Mitek Napisano 6 Sierpnia Udostępnij Napisano 6 Sierpnia (edytowane) 2 godziny temu, Spiochu napisał: Nie czuję się ekspertem w dziedzinie literatury, a Miitek miał prawie dobry strzał, bo ostatnio przeżywam pewien kryzys czytelniczy a ciekawe propozycje na pewno pomogą go zarzegnać. Co prawda do zera nie doszedłem, ale jest tego niewiele w porównaniu do lat mlodości. W dzieciństwie pochłaniałem mnóstwo książek, ale niezbyt mam pamięć do autorów. Na pewno w topce był A. Szklarski, Z, Nienacki, K. May. i komiksy giganty Kaczora Donalda 😉 Z lektur to hitem było w "Pustyni i w puszczy", "Robinson Cruzoe", "Pan Wołodyjowski". Wielu lektur jednak nie czytałem bo program j. polskiego raczej stara się zniechęcić do czytelnictwa. Potop miałem na maturze i dość gladko sobie poradziłem z analizą fragemntu, ale całości nie czytałem. Z literauty górskiej mogę polecić: G. Child " Mieszane uczucia" J Tasker "Dzika Arena" R. Messner "Siódmy Stopień" Wywiad Kukuczką "Na szczytach świata" Polecam również jak moi poprzednicy "W stronę pysznej" oraz "Dotknięcie Pustki". A także Podręcznik Wspinaczki A Fyfee I. Peter Z literatury poza tym co już wypislaiście moim zdaniem warto wspomnieć o Dostojewskim i Rybakowie Na pewno każdy też kojarzy książki Orwella, jakże na czasie zresztą. Z rozrywkowej "Życie Pi" - uprzedzam, że filmu nie oglądałem, więc nie wiem jak to wygląda w kinie. A Mikoskiemu polecam książki Ciza Zyke, z uwagi na formę będzie się czuł jak u siebie na budowie. Cześć Tym: "filmu nie oglądałem" przypomniałeś mi "Układ" Kazana - bardzo ciekawa relacja pomiędzy odczuciami z książki (czytałem najpierw) i filmu. Co ciekawe film reżyserował sam autor - nie jest to częste - i dlatego warto porównać te dwa dzieła. Uważam, że kolejność książka film chyba jest lepsza. Zresztą jak tu się wyczerpiemy to zapraszam do tematu o ulubionych dziełach filmowych. Będzie fajnie. Z autorów, którzy kiedyś mnie wciągali ale już jakoś przebrzmieli to Vian i Eco. A z literatury rosyjskiej to... czytałem np. Rybakowa czy nawet Puszkina w oryginale bo dość dobrze znam/znałem ten język ale największe wrażenie zrobiła na mnie radziecka niestety "Opowieść o prawdziwym człowieku", podobnie jak za jeden z najlepszych filmów wojennych uważam "Tak tu cicho o zmierzchu". Jeżeli ktoś jest w stanie odrzucić poza nawias politykę to warto spróbować... A co do literatury górskiej to Pierre Minvielle - W głąb ziemi. Haroun Tazieff - W jaskiniach Pierre Saint-Martin - poszedłem na górę po książki, żeby to napisać bo do francuskiego nigdy nie dorosłem. O i jeszcze jedna książka - jak ktoś ma to szacun: Bolesław Chwaściński - Z dziejów taternictwa (O górach i ludziach) - tak brzmi pełen tytuł. Książka tak naładowana faktami w treści i przypisach, że Wilczkowski wydaje się człowiekiem mało zgłębiającym pisząc do wszystkich te swoje listy. W Paragraf 22 =- dla rozluźnienia... no może 40 lat temu tak ale teraz to raczej przytłaczająca lektura w sensie przekazu. Zresztą cały Heller - cały - czytałem trzy książki, ale może to cały, jest przytłaczający... A z literatury górskiej - WHP Encyklopedia - jest jakiś porównywalny fenomen spełnienia pasji i pracy twórczej... Pozdro Edytowane 6 Sierpnia przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano 7 Sierpnia Udostępnij Napisano 7 Sierpnia (edytowane) 9 godzin temu, Mitek napisał: Z autorów, którzy kiedyś mnie wciągali ale już jakoś przebrzmieli to Vian i Eco. Jeśli chodzi Eco to mam parę książek. Zawsze ceniłem tego autora, choć czasem/często mnie wkurzał swoją erudycją i odjazdami od tematu. Ale "Imię róży" uważam za arcydzieło. To przykład gdzie zarówno film jak i książka są znakomite i w jakimś sensie zupełnie rozdzielne. Film nieprawdopodobnie dobrze zrobiony od strony wizualnej. Prawdziwy majstersztyk. I mocno okrojona fabuła (wręcz wypreparowana) z książki). Samą książkę poza warstwą kulturową odebrałem jako filozoficzny traktat o śmiechu (przynajmniej to było dla mnie najważniejsze) a wątek miłosno-kryminalny był tylko dodatkiem. ----------------- Nie wiem czy korzystacie z lubimyczytać.pl . Bardzo często sprawdzam tam recenzje, opinie i oceny. Świetne narzędzie do wstępnej selekcji tytułów do przeczytania. Po poleceniu przez MarioJ sprawdziłem Gortycha i ma bardzo dobrą średnią ocen (7,5 - 7,9 - 8,3) za poszczególne tomy pozycji. Oczywiście nie należy całkowicie ufać cyferkom i recenzjom ale oceny na poziomie 5 już powinny być czerwonym ostrzeżeniem. W literaturze popularnonaukowej z reguły są niższe jak w pięknej i łatwo można to wyjaśnić. W każdym razie uważnie czytam recenzje innych, szczególnie te rozbudowane i dobrze napisane. To całkiem inna liga jak przeciętny poziom w internecie. Jest naprawdę dużo bardzo celnych i bardzo dobrze napisanych tekstów. I tak ciekawostka "Imię róży" dostało ocenę 7,9 (jak dla mnie zbyt niską ale absolutnie zachęcającą do czytania) Edytowane 7 Sierpnia przez Wujot2 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 7 Sierpnia Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 9 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Co to ku...a za spojlerowanie. Kończę właśnie pierwszą część a dwie następne czekają na stoliku. Rybelek jest bardziej dyskretny bo pary z ust nie puszcza co będzie. A Sławek Gortych jest (poza opisanymi przez Mario walorami) dyplomowanym, praktykującym dentystą - praktykuje w Bolesławcu. Dobry fachowiec ponoć. Pozdro Takie drobne zapowiedzi, przecież żadnych postaci nie opisałem 😉 Wybacz ten drobiazg. Natomiast Sławek pochodzi z Bolesławca, ale mieszka i praktykuje we Wrocławiu. Masz jakieś zniekształcenie faktów. 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Sierpnia Udostępnij Napisano 7 Sierpnia Cześć A Ok. Gdzieś to przeczytałem, albo coś pomieszałem. Albo może w Bolesławcu też kontraktowo leczy. To teraz częste wśród medyków. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 7 Sierpnia Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2 godziny temu, Wujot2 napisał: Nie wiem czy korzystacie z lubimyczytać.pl . Bardzo często sprawdzam tam recenzje, opinie i oceny. Świetne narzędzie do wstępnej selekcji tytułów do przeczytania. Po poleceniu przez MarioJ sprawdziłem Gortycha i ma bardzo dobrą średnią ocen (7,5 - 7,9 - 8,3) za poszczególne tomy pozycji. Oczywiście nie należy całkowicie ufać cyferkom i recenzjom ale oceny na poziomie 5 już powinny być czerwonym ostrzeżeniem. W literaturze popularnonaukowej z reguły są niższe jak w pięknej i łatwo można to wyjaśnić. W każdym razie uważnie czytam recenzje innych, szczególnie te rozbudowane i dobrze napisane. To całkiem inna liga jak przeciętny poziom w internecie. Jest naprawdę dużo bardzo celnych i bardzo dobrze napisanych tekstów. I tak ciekawostka "Imię róży" dostało ocenę 7,9 (jak dla mnie zbyt niską ale absolutnie zachęcającą do czytania) Bardzo często korzystam z tej strony i tak jak piszesz jest naprawę bardzo pomocna i wiele recenzji ma wysoki poziom. Dodatkowo po zalogowaniu (m.in. działa przez konto googla) można tworzyć własną biblioteczkę i dodawać książki w trzech kategoriach: przeczytane, teraz czytam i chcę przeczytać. Naprawdę świetne rozwiązanie dzięki któremu nie zapominam o jakichś książkach, które ktoś kiedyś mi polecił i mam ochotę przeczytać:-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 7 Sierpnia Udostępnij Napisano 7 Sierpnia (edytowane) A co byście polecili z zakresu cyt. Nadawcy traktują wasz umysł jak śmietnik (programowanie neurolingwistyczne, fragmentaryzacja informacji, przekazy podprogowe, ramkowanie, gatekeeping, itd.). PS Vian i Eco ok. Choć Eco te zapiski na pudełku od zapałek krótka forma. No i Clarkson. Edytowane 7 Sierpnia przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 7 Sierpnia Udostępnij Napisano 7 Sierpnia (edytowane) 15 godzin temu, Mikoski napisał: Luz w dupie przecież to SF To dla ślonzaka tytuł literacki a Twardoch o Warszawie prawie jak Singer czy inny... Grzesiuk... nie pamiętam... https://www.swiatksiazki.pl/blog/post/ksiazki-o-warszawie-propozycje-nie-tylko-dla-warszawiaka/ Edytowane 7 Sierpnia przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano 7 Sierpnia Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 10 minut temu, star napisał: A co byście polecili z zakresu cyt. Nadawcy traktują wasz umysł jak śmietnik (programowanie neurolingwistyczne, fragmentaryzacja informacji, przekazy podprogowe, ramkowanie, gatekeeping, itd.). PS Vian i Eco ok. Choć Eco te zapiski na pudełku od zapałek krótka forma. No i Clarkson. Ale o so choc...i ??????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 7 Sierpnia Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 1 minutę temu, Wujot2 napisał: Ale o so choc...i ??????????? Potraktuj te słowa jako hasła mogą być encyklopedyczne, ja o niektórych nawet nie słyszałem, a chciałbym może coś więcej się dowiedzieć... ok, odpalę googla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 7 Sierpnia Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 13 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Tym: "filmu nie oglądałem" przypomniałeś mi "Układ" Kazana - bardzo ciekawa relacja pomiędzy odczuciami z książki (czytałem najpierw) i filmu. Co ciekawe film reżyserował sam autor - nie jest to częste - i dlatego warto porównać te dwa dzieła. Uważam, że kolejność książka film chyba jest lepsza. Zresztą jak tu się wyczerpiemy to zapraszam do tematu o ulubionych dziełach filmowych. Będzie fajnie. Z autorów, którzy kiedyś mnie wciągali ale już jakoś przebrzmieli to Vian i Eco. A z literatury rosyjskiej to... czytałem np. Rybakowa czy nawet Puszkina w oryginale bo dość dobrze znam/znałem ten język ale największe wrażenie zrobiła na mnie radziecka niestety "Opowieść o prawdziwym człowieku", podobnie jak za jeden z najlepszych filmów wojennych uważam "Tak tu cicho o zmierzchu". Jeżeli ktoś jest w stanie odrzucić poza nawias politykę to warto spróbować... A co do literatury górskiej to Pierre Minvielle - W głąb ziemi. Haroun Tazieff - W jaskiniach Pierre Saint-Martin - poszedłem na górę po książki, żeby to napisać bo do francuskiego nigdy nie dorosłem. O i jeszcze jedna książka - jak ktoś ma to szacun: Bolesław Chwaściński - Z dziejów taternictwa (O górach i ludziach) - tak brzmi pełen tytuł. Książka tak naładowana faktami w treści i przypisach, że Wilczkowski wydaje się człowiekiem mało zgłębiającym pisząc do wszystkich te swoje listy. W Paragraf 22 =- dla rozluźnienia... no może 40 lat temu tak ale teraz to raczej przytłaczająca lektura w sensie przekazu. Zresztą cały Heller - cały - czytałem trzy książki, ale może to cały, jest przytłaczający... A z literatury górskiej - WHP Encyklopedia - jest jakiś porównywalny fenomen spełnienia pasji i pracy twórczej... Pozdro Chwascinski coś tam pisywał ale lepsze o Sieczce Paryskiego str 22 http://pza.org.pl/download/taternik/315586.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 7 Sierpnia Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 1 godzinę temu, star napisał: To dla ślonzaka tytuł literacki a Twardoch o Warszawie prawie jak Singer czy inny... Grzesiuk... nie pamiętam... https://www.swiatksiazki.pl/blog/post/ksiazki-o-warszawie-propozycje-nie-tylko-dla-warszawiaka/ Król Twardocha to chyba jego najlepsza książka bardzo polecam tym co nie czytali. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 7 Sierpnia Udostępnij Napisano 7 Sierpnia (edytowane) Z książki Urbanelisa… spaja dwa wątki… więcej w temacie https://www.skionline.pl/forum/topic/22616-poza-trasą-rafał-urbanelis/#comment-404126 Edytowane 7 Sierpnia przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 7 Sierpnia Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 22 godziny temu, SzymQ napisał: Psujecie wątek poradniczy. I to jeszcze jaki?! Tyle merytorycznych postów z rzędu to SF nie widziało od czasów dyskusji o Covidzie! No i wątek staje się bagnem winiarza. Wybiło szambo linków, tjubów i skrinów. 😜 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 7 Sierpnia Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 5 minutes ago, MarioJ said: No i wątek staje się bagnem winiarza. Wybiło szambo linków, tjubów i skrinów. 😜 Jak dla mnie bomba. Widzę natomiast, że w jakiś sposób jesteś uprzedzony do stara, a ja go akurat lubię, podobnie jak np Spiocha czy Mitka. To SF więc raczej mało w wątku jest na temat, a to o wątku poradniczym to taki niezgrabny żarcik. Natomiast żeby nie było, że teraz ja tylko offtopuję to polecam Twojej uwadze "Tak było w Bieszczadach" Motyki. Być może jest to coś co Cię zainteresuje. Powinieneś jednak wiedzieć, że statystyczny człowiek za bardziej interesującą uzna narrację w książce telefonicznej, a jedyne skojarzenia z górami jakie się nasuwają w trakcie lektury to "Daleko jeszcze?!" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 8 Sierpnia Udostępnij Napisano 8 Sierpnia (edytowane) 10 godzin temu, MarioJ napisał: No i wątek staje się bagnem winiarza. Wybiło szambo linków, tjubów i skrinów. 😜 A ty myślisz, że jesteś szalenie oryginalny, zamykasz oczy na rzeczywistość i pierwszy odkryłeś jakiegoś pisarza z dolnego Śląska. Szambo tworzysz ty właśnie takimi komentarzami. Smutne. PS nawet Mitek pisał, że gdy temat książek się wysyci idziemy w filmy… na to jednak nie zareagowałeś… żałosny jesteś. a linkowany Paryski piszący o Sieczce jako nauczycielu Klimka Bachledy, podobnie jak fragment z Urbanelisa o śmierci trzech wybitnych narciarzy są po prostu świetne i moja opinia bez linków byłaby pustoslowiem, które tak cenisz jak widać oprócz inwektyw pozdrawiam serdecznie i nie chcę innego skiforum takiego gdzie rzeki zakręcają pod kątem prostym jak przy linijce w zeszycie kujona z pierwszej klasy tym bardziej bo to zwyczajnie nudne uprawiaj sobie w ten sposób własny ogrodek na fb a od SF z daleka no i nie ośmieszaj się używaniem słowa którego nie rozumiesz winiarz to osoba która produkuje wino należy do nich mieć szacunek a nie używać go jako pejoratywnego określenia na osobę interesującą się winami a jak przy kryminałach w Karkonoszach jesteśmy to coś na kanwie wydarzeń https://nakanapie.pl/recenzje/karkonosze-z-zabojstwem-w-tle-powiesc-na-faktach-tak-bedzie-prosciej Mario po prostu w ten link nie klikaj naprawdę da się. A czytam Bolimów 1915... Edytowane 8 Sierpnia przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 8 Sierpnia Udostępnij Napisano 8 Sierpnia Cześć Z "górskich" książek mogę polecić: - Bernardette McDonald - Kurtyka - Michał Jagiełło - Wołanie w górach (warto poczytać może uniknie się jakiś niepotrzebnych błędów) - Korytko, Pietraszewski - Kukuczka - Jon Krakauer - Wszystko za Everest Z innej literatury: - Stasiuk - Osiołkiem, Wschód - Marcin Gotowski - Święta Ziemia - Raja Shehadeh - Palestyńskie wędrówki - Eustachy Rylski - Obok Julii, Warunek - Twardoch - Prawem wilka, Pokora i jeszcze kilka innych - Marek Krajewski - - Remigiusz Mróz - różne tytuły do szybkiego czytania są i o Tatrach - Tomasz Słomczyński - Kaszebe - Dominik Szczepański - Nanga Parbat, Na oceanie nie ma ciszy - ciekawe biografie ludzi gór i nie tylko tego autora. - Elżbieta Cherezińska - Wojenna korona oraz inne pozycje z czasów Piastów. To tak co mi się rzuciło w oczy na półce i w czytniku. pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 8 Sierpnia Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 53 minuty temu, brachol napisał: Cześć Z "górskich" książek mogę polecić: - Bernardette McDonald - Kurtyka - Michał Jagiełło - Wołanie w górach (warto poczytać może uniknie się jakiś niepotrzebnych błędów) - Korytko, Pietraszewski - Kukuczka - Jon Krakauer - Wszystko za Everest Z innej literatury: - Stasiuk - Osiołkiem, Wschód - Marcin Gotowski - Święta Ziemia - Raja Shehadeh - Palestyńskie wędrówki - Eustachy Rylski - Obok Julii, Warunek - Twardoch - Prawem wilka, Pokora i jeszcze kilka innych - Marek Krajewski - - Remigiusz Mróz - różne tytuły do szybkiego czytania są i o Tatrach - Tomasz Słomczyński - Kaszebe - Dominik Szczepański - Nanga Parbat, Na oceanie nie ma ciszy - ciekawe biografie ludzi gór i nie tylko tego autora. - Elżbieta Cherezińska - Wojenna korona oraz inne pozycje z czasów Piastów. To tak co mi się rzuciło w oczy na półce i w czytniku. pozdro Bukriejewa czytałeś? Dobry kontrast do Krakauera. O czym Kaszebe i powiedz coś więcej także o - Raja Shehadeh - Palestyńskie wędrówki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 8 Sierpnia Udostępnij Napisano 8 Sierpnia Moja lista - Isaac Asimov, właściwie wszystko, począwszy od całości Fundacji, po cykl Imperium Galaktyczne oraz Roboty skończywszy na wielu krótkich opowiadaniach - trylogia "Stulecie" - Ken Follett - Filary Ziemi - Ken Follett - Igła - Ken Follett - Trójka - Ken Follett - Mag - Jeffery Deaver - trylogia Millenium - Stieg Larsson - Kane i Abel - Jeffrey Archer - 5 lat kacetu - Stanisław Grzesiuk - Dzień szakala - Frederick Forsyth - Zawodowcy - Jack Oakley - System - Tom Rob Smith - trylogia Bractwo - David Morell - Norton 22 - Michael Crichton - Linia czasu - Michael Crichton - Pan raczy żartować panie Feynman - Richard P. Feynman - Ostatni wiking - Stephen R. Bown - Kukuczka. Opowieść o najsłynniejszym polskim himalaiście - Dariusz Kortko, Marcin Pietraszewski - Pamięć absolutna, autobiografia Arnolda Schwarzeneggera - My, dzieci z dworca Zoo - Christiane Felscherinow - Boże Igrzysko - Norman Davies 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 8 Sierpnia Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 20 minut temu, star napisał: Bukriejewa czytałeś? Dobry kontrast do Krakauera. O czym Kaszebe i powiedz coś więcej także o - Raja Shehadeh - Palestyńskie wędrówki Kaszebe - reportaż z pieszych wędrówek po Kaszubach, wędruje gość, który zamieszkał stosunkowo niedawno na Kaszubach i odkrywa różne historie. Palestyńskie wędrówki - reportaż dokumentujący zmianę jaka zachodzi w Palestynie, tworzenie osiedli, wysiedlenia. Temat nadal aktualny, chociaż książkę czytałem z 8 lat temu. Chciałem jechać do Izraela i jakoś się nie mogłem zebrać, a teraz to na razie nie pojadę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 8 Sierpnia Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 12 godzin temu, SzymQ napisał: Jak dla mnie bomba. Widzę natomiast, że w jakiś sposób jesteś uprzedzony do stara, a ja go akurat lubię, podobnie jak np Spiocha czy Mitka. To SF więc raczej mało w wątku jest na temat, a to o wątku poradniczym to taki niezgrabny żarcik. Natomiast żeby nie było, że teraz ja tylko offtopuję to polecam Twojej uwadze "Tak było w Bieszczadach" Motyki. Być może jest to coś co Cię zainteresuje. Powinieneś jednak wiedzieć, że statystyczny człowiek za bardziej interesującą uzna narrację w książce telefonicznej, a jedyne skojarzenia z górami jakie się nasuwają w trakcie lektury to "Daleko jeszcze?!" Wiesz, jeśli winiarz co kilka miesięcy zieje do mnie bardzo brzydkimi epitetami, to jak można się lubieć ? Zresztą nie tylko ja jestem uprzedzony, to widać na forum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 8 Sierpnia Udostępnij Napisano 8 Sierpnia (edytowane) Godzinę temu, MarioJ napisał: Wiesz, jeśli winiarz co kilka miesięcy zieje do mnie bardzo brzydkimi epitetami, to jak można się lubieć ? Zresztą nie tylko ja jestem uprzedzony, to widać na forum. Te epitety to np. szambo, ze zacytuję? Winiarz... zieje epitetami... się lubieć? Zacznij pisać po polsku. To i uprzedzenia znikną. A jeszcze lepiej o sobie tak z żartem, a przynajmniej przymrużeniem oka. No i wsparcia nie szukaj, za kolegami się nie chowaj, to nie grupa terapeutyczna, to forum. Wracając do literatury... https://www.lodz.ap.gov.pl/bitewnik7.pdf https://www.gminamakow.info/images/Dzieje-Gminy-Makow-1340-2000.pdf Edytowane 8 Sierpnia przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 8 Sierpnia Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 4 godziny temu, MarioJ napisał: Wiesz, jeśli winiarz co kilka miesięcy zieje do mnie bardzo brzydkimi epitetami, to jak można się lubieć ? Zresztą nie tylko ja jestem uprzedzony, to widać na forum. Panie kolego ostatnia wiązanka to Twoje dzieło było i trzy razy sprawdzałem czy to nie ja napisałem 😉 a licencji na przeklinanie nie dałem 😁 grubo było jak na Twoje standardy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 8 Sierpnia Udostępnij Napisano 8 Sierpnia (edytowane) 32 minuty temu, Mikoski napisał: Panie kolego ostatnia wiązanka to Twoje dzieło było i trzy razy sprawdzałem czy to nie ja napisałem 😉 a licencji na przeklinanie nie dałem 😁 grubo było jak na Twoje standardy. skiforum bez cenzury, więc trzeba było się ustawić po powrocie 😁 ale była przecież prowokacja, akcja-reakcja Edytowane 8 Sierpnia przez MarioJ 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 8 Sierpnia Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 6 godzin temu, brachol napisał: Kaszebe - reportaż z pieszych wędrówek po Kaszubach, wędruje gość, który zamieszkał stosunkowo niedawno na Kaszubach i odkrywa różne historie. Palestyńskie wędrówki - reportaż dokumentujący zmianę jaka zachodzi w Palestynie, tworzenie osiedli, wysiedlenia. Temat nadal aktualny, chociaż książkę czytałem z 8 lat temu. Chciałem jechać do Izraela i jakoś się nie mogłem zebrać, a teraz to na razie nie pojadę. To ja w tym temacie jeszcze za czasów jak angole tam byli czytałem ostatnio Los aut. zehuyi shayev, choć przyznaję, że to fikcja, a historia w tle, fikcja dość dramatyczna ale ciekawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 Sierpnia Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2 godziny temu, MarioJ napisał: skiforum bez cenzury, więc trzeba było się ustawić po powrocie 😁 ale była przecież prowokacja, akcja-reakcja kto jak kto ale akurat Ty raczej nie masz potrzeby zniżania się do tego poziomu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi