Victor Napisano 8 Października Udostępnij Napisano 8 Października Fantastyczny materiał filmowy algorytm podrzucił. Jezeli już gdzieś byl na forum to sorry nie widziałem jeżeli nie polecam zerknąć 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Października Udostępnij Napisano 8 Października (edytowane) Super. Niestety realnie przejscie do poziomu z konca filmiku to "nieco" wiecej niz filmowe 11 min. Nawet ( a moze szczegolnie) na slalomkach 148 cm. 🙂 Edytowane 8 Października przez mig 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Października Udostępnij Napisano 8 Października 42 minuty temu, Jan napisał: no ale chyba od czasu gdy zostałeś w 1988 roku instruktorem to jednak wiele się zmieniło ? Tak patrząc we Francji na pracę instruktorów to zasadniczo przy małych dzieciach wielkiej różnicy nie ma (pług) - doszły jedynie różne zabawki na górce ale dorośli są prowadzeni zupełnie inaczej. Ale ja uczę dokładnie tak jak w 1988. Konsekwencja i stabilność to podstawa sukcesu. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 8 Października Udostępnij Napisano 8 Października 3 godziny temu, mig napisał: Super. Niestety realnie przejscie do poziomu z konca filmiku to "nieco" wiecej niz filmowe 11 min. Nawet ( a moze szczegolnie) na slalomkach 148 cm. 🙂 11 minut można co najwyżej z rana na tronie posiedzieć 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 8 Października Udostępnij Napisano 8 Października 3 godziny temu, Victor napisał: Fantastyczny materiał filmowy algorytm podrzucił. Jezeli już gdzieś byl na forum to sorry nie widziałem jeżeli nie polecam zerknąć Uwielbiam takie filmy.Dzieki. Muszę kiedyś popróbować figur z 1.20sek 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 8 Października Udostępnij Napisano 8 Października 4 godziny temu, Jan napisał: z tego co sam kiedyś napisałeś to okres kiedy uczyłeś miał miejsce jakieś 20 lat temu - może być że w tym czasie zmienił się sprzęt i metody nowoczesnych instruktorów (Morgan, Spiochu, Ogorzałek, Tadeo) jednak dopasowały się do tego postępu ? Janek, moim zdaniem uchylne tyczki, wprowadzenie nart taliowanych to była swoista rewolucja sprzętowa, przede wszystkim w sporcie, natomiast sama jazda - amatorska to raczej ewolucja. 20 lat temu - to już narty taliowane były bardzo mocno zakorzenione i wypierały systematycznie ze stoków narty proste. Sam śmig przeszedł modernizację i już nie wygląda jak kiedyś, dużo mocniej korzysta z geometri narty. Ale nadal to jest śmig. Jazda cięta wywodzi się ze sportu i praktycznie wszyscy z niej korzystamy. Bo to jazda szybka. Na mniej stromych odcinka, przepłaszczeniach fajnie się bujnąć na krawędziach. Narty jadą dużo szybciej, a przede wszystkim stabilniej niż na płasko (Szczególnie przy bardzo mocno taliowanych nartach). I nie ma nic w tym złego. Ważne aby to wprowadzać stopniowo do swojej jazdy, a nie od tego zaczynać. Kiedyś, na nartach prostych było trudniej. Sam początek był trudny, a w miarę zdobywania umiejętności jazda stawała się łatwiejsza. Teraz się zmieniło. Po wyjściu z pługu, a nawet go pomijając wystarczy delikatnie postawić narty na krawędzi i zaczynają skręcać. Jest to banalne. Ale to jest złudne. Dlatego popieram Twoje słowa, jedź w Alpy uczyć się jeździć. Tam gdzie są strome i wymagające stoki. Na popierdółkach, to można się tylko bujać. Jazda cięta na wysokim poziomie, jest bardzo trudna. Jest banalna na płaskich odcinkach, gdzie trzeba szukać prędkości, a diametrialnie trudniejsza, gdzie trzeba tą prędkość kontrolować. Na stromych odcinkach przede wszystkim uciekać z linii spadku stoku, a nie postawić narty na krawędzi i i wzdłuż tej linii jechać. Bo skręty powodują w tym przypadku przyśpieszanie, nie zwalnianie. Wielu później tak uczonych osób zderza się ze szklanym sufitem, bo niby robią wszystko jak trzeba, a narty jadą coraz szybciej. Tutaj wcześniejsze literki z narciarskiego abecadła są nie do przecenienia. pozdro 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 8 Października Udostępnij Napisano 8 Października W dniu 25.09.2024 o 11:23, Gabrik napisał: Teraz, można to łatwo przenieść na "nasz" świat, czyli dorosłych, ale dopiero się uczących. *Wpis na podstawie kanadyjskiego systemu szkolenia. No to wypada nieco z mojej strony nieco podsumować temat. Czasy kiedy mając 160 w kapeluszu i tato dał ci deski 200 - synek to są twoje nowe narty, a ty nie wiedziałeś czy spać z nimi czy też jeździć dawno minęły. Czas "klasyków" bezpowrotnie minął ograniczając się jedynie do polubień filmów na YT i ostatnich pasjonatów techniki klasycznej. Mamy czasy maszynowo przygotowanych stoków gdzie każda "czarna" jest do zjechania a "szwajcarski mur" ogranicza się do fotki z krawędzi, aperolem i zjazdem kanapą - byłem zobaczyłem jest fotka na FB. Jakie więc dobrać narty do nauki...nauki adekwatnej do obecnych czasów. W oparciu o własne doświadczenie narciarskie i szkoleniowe oraz aktualny program nauczania SITN rekomenduję narty AM z wysokiej półki, wąskie pod butem (max70) i trzymając się uśrednienia ok -5 góra -10 od wzrostu - to dla narciarzy którzy chcą pozostać w kręgu czystej rekreacji, dla nieco ambitnych - tych którzy chcą się bardziej rozwijać polecam narty z grupy "cross" i tu zalecał bym zakup desek na wzrost lub nieco wyżej. Na wszelkie wątpliwości w moim poście chętnie odpowiem.... 2 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 8 Października Udostępnij Napisano 8 Października 2 godziny temu, Marcos73 napisał: a narty jadą coraz szybciej O to chodzi w narciarstwie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 8 Października Udostępnij Napisano 8 Października 8 minut temu, grimson napisał: O to chodzi w narciarstwie Serio. To ja zmieniam dyscyplinę... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 Października Udostępnij Napisano 8 Października 17 minut temu, grimson napisał: O to chodzi w narciarstwie osiągnąłeś już te 100 km/h czy jeszcze nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 8 Października Udostępnij Napisano 8 Października 9 minut temu, Edwin napisał: Serio. To ja zmieniam dyscyplinę... Wystarczy omijać Czarną Górę 🤣 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 8 Października Udostępnij Napisano 8 Października 6 minut temu, Jan napisał: osiągnąłeś już te 100 km/h czy jeszcze nie? Nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Października Udostępnij Napisano 8 Października 40 minut temu, grimson napisał: O to chodzi w narciarstwie Zapraszamy na Gardenissimę lub inną tego typu imprezę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 8 Października Udostępnij Napisano 8 Października (edytowane) 51 minut temu, Mitek napisał: Zapraszamy na Gardenissimę lub inną tego typu imprezę. Byłem na Helmissimo, liczy się? Rozczaruję Grimsona - trzeba niestety kurwa skręcać... taka raczej wytrzymałościówka, w połowie się zorientowałem... ale powtórzyłem. Choć byłem takim przedskoczkiem, więc sztruksik jak marzenie. Edytowane 8 Października przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 8 Października Udostępnij Napisano 8 Października 4 godziny temu, Marcos73 napisał: Janek, moim zdaniem uchylne tyczki, wprowadzenie nart taliowanych to była swoista rewolucja sprzętowa, przede wszystkim w sporcie, natomiast sama jazda - amatorska to raczej ewolucja. 20 lat temu - to już narty taliowane były bardzo mocno zakorzenione i wypierały systematycznie ze stoków narty proste. Sam śmig przeszedł modernizację i już nie wygląda jak kiedyś, dużo mocniej korzysta z geometri narty. Ale nadal to jest śmig. Jazda cięta wywodzi się ze sportu i praktycznie wszyscy z niej korzystamy. Bo to jazda szybka. Na mniej stromych odcinka, przepłaszczeniach fajnie się bujnąć na krawędziach. Narty jadą dużo szybciej, a przede wszystkim stabilniej niż na płasko (Szczególnie przy bardzo mocno taliowanych nartach). I nie ma nic w tym złego. Ważne aby to wprowadzać stopniowo do swojej jazdy, a nie od tego zaczynać. Kiedyś, na nartach prostych było trudniej. Sam początek był trudny, a w miarę zdobywania umiejętności jazda stawała się łatwiejsza. Teraz się zmieniło. Po wyjściu z pługu, a nawet go pomijając wystarczy delikatnie postawić narty na krawędzi i zaczynają skręcać. Jest to banalne. Ale to jest złudne. Dlatego popieram Twoje słowa, jedź w Alpy uczyć się jeździć. Tam gdzie są strome i wymagające stoki. Na popierdółkach, to można się tylko bujać. Jazda cięta na wysokim poziomie, jest bardzo trudna. Jest banalna na płaskich odcinkach, gdzie trzeba szukać prędkości, a diametrialnie trudniejsza, gdzie trzeba tą prędkość kontrolować. Na stromych odcinkach przede wszystkim uciekać z linii spadku stoku, a nie postawić narty na krawędzi i i wzdłuż tej linii jechać. Bo skręty powodują w tym przypadku przyśpieszanie, nie zwalnianie. Wielu później tak uczonych osób zderza się ze szklanym sufitem, bo niby robią wszystko jak trzeba, a narty jadą coraz szybciej. Tutaj wcześniejsze literki z narciarskiego abecadła są nie do przecenienia. pozdro Dzięki temu, że poziom wejścia jest łatwiejszy więcej osób się nie zniechęca na starcie do tego sportu z pozytywnymi i negatywnymi tego konsekwencjami, warto jednak pamiętać o obydwu aspektach. Ja jednak zaczynałbym od marchewki nie od kija. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 9 Października Udostępnij Napisano 9 Października 8 godzin temu, Mitek napisał: Zapraszamy na Gardenissimę lub inną tego typu imprezę. To impreza dla wapniaków, brak tak adrenaliny. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 9 Października Udostępnij Napisano 9 Października 21 minut temu, grimson napisał: To impreza dla wapniaków, brak tak adrenaliny. A byłeś? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 9 Października Udostępnij Napisano 9 Października 36 minut temu, grimson napisał: To impreza dla wapniaków, brak tak adrenaliny. Zapomniałeś umieścić emotkę na końcu wydaje mi się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 9 Października Udostępnij Napisano 9 Października 1 godzinę temu, grimson napisał: To impreza dla wapniaków, brak tak adrenaliny. W połowie twardziele wymiękają... wapniaki jadą dalej;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 9 Października Udostępnij Napisano 9 Października 2 godziny temu, grimson napisał: To impreza dla wapniaków, brak tak adrenaliny. Cześć Rozumiem. Prawdziwa adrenalina to zapierdalanie bez kontroli między ludźmi a ogólnie dostępnej trasie a największa to sadzenie się długimi nartami na stojaku i opowiadanie bajek przy browarze. Każdy kto ukończył w ramach zawodów - jako uczestnik w trybie sportowym - takie długodystansowe zawody jest naprawdę gościem. Ja uchylam czapkę i przyklękam z Szacunkiem. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano 9 Października Udostępnij Napisano 9 Października (edytowane) 15 godzin temu, Adam ..DUCH napisał: Jakie więc dobrać narty do nauki...nauki adekwatnej do obecnych czasów. W oparciu o własne doświadczenie narciarskie i szkoleniowe oraz aktualny program nauczania SITN rekomenduję narty AM z wysokiej półki, wąskie pod butem (max70) Na wszelkie wątpliwości w moim poście chętnie odpowiem.... Narty AM te z wyższej półki to mają ok 86 mm pod butem a takich do 70 mm pod butem to nie znam. Aktualny program to ten z 2018 ? Edytowane 9 Października przez Maciej S 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 9 Października Udostępnij Napisano 9 Października 3 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Rozumiem. Prawdziwa adrenalina to zapierdalanie bez kontroli między ludźmi a ogólnie dostępnej trasie a największa to sadzenie się długimi nartami na stojaku i opowiadanie bajek przy browarze. Każdy kto ukończył w ramach zawodów - jako uczestnik w trybie sportowym - takie długodystansowe zawody jest naprawdę gościem. Ja uchylam czapkę i przyklękam z Szacunkiem. Pozdro Widzę że płyniesz. Pisalem tu wiele razy, i napisze raz jeszcze: jadę szybciej przy pustym stoku. Dorabianie sobie teorii na siłę jest zwyczajnie puste. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 9 Października Udostępnij Napisano 9 Października 2 godziny temu, Maciej S napisał: Narty AM te z wyższej półki to mają ok 86 mm pod butem a takich do 70 mm pod butem to nie znam. Aktualny program to ten z 2018 ? Pewnie coś tam się znajdzie. A program z jest z 2018. Trwają prace nad nowym który miał być na ten sezon. Tam żadnych rewolucyjnych zmian raczej nie będzie (chyba). Rozmawiałem z Panem Wojtkiem Podgórnym - podobnież ma być zasygnalizowana kontrrotacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 9 Października Udostępnij Napisano 9 Października 3 godziny temu, grimson napisał: Widzę że płyniesz. Pisalem tu wiele razy, i napisze raz jeszcze: jadę szybciej przy pustym stoku. Dorabianie sobie teorii na siłę jest zwyczajnie puste. Hmm. Ja płynę....??? Nie ma szans żebyś przejechał choć pierwszą ściankę na Gardenissimie, której uczestników nazwałeś wapniakami. W otwartym ośrodku jeżeli nie jest to zamknięta i zabezpieczona trasa to coś takiego jak "trasa pusta" nie istnieje. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 9 Października Udostępnij Napisano 9 Października 34 minuty temu, Mitek napisał: Hmm. Ja płynę....??? Nie ma szans żebyś przejechał choć pierwszą ściankę na Gardenissimie, której uczestników nazwałeś wapniakami. W otwartym ośrodku jeżeli nie jest to zamknięta i zabezpieczona trasa to coś takiego jak "trasa pusta" nie istnieje. Pozdro To jest warun jak na zdjęciach, gdzie można szybciej jechać. Wejście z buta na szczyt i zjazd w dół o 8 rano, przy pustym stoku. Przy otwarciu stoku od 9. Na prowokacje typu Gardenissime nie będę odpowiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi