tomkly Napisano 12 Września Udostępnij Napisano 12 Września (edytowane) 11 minut temu, Gabrik napisał: Marek nie pytaj mnie, nigdy nie użyłem sformułowania dobra/zła. Jeśli już, to użyłbym odpowiednia mniej lub bardziej. Powyżej post napisał Mitek i Jego zdanie znam i jest niezmienne. Tobie postawię zatem nieco inaczej pytania. Którą z nich poleciłbyś autorowi wątku? Tzn wszystkie, czy jednak nie? Z tej całej powyższej wyliczanki jedynie e-Magnum. Nie dlatego że aż tak wybitne, tylko autor wątku szuka nart łatwych i przyjemnych. Swoje wątpliwości wyraziłem we wcześniejszych postach: będą mu te narty się ślizgać po twardym jak dupa węża na mokrych kamieniach. 🙂 Odnośnie nart typu Head GS e-Rebel czy Stockli WRT Pro to są narty dla mnie. Jeśli S-MAXy okazały się problematyczne to od tych dwóch modeli należy trzymać się z daleka. 😀 Edytowane 12 Września przez tomkly 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 12 Września Udostępnij Napisano 12 Września 21 minut temu, Marcos73 napisał: A co to znaczy zła i w jakim sensie? Może e-GS bym nie wybrał, bo nie wiem gdzie miałbym na nich jeździć tak jak lubię. Pewnie też umiejętności by brakło. Reszta jest ok, każda z nich. Na Fischer tylko nie jeździłem. pozdro Marcos, Fischery są OK. Jeżdziłem na pierwszych slalomkach - po mojemu bardzo fajna narta. A najlepiej wspominam RC4 The Curv GT - szerokie łopaty goniące po wszystkim. Na gigantkach też jeździłem, ale na ten typ nart to ja za słaby boluś jestem, więc się nie wypowiem (bo nie potrafię). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 12 Września Udostępnij Napisano 12 Września 9 minut temu, Mikoski napisał: Marku nie chodziło mi o mistrzostwo tych Pań a o czystą fizykę która działa tak samo na nas i mistrzów . Ciało sztywne ma inną fizykę nieco;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 12 Września Udostępnij Napisano 12 Września 9 godzin temu, Victor napisał: Widzisz, mogę zadać pytanie po co Ci GS jeżeli nie możesz bo nie umiesz z niego wykrzesać maxa ? To jak kupno AMG S500 i jazda setką po autobanie ?! Bez sens! Ale kto komu zabroni. A jeszcze jak mówią że to da komfort i bezpieczeństwo to czemu nie . 🤷♂️ Z mojej perspektywy tych 4 lat co będzie oczywiście w opozycji dla wielu tu jeżdżących-podstawa to nauczyć się solidnie techniki,prawidłowego stania,sylwetki i 1000 skrętów na narcie SL a następnie można wpiąć GS I wykrzesać z niego ile tylko się da i to dla mnie ma sens . Nie GS na start a SL na start -to również dziś jest sugerowane w szkołach narciarskich. Osobiście na chwilę obecną na GS nie jestem gotowy ale na krok w przód i zastępstwo miększej z rockerem na twierdsza bez rockera SL już tak. Gdybym mógł to zacząłbym od takiej z górnej półki narty ale niewiedza uczyniła inaczej . Na GS 😉 z pełną prędkością przyjdzie jeszcze czas. pozdro Użyłeś zbieżnych z moimi wniosków, choć niekonsekwentnie. Piszesz, że nie wykorzystam maxa z mojego GS...czy wykorzystasz maxa z SL z wyższej półki? Ja nie wykorzystam maxa żadnej narty, żadnej. Natomiast abstrachując moje GS-y, idąc za słowami @Marxx74x to nie żaden GS, co nie zmienia faktu, że czuję się na nich świetnie. A na Scala w kopnym śniegu zdecydowanie lepiej. I owszem to wina moich niedoskonałości narciarskich, ale fakt niezmiennym pozostaje. Napisałeś moim zdaniem słusznie o 65 AMG, choć ja wolę obrazować, to dosadniej, poprzez porównanie do ciągnika siodłowego np FH 750. Czy można uczyć nim jazdy na kat B? No można.