Skocz do zawartości

Trydent Italijski - San Martino Di Castrozza ??

Kaem

Rekomendowane odpowiedzi

Bylem przed kilkunastu laty, na jeden dzien z Predazzo. Fajny maly osrodek z widokowymi trasami... ale chyba calego nie objechalismy w ten dzien, bo po drodze stanelismy jeszcze w Passo Role. W sumie niewiele pamietam... :-))

Wtedy wydawal sie  za maly na tygodniowy wyjazd, teraz gdy mam kilkanascie lat wiecej - pewnie w sam raz. Coraz istotniejsze sa widoki znad kufla niz sama jazda. Chetnie bym sie wybral.....

Ja też byłem w tamtych okolicach jakieś 20 lat temu. W samym ośrodku nie, a jedynie codziennie mijałem go w drodze na Passo Role. Było to podczas dni polskich na otwarciu sezonu. O ile w Passo Role warunki śniegowe były rewelacyjne, to w San Marino di Castrozza nie specjalne niestety.

Podobnie jak przedmówcy jeździłem w tym ośrodku w grudniu 2005 oraz grudniu 2006, więc bardzo dawno temu. Mały, tak na jeden dzień, nie więcej. Na końcu świata, żeby się tam dostać trzeba przejechać przełęcz Passo Rolle co trzyosiowym autobusem jest bardzo trudne, szczególnie jak spadnie śnieg. W zasadzie trzeba mieszkać kilka dni w San Martino di Castrozza żeby jeżdżenie tam miało sens, gdyż codzienne dojazdy są bardzo uciążliwe. Jeśli już, to trzeba mieszkać poniżej miejscowości w dolinie od strony Mezzano. Sam ośrodek podzielony na trzy części, z czego Col Verde nie jest połączona z pozostałymi: Punta Ces oraz Tognola. No chyba że coś dobudowali, ale z mapy to nie wynika. Dobre na pierwszy wyjazd w Alpy, ale nic więcej.

Edytowane przez tomkly

Podobnie jak koledzy byłem tam kilkanaście lat temu. Pamiętam, że mi się podobały trasy i mało ludzi. Było dużo lepiej jak na Passo Rolle. Popatrzyłem na mapę i ciekawe czy jest zjazd z Rosetty. Wtedy można byłoby się tam wybrać. 

W dniu 26.09.2024 o 19:41, Wujot2 napisał:

Jechałeś? Może coś napisz i wrzuć.

Na razie widziałem tylko na filmikach, w planach na przyszły rok jest (niedroga - 400 e) letnia sezonówka na Dolomity i dogłębna eksploracja tych pięknych gór rowerem i nie tylko...