Skocz do zawartości

Pierwszy raz na nartach Dzieci: 3,5 i 5,5 lat. Rodzice też podstawowi. Gdzie i kiedy najlepiej się wybrac, jakie ośrodki polecacie? PL/EU.

Alia

Rekomendowane odpowiedzi

Czść,

Chcielibyśmy rozpocząć przygodę z nartami. Zarówno rodzice jak i dzieci w wieku 3,5 i 5,5 lat.
W jakim terminie najlepiej pojechać i przede wszystkim gdzie?

Szukamy płaskich stoków, prostych do nauki. Myślę, że szkółka, dla starszego dziecka po 5h dziennie to zdecydowanie za dużo, myślę, że 2h dziennie wystarczą dla nas wszystkich 😄

Pchać się w Polskę? Sąsiadów? czy Alpy? - słyszałam różne opinie, postanowiłam napisać do ekspertów czyli Was 🙂

Będę wdzięczna za wszelkiego rodzaju wskazówki, informacje, linki.

Miłego dnia!

7 godzin temu, Alia napisał:

Czść,

Chcielibyśmy rozpocząć przygodę z nartami. Zarówno rodzice jak i dzieci w wieku 3,5 i 5,5 lat.

Szukamy płaskich stoków, prostych do nauki. Myślę, że szkółka, dla starszego dziecka po 5h dziennie to zdecydowanie za dużo, myślę, że 2h dziennie wystarczą dla nas wszystkich 😄

Pchać się w Polskę? Sąsiadów? czy Alpy? - słyszałam różne opinie, postanowiłam napisać do ekspertów czyli Was 🙂

Miłego dnia!

Miejsce zamieszkania jest kluczowe, zasobność portfela też … no bo wiesz Alpy są fajne ale nie mając żadnych umiejętności nie specjalnie to wykorzystasz. Ja bym spróbował najpierw u nas jeśli masz stosunkowo blisko… Alpy jeśli finansowo  będzie porównywalnie - np. Karnety dla dzieci w cenie a odległość podobna .

• Like 1

8 godzin temu, Alia napisał:

Czść,

Miłego dnia!

podobna do Was, młoda rodzina z kręgu moich znajomych, pojechała w połowie stycznia (przed rozpoczęciem ferii) do Zieleńca, mieszkali w Hotelu ( Grunwald a może Mieszko) podobno szkółka była przy hotelu

i przez tydzień się tyle nauczyli że potem na wiosnę pojechali w Alpy i tam już jeździli bez szkółki

• Like 3

8 hours ago, Alia said:

Czść,

Miłego dnia!

Jeśli chcecie zacząć przygodę z narciarstwem to faktycznie warto poszukać niezbyt wymagających stoków. Z rzeczy na które jeszcze warto zwrócić uwagę to szkoła i kwatera w bezpośredniej bliskości stoku. Może się okazać, że jedno z rodziców chce jeździć 4 godziny, drugie 2, a młodsze dziecko ledwo daje radę godzinę. Dużo wygodniej jest, jeśli wychodzisz bezpośrednio na stok (nawet jeśli kosztuje to drożej). Z miejsc, które ja znam to najbardziej poleciłbym Zieleniec - Mieszko (jak się u nich mieszka to jest jakiś rabat na karnet i sprzęt - nie testowałem), ale jest takich miejsc dużo więcej, nawet w samym ZIeleńcu jest więcej stoków dla początkujących. Jeśli chodzi o Zieleniec to mocno przed sezonem czyli najlepiej jeszcze przed świętami, żeby nie nadziać się na tłok. Wybór bardziej kameralnego ośrodka z wyciągiem orczykowym może jednak okazać się bardziej ekonomiczny, bo będą się różniły się ceny karnetów, sprzętu i instruktorów w takim ośrodku. Jeśli chciałabyś skorzystać z fachowej opieki instruktorskiej, to polecam naszego forumowego kolegę @Adam ..DUCH i jazdę z nim w Zwardoniu tylko, że będzie tam trochę bardziej wymagająco niż na łatwych trasach w Zieleńcu. Niezależenie od ośrodka, jeśli już wybierzecie jakiś konkretny, to warto polować na tańsze karnety na Black Friday.

Opcją wartą rozważenia jest skorzystanie ze sztucznego stoku z wykładziną. Upadki bywają tam odrobinę mniej przyjemne niż na stoku, ale: wypożyczenie, sprzętu wraz z opieką instruktorską kosztuje tyle samo bądź mniej co sam instruktor w górach, a jeśli opanujecie podstawy przed wyjazdem w góry, to w górach zwyczajnie przyjemniej spędzicie czas. Tak to wygląda w stolicy, w Capital Ski: https://www.youtube.com/watch?v=R3vb-9DF5Lo, ale jest tego trochę również w innych dużych miastach.

P.S. W góry warto zabrać ze sobą ogrzewacze chemiczne - są takie na stopy, dłonie i klatkę piersiową. Kosztują niewiele, a potrafią uratować dzień na nartach z maluszkami.

Linki:

https://zieleniec.pl/
https://hotelzieleniec.pl/
https://www.zwardonski.pl/

Edytowane przez SzymQ
  • Like 3

10 godzin temu, Alia napisał:

Czść,

Miłego dnia!

Znalezienie stacji z odpowiednią infrastrukturą raczej nie będzie stanowiło problemu. Na tym poziomie polecam stacje krajowe. Problemem będzie logistyka ustawiona pod 3,5 latka. Generalnie 5 latek dostanie swojego instruktora i pewnie te 2 h wytrzyma. 3,5 latek nie wymaga żadnego szkolenia a jedynie zabawy na śniegu i powolne wprowadzanie pewnych elementów swobodnej jazdy - tu płacić nie musicie gdyż sami temat ogarniecie a jak nie to Wasz instruktor powie co robić. Niezależnie jednak od powyższego maluch będzie potrzebował pomocy jednego z rodziców i dlatego Wasze szkolenie musi być rozbite na 2xpo 2 h lub 4x po 1 h przemiennie. Od razu mówię że tematu nie zepniecie w 2h dla Was wszystkich.   

• Like 1

12 minut temu, Adam ..DUCH napisał:

Znalezienie stacji z odpowiednią infrastrukturą raczej nie będzie stanowiło problemu. Na tym poziomie polecam stacje krajowe. Problemem będzie logistyka ustawiona pod 3,5 latka. Generalnie 5 latek dostanie swojego instruktora i pewnie te 2 h wytrzyma. 3,5 latek nie wymaga żadnego szkolenia a jedynie zabawy na śniegu i powolne wprowadzanie pewnych elementów swobodnej jazdy - tu płacić nie musicie gdyż sami temat ogarniecie a jak nie to Wasz instruktor powie co robić. Niezależnie jednak od powyższego maluch będzie potrzebował pomocy jednego z rodziców i dlatego Wasze szkolenie musi być rozbite na 2xpo 2 h lub 4x po 1 h przemiennie. Od razu mówię że tematu nie zepniecie w 2h dla Was wszystkich.   

Cześć

Hmmm

Wiesz Adaś. Państwo niestety nie jeżdżący a w takich sytuacjach nawet te początki z rodzicami odradzam. Kluczem jest jaki to 3.5 latek. Aktywny i kontaktowy jak złapie dobrą fazę z instruktorem to problemu nie będzie - rodzic raczej będzie przeszkadzał nadopiekuńczością i rozpraszał.

Pozdro

• Like 1

10 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Hmmm

Wiesz Adaś. Państwo niestety nie jeżdżący a w takich sytuacjach nawet te początki z rodzicami odradzam. Kluczem jest jaki to 3.5 latek. Aktywny i kontaktowy jak złapie dobrą fazę z instruktorem to problemu nie będzie - rodzic raczej będzie przeszkadzał nadopiekuńczością i rozpraszał.

Pozdro

No właśnie chodzi o to że jak nie złapie i lekcja skończy się po 5 min. Z rodzicem ( bo drugi jeździ i się uczy ) chodzi mi aby był pod ręką a nie przy i to tak aby dziecko go nie widziało.

• Like 1

16 godzin temu, SzymQ napisał:

Jeśli chcecie zacząć przygodę z narciarstwem to faktycznie warto poszukać niezbyt wymagających stoków. Z rzeczy na które jeszcze warto zwrócić uwagę to szkoła i kwatera w bezpośredniej bliskości stoku. Może się okazać, że jedno z rodziców chce jeździć 4 godziny, drugie 2, a młodsze dziecko ledwo daje radę godzinę. Dużo wygodniej jest, jeśli wychodzisz bezpośrednio na stok (nawet jeśli kosztuje to drożej). Z miejsc, które ja znam to najbardziej poleciłbym Zieleniec - Mieszko (jak się u nich mieszka to jest jakiś rabat na karnet i sprzęt - nie testowałem), ale jest takich miejsc dużo więcej, nawet w samym ZIeleńcu jest więcej stoków dla początkujących. Jeśli chodzi o Zieleniec to mocno przed sezonem czyli najlepiej jeszcze przed świętami, żeby nie nadziać się na tłok. Wybór bardziej kameralnego ośrodka z wyciągiem orczykowym może jednak okazać się bardziej ekonomiczny, bo będą się różniły się ceny karnetów, sprzętu i instruktorów w takim ośrodku. Jeśli chciałabyś skorzystać z fachowej opieki instruktorskiej, to polecam naszego forumowego kolegę @Adam ..DUCH i jazdę z nim w Zwardoniu tylko, że będzie tam trochę bardziej wymagająco niż na łatwych trasach w Zieleńcu. Niezależenie od ośrodka, jeśli już wybierzecie jakiś konkretny, to warto polować na tańsze karnety na Black Friday.

Opcją wartą rozważenia jest skorzystanie ze sztucznego stoku z wykładziną. Upadki bywają tam odrobinę mniej przyjemne niż na stoku, ale: wypożyczenie, sprzętu wraz z opieką instruktorską kosztuje tyle samo bądź mniej co sam instruktor w górach, a jeśli opanujecie podstawy przed wyjazdem w góry, to w górach zwyczajnie przyjemniej spędzicie czas. Tak to wygląda w stolicy, w Capital Ski: https://www.youtube.com/watch?v=R3vb-9DF5Lo, ale jest tego trochę również w innych dużych miastach.

P.S. W góry warto zabrać ze sobą ogrzewacze chemiczne - są takie na stopy, dłonie i klatkę piersiową. Kosztują niewiele, a potrafią uratować dzień na nartach z maluszkami.

Linki:

https://zieleniec.pl/
https://hotelzieleniec.pl/
https://www.zwardonski.pl/

Jesteśmy ze Śląska - Gliwice. Budżet powiedziałabym raczej okrojony 🙂 Jednak nie mam pojęcia jaki jest średni bądź mniej średni budżet na taki wyjazd dla rodziny 2+2 wraz ze wszystkim. Sprawdzę linki, które mi podesłałeś. Jestem w szoku, że taki spływ odpowiedzi dostałam w tak krótkim czasie, szok!
Dziękuję Tobie i wszystkim za naprawdę cenne wskazówki! 🙂

Cze

Jeśli jesteście na początku drogi wszyscy, to szkolenie pewnie tak będzie wyglądało: 1 dorosły z instruktorem, 1 dziecko z instruktorem i jeden rodzic z drugim dzieckiem czekający w pogotowiu, w razie draki. Nie ma się co pchać w Alpy, nie uciekną a i tak oprócz pięknych widoków nic z tego nie skorzystacie. Na pierwszy raz proponuję miejscówkę, gdzie będzie relatywnie tanio, a większość kasy przeznaczyć na szkolenie przede wszystkim siebie i przy okazji dzieciaków. Zwardoń, to nie jest taki zły pomysł (macie niedaleko, (a raczej po drodze), jak i cały Wiślański obszar), Kolega Adam..Duch z forum to bardzo dobry instruktor, pomoże opanować cały wyjazd i sprzęt. Miejscówki są tanie, ale trzeba się liczyć z tym, że za bardzo w Zwardoniu oprócz stoku to nie ma atrakcji. Zawsze można do Istebnej na termy podjechać - bo jest niedaleko. Generalnie skupić się na nauce, bo opanowanie przez Was podstaw w dobrym stopniu nie będzie w przyszłości ograniczać wyboru miejscówki. Nie namawiam, ale polecam.

pozdro

• Like 1

W dniu 9.10.2024 o 09:16, Alia napisał:

Czść,

Miłego dnia!

Cześć.

Przed wyjazdem na planowane narty nie zapomnijcie wykupić dla siebie ubezpieczenia narciarskiego.

Aby było taniej, najlepiej dogadać się z instruktorem indywidualnie, a nie przez wybraną Szkołę narciarską, w której stawki za godzinę są z góry ustalone i nie są to tanie rzeczy.
Koszt godziny lekcyjnej w Szkołach narciarskich to zakres cenowy od 130 zl do 180 zł od osoby.

Przed sezonem narciarskim i rozpoczęciem przygody z nartami, proponuję odpowiednio się przygotować, a mianowicie: 🙂
Dobrym i gwarantującym szybszy progres w nauce jazdy na nartach, jest jazda na rolkach, wrotkach, łyżwach. 100% osób, które uczylem i miały styczność z wyżej wymienionym "sportem" bez problemu radzi sobie podczas rozpoczęcia nauki jazdy na nartach.
Jeśli jeździcie na łyżwach, wrotkach, rolkach ogarnięty i doświadczony  jeden Instruktor powinien na początek wystarczyć.
Jeśli nie jeździcie na łyżwach, wrotkach, rolkach, to zacznijcie, cała masa sprzętu jest do dostania na różnych portalach typu olx, allegro, a dobrze jest też wybrać się rodzinnie na lokalne targowisko i coś sobie kupić za małą kasę.
Przy takim przygotowaniu, sporo zaoszczędzicie na godzinach lekcyjnych z instruktorem.
Ważne, aby Instruktor podczas pierwszych dwóch, trzech godzin nauczył Was:
- Zatrzymywania.
- Skrętów prawo - lewo.
- Korzystania z taśmy, wyciągu talerzyk, kotwica, wyciągu krzesełkowego.
- Ogólnych zasad bezpieczeństwa i poruszania się po stoku.
W ten sposób będziecie niezależni i sami już poprzez godziny spędzane na stoku, łapali niezastąpione doświadczenie, które będzie potrzebne na kolejnych zajęciach z instruktorem aby świadomie iść dalej w narciarskim życiu.

Nakreślę przykładowo schemat.

Przed sezonem:
- Jazda na łyżwach, wrotkach, rolkach.
- Lekcje na sucho dostępne w sieci i zaznajomienie się z tematem, przykładowo:
https://youtu.be/gSHI3t8jXPs?si=d-cdfzumxztR9VAT

W sezonie opcja weekend:
- Ubezpieczenie narciarskie dla Rodziny.
- Dogadanie doświadczonego instruktora.
- Plus minus 3 godziny z doświadczonym instruktorem, które powinny wystarczyć, ale życie pokaże, czy tak będzie.
- Samodzielna jazda do końca pobytu, im więcej tym lepiej ale bez przesady.
Należy pamiętać, że zmęczenie każdym poprzednim dniem nakłada się na kolejne dni jazdy. Na trzeci dzień zazwyczaj przychodzi zmęczeniowa bomba i wówczas należy robić dłuższe przerwy na regenerację i wybierać najłatwiejsze trasy.
Przyszłościowo, podczas narciarskiego dnia, na poczatek atakujemy najbardziej wymagające trasy, a z kolejnymi godzinami wraz ze zmęczeniem obniżamy sobie poprzeczkę i schodzimy na łatwiejsze trasy, nigdy na odwrót, bo wtedy łatwo o wypadek.

Kolejny wyjazd, schemat powtarzamy.

Karnety:

Na samym początku opłaca się kupować karnety punktowe, kiedy szybko się kończą, przechodzimy na karnety godzinne - rodzinne.
Podczas prywatnych lekcji trzeba mieć karnet dla instruktora - punktowy!
Jeśli lekcja przez Szkołę, to Instruktor ma karnet i nie trzeba mu kupować.

Ze swojej strony polecam na pierwsze kroki Rodzinną Stację w Lądku Zdroju - https://www.facebook.com/share/BEBtjJQPzAcYsuhb/
W razie pytań zapraszam na priv.

Serdecznie pozdrawiam.

Edytowane przez widzewiak_z_gor
  • Like 3
  • Thanks 3