Grot Napisano 14 Września Udostępnij Napisano 14 Września Część,jeżdżę na nartach od kilku lat chciałbym spróbować nart freestyle tak żeby móc trochę po parku trochę poza trasą, nie wiem gdzie je kupić a na internecie są bez wiązań je się jakoś specjalnie dobiera? Buty trzeba mieć też jakieś specjalne czy zwykłe z normalnych nart? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 14 Września Udostępnij Napisano 14 Września 1 hour ago, Grot said: Część,jeżdżę na nartach od kilku lat chciałbym spróbować nart freestyle tak żeby móc trochę po parku trochę poza trasą, nie wiem gdzie je kupić a na internecie są bez wiązań je się jakoś specjalnie dobiera? Buty trzeba mieć też jakieś specjalne czy zwykłe z normalnych nart? Cześć, otwierasz bardzo obszerną dyskusję o nartach symetrycznych. Szerokość, długość, kształt, sztywność, sweet spot itp. Nikt za Ciebie nie podejmie decyzji, a na tym forum nie są to też popularne narty. Na tak sformułowane wymagania nasuwają mi się Volkl Revolt 96, Blizzard Rustler 10s, Atomic Bent Chetler 100. Jeśli chodzi o wiązania to uznaniem cieszą się np Look Pivot. Alternatywnie można szukać wiązań, które pozwolą przesuwać środek wiązania względem narty, jeśli chciałbyś poeksperymentować ( zwłaszcza na Bent Chetler). Zacznij może od obejrzenia sobie tego: https://www.youtube.com/watch?v=vKRsPpvq-fk https://www.youtube.com/watch?v=dj6_lglJ7OI https://www.youtube.com/watch?v=m2XMgZvYYAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grot Napisano 14 Września Autor Udostępnij Napisano 14 Września Okej ale bardziej w kwesty wiązań mi chodziło czy jak zamówię jakie kolejek to będą pasować do narty? Tak samo czy do wiązań będą pasować buty czy trzeba kupować nowe,i czy trudno się wiązania matuje? W oko wpadły mi najbardziej te narty -Armada ARV 84 i dirty bears . Opłaca się kupować używane np z allegro? Bo fajnie by było jakby były w okolicach 1000/1500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 Września Udostępnij Napisano 14 Września Godzinę temu, Grot napisał: Okej ale bardziej w kwesty wiązań mi chodziło czy jak zamówię jakie kolejek to będą pasować do narty? Tak samo czy do wiązań będą pasować buty czy trzeba kupować nowe,i czy trudno się wiązania matuje? W oko wpadły mi najbardziej te narty -Armada ARV 84 i dirty bears . Opłaca się kupować używane np z allegro? Bo fajnie by było jakby były w okolicach 1000/1500 a już coś próbowałeś w tym kierunku ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 14 Września Udostępnij Napisano 14 Września (edytowane) Jedyny istotny parametr wiązania z punktu widzenia narty to szerokość hamulca. Wiązania mają pasować do butów. Najbardziej oczywisty standard to ISO 5535. Tu masz jakąś tabelkę kompatybilności. https://goldsport.pl/module/ph_simpleblog/module-ph_simpleblog-single?sb_category=narciarstwo&rewrite=buty-narciarskie-a-kompatybilnosc-z-wiazaniami. To czy opłaca się kupić używane to kwestia własnych preferencji, stanu konkretnych nart i ich ceny. W przypadku tej grupy, prawdopodobnie będzie jednak konieczna wizyta w serwisie celem dostosowania rozstawu wiązania za ok 100 PLN. Możesz tego uniknąć, jeśli sprzedający miał taką samą długość skorupy. Na +-10mm też będą szanse, że się uda, ale to przesunie środek buta względem narty, więc jeśli sprzedający miał dłuższą skorupę, to i tak pewnie zaniesiesz do serwisu. Edytowane 14 Września przez SzymQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grot Napisano 14 Września Autor Udostępnij Napisano 14 Września 37 minut temu, SzymQ napisał: Jedyny istotny parametr wiązania z punktu widzenia narty to szerokość hamulca. Wiązania mają pasować do butów. Najbardziej oczywisty standard to ISO 5535. Tu masz jakąś tabelkę kompatybilności. https://goldsport.pl/module/ph_simpleblog/module-ph_simpleblog-single?sb_category=narciarstwo&rewrite=buty-narciarskie-a-kompatybilnosc-z-wiazaniami. To czy opłaca się kupić używane to kwestia własnych preferencji, stanu konkretnych nart i ich ceny. W przypadku tej grupy, prawdopodobnie będzie jednak konieczna wizyta w serwisie celem dostosowania rozstawu wiązania za ok 100 PLN. Możesz tego uniknąć, jeśli sprzedający miał taką samą długość skorupy. Na +-10mm też będą szanse, że się uda, ale to przesunie środek buta względem narty, więc jeśli sprzedający miał dłuższą skorupę, to i tak pewnie zaniesiesz do serwisu. A taka wizytę się zrobi w pierwszym lepszym sklepie z nartami? Czy do jakiś specjalnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grot Napisano 14 Września Autor Udostępnij Napisano 14 Września Godzinę temu, Jan napisał: a już coś próbowałeś w tym kierunku ? Nie narazie to skakalem na zwykłych nartach ale niepewnie na nich się czuje w locie,narazie to tatę muszę przegadać żeby mi kupił narty do freestylu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grot Napisano 14 Września Autor Udostępnij Napisano 14 Września 2 minuty temu, Grot napisał: A taka wizytę się zrobi w pierwszym lepszym sklepie z nartami? Czy do jakiś specjalnych Oraz jeśli pójdę z nartami bez wiązań i poproszę żeby zrobili to zrobią? Czy trzeba samemu kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 14 Września Udostępnij Napisano 14 Września Jak robiłem przesunięcie wiązań, to umawiałem się telefonicznie. Pytali mnie wtedy o model wiązania i szerokość narty, żeby potwierdzić, że podejmą się wykonania usługi. Jeśli kupujesz narty i wiązanie online to pytają o rozmiar skorupy i montują wiązanie. Jeśli chcesz kupić używane narty bez wiązań... to chyba poszukaj innej oferty z wiązaniami... Jeśli okaże się, że w jednym serwisie nie zrobią, to zrobią w innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Września Udostępnij Napisano 15 Września Cześć Żeby zamontować jakiekolwiek wiązanie do narty niezbędny jest szablon montażowy. Jeżeli jakiś serwis nie podejmuje się montażu wiązań czy też przekręcenia ich na narcie to jest serwisem bezwartościowym zupełnie bo to standardowa usługa. Problemem nie jest montaż wiązań tylko zabezpieczenie dziur po ewentualnym demontażu tak by nie osłabiały narty. Osobiście kupiłbym narty używane z wiązaniem typu rentalowanego i masz spokój oraz możliwości o których pisał Szymek. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 15 Września Udostępnij Napisano 15 Września Zabezpieczenie dziur po demontażu wiązań nie jest szczególnie trudne. Zalewasz dziurę żywicą epoksydową i wbijasz odpowiednie zatyczki. Ewentualnie inserty, jeżeli dziura jest za duża, a mocowanie wypada w tym samym miejscu. Odpowiednie inserty, dyble czy zatyczki są łatwo dostępne, nawet w sklepie u naszego forumowego kolegi: Dyble i inserty | Sklep internetowy REMSPORT Plastikowe zatyczki SNOLI Białe 1000 szt. - aleNarty.pl Plastikowe zatyczki SNOLI - aleNarty.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi