym i się naocznie przekonać. Wiele kadr tam przed sezonem trenuje😄