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 12 Września Udostępnij Napisano 12 Września 11 minut temu, Kaem napisał: Marcos, Fischery są OK. Jeżdziłem na pierwszych slalomkach - po mojemu bardzo fajna narta. A najlepiej wspominam RC4 The Curv GT - szerokie łopaty goniące po wszystkim. Na gigantkach też jeździłem, ale na ten typ nart to ja za słaby boluś jestem, więc się nie wypowiem (bo nie potrafię). Marek nie piernicz...i zabierz głos chociażby w odniesieniu do Blastów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 12 Września Udostępnij Napisano 12 Września 14 minut temu, tomkly napisał: Z tej całej powyższej wyliczanki jedynie e-Magnum. Nie dlatego że aż tak wybitne, tylko autor wątku szuka nart łatwych i przyjemnych. Swoje wątpliwości wyraziłem we wcześniejszych postach: będą mu te narty się ślizgać po twardym jak dupa węża na mokrych kamieniach. 🙂 Odnośnie nart typu Head GS e-Rebel czy Stockli WRT Pro to są narty dla mnie. Jeśli S-MAXy okazały się problematyczne to od tych dwóch modeli należy trzymać się z daleka. 😀 Wyręczyłeś widzę nieco Marka...choć zależało mi aby On "wrócił" do tematu sztywności wzdłużnej, ale spoczko aspekt w jakiś sposób wybrzmiał 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września 11 godzin temu, tomkly napisał: Odnośnie nart typu Head GS e-Rebel czy Stockli WRT Pro to są narty dla mnie. Sprawdzam ! brutalnie 😜 jak pisze @Mikoski Daj filmy swojej jazdy (długi i krótki skręt ) bo z tego co już się orientuję to spędzasz w Alpach praktycznie cały sezon a na nartach już długie lata jazdy korzystajac z górnej półki sprzętowej umiejętności techniczne powinny być na wyższym poziomie 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września 8 minut temu, Victor napisał: Sprawdzam ! brutalnie 😜 jak pisze @Mikoski Daj filmy swojej jazdy (długi i krótki skręt ) bo z tego co już się orientuję to spędzasz w Alpach praktycznie cały sezon a na nartach już długie lata jazdy korzystajac z górnej półki sprzętowej umiejętności techniczne powinny być na wyższym poziomie 😉 Ja bym nie sprawdzał, bo jeszcze okaże się, że sprawdzać nawet nie potrafisz;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września 12 godzin temu, Gabrik napisał: Użyłeś zbieżnych z moimi wniosków, choć niekonsekwentnie. Piszesz, że nie wykorzystam maxa z mojego GS...czy wykorzystasz maxa z SL z wyższej półki? Ja nie wykorzystam maxa żadnej narty, żadnej. Natomiast abstrachując moje GS-y, idąc za słowami @Marxx74x to nie żaden GS, co nie zmienia faktu, że czuję się na nich świetnie. A na Scala w kopnym śniegu zdecydowanie lepiej. I owszem to wina moich niedoskonałości narciarskich, ale fakt niezmiennym pozostaje. Napisałeś moim zdaniem słusznie o 65 AMG, choć ja wolę obrazować, to dosadniej, poprzez porównanie do ciągnika siodłowego np FH 750. Czy można uczyć nim jazdy na kat B? No można.... Cześć Oczywistością jest że obok zawodnika nie stałem i nigdy stał nie będę . Czy wykorzystam na maxa SL myślę że jeżeli będę nadal konsekwentnie ćwiczył i podnosił swój poziom ( hala mi w tym pomaga) to tak-oczywiście na mój poziom amatorski nie zawodniczy taka luźna jazda sportowa -taki jest cel nauki na SL a co będzie ten u góry tylko wie. Ważne jest to co napisał ciut wyżej @Marxx74x dbać o własną sprawność fizyczną ,motorykę,gibkość czy wytrzymałość … to jest mega istotne i przez ostatnie pół roku zrobiłem w tym kierunku bardzo dużo bo zdaje sobie sprawę że bez tego nic nie osiągnę . 😉 pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września 23 minuty temu, star napisał: Ja bym nie sprawdzał, bo jeszcze okaże się, że sprawdzać nawet nie potrafisz;-) To forum sprawdzisz sam 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września (edytowane) Godzinę temu, Victor napisał: Sprawdzam ! brutalnie 😜 jak pisze @Mikoski Daj filmy swojej jazdy (długi i krótki skręt ) bo z tego co już się orientuję to spędzasz w Alpach praktycznie cały sezon a na nartach już długie lata jazdy korzystajac z górnej półki sprzętowej umiejętności techniczne powinny być na wyższym poziomie 😉 Niestety nie mam filmu ani na WRT PRO ani na e-GS Rebel, nikt mnie nie nagrał, bo podobno za szybko zjeżdżałem. 😀 Był tu gdzieś na forum film z Tiefenbacha, jak uczę kolegę Huberta jeździć na e-Race Pro. Tylko że jazda słaba była, bo one na długości 170 cm były jak dla mnie zdecydowanie zbyt lekkie i mało stabilne. Zima niebawem, za niecały miesiąc lodowce ruszają, więc coś nagramy, tylko szybki kamerzysta potrzebny. Liczę na tego w zielonych gaciach, bo on jak był w formie to nadążał. 😄 Edytowane 13 Września przez tomkly 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września 10 minut temu, Victor napisał: Cześć Oczywistością jest że obok zawodnika nie stałem i nigdy stał nie będę . Czy wykorzystam na maxa SL myślę że jeżeli będę nadal konsekwentnie ćwiczył i podnosił swój poziom ( hala mi w tym pomaga) to tak-oczywiście na mój poziom amatorski nie zawodniczy taka luźna jazda sportowa -taki jest cel nauki na SL a co będzie ten u góry tylko wie. Pytanie tyczyło tu i teraz, ale nie to jest istotne. Troszkę od tyłu, może nie wprost, ale w dużym stopniu upuściliśmy powietrza z balonika sprzętowego i kilku mniej lub bardziej ortodoksyjnych zabobonów. Najnormalniej w świecie, są grupy narciarzy o różnym poziomie umiejętności. Nawet jeśli zajmiemy się tylko poziomem 8/10, to mimo tego, że takowi delikwenci pojadą na każdych nartach, to będą preferować różne modele (nawet w obrębie tej samej grupy). 10 minut temu, Victor napisał: Ważne jest to co napisał ciut wyżej @Marxx74x dbać o własną sprawność fizyczną ,motorykę,gibkość czy wytrzymałość … to jest mega istotne i przez ostatnie pół roku zrobiłem w tym kierunku bardzo dużo bo zdaje sobie sprawę że bez tego nic nie osiągnę . 😉 pozdro I między innymi z wymienionych właśnie powodów, warunków fizycznych, tego co w danej chwili jeżdżąc wykonują (zawody, prowadzenie zajęć, jazda z przyjaciółmi, dziećmi), czy wreszcie z uwagi na swoje osobiste preferencje, co do zachowania nart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września Godzinę temu, Gabrik napisał: Pytanie tyczyło tu i teraz, Dlatego świadomie dokupiłem nartę sztywną bez rockera-full camber właśnie żeby podnieść własne umiejętności . Bez zbędnej łatwiejszej inicjacji skrętów. Z drugiej strony jestem również świadomy miejsca w którym się znajduje i nie jestem gotowy dziś na prędkość GSa 🤷♂️ kropka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września 24 minuty temu, Victor napisał: Dlatego świadomie dokupiłem nartę sztywną bez rockera-full camber właśnie żeby podnieść własne umiejętności . Bez zbędnej łatwiejszej inicjacji skrętów. Z drugiej strony jestem również świadomy miejsca w którym się znajduje i nie jestem gotowy dziś na prędkość GSa 🤷♂️ kropka Ja też kiedyś zamieniłem 156 parasl, choć paździerz, na 175 parags zwaną kobiecą wiadomo, że przez supersamca... zdziwienie było tylko przy pierwszym skręcie bez prędkości na płaskim... potem poszło, narta wybrana dzięki forum. Potem już trochę poza, a nawet z dala od domu i trasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września 50 minut temu, Victor napisał: Dlatego świadomie dokupiłem nartę sztywną bez rockera-full camber właśnie żeby podnieść własne umiejętności . Bez zbędnej łatwiejszej inicjacji skrętów. Z drugiej strony jestem również świadomy miejsca w którym się znajduje i nie jestem gotowy dziś na prędkość GSa 🤷♂️ kropka Oki, to teraz w kontekście pierwszego zdania (bez kpiny, czy przekomażania, na wszelki wypadek zaznaczam). Ja zakupiłem świadomie elastyczniejsze narty, aby podnosić swoje umiejętności. Herezja, błąd...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września 51 minut temu, Gabrik napisał: Oki, to teraz w kontekście pierwszego zdania (bez kpiny, czy przekomażania, na wszelki wypadek zaznaczam). Ja zakupiłem świadomie elastyczniejsze narty, aby podnosić swoje umiejętności. Herezja, błąd...? Dlaczego błąd ? Czasem lepiej krok w tył żeby zrobić dwa do przodu…po cholerę się mordować jak można to robić z radością ! Jeżeli uważasz, że to Cię wniesie na wyższy poziom to dla mnie ok ! Każdy z nas jest przecież inny. Ma inną sprawność i inaczej przyswaja praktykę . Ćwicz,ćwicz i jeszcze raz ćwicz efekty przyjdą same . Hala by Ci się w tej Warszawie przydała 😅 Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września 4 godziny temu, tomkly napisał: Zima niebawem, za niecały miesiąc lodowce ruszają, więc coś nagramy, tylko szybki kamerzysta potrzebny. Liczę na tego w zielonych gaciach, bo on jak był w formie to nadążał. 😄 Może być ciężko bo kolano lewe epizod 4 się zbliża 😕 za dwa tygodnie kolejna operacja . Ale coś tam pojeździmy mam nadzieję ,rezerwacje są 💪 przygotowany jestem na wszystko 😁 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września 17 minut temu, Mikoski napisał: Może być ciężko bo kolano lewe epizod 4 się zbliża 😕 za dwa tygodnie kolejna operacja . Ale coś tam pojeździmy mam nadzieję ,rezerwacje są 💪 przygotowany jestem na wszystko 😁 Trzymam kciuki! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września 16 godzin temu, Gabrik napisał: Wyręczyłeś widzę nieco Marka...choć zależało mi aby On "wrócił" do tematu sztywności wzdłużnej, ale spoczko aspekt w jakiś sposób wybrzmiał 🙂 Cze Zarobiony jestem, żniwa 😉. A propos Twoich propozycji w kontekście Kolegi, to żadna z tych nart w początkowym okresie nie będzie dla niego, chyba że do szurania. Narciarstwo po wprowadzeniu taliowanych nart się zmieniło. Nie ma co pitolić, że nie. Kiedyś szczytową techniką amatorska był uniwersalny po dziś dzień śmig, jazda cięta była zarezerwowana tylko dla zawodników, którzy potrafili wykrzesać jakikolwiek promień z nart nie taliowanych. Obecnie każdy z tego może korzystać. Bo wszystkie narty są taliowane. Stoki są mechanicznie przygotowane, są równe i gładkie. Problemem jest presja na krawędź, bez opanowania podstaw, które się nie zmieniły przez te lata. Szkolenie też się zmienia, chociaż do pewnego momentu jest zbieżne z poprzednimi metodami. Niestety w pewnym momencie musi odbić od utartego kanonu, bo narty się zmieniły. Trzeba korzystać z dobrodziejstwa tych nart. Damian wspomniał o fizyce, ma rację - ale do tej fizyki, aby zaczęła działać trzeba dojść. Ja uważam, że nam było łatwiej, bo człowiek był dobrze spionizowany, kwestia adaptacji do nowego sprzętu. Prędkości się nie bał, w miarę stał na nartach, Nauczony na ołówkach, musiał umieć skręcać, bo na tych nartach inaczej się nie dało. Teraz wystarczy je nieco przechylić i skręcają. Gorzej z kontrola prędkości i skręcaniu nie tylko po promieniu. Ja jestem zdania, że początkowo narty bardziej elastyczne pomogą w nauce, pokażą jak mogą się i będą się zachowywać narty w czasie skrętu. Kolega jest lekki i dopiero się uczy, więc kołki mu w tym nie pomogą. Określony typ narty, o określonych parametrach jest wzorcem skierowanym do początkujących. Coś uniemożliwiają, a w czymś pomagają. Są osoby, co wybierają inna drogę, jak choćby Victor, ale .... Paweł ma bardzo dużą motywację (mimo iż ma bardzo dalek w jakiekolwiek góry - to wykorzystuje każda okazję aby jeździć i jest tego sporo w sezonie), szkoli się, blisko ma oślą łąkę całoroczną i narty SL w jego przypadku dadzą lepszy skutek niż narta "standardowa". Ja taką drogę popieram, bo w tym przypadku ma sens i uzasadnienie. @Victor Tomkly nie musisz sprawdzać, bo dobrze, czy nawet bardzo dobrze jeździ. Ale to jest klasyk, więc Twoje wyobrażenie, że potrafi pocisnąć na GS jak Włoch .... raczej nie będzie miało miejsca. Jeździ krótkim skrętem, śmigiem bardzo dobrze, stąd też wybór sprzętu podobnie jak Mitek , długie, proste dechy są najlepsze, bo z promienia i geometrii bardzo mało korzystają. Co nie znaczy że jeżdżą źle, bo jeżdżą bardzo dobrze, ale klasycznie. Dechy nie maja znaczenia, bo na wszystkich jadą ... tak samo. Nie zgadzam się z twierdzeniem Tomkly, że "Z tej całej powyższej wyliczanki jedynie e-Magnum. Nie dlatego że aż tak wybitne, tylko autor wątku szuka nart łatwych i przyjemnych. Swoje wątpliwości wyraziłem we wcześniejszych postach: będą mu te narty się ślizgać po twardym jak dupa węża na mokrych kamieniach. 🙂" się kompletnie nie zgadzam, na każdej z tych nart można nawet po lodzie jeździć. Bo to bardzo dobre, o porządnej konstrukcji narty - wszystkie, może poza RX11). Bo RX 11, który do 165 jest słabszym modelem SL, a od 168 jest słabszym modelem RX12 GS w wersji sklepowej, ja mam obie RX 12 SL/GS i w tym wydaniu są to narty elastyczne, ale na tyle sztywne i dobrze trzymające, że ja ze swoimi parametrami mogę po lodzie na nich jeździć. A propos wrzutki Marxxa odnośnie przygotowania siłowego i motorycznego, to oczywiście prawda, aczkolwiek do pewnego wieku w jeździe stricte amatorskiej, zdrowy w miarę wysportowany człowiek nie prowadzący siedzącego trybu życia, to nie specjalnie musi coś w tej materii działać. Jazda w stricte amatorskim wydaniu. Każda inna forma aktywności działa tylko na plus. Niestety nie da się wstać zza przysłowiowego biurka i cały tydzień rąbać w Alpach. Ale jeśli ktoś ma inne formy aktywności, uważam że tak do 40-ki jest to wystarczające, aby się na nartach nie zajechać w amatorskim wydaniu i mieć z tego przyjemność. Później już warto o to przygotowanie nieco zadbać, na pewno nie zaszkodzi, wręcz pomoże. pozdro 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września A jakie teraz narty są bardziej elastyczne a jakie nie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września (edytowane) 21 minut temu, Bruner79 napisał: A jakie teraz narty są bardziej elastyczne a jakie nie? Grzesiu, z jedną blachą bardziej elastyczne, a z płytą (nie podstawką) i podwójna blachą - mniej. Są sztywniejsze wzdłużnie. Dlatego też kupiłem od Ciebie Kastle GS, których charakterystyka mi bardzo odpowiada. Mimo iż to narty z grupy wąskich bardzo dobrze się sprawują, na porannym betonie (to ich przeznaczenie główne) jak i na rozjeżdżonym, czy też wiosennym śniegu. Mnie ich charakterystyka bardzo pasuje i wydaje się, że są skrojone na miarę do wypadkowej moich umiejętności oraz parametrów fizycznych. Chociaż Damiana Sztekle GS też są niezłe, ale za wysokie progi na moje nogi. Cena zabija, stać mnie tylko na 1 nartę 😉 i to tylko lewą. Bez wiązania. pozdro Edytowane 13 Września przez Marcos73 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września 4 minuty temu, Marcos73 napisał: Grzesiu, z jedną blachą bardziej elastyczne, a z płytą (nie podstawką) i podwójna blachą - mniej. Są sztywniejsze wzdłużnie. Dlatego też kupiłem od Ciebie Kastle GS, których charakterystyka mi bardzo odpowiada. Mimo iż to narty z grupy wąskich bardzo dobrze się sprawują, na porannym betonie (to ich przeznaczenie główne) jak i na rozjeżdżonym, czy też wiosennym śniegu. Mnie ich charakterystyka bardzo pasuje i wydaje się, że są skrojone na miarę do wypadkowej moich umiejętności oraz parametrów fizycznych. Chociaż Damiana Sztekle GS też są niezłe, ale za wysokie progi na moje nogi. Cena zabija, stać mnie tylko na 1 nartę 😉 i to tylko lewą. Bez wiązania. pozdro Ja mam porównanie w welasnych np sztekle sl vs rossi sl fis, przy 165 obydwie pary, dużo elastyczniejsze, podobnie jak master gs rossi mimo że ciut dłuższe 175, przy 180 już pewna różnica, z innej bajki scott the ski elastyczniejsze niż kastle bmx tak na mojego czuja... pisze o tych co posiadam i trochę więcej jeździłem. Mater32 podleciał mx83 vs sportowe deski ongiś. Mastery też zresztą, te rossi, w sesji gs, na bardziej podkręcone bramki lub jazdę dowolną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września (edytowane) 12 minut temu, Marcos73 napisał: Grzesiu, z jedną blachą bardziej elastyczne, a z płytą (nie podstawką) i podwójna blachą - mniej. Są sztywniejsze wzdłużnie. Dlatego też kupiłem od Ciebie Kastle GS, których charakterystyka mi bardzo odpowiada. Mimo iż to narty z grupy wąskich bardzo dobrze się sprawują, na porannym betonie (to ich przeznaczenie główne) jak i na rozjeżdżonym, czy też wiosennym śniegu. Mnie ich charakterystyka bardzo pasuje i wydaje się, że są skrojone na miarę do wypadkowej moich umiejętności oraz parametrów fizycznych. Chociaż Damiana Sztekle GS też są niezłe, ale za wysokie progi na moje nogi. Cena zabija, stać mnie tylko na 1 nartę 😉 i to tylko lewą. Bez wiązania. pozdro Tzn ja się poważnie pytałem, bez żadnych wycieczek. Wg moich obserwacji najbardziej elastyczne są stricte narty typowo komórkowe lub master. Chodzi mi o to, że nie ma co demonizować nart sportowych, bo czasem taka decha jest przyjemniejsza w obyciu niż jakiś koł sklepowy. Niektóre firmy w taki też sposób produkują swoje dechy - jak np sztekiel czy kastel. Edytowane 13 Września przez Bruner79 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września Teraz, Bruner79 napisał: Tzn ja się poważnie pytałem, bez żadnych wycieczek. Wg moich obserwacji najbardziej elastyczne są stricte narty typowo komórkowe lub master. Co do masterow to się zgadzam, ale te fis sl rossi co mi opyliłeś stabilne i owszem, ale ich elastyczność w porównaniu z lekko dłuższymi master gs czy np sztekle sl dużo mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 13 Września Udostępnij Napisano 13 Września 2 minuty temu, star napisał: Co do masterow to się zgadzam, ale te fis sl rossi co mi opyliłeś stabilne i owszem, ale ich elastyczność w porównaniu z lekko dłuższymi master gs czy np sztekle sl dużo mniejsza. Narta dłuższa zawsze będzie bardziej elastyczna wzdłużnie niż krótsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi