RYKI Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia Czy piorąc kurtkę narciarską (SPYDER) - w pralce, nie pozbawię ją 'fabrycznych' parametrów ? PS. inf. na przywieszce zaleca czyszczenie chemiczne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RyMPL Napisano 29 Sierpnia Udostępnij Napisano 29 Sierpnia zawsze w prace z płynami do prania oraz do membrany , niemniej po 7 latach rozkleiły mi się wszystkie zamkie wiec trzeba było zakupić klej i wprasować oraz obszyć u krawcowej i dalej kurtka trzyma oddychanie bez problemu a w ulewach nie jeżdżę 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dana1953 Napisano 3 Października Udostępnij Napisano 3 Października (edytowane) ja moją - Spyder, żeby nie było wątpliwości - te ze zdjęcia profilowego akurat - uprałam jednak ręcznie i suszyłam rozwieszoną wytrwale przez kilka dni, bo była pełna wody - co dowodzi jej nieprzemakalności jednocześnie... Nie ryzykowałabym prania w pralce... Edytowane 6 Października przez Dana1953 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 5 Października Udostępnij Napisano 5 Października Wszystkie kurtki, spodnie narciarskie piorę w pralce. Podobnie jak ciuchy piłkarskie, termiczne, rowerowe itp. Moje i całej rodzinki. Jest tego trochę. Nie widzę sensu prania ręcznego. Całkiem dobry jest płyn z Ros.... Domol Sport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 5 Października Udostępnij Napisano 5 Października W dniu 3.10.2024 o 15:36, Dana1953 napisał: ja moją - te ze zdjęcia profilowego akurat - uprałam jednak ręcznie i suszyłam rozwieszoną wytrwale przez kilka dni, bo była pełna wody - co dowodzi jej nieprzemakalności jednocześnie... Nie ryzykowałabym prania w pralce... Wprawdzie nie mam zielonego pojęcia o praniu ale na każdej kurtce jest metka gdzie to pismem obrazkowym jest wyjaśnione 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Estka Napisano 5 Października Udostępnij Napisano 5 Października Godzinę temu, Jan napisał: Wprawdzie nie mam zielonego pojęcia o praniu ale na każdej kurtce jest metka gdzie to pismem obrazkowym jest wyjaśnione Gdybym stosowała się do metek na mojej odzieży, musiałabym sprzedać pralkę i otworzyć sobie prywatną pralnię chemiczną 🙂 Mam sporo ciuchów z dobrych tkanin i na większości jest nakaz udania się do pralni chemicznej i zapłacenia kilku dych za wypranie pojedynczej sztuki. Na szczęście są odpowiednie płyny, zimna woda w pralce i regulacja prędkości wirowania. Radzę sobie z jedwabiem, wełną, kaszmirem i... odzieżą sportową, która jest dość prosta w obsłudze. Jedyna zabawa to suszenie, bo często należy zmieniać pozycję ocieplanej kurtki, czy spodni - powiesić do góry nogami, często "roztrzepać", suszyć trochę na lewej, a trochę na prawej stronie. Nie ryzykuję tylko prania rzeczy z naturalnym pierzem, bo ono zbija się w "kulki" i potem jest problem. Piorę w pralce kurtki przeciwdeszczowe i nie zauważyłam, aby stały się mniej przeciwdeszczowe niż były przed praniem. 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 5 Października Udostępnij Napisano 5 Października Gdzieś czytałem, że żeby uniknąć zbijania pierza podczas prania, należy do bębna wrzucić kilka piłek do tenisa, ale nie testowałem tego. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 6 Października Udostępnij Napisano 6 Października 8 godzin temu, kordiankw napisał: Gdzieś czytałem, że żeby uniknąć zbijania pierza podczas prania, należy do bębna wrzucić kilka piłek do tenisa, ale nie testowałem tego. Trochę pomaga - prałem tak kilka razy kurtkę wypełnioną naturalnym puchem, ale i tak podczas suszenia trzeba puch rozdzielać ręcznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 6 Października Udostępnij Napisano 6 Października 8 godzin temu, kordiankw napisał: Gdzieś czytałem, że żeby uniknąć zbijania pierza podczas prania, należy do bębna wrzucić kilka piłek do tenisa, ale nie testowałem tego. no widzisz chłop musi gdzieś czytać a kobieta ma to w genach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 6 Października Udostępnij Napisano 6 Października 9 godzin temu, kordiankw napisał: Gdzieś czytałem, że żeby uniknąć zbijania pierza podczas prania, należy do bębna wrzucić kilka piłek do tenisa, ale nie testowałem tego. Nie tenis nie pingpong nie pralka tylko suszarka i są specjalne piłki do tego przeznaczone https://www.amazon.com.be/-/nl/droogballen-wasmachine-herbruikbare-egelballen-reinigen/dp/B0CB5XTX36/ref=asc_df_B0CB5XTX36/?tag=begogshpads0a-21&linkCode=df0&hvadid=633427348031&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=14877485929230938903&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=m&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1001166&hvtargid=pla-2199160974461&psc=1&mcid=bd80560ec9ff350294d6d05fec819836&language=nl_BE 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 6 Października Udostępnij Napisano 6 Października Słyszałem, że w którymś kościele dzwoni 😀 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 6 Października Udostępnij Napisano 6 Października 3 minuty temu, Victor napisał: Nie tenis nie pingpong nie pralka tylko suszarka i są specjalne piłki do tego przeznaczone https://www.amazon.com.be/-/nl/droogballen-wasmachine-herbruikbare-egelballen-reinigen/dp/B0CB5XTX36/ref=asc_df_B0CB5XTX36/?tag=begogshpads0a-21&linkCode=df0&hvadid=633427348031&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=14877485929230938903&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=m&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1001166&hvtargid=pla-2199160974461&psc=1&mcid=bd80560ec9ff350294d6d05fec819836&language=nl_BE Nie w Moskwie tylko w Petersburgu..nie Moskwicze tylko rowery ...i nie rozdawali tylko kradli.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 6 Października Udostępnij Napisano 6 Października 1 godzinę temu, Jan napisał: no widzisz chłop musi gdzieś czytać a kobieta ma to w genach Gupi byłeś i tak zostanie Powiedz to twojej żonie że genetycznie jest stworzona do prania twoich gości 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 Października Udostępnij Napisano 6 Października (edytowane) 10 godzin temu, kordiankw napisał: Gdzieś czytałem, że żeby uniknąć zbijania pierza podczas prania, należy do bębna wrzucić kilka piłek do tenisa, ale nie testowałem tego. Cześć Podobno lepsze są piłki do kosza. Zwłaszcza do odzieży Spider w kolorze czerwonym. Ale tylko Spalding - Gabrik wie szczegółowo, który model do których kurtek. Pozdro Edytowane 6 Października przez Mitek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 6 Października Udostępnij Napisano 6 Października 19 minut temu, Mikoski napisał: twojej żonie odstosunkuj się chamie od mojej żony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 6 Października Udostępnij Napisano 6 Października 2 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Podobno lepsze są piłki do kosza. Zwłaszcza do odzieży Spider w kolorze czerwonym. Ale tylko Spalding - Gabrik wie szczegółowo, który model do których kurtek. Pozdro Ale tylko w pralkach z dużym otworem wsadowym. Do zwykłej nie wejdzie. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 6 Października Udostępnij Napisano 6 Października 4 minuty temu, kordiankw napisał: Ale tylko w pralkach z dużym otworem wsadowym. Do zwykłej nie wejdzie. Przed włożeniem spuść powietrze 😜 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 6 Października Udostępnij Napisano 6 Października 10 minut temu, kordiankw napisał: wsadowym Teraz wiem skąd się wziął termin "wsad" w koszykówce... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dana1953 Napisano 6 Października Udostępnij Napisano 6 Października 10 godzin temu, kordiankw napisał: Gdzieś czytałem, że żeby uniknąć zbijania pierza podczas prania, należy do bębna wrzucić kilka piłek do tenisa, ale nie testowałem tego. to faktycznie pomaga, można tez jakieś stare trampki (raczej czyste) wrzucić - po prostu coś, co przetrzepie zawartość pralki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 Października Udostępnij Napisano 6 Października 17 minut temu, Victor napisał: Przed włożeniem spuść powietrze 😜 22 minuty temu, kordiankw napisał: Ale tylko w pralkach z dużym otworem wsadowym. Do zwykłej nie wejdzie. Cześć Nie - przecież Victor napisał. Spuszczasz powietrze, wsadzasz i pompujesz tak jak do normalnej gry. Jeżeli piłki szczelnie wypełnią bęben, że się nie da włożyć kurtki to pierzesz same piłki na programie sport a kurtkę kładziesz na pralce (ważne żeby cała leżała na pralce, nic nie zwisało). Gorzej działa ale działa i jest w 100% bezpieczne dla tkaniny. Ważne to pełna wiara w sukces prania. Pozdro 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 Października Udostępnij Napisano 6 Października Teraz, Dana1953 napisał: to faktycznie pomaga, można tez jakieś stare trampki (raczej czyste) wrzucić - po prostu coś, co przetrzepie zawartość pralki. Cześć Np. niezła jest trzepaczka do piany z białka - taka kuchenna sprężynka na kijku - bo trzepaczka do dywanów nie wchodzi albo się klinuje. Pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dana1953 Napisano 6 Października Udostępnij Napisano 6 Października 1 godzinę temu, Victor napisał: Nie tenis nie pingpong nie pralka tylko suszarka i są specjalne piłki do tego przeznaczone Mówimy o praniu a nie o suszeniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 6 Października Udostępnij Napisano 6 Października 54 minuty temu, Mitek napisał: Podobno lepsze są piłki do kosza. Zwłaszcza do odzieży Spider w kolorze czerwonym. A do prania zbroi dedykowane są piłki do metalu... 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 6 Października Udostępnij Napisano 6 Października Godzinę temu, Dana1953 napisał: Mówimy o praniu a nie o suszeniu... Cześć Jak masz pralkę i dobra chemię ( ja kupuje produkty Nikwax) to problem z głowy (pralnia chemiczna zbędna tym bardziej ręczne pranie ) ustawiasz program i po kłopocie później istotne jest suszenie tu piłeczki i suszarka robi swoją robotę . Po wszystkim dodatkowo zabezpieczam impregnatem w sprayu. Proste 😉 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 6 Października Udostępnij Napisano 6 Października 24 minuty temu, Victor napisał: Cześć Jak masz pralkę i dobra chemię ( ja kupuje produkty Nikwax) to problem z głowy (pralnia chemiczna zbędna tym bardziej ręczne pranie ) ustawiasz program i po kłopocie później istotne jest suszenie tu piłeczki i suszarka robi swoją robotę . Po wszystkim dodatkowo zabezpieczam impregnatem w sprayu. Proste 😉 pozdrawiam Mocno przereklamowany ten Nikwax jeśli chodzi o zabrudzenia. Używałem i nie byłem zadowolony. Już lepiej radzi sobie z plamami np. na kołnierzu czy mankietach PERWOLL Renew Sport. Impregnat Nikwax jest ok, piszę o tym w płynie, sprayu nie używałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi