Skocz do zawartości

Co warto przeczytać?

Spiochu

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Mitek napisał:

Cześć

A ten Pan z tego co kojarzę jest historykiem nie naukowcem...?

Wiesz mam wrażenie, że ten punkt widzenia mógłby mnie raczej zdenerwować. Wiem, że to zupełnie nieuprawnione co piszę, z oczywistych względów ale tak jakoś czuję.

A co to jest SM?

Pozdro

Sado-maso? lekarsko kojarzy mi się z sclerosis multiplex, ale pewnie jeszcze co innego

A ja ostatnio luźniej w polskie kryminały, Sławek Gortych i trylogia sudecka, teraz Marek Stelar i historie z Nowego Warpna, przy okazji sporo się można dowiedzieć o historii czy geografii (z punktu widzenia laika), niedługo pewnie się wgryzę w jakieś Sci Fi, typu Problem Trzech Ciał. A Hararego właśnie zakupiłem, wygląda ciekawie 

Właśnie ściągnąłem ze współdzielonego konta od kumpla trochę rzeczy do poczytania: Pojechałam do brata na południe (fajne recenzje na lubimy czytać), Stany podzielone Ameryki i Serce wszystkiego co istnieje. Jak coś to dam znać. 

Sam czytam głównie na Kindle, a dzieciaki się zepsiły i porzuciły czytniki dla papieru, i super. Czytają dużo i różnych rzeczy. Ale czytają. Ciągle coś sobie podrzucamy. 

Edytowane przez Chertan
  • Like 1

1 hour ago, Chertan said:

Sam czytam głównie na Kindle, a dzieciaki się zepsiły i porzuciły czytniki dla papieru, i super.

Musi mi bardzo zależeć na konkretnej książce, żebym się skusił na wydanie papierowe. Jak nie ma na Kindle to raczej odpuszczam. Co kto lubi oczywiście, ale powrót do czytania papierowych książek dla mnie jest jak za karę 😉

A ja mam kłopoty z czytaniem książek. Niestety, bo wiem że źle robię. Od dawna nie czytam beletrystyki, ale mógłbym czytać coś np. historyczno-przyrodniczego. Zdarza mi się (ostatnio świetne książki prof. Chwalby), ale za mało. Za to dużo materiałów na YT i to głównie po francusku. Ostatnio wszedłem w znakomite cykle "L'Histoire nous le dira" czyli "Historia nam powie" niejakiego Laurenta Turcota. Kanadyjczyk z Quebecku, czyli francuskojęzycznej części Kanady, młody profesor historii z uniwersytetu. Mówi po francusku z wyraźnym, bardzo charakterystycznym akcentem quebec. "Przerobiłem" już cykl poświęcony I wojnie światowej, obecnie jestem przy II. Każdy odcinek to jeden rok wojny i trwa mniej więcej 1h. Bardo dobrze, obszernie i wnikliwie przygotowany materiał. I niestety, obserwując to co się wokół nas na świecie dzieje i porównując to co doprowadziło do I i II wojny, widzę wiele podobieństw.

• Like 1

5 godzin temu, a_senior napisał:

ale mógłbym czytać coś np. historyczno-przyrodniczego

Mogę ci polecieć znakomitą lekturę. Wiele mówi o naszych atawizmach, zachowaniach i o tym skąd one się wywodzą. Owo "Tak zwane zło" to po prostu agresja, która zawsze w jakimś stopniu drzemie w każdym z nas i o tym, że jest ona (w odpowiedniej dawce) niezbędna. 

Zresztą do polecenia nam wszystkim ( również uczestnikom naszego  forum).

"Tak zwane zło", Konrad Zacharias Lorenz

Ps.: jeśli przeczytasz to napisz parę słów. Takich książek nie czyta się "bezkarnie". Zostaje...

• Like 2