patryk30 Napisano 30 Maja Autor Udostępnij Napisano 30 Maja A co myślicie o tych nartach? https://www.skionline.pl/worldskitest/fischer-the-curv-ti,testy,23-24,narty-allround-mezczyzni,1465.html oraz te: https://www.skionline.pl/sprzet/narty,23-24,atomic,redster-q5-m-10-gw,14341.html Czytałem sporo o nartach z pierwszego linku i większość opinii bardzo pozytywnych. Na skionline mają dobrą ocenę. Nie wymagają bardzo dużych umiejętności. Te z drugiego linku też wydają się być dobrą opcją tzn. podobne. Również dobrze oceniane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja 4 minuty temu, patryk30 napisał: A co myślicie o tych nartach? https://www.skionline.pl/worldskitest/fischer-the-curv-ti,testy,23-24,narty-allround-mezczyzni,1465.html oraz te: https://www.skionline.pl/sprzet/narty,23-24,atomic,redster-q5-m-10-gw,14341.html Czytałem sporo o nartach z pierwszego linku i większość opinii bardzo pozytywnych. Na skionline mają dobrą ocenę. Nie wymagają bardzo dużych umiejętności. Te z drugiego linku też wydają się być dobrą opcją tzn. podobne. Również dobrze oceniane. Zarówno jedne jak i drugie będą odpowiednie do dalszej nauki. Ok 170 cm. Dla Ciebie. Nie są to narty na zawsze, tylko na początek, zresztą w pewnym momencie sam poczujesz że są już za słabe do Twojego poziomu. Ale masz jeszcze trochę czasu. A to już tylko zależy od Ciebie jak długo będziesz na nich jeździł. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja (edytowane) 3 godziny temu, patryk30 napisał: A co myślicie o tych nartach? https://www.skionline.pl/worldskitest/fischer-the-curv-ti,testy,23-24,narty-allround-mezczyzni,1465.html oraz te: https://www.skionline.pl/sprzet/narty,23-24,atomic,redster-q5-m-10-gw,14341.html Czytałem sporo o nartach z pierwszego linku i większość opinii bardzo pozytywnych. Na skionline mają dobrą ocenę. Nie wymagają bardzo dużych umiejętności. Te z drugiego linku też wydają się być dobrą opcją tzn. podobne. Również dobrze oceniane. Cześć Każda narta, która jest opisana jako niewymagająca umiejętności to narta gówniana. Kup najlepszą nartę na jaką Cię stać i ucz się jeździć. Czy te mogą być? Mogą - a różnicę pomiędzy np. pierwszą a drugą odczujesz ? Pozdro Edytowane 30 Maja przez Mitek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja 6 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Narta SL to najgorszy wybór do nauki jazdy! Pozdro Cześć Maj roku 21 na SO zadałem to samo pytanie i jako jedyny merytoryczne odpowiedziałeś a Ja (chyba ten typ tak ma 😉) poszedłem pod prąd-kupiłem SL. Bo się podobała bo cena była okazjonalna bo chyba podświadomie chciałem nauczyć się krótkiego skrętu choć nie miałem zielonego pojęcia jak go wykonać . Narty to proces więc jak jest ambitny to się nauczy a jak nie to jakakolwiek narta nie pomoże … pozdro serdeczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja 3 godziny temu, patryk30 napisał: A co myślicie o tych nartach? https://www.skionline.pl/worldskitest/fischer-the-curv-ti,testy,23-24,narty-allround-mezczyzni,1465.html oraz te: https://www.skionline.pl/sprzet/narty,23-24,atomic,redster-q5-m-10-gw,14341.html Czytałem sporo o nartach z pierwszego linku i większość opinii bardzo pozytywnych. Na skionline mają dobrą ocenę. Nie wymagają bardzo dużych umiejętności. Te z drugiego linku też wydają się być dobrą opcją tzn. podobne. Również dobrze oceniane. Q5 odradzam szkoda kasy jak chcesz mogę Ci sprzedać sezonowe Q7 bardziej ambitne na początek a ja dołożę drugie tyle i kupię Q9.8 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja 7 minut temu, Victor napisał: Cześć Maj roku 21 na SO zadałem to samo pytanie i jako jedyny merytoryczne odpowiedziałeś a Ja (chyba ten typ tak ma 😉) poszedłem pod prąd-kupiłem SL. Bo się podobała bo cena była okazjonalna bo chyba podświadomie chciałem nauczyć się krótkiego skrętu choć nie miałem zielonego pojęcia jak go wykonać . Narty to proces więc jak jest ambitny to się nauczy a jak nie to jakakolwiek narta nie pomoże … pozdro serdeczne Cześć Po co sobie utrudniać? Ale to już sprawa indywidualna... Ale po co komuś utrudniać... Nie rozumiem. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja 2 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Po co sobie utrudniać? Ale to już sprawa indywidualna... Ale po co komuś utrudniać... Nie rozumiem. Pozdro Wiesz,często tak jest że osoby nie słuchają dobrych rad-sam jestem tego dobrym przykładem zamiast czegoś dłuższego 175 na start ( obojętnie jaka marka ) to kupiłem co kupiłem ale chyba nie żałuje bo narta uniwersalna 🤣😉 . Gdybym na początku szedł w szkolenie to pewnie dziś byłbym w innym miejscu a tak trzy sezony szurałem z bananem na mordzie i w czwartym zacząłem coś rozumieć . Świadomość musi ewaluować. A dla początkującego który kupi co kupi bo nie słucha bo wydaje się że będzie kozak….rzeczywistość szybko weryfikuje .Każdy musi chyba to sam zrozumieć . Życie. A że wyda ciut więcej cóż sport nie dla biednych . pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja 3 minuty temu, Victor napisał: Wiesz,często tak jest że osoby nie słuchają dobrych rad-sam jestem tego dobrym przykładem zamiast czegoś dłuższego 175 na start ( obojętnie jaka marka ) to kupiłem co kupiłem ale chyba nie żałuje bo narta uniwersalna 🤣😉 . Gdybym na początku szedł w szkolenie to pewnie dziś byłbym w innym miejscu a tak trzy sezony szurałem z bananem na mordzie i w czwartym zacząłem coś rozumieć . Świadomość musi ewaluować. A dla początkującego który kupi co kupi bo nie słucha bo wydaje się że będzie kozak….rzeczywistość szybko weryfikuje .Każdy musi chyba to sam zrozumieć . Życie. A że wyda ciut więcej cóż sport nie dla biednych . pozdro Cześć Ja jak się na czymś nie znam to się nie odzywam a nie radzę źle i jeszcze do tego próbuję dobudowywać ideologię. Słabo Victorku chyba. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja Teraz, Mitek napisał: Cześć Ja jak się na czymś nie znam to się nie odzywam a nie radzę źle i jeszcze do tego próbuję dobudowywać ideologię. Słabo Victorku chyba. Pozdro Mitku to nie ideologia to życie .! Jak na każdej narcie zjedziesz to i na każdej się nauczysz zjeżdżać to się nie wyklucza . Będzie ambitny nauczy się wszystkiego na SL to tylko narta a że trudniejsza i w ostatnim stadium nauki …🤔 kto powiedział że na 911 nie można się uczyć jeździć ! Jak Cię stać masz ambicje kto komu broni mamy 2024 ! Dla mnie może kupić GS i się uczyć jego wola co kupi pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja (edytowane) Cze Kolega już przeczytał i przepytał cały internet. Nie chce rad, tylko chce coś kupić. To niech coś kupi. To najprostszy, najłatwiejszy i najprzyjemniejszy element narciarstwa. Schody zaczynają się później. Kolega obleciał ośle łąki w PL, gdzie trzeba szukać prędkości, zjeżdżanie jest łatwe i przyjemne, stąd taka popularność. W Alpach będzie inaczej. A Victor, mimo iż szedł pod prąd, to jako jeden z nielicznych, którzy odwiedzili to forum, mimo miejsca zamieszkania chce się nauczyć jeździć, a nie teorii jazdy. Wybór SL nie był w jego przypadku aż tak pozbawiony sensu, zważywszy na fakt obecności w jego pobliżu hali w NL. Przy tym Rusiński to niezła górka. Ale nie wiem, nie byłem. pozdro Edytowane 30 Maja przez Marcos73 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 31 Maja Udostępnij Napisano 31 Maja 7 godzin temu, Marcos73 napisał: Przy tym Rusiński to niezła górka. Ale nie wiem, nie byłem. Maras ..zasadnicza różnica polega na tym że w hali jest stała temperatura więc jak uklepią stok z wieczora to nie ma bata żeby "związał" i kasze masz rano po kilkudziesięciu minutach - przy tym Rusin to labolatorium. Wyjątkiem jest w tej hali kawałek "zawodniczej 1" gdzie nastrzykują czasem stok chemią rodem z PS i gdzie młodzież walczy ze swoimi słabościami...tam nie wpuszczają "zwykłych" ludzi bo by sie pozabijali. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 31 Maja Udostępnij Napisano 31 Maja Cześć Jak czytam Wasze wypociny to się trochę bulwersuję. Kolega pytał o radę w kwestii narty do nauki i oczekiwał uczciwej rady. To, że Victor jesteś zdolny i ambitny a Ty Marku lubisz coś kupować nie ma w tej kwestii najmniejszego znaczenia. Po prostu obiektywnie, statystycznie SL to jeden z najgorszych wyborów i tyle. nie można ludzi oszukiwać dla zabawy lub chcąc się pokazać. Ja nienawidzę kupować czegokolwiek więc dla mnie to po prostu trauma ale nie przenoszę jej na innych - przynajmniej w sposób świadomy. nie róbmy tego radząc obcym nieznanym osobom. Później gość siłą rzeczy opanuje rachityczny cięty bo go narta do tego zmusi i będzie kłopot. Ja na wiosenne narty zabrałem (damskiego wprawdzie) GSa o promieniu 30m co można krytykować lub nie ale to mój wybór do mojej jazdy. Gdybym zaordynował nieznanej osobie taką nartę to byłoby oszustwo. Gdybym ja gościa uczył na stoku to co innego - stosuje swoje metody bo jestem za cykl odpowiedzialny ale jak mam komuś doradzać muszę to robić optymalnie w sensie sztuki a nie na zasadzie widzimisię. To rada ślepa, nawet nie ma filmu tylko nędzny opis więc powinna być tym bardziej optymalna. Zastanówcie się spokojnie. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 31 Maja Udostępnij Napisano 31 Maja A jakie to ma znaczenie? W większości przypadków pytający już wybrał, a tutaj szuka jedynie potwierdzenia, że wybrane narty są zajebiste. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk30 Napisano 31 Maja Autor Udostępnij Napisano 31 Maja Dziękuję wszystkim z odpowiedzi. W ramach sprecyzowania. To, że podałem te dwie opcje nart, to nie znaczy, że jestem zamknięty na inne. Zależy mi na nartach które sprawiają frajdę z jazdy, a nie na których będę się męczył. Tak jak napisałem w ankiecie poszukuje nart do jazdy turystycznej, rekreacyjnej, ewentualnie abym mógł na niej momentami troszkę szybciej zjechać. O jeździe jak w slalomie mogę raczej zapomnieć ze względu na kontuzję której kiedyś doznałem w innym sporcie, a która się czasami odzywa po długim i mocnym obciążeniu kolana. Narciarstwo traktuję jako sport rekreacyjny w którym mogę spędzić czas ze znajomymi i rodziną, nie wyczynowy gdzie kiedyś będę mierzył czas na tyczkach. Dlatego właśnie podałem te dwie narty do oceny. I w takim zakresie nart poszukuję. 😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 31 Maja Udostępnij Napisano 31 Maja 1 godzinę temu, Mitek napisał: Jak czytam Wasze wypociny to się trochę bulwersuję. Kolega pytał o radę w kwestii narty do nauki i oczekiwał uczciwej rady. Cześć Szanuj zdrowie, nie ma co się czepiać i napinać ! Koledzy na początku wskazali kierunek: @grimson nowe Head długość 177, używki G9 można dodać jeszcze np X9 WB i wiele innych … @Jan nowy model Völkla 72 można szukać starszy deacon 72 lub 74 tam długości 173-176 @Marcos73 potwierdził propozycje Jana jak również wskazał PX 71 Sam doradziłem wypożyczalnie na kolejny sezon i inwestycje w szkolenie .., Jak sam widzisz kierunek został nakreślony słusznie a co z tym zrobi kolega to tylko jego decyzja . Melisy Mitku,melisy lub jakiś ziółek zaparz 😉 Pozdro 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 31 Maja Udostępnij Napisano 31 Maja Cześć Ależ ja jestem niezwykle spokojny, naprawdę. Staram się tylko wskazać, że ludzie oczekują w miarę solidnej rady i... koniec. Pozdro serdeczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 31 Maja Udostępnij Napisano 31 Maja 25 minut temu, Mitek napisał: Staram się tylko wskazać, że ludzie oczekują w miarę solidnej rady i... koniec. To dlaczego sam takiej solidnej rady nie udzielisz tylko czepiasz się kolegów, którzy starają się pomóc ? Jesteś instruktorem narciarskim i załóżmy że masz klienta o parametrach z 1 posta w tym temacie, który zamawia 2 tygodniowe indywidualne szkolenie ale nie posiada własnych nart. Idziecie do dużego sklepu z wszystkimi topowymi producentami i rodzajami nart a cena nie gra roli. Wymień chociaż 1 konkretny model (bez owijania wa bawełnę) z którym mogli byście iść do kasy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 31 Maja Udostępnij Napisano 31 Maja (edytowane) Cześć Hero MT wzrost około -5cm. Head E-race - może być krótszy. Wiele wiele innych, ale nie SL. SL dam mu w drugim tygodniu. Pozdro Edytowane 31 Maja przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 31 Maja Udostępnij Napisano 31 Maja 39 minut temu, Jan napisał: Wymień chociaż 1 konkretny model (bez owijania wa bawełnę) z którym mogli byście iść do kasy. Kastle MX (75 lub76…. Blizzard Rs70….lub hrc lub Thunder….parę cm mniej od wzrostu… 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 31 Maja Udostępnij Napisano 31 Maja Cześć Kolega ma określony budżet i w takim sprzęcie się porusza, który spełnia jego wymagania. Wasze propozycje nie spełniają tych założeń. 4 godziny temu, patryk30 napisał: Zależy mi na nartach które sprawiają frajdę z jazdy, a nie na których będę się męczył. Tak jak napisałem w ankiecie poszukuje nart do jazdy turystycznej, rekreacyjnej, ewentualnie abym mógł na niej momentami troszkę szybciej zjechać. Każde z ww. przez Ciebie modeli nart spełnią to zadanie, o ile będzie w miarę płasko, wylizany stok i piękna pogoda. Narty, jako takie za Ciebie skręcać nie będą, a ile frajdy i uniwersalności będą miały, to tak naprawdę zależy tylko od Ciebie. Wskazujemy narty w naszej opinii najlepsze do nauki i polepszania swoich umiejętności, a nie narty które będą jeździć za Ciebie. To, że się będziesz męczył, to nie będzie zasługa takiej czy innej narty, ale przede wszystkim warunków idących w parze z niskimi jeszcze umiejętnościami. Jedynie poprawa techniki jazdy spowoduje spełnienie wszystkich Twoich wymagań, nie sam sprzęt. Nikt tutaj z nas nie jeździ zawodniczo, tylko turystyczno-rekreacyjnie. Pewnie musisz przejść wszystkie te etapy, od zakupu pierwszych nart, poprzez poszukiwanie świętego Gralla, którego nie znajdziesz, a na finał i tak wylądujesz jak większość, czyli będzie to sportowy SL, albo sklepowy GS albo jakaś szeroka decha. Wszystko w zależności od preferencji. Mogą być kombinacje tych modeli albo wszystkie razem. Wówczas będą spełnione wszystkie powyższe Twoje założenia. Wybór będzie zależał od Twojego chciejstwa i tego co akurat na co w tym dniu masz ochotę. Warunki trasowe będą sprawa pomijalną, czy mało istotną, nie mającą wpływu na Twoja decyzję. 7 godzin temu, Mitek napisał: Kolega pytał o radę w kwestii narty do nauki i oczekiwał uczciwej rady. To, że Victor jesteś zdolny i ambitny a Ty Marku lubisz coś kupować nie ma w tej kwestii najmniejszego znaczenia. Mitek, ale też takie dostał rady, ale niestety jest na początku i jeszcze do Niego nie dociera, że na każdych nartach da się jeździć, a to narciarz robi robotę, nie sprzęt. Mnie ostatnio dopadło zbieractwo 😉 i szukam narty dla siebie. PX 66 - narta fajna - ale bardzo miękka, jak dla mnie to zbyt miękka. PX 71 sztywniejsza, ale również jeszcze zbyt miękka, chociaż początkowo wydawała się na oko i organoleptycznie dobra. Lepsza niż PX 66. GS sklep 173cm - przedostatnie, sztywność i reszta ok - oprócz długości. Jeździ się na nich świetnie i narta na praktycznie każde warunki trasowe, ale jakoś psychicznie nie mogę ogarnąć długości, za każdym razem jak je mam ręce - to wydaja mi się zbyt krótkie. A że jestem niewysoki, zakup dłuższych nart nie stanowi jakiegoś wyzwania. Teraz jadą do mnie od kolegi Brunera używki - te same dechy (Kastle GS 178cm), pewnie tak samo się będzie na nich jeździć jak na tych 173cm, ale już psychicznie nie będę czuł przeciwskazań (jeżdżąc na dechach Damiano o dł. 180cm nie czułem tego dyskomfortu - narta była odpowiednio długa już na 1 rzut oka) . GS 173cm i tak zostawiam, bo atomy Żony już tej zimy nie przetrwają - już nie ma co ostrzyć. Krawędzie wyszły. PX-y sprzedam za jakieś frytki, bo i tak na nich nie będę już jeździł. Szkoda żeby leżały w narciarni. pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 31 Maja Udostępnij Napisano 31 Maja 38 minut temu, Marcos73 napisał: Kolega ma określony budżet i w takim sprzęcie się porusza, który spełnia jego wymagania. Wasze propozycje nie spełniają tych założeń. A niby czemu nie ?.... Blizzard Quattro RS 70 które poleciłem uważam za jedne z lepszych nart nadających sie zarówno do bujania po stoku jak i nauki - dlatego właśnie je poleciłem.. w kasie sie mieszczą - w zestawieniu które polecam uważam je za najlepsze dla kolegi pytającego - dlatego je poleciłem. Kolega chce usłyszeć głos "żywych" narciarzy... bo jak zakładam obejrzał już wszystkie filmy na YT i inne testy ntn czy World Test i pewnie przeanalizował sporo .. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk30 Napisano 31 Maja Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 25 minut temu, Lexi napisał: Kolega chce usłyszeć głos "żywych" narciarzy... bo jak zakładam obejrzał już wszystkie filmy na YT i inne testy ntn czy World Test i pewnie przeanalizował sporo .. Może nie wszystkie, ale większość. Wiadom, że filmy filmam, testy testami, ale tak jak piszesz liczy się dla mnie opinia cytuje "żywych" narciarzy. Za każdą radę i wskazówkę dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 31 Maja Udostępnij Napisano 31 Maja Godzinę temu, Lexi napisał: Blizzard Quattro RS 70 które poleciłem uważam za jedne z lepszych nart nadających sie zarówno do bujania po stoku jak i nauki - dlatego właśnie je poleciłem Nowe? Daj linka z ceną. Kolega się porusza w okolicach 1,5 klocka. Raczej chce nowe. Używki na razie chyba nie są brane pod uwagę. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 31 Maja Udostępnij Napisano 31 Maja 26 minut temu, Marcos73 napisał: Nowe? Daj linka z ceną. Kolega się porusza w okolicach 1,5 klocka. Raczej chce nowe. Używki na razie chyba nie są brane pod uwagę. pozdro W dniu 28.05.2024 o 07:32, patryk30 napisał: Nie upieram się, żeby to były nówki, używane też mogą być. Więc jeśli masz jakieś propozycje modeli to z chęcią przyjmę. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 31 Maja Udostępnij Napisano 31 Maja (edytowane) 43 minuty temu, Lexi napisał: No widzisz, przeoczyłem wypowiedź Kolegi. Zasugerowałem się brakiem jakiegokolwiek zainteresowania moją osobistą propozycją. Widocznie za mało "testów" w necie, a moja opinia nie jest wystarczająco miarodajna, że to przyzwoite dechy 😉. Może przeraziła go długość 175cm albo giantyczny promień coś ok. 15m 🙂 . Będą słabo skręcać albo coś w tym stylu. Przecież to samoskrętki tylko nieco dłuższe. To nawet nie jest średni promień, raczej mały. Nie zapytał nawet o cenę, a jak piszę, że frytki - tzn. tanio. Stąd wywnioskowałem, że narty muszą być nowe, tanie używki go nie interesują. Może to kwestia estetyki, nie wiem, jako żem chłop prosty to u mnie z tym średnio, ale wiem jedno, większość wygląda zajebiście na górze, czar pryska jak się już ruszy..... późniejsze komentarze, fajnie skręcają Ci te narty, tiaaaaa sobie myślę, kurwa same skręcają 😉 pozdro Edytowane 31 Maja przez Marcos73 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi