Mitek Napisano 4 Listopada Udostępnij Napisano 4 Listopada (edytowane) 8 godzin temu, grimson napisał: Teraz wiemy znacznie więcej, dlaczego na wschodzie od 02.2022 jest wojna. 12 tajnych, szpiegowskich baz CIA + MI6, założonych na Ukrainie od 2014 roku. Do tego oficjalne wypowiedzi wysoko postawionych urzedników z USA, że wojna jest tylko po to kontynuowana, żeby osłabiać ruskich. Dlaczego trzeba ich osłabiać? Ano dlatego,że ruskie trzymają z Iranem. Jak ruskie będą osłabione, to nie będą wspierać Iranu, jak Izrael będzie chciał zaprowadzić tam demokrację. Dodatkowo próby rozmów pokojowych między Ukraińcami a ruskimi z 04.2022 zostały storpedowane przez Borisa Johnsona, nakazującego naszym wschodnim sąsiadom kontynuowanie walki z agresorem. Więc świat nie jest taki, jaki serwują nam media w wiadomościach głównego nurtu. A ja również czytałem, że teoria płyt litosfery serwowana w wiadomościach głównego nurtu to nieprawda tylko teoria ekspandującej ziemi jest poprawna tym bardziej, że hołdują jej dwaj polscy naukowcy prof. Koziara chyba z Wrocławia i ktoś tam jeszcze z Poznania. Te 2 fakty: 1. Nie jest to teoria głównego nurtu. 2. Wśród rozwijających i głoszących ją są Polacy i to z tytułami. jednoznacznie świadczą o jej prawdziwości. Pozdro Edytowane 4 Listopada przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 4 Listopada Udostępnij Napisano 4 Listopada 2 godziny temu, Mitek napisał: A ja również czytałem, że teoria płyt litosfery serwowana w wiadomościach głównego nurtu to nieprawda tylko teoria ekspandującej ziemi jest poprawna tym bardziej, że hołdują jej dwaj polscy naukowcy prof. Koziara chyba z Wrocławia i ktoś tam jeszcze z Poznania. Te 2 fakty: 1. Nie jest to teoria głównego nurtu. 2. Wśród rozwijających i głoszących ją są Polacy i to z tytułami. jednoznacznie świadczą o jej prawdziwości. Pozdro Poczytaj tutaj, a potem mozesz zacząć robić z siebie błazna i głupka na Skiforum: https://euromaidanpress.com/2024/02/26/nyt-12-secret-spy-bases-in-ukraine-show-depth-of-cia-support/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 Listopada Udostępnij Napisano 4 Listopada Cześć Wiesławie, Witoldzie... nie powinniście nawet myśleć o waśniach o drobiazgi, słowa czy sformułowania z oczywistych powodów. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano 4 Listopada Udostępnij Napisano 4 Listopada 55 minut temu, Mitek napisał: Cześć Wiesławie, Witoldzie... nie powinniście nawet myśleć o waśniach o drobiazgi, słowa czy sformułowania z oczywistych powodów. Pozdrowienia Mitek rzecze smutnie: Moi drodzy, po co kłótnie, Po co wasze swary głupie, Wnet i tak zginiemy w dupie! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 5 Listopada Udostępnij Napisano 5 Listopada 10 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Wiesławie, Witoldzie... nie powinniście nawet myśleć o waśniach o drobiazgi, słowa czy sformułowania z oczywistych powodów. Pozdrowienia Żeby myśleć, trzeba mieć czym. Wg krynicy mądrości, piszę bzdury i powtarzam głupoty, czyli jestem niezdolny do samodzielnego myślenia. Jak zatem mogę myśleć o jakichkolwiek waśniach nie posiadając do tego odpowiedniego organu 🤣? Dlatego zakończyłem tę merytoryczną dyskusję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 5 Listopada Udostępnij Napisano 5 Listopada W dniu 4.11.2024 o 11:55, Wujot2 napisał: 1. Przypomnij mi co było w 2014 roku? Czyżby nie napad ruskich na Ukrainę? 2. Czy napadnięty kraj może na swoim terytorium zaprosić kogo chce aby zwiększyć swoje szanse obrony? 3. Czy przypadkiem nie mamy sytuacji gdzie dyktatorzy i reżimy tworzą koalicję aby wywrócić demokracje w których żyjemy? 4. Boris Johnson "nakazujący" kontynuowanie walki z agresorami. No nieźle pojechałeś. Pomijając, że gdyby Ukraińcy nie podjęli obrony to dzisiaj mielibyśmy sowiecką armię na naszych granicach. --------------- Kluczowe jest to, że zgodnie z tym co raczyłeś zauważyć ruskie są agresorami. Nikt im nie kazał napadać na Ukrainę. Sami chcieli - przygotowywali się do tego latami!!! I my jesteśmy następni w kolejce. To najważniejsza z najważniejszych spraw - to powinno wyznaczyć oś myślenia. A ponieważ Moskale się nie zatrzymają musimy zrobić wszystko co w naszej mocy (a nawet więcej) aby ich zatrzymać. Nie mogę uwierzyć, że kupujesz tak tandetną narracje, że ktoś "przymusił" ruskich do napadu. Ruskie to państwo zła. Kluczowe jest to że Ukraina chce być państwem europejskim, chce być w strefie wpływów EU. Albo my chcemy aby Ukraina była w „naszej strefie wpływów” i tak działamy aby Ukraina wyszła spod kurateli Rosji. Czyli przynależność docelowo do NATO. To najbardziej drażni Putina i dlatego jest wojna. Reszta to didaskalia. Generalnie jest to walka o układy, kto z kim trzyma. Rosja chciałaby aby na Ukrainie było tak jak jest w Białorusi. Pewnie docelowo chcieliby „odbić” sobie republiki nadbałtyckie. Więc można powiedzieć że to USA i NATO sprowokowały Rosję do wojny. A można powiedzieć że Rosja jest zwykłym bandziorem który napadł wolną Ukrainę która wybiera sobie nowych sojuszników. Pytanie jak postrzegamy Ukrainę w kontekście naszego bezpieczeństwa ? 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 Listopada Udostępnij Napisano 5 Listopada (edytowane) Cześć Więc można powiedzieć... - tak napisałeś. Uważam, że można powiedzieć wszystko. Ja mam wrażenie (celowo użyte słowo), że nie mamy (my tzw. szarzy ludzie/obywatele/wyborcy itd.) pełnej wiedzy ani o funkcjonowaniu ani o zamierzeniach czy też planach dyktatorów, prezydentów, polityków na górze... Możemy jedynie opierać się na pewnych domysłach i szczątkowej wiedzy oraz na naszych ściśle zdefiniowanych poglądach (zakładam, że tak jest albo może być w sporej części wypadków) oraz sympatiach co do prezentowanych idei, zachowań itd. polityków podczas wyborów. Uważam, że to dużo z perspektywy np. niewolnika w starożytnym Egipcie czy nowożytnym USA albo części mieszkańców dzielnicy w której mieszkam, którzy są absolutnie sterowalni przy pomocy pieniędzy (piszę bo wiem z doświadczenia). Każdy kto uważa, że wie więcej, lepiej, ma dostęp do lepszych źródeł zdradza objawy chorobowe. Dla mnie pewne postawy czy też idee prezentowane przez trumpa (celowo) są nieakceptowalne jako anachroniczne i szkodliwe na przyszłość i tyle. Zdaję sobie również sprawę, że patrzę na życie/przyszłość w pewien specyficzny, powiedziałbym dualistyczny w sensie skali czasowej sposób ale też wydaje się, że jest to spojrzenie konsekwentne o dość ugruntowanych postawach. Np. w tym momencie ciekawi mnie czy po ewentualnym zwycięstwie Pani Harris nie dojdzie w Stanach do małej wojny domowej ( w wypadku zwycięstwa trumpa jestem spokojny o pokojową akceptację). Ciekawe czy amerykańskie Panie dadzą radę... czego im niniejszym życzę. Wiesz co do Ukrainy to... szkoda, że daliśmy dupy w czasie gdy mogliśmy stworzyć Rzeczpospolitą Trzech Narodów. Czy teraz damy? Pozdro Edytowane 5 Listopada przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 Listopada Udostępnij Napisano 5 Listopada W dniu 4.11.2024 o 16:18, grimson napisał: Ważne, o czym będą uczyć na lekcjach historii za powiedzmy 80 lat. Do tej pory wychodzą na światło dzienne tematy z naszej historii najnowszej. Jak np. popychanie Polski przez Anglię do stawienia oporu zbrojnego Adolfowi w 1939r. Gdzie za zdanie prawdy, wypowiedziane w odezwie do żołnierzy przez gen. Sosnkowskiego w 09.1944, został nasz generał wskutek nacisku Anglików zdymisjonowany ze stanowiska Naczelnego Wodza. Tak więc historia nie jest taka prosta, szereg czynników jest ukrywanych przed opinią publiczną. Cześć Skomentuje bo widzę tutaj takie niemowlęce myśli. Widzę, że w ogóle do ciebie nie dociera, że z czasem możliwość zatarcia faktów, źródeł, właściwego postrzegania rzeczywistości MALEJE. To czysta logika kolego o nauce wyciąganej z historii nie wspomnę. Po 10-20 latach już praktycznie ciężko osiągnąć jednoznaczność co do prawdy historycznej a po 80-iu? Po 80-iu będziemy postrzegali jako bohatera tego kogo akurat chcemy a ilość zmiennych, która może wpłynąć na interpretację,źródeł będzie taka, że oprócz czystych faktów reszta będzie interpretacyjną dowolnością. Powiedzmy, że za pięć lat do archiwów państwowych dorwie się ktoś taki jak ty i uzna, że to powiedzmy 20-30-50% to brednie z - już nie pamiętam tego durnego określenia - zasadniczego obiegu i je zniszczy, bo przecież nie zgadzają się z jego wizją, są z założenia manipulacją i kłamstwem - prawda? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 5 Listopada Udostępnij Napisano 5 Listopada 4 godziny temu, Mitek napisał: Dla mnie pewne postawy czy też idee prezentowane przez trumpa (celowo) są nieakceptowalne jako anachroniczne i szkodliwe na przyszłość i tyle. Zdaję sobie również sprawę, że patrzę na życie/przyszłość w pewien specyficzny, powiedziałbym dualistyczny w sensie skali czasowej sposób ale też wydaje się, że jest to spojrzenie konsekwentne o dość ugruntowanych posta Działam trochę społecznie w przestrzeni miejskiej. Ty pewnie też, z tego co kojarzę. I widać jak ta przestrzeń staje się coraz bardziej dobra, coraz więcej spraw rozwiązuje się w wyniku merytorycznej dyskusji, coraz więcej rzeczy jest dobrze poukładanych. I to widać jak dobrze działają te rzeczy, który zostały wypracowane w oparciu o dyskusje, o merytorykę, w oparciu o dane albo pomiary naukowe. I tak samo powinno być na poziomie polityki państwa. Trump jest zaprzeczeniem takiego podejścia. Kurwa niech go Musk w kosmos zabierze i niech nie wracają! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 5 Listopada Udostępnij Napisano 5 Listopada 4 godziny temu, Mitek napisał: Wiesz co do Ukrainy to... szkoda, że daliśmy dupy w czasie gdy mogliśmy stworzyć Rzeczpospolitą Trzech Narodów. Czy teraz damy? Ukraińcy są tak dumnym narodem, tak pewnym siebie. Nie widzę tego żebyśmy się mogli dogadać w jednym państwie. Zobacz jak Zeleńskiemu odpierdala chwilami, z tymi migami na przykład. Ukraina to jest świetny naród, ale niech się rozwijają niezależnie od nas. Musimy im pomagać tyle ile dajemy radę, ale nic więcej. U nas musiałby być jakiś mega wybitny lider, najlepiej kilku liderów, którzy umieliby to połączyć. Mało jest takich ludzi na bardzo wysokim poziomie. Po stronie prawicy nie ma ani jednego męża stanu w tej chwili. Nie ma tam nikogo kto by wszedł w jakieś wyższe porozumienie z Tuskiem w takiej sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 6 Listopada Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada (edytowane) 4 godziny temu, MarioJ napisał: Ukraińcy są tak dumnym narodem, tak pewnym siebie. Nie widzę tego żebyśmy się mogli dogadać w jednym państwie. Zobacz jak Zeleńskiemu odpierdala chwilami, z tymi migami na przykład. Ukraina to jest świetny naród, ale niech się rozwijają niezależnie od nas. Musimy im pomagać tyle ile dajemy radę, ale nic więcej. U nas musiałby być jakiś mega wybitny lider, najlepiej kilku liderów, którzy umieliby to połączyć. Mało jest takich ludzi na bardzo wysokim poziomie. Po stronie prawicy nie ma ani jednego męża stanu w tej chwili. Nie ma tam nikogo kto by wszedł w jakieś wyższe porozumienie z Tuskiem w takiej sprawie. Właśnie nam tego "męża stanu" wybierają. Kogo by nie wybrali to i tak tusk bedzie się musiał kłaniać. Wszyscy inni także. Edytowane 6 Listopada przez Spiochu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 6 Listopada Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada W dniu 4.11.2024 o 10:14, Wujot2 napisał: Co za bzdura. To nie jest wojna symetryczna. To napad ruskiego niedźwiedzia na dużo mniejszy i słabszy kraj. Kraj który walczy o swoje istnienie. Jego przeżycie zależy w tej chwili w dużej mierze od zewnętrznej pomocy. A ta od woli politycznej. Lobby producentów jest potężne ale to politycy zadecydują. Prezydent USA będzie tu jednym z kluczowych graczy. I wcale nie jestem pewien tutaj ani jednej opcji ani drugiej. Od dawna zastanawiam się jaki deal zrobił Biden z Putinem, że nie pozwala on na atakowanie ruskiego terytorium. Zauważ, że taki "drobny fakt" wpłynął bardzo mocno na przebieg wojny - byłaby dzisiaj w innym punkcie. Czyli wniosek jest prosty - to rządzący mogą wszystko. Taka prosta logika jaką się posługujesz prowadziłaby do wniosku, ze wojny nigdy się nie kończą (bo zawsze przecież lobby producentów ma interes w ich trwaniu). Tymczasem historia uczy, że się kończą. CBO. Przyswoiłeś proste kalki ale świat jest bardzo złożony. Założyłeś że to te znane nazwiska podejmują decyzję. Może być zupełnie inaczej. Fkatycznie rządzący moga wszystko, ale kto jest tym rządzącym? Moim zdaniem coś się kończy lub zaczyna jeśli interes jednego looby przeważa nad drugim, lub któraś grupa zyskuje/tracie na sile. Na razie wygląda na to że te wojna ma trwać. Gdyby chcieli ją skończyć to pewnie już by się zakończyła. Zauważ że nie jest to konflikt totalny tylko taki ograniczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 6 Listopada Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada W dniu 4.11.2024 o 11:55, Wujot2 napisał: Kluczowe jest to, że zgodnie z tym co raczyłeś zauważyć ruskie są agresorami. Nikt im nie kazał napadać na Ukrainę. Sami chcieli - przygotowywali się do tego latami!!! I my jesteśmy następni w kolejce. To najważniejsza z najważniejszych spraw - to powinno wyznaczyć oś myślenia. A ponieważ Moskale się nie zatrzymają musimy zrobić wszystko co w naszej mocy (a nawet więcej) aby ich zatrzymać. Nie mogę uwierzyć, że kupujesz tak tandetną narracje, że ktoś "przymusił" ruskich do napadu. Ruskie to państwo zła. Nie jestem pewien, ale podobno światowy arsenał nuklearny NIE jest wystarczający do zniszczenia planety. Sprzedaj wszystko kup sobie ziemię na jakieś odizolowanej wyspie na oceanie i zacznij uprawiać warzywa. W ten sposób możesz się zabezpieczyć przed agresją Rosji. To co my (jako Polska) aktualnie zrobimy ma marginalny wplyw na przebieg konfliktu. Będzie tak jak Usa i Rosja/Chiny zdecydują. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada (edytowane) 2 godziny temu, Spiochu napisał: Nie jestem pewien, ale podobno światowy arsenał nuklearny NIE jest wystarczający do zniszczenia planety. Sprzedaj wszystko kup sobie ziemię na jakieś odizolowanej wyspie na oceanie i zacznij uprawiać warzywa. W ten sposób możesz się zabezpieczyć przed agresją Rosji. To co my (jako Polska) aktualnie zrobimy ma marginalny wplyw na przebieg konfliktu. Będzie tak jak Usa i Rosja/Chiny zdecydują. Naprawdę warto uruchomić myślenie. Gdyby nie determinacja Ukraińców to nie otrzymaliby oni pomocy nawet w tym niewystarczającym zakresie, a my nie kupilibyśmy tyle czasu. Czyli nawet tak "nicnieznaczący" gracz jak Ukraina może realnie wpływać na losy świata, a tym bardziej swoje. Jest bardzo dużo podobnych przykładów w historii. Nasz los jest w naszych rękach. Zresztą nie może być inaczej. Ta cała Twoja wypowiedź jest obrzydliwa i wpisuje się z jednej strony w filozofię szczura, a z drugiej przydatnego idioty. A w najlepszym układzie bezwolnego cieniasa. Stajemy przed wielkim wyzwaniem i naprawdę powinniśmy spiąć dupę aby wykorzystać każdy atut jaki możemy znaleźć. Ja w każdym razie uciekać na wyspę nie zamierzam. Na walkę na pierwszej linii pewnie jestem za stary, ale na pewno będzie miejsce dla takich jak ja przy jakiś pomocniczych zadaniach. Ale słysząc taki głos "młodego" pokolenia ręce mi opadają. Edytowane 6 Listopada przez Wujot2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada 5 godzin temu, Spiochu napisał: Właśnie nam tego "męża stanu" wybierają. Kogo by nie wybrali to i tak tusk bedzie się musiał kłaniać. Wszyscy inni także. Ani Biden ani trump nim nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada 55 minut temu, MarioJ napisał: trump YESSS ✌️ (47 PREZYDENT USA) piszemy dużą literą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada 9 minut temu, Jan napisał: YESSS ✌️ (47 PREZYDENT USA) A w kilku zdaniach możesz przedstawić jak to pozytywnie wpłynie na twoje życie, że aż tak bardzo cię to cieszy? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada 14 minut temu, Jan napisał: YESSS ✌️ (47 PREZYDENT USA) piszemy dużą literą Never. Skazany wyrokiem nie zasługuje na szacunek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada 3 godziny temu, Wujot2 napisał: Gdyby nie determinacja Ukraińców to nie otrzymaliby oni pomocy nawet w tym niewystarczającym zakresie, a my nie kupilibyśmy tyle czasu No dobra, kupiliśmy trochę czasu. Jakieś 2,5 roku. Skoro czas kupiony to napisz, o ile szt mamy więcej czołgów, myśliwców, helikopterów i innego sprzętu wojskowego w Wojsku Polskim. Porównajmy 02.2022 do 10.2024. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada 8 minut temu, grimson napisał: No dobra, kupiliśmy trochę czasu. Jakieś 2,5 roku. Skoro czas kupiony to napisz, o ile szt mamy więcej czołgów, myśliwców, helikopterów i innego sprzętu wojskowego w Wojsku Polskim. Porównajmy 02.2022 do 10.2024. Pod względem liczby żołnierzy jesteśmy 3 armią w NATO, po USA i Turcji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada 4 minuty temu, kordiankw napisał: Pod względem liczby żołnierzy jesteśmy 3 armią w NATO, po USA i Turcji. Jak zaliczasz WOT do totala, to nawet lekko się uśmiechając, nie mam z tym problemu. Jakim sprzętem ma na trzecia armia NATO walczyć? Benchmark kosynierów może się nie udać w XXI wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada Druga armia świata wyciąga z ZN-ow czołgi T-55 do walk na Ukrainie. Jednak nasze Leopardy, Abramsy, PT-91 czy K-2 przedstawiają większą wartość bojową. Szrotu już dawno się pozbyliśmy wysyłając go na Ukrainę. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada 13 minut temu, kordiankw napisał: Druga armia świata wyciąga z ZN-ow czołgi T-55 do walk na Ukrainie. Jednak nasze Leopardy, Abramsy, PT-91 czy K-2 przedstawiają większą wartość bojową. Szrotu już dawno się pozbyliśmy wysyłając go na Ukrainę. Ile szt Abramsów oraz K2 jest dostępnych operacyjnie w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada (edytowane) 4 minuty temu, grimson napisał: Ile szt Abramsów oraz K2 jest dostępnych operacyjnie w Polsce? Wystarczy użyć google. Przyszłość to drony, a nie tysiące czołgów. Edytowane 6 Listopada przez kordiankw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 Listopada Udostępnij Napisano 6 Listopada Cześć Przerażacie mnie tą dyskusją Panowie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi