patryk30 Napisano 25 Maja Udostępnij Napisano 25 Maja (edytowane) Cześć, Szukam nart o ile to możliwe uniwersalnych. Zaczynam swoją przygodę z narciarstwem na dobre. Do tej pory wypożyczałem sprzęt, ale stwierdziłem, że fajnie by mieć coś swojego. Ogarnąłem buty, teraz czas na narty. W przyszłym sezonie ruszam pierwszy raz w alpy, 7 dni jeżdżenia, więc koszt wypożyczenia nart to 600-700 zł + rozgrzewkowy wyjazd do białki. Chciałbym abyście doradzili sprzęt w miarę uniwersalny. Będę jeździł tylko po przygotowanych trasach, lubię jeździć rekreacyjnie jeżeli z rodziną, ale i też chciałbym móc troszkę "poszaleć" co by się szybko nie znudzić. Wzrost 180cm Waga 77kg 34 lata 1. K/M: M 2. Wiek: 30 3. Waga: 77 kg. 4. Wzrost: 180cm. 5. Jak długo jeździsz na nartach? 2 lata 6. Jak się oceniasz wg skali Forum? 3-4/10 7. Jakie masz buty? HEAD FORMULA X flex 100-110 8. Jakie masz teraz narty? Nie mam 9. Jaki preferujesz promień skrętu, szybkość jazdy? Średni promień skrętu, szybkość... jazda rekreacyjna, ale fajnie też troszkę "docisnąć" aby się nie nudziło . 10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju? Tylko przygotowane, do tej pory tylko Polska. W przyszłym sezonie Włochy, a Polska tylko w ramach rozgrzewki. 11. Jak lubisz jeździć, lub jak chciałabyś jeździć? (turystycznie, sportowo)? Turystycznie, ale i też troszkę sportowo, aby nie zamulać. 12. Jak z Twoją kondycją, ile dni w sezonie spędzasz na stoku? Kondycja dobra, 10 dni, od otwarcia do zamknięcia. 13. Możliwości finansowe: Im taniej tym lepiej, najlepiej jeśli znajdzie się coś w okolicy 1500, maks do 2000 zł Edytowane 29 Maja przez patryk30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 25 Maja Udostępnij Napisano 25 Maja 3 godziny temu, patryk30 napisał: Cześć, Szukam nart o ile to możliwe uniwersalnych. Zaczynam swoją przygodę z narciarstwem na dobre. Do tej pory wypożyczałem sprzęt, ale stwierdziłem, że fajnie by mieć coś swojego. Ogarnąłem buty, teraz czas na narty. W przyszłym sezonie ruszam pierwszy raz w alpy, 7 dni jeżdżenia, więc koszt wypożyczenia nart to 600-700 zł + rozgrzewkowy wyjazd do białki. Chciałbym abyście doradzili sprzęt w miarę uniwersalny. Będę jeździł tylko po przygotowanych trasach, lubię jeździć rekreacyjnie jeżeli z rodziną, ale i też chciałbym móc troszkę "poszaleć" co by się szybko nie znudzić. Wzrost 180cm Waga 77kg 34 lata 1. K/M: M 2. Wiek: 32 3. Waga: 77 kg. 4. Wzrost: 180cm. 5. Jak długo jeździsz na nartach? 2 lata 6. Jak się oceniasz wg skali Forum? 3-4/10 7. Jakie masz buty? HEAD FORMULA X flex 100-110 8. Jakie masz teraz narty? Nie mam 9. Jaki preferujesz promień skrętu, szybkość jazdy? Średni promień skrętu, szybkość... jazda rekreacyjna, ale fajnie też troszkę "docisnąć" aby się nie nudziło . 10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju? Tylko przygotowane, do tej pory tylko Polska. W przyszłym sezonie Włochy, a Polska tylko w ramach rozgrzewki. 11. Jak lubisz jeździć, lub jak chciałabyś jeździć? (turystycznie, sportowo)? Turystycznie, ale i też troszkę sportowo, aby nie zamulać. 12. Jak z Twoją kondycją, ile dni w sezonie spędzasz na stoku? Kondycja dobra, 10 dni, od otwarcia do zamknięcia. 13. Możliwości finansowe: Im taniej tym lepiej, najlepiej jeśli znajdzie się coś w okolicy 1500, maks do 2000 zł Proponuję twarde narty, długość min 175cm: HEAD WC REBELS E- XSR 2024 /177/ + PR 11 - SUPER STAN - HEAD WC REBELS E-XSR 2024 177CM - 14961219162 - Allegro.pl Narty Atomic Redster G9 Servotec 177cm 2023 - 2278 - 2278 - 14604969614 - Allegro.pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 26 Maja Udostępnij Napisano 26 Maja 21 godzin temu, patryk30 napisał: uniwersalny. Völkl Peregrine 72 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk30 Napisano 27 Maja Autor Udostępnij Napisano 27 Maja Wpisałem te Völkl Peregrine 72 w gogle i zauważyłem, że są ogólnie dwa modele nart (akurat nie mam na myśli modelu co wskazałeś) jedne z kropką w nazwie, drugie bez np. VOLKL DEACON 72 i VOLKL DEACON 7.2, czym to się różni oprócz tego, że są dwa razy droższe? A co powiecie o takich HEAD SUPERSHAPE E-TITAN ? Pytam bo znajomy w pracy je miał i poleca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 27 Maja Udostępnij Napisano 27 Maja 59 minut temu, patryk30 napisał: Wpisałem te Völkl Peregrine 72 w gogle i zauważyłem, że są ogólnie dwa modele nart (akurat nie mam na myśli modelu co wskazałeś) jedne z kropką w nazwie, drugie bez np. VOLKL DEACON 72 i VOLKL DEACON 7.2, czym to się różni oprócz tego, że są dwa razy droższe? A co powiecie o takich HEAD SUPERSHAPE E-TITAN ? Pytam bo znajomy w pracy je miał i poleca. Cze Deacon 72 - bardzo dobra narta - do nauki w sam raz - posłuży dłużej. 7.2 - narta do wypożyczalni - zubożona konstrukcyjnie - tańsza i słabsza - aczkolwiek bardzo podobnie wygląda. E-Titan - dość szeroka narta, Do nauki lepsza e-magnum. Narta bardzo podobna do Deacon 72. Koło 170cm dla Ciebie. Narty skrętne o małym promieniu - relatywnie ws. do długości. Head pewnie nieco tańszy. To takie dłuższe slalomki nieco szersze. Lepiej ciut dłuższą niż za krótka kupić. Nie będzie dużej różnicy jeśli chodzi o skręt, ale dłuższe będę bardziej stabilne przy wyższych prędkościach. pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk30 Napisano 27 Maja Autor Udostępnij Napisano 27 Maja Czyli podsumowując.. nie ma sensu pchać się w narty pod wypożyczalnie? Jest spora różnica w cenie między magnum a Titan. W linku niżej te drugie mogę wyrwać za 1500 ziko. https://ski24.pl/narty-meskie/30000-31416-narty-meskie-head-supershape-e-titan-wiazania-tyrolia-tx-10-z-grip-walk.html#/10-dlugosc_cm-170 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 27 Maja Udostępnij Napisano 27 Maja 11 minut temu, patryk30 napisał: Czyli podsumowując.. nie ma sensu pchać się w narty pod wypożyczalnie? Powinieneś sam szczerze odpowiedzieć sobie na to pytanie czy jest sens kupowania narty na tym etapie będąc 12 dni na śniegu ? Najważniejsze,że masz już swoje buty. Planujesz dwa wyjazdy Białka i Włochy . Może lepiej przeznaczyć z tych 2 tysi np 10godzin indywidualnych z instruktorem czyli 2h przez pięć kolejnych dni ?…lub poszukać wyjazdu szkoleniowego w grupie jeżeli oczywiście stawiasz na własny progres . Wypożyczalnia ma sens bo możesz codziennie lub co drugi wymieniać na inny model,czyli testując będziesz mądrzejszy co Ci pasi itd. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 27 Maja Udostępnij Napisano 27 Maja 16 minut temu, Victor napisał: Powinieneś sam szczerze odpowiedzieć sobie na to pytanie czy jest sens kupowania narty na tym etapie będąc 12 dni na śniegu ? Najważniejsze,że masz już swoje buty. Planujesz dwa wyjazdy Białka i Włochy . Może lepiej przeznaczyć z tych 2 tysi np 10godzin indywidualnych z instruktorem czyli 2h przez pięć kolejnych dni ?…lub poszukać wyjazdu szkoleniowego w grupie jeżeli oczywiście stawiasz na własny progres . Wypożyczalnia ma sens bo możesz codziennie lub co drugi wymieniać na inny model,czyli testując będziesz mądrzejszy co Ci pasi itd. pozdro Albo kupić sensowne używki, a resztę przeznaczyć na szkolenie. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 27 Maja Udostępnij Napisano 27 Maja Nie kupować nowych - używki (nie wiem skąd jesteś ale jak Wawa to coś polecę) lub wypożyczalnia. M. Sam chętnie sięgam po używki (także narciarskie 🙂 ) i nie płaczę choć ostatnio muszę szukać konkretnej marki :). Lepiej pojechać kilka(naście) par nart w sezonie niż wybrać jakiś cudowianek kiedy nie wie się co wybrać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk30 Napisano 27 Maja Autor Udostępnij Napisano 27 Maja To czy kupię, czy nie, nie ma żadnego wpływu na godziny z instruktorem... po prostu będą i już 🙂. Zastanawiam się nad zakupem z punktu finansowego. Wypożyczenie nart we Włoszech to 40E dziennie, co daje po obecnym kursie 1000zł + jazdy w Polsce, kolejne PLN wydane na sprzęt którego nie będę miał. Myślałem, że są deski, które w ciemno założę i będę z nich zadowolony, bo chyba nic gorszego na czym jeździłem w pierwszym moim wyjeździe nie kupię 😅 1 godzinę temu, Marxx74x napisał: Nie kupować nowych - używki (nie wiem skąd jesteś ale jak Wawa to coś polecę) lub wypożyczalnia. Nawet niedaleko bo Radom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 27 Maja Udostępnij Napisano 27 Maja Obstaję, że przy tylu dniach na śniegu, bez dostępu do rozmaitych zniżek kupowanie nart sensu nie ma .. a 40E to nie tak kiedy umawiasz się na więcej dni. M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 27 Maja Udostępnij Napisano 27 Maja Dla kolegów - czytajcie ze zrozumieniem 3-4/10 .. kolega uczciwie się opisał. M. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 27 Maja Udostępnij Napisano 27 Maja 8 minut temu, Marxx74x napisał: Dla kolegów - czytajcie ze zrozumieniem 3-4/10 .. kolega uczciwie się opisał. M. Szczerze,uważasz że po dwóch sezonach po kilka dni można dać sobie 3-4 ? Toż ta cała segregacja umiejętności to śmiech na sali a rzeczywistość to zupełnie co innego. Kto to wymyślił nie mam pojęcia ale to tylko złudne dowartościowywanie. 1 początkujący 2 średniozaawansowany 3 ekspert-tyle wystarczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 27 Maja Udostępnij Napisano 27 Maja 4 godziny temu, patryk30 napisał: Czyli podsumowując.. nie ma sensu pchać się w narty pod wypożyczalnie? Jest spora różnica w cenie między magnum a Titan. W linku niżej te drugie mogę wyrwać za 1500 ziko. https://ski24.pl/narty-meskie/30000-31416-narty-meskie-head-supershape-e-titan-wiazania-tyrolia-tx-10-z-grip-walk.html#/10-dlugosc_cm-170 Koledzy dobrze radzą - fajną nartę z 2 reki kupisz za nieco ponad 1000zł (taką pod swoje potrzebī) - szukaj z poprzednich sezonów ...lub stuknij do kolegi @Bruner79 coś poradzi.. 🙂 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk30 Napisano 28 Maja Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 12 godzin temu, Victor napisał: że po dwóch sezonach po kilka dni można W ostatnim sezonie i w pierwszym również to 10dni po 10 godzin jazdy. Niektórzy te 100 godzin nie wyjeżdżą przez 2 tygodnie 🙂 13 godzin temu, Marxx74x napisał: 40E to nie tak kiedy umawiasz się na więcej dni. Pytałem znajomych i czytałem tu na forum, że pakiet z możliwością zmiany nart w trakcie to około 200E, a jak wypożyczę w Polsce narty to mnie to nie urządza bo nie będę miał możliwości testu różnych modeli. 12 godzin temu, Lexi napisał: Koledzy dobrze radzą - fajną nartę z 2 reki kupisz za nieco ponad 1000zł (taką pod swoje potrzebī) - szukaj z poprzednich sezonów Nie upieram się, żeby to były nówki, używane też mogą być. Więc jeśli masz jakieś propozycje modeli to z chęcią przyjmę. 13 godzin temu, Marxx74x napisał: Obstaję, że przy tylu dniach na śniegu, Byłbym więcej dni, ale brak własnych nart to skreśla. Mam do stoku 120 km, wypożyczalnie otwarte do 18, a stok do 22, więc muszę zawijać się wcześniej aby oddać sprzęt. A jak wbijam na stok to jeżdżę od otwarcia do zamknięcia. Tym bardziej szkoda wracać, bo wieczorami robi się dużo luźniej na stokach i fajnie można pojeździć. Dlatego nie jeżdżę na jedno dniowe wypady, bo po takim niepełnym wyjeździe czuję niedosyt. A na więcej jak jeden dzień oprócz urlopu i tak nie mogę sobie pozwolić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 28 Maja Udostępnij Napisano 28 Maja Jak masz parcie na swoje narty to kup Dynastar SL 😉 lub inną z SL ale pełny camber bez zbędnych rockerów ! I się ucz . Masz piękny wiek wszystko przed Tobą . Cierpliwość,fokus i do przodu ! pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 28 Maja Udostępnij Napisano 28 Maja 22 godziny temu, patryk30 napisał: Czyli podsumowując.. nie ma sensu pchać się w narty pod wypożyczalnie? Jest spora różnica w cenie między magnum a Titan. W linku niżej te drugie mogę wyrwać za 1500 ziko. https://ski24.pl/narty-meskie/30000-31416-narty-meskie-head-supershape-e-titan-wiazania-tyrolia-tx-10-z-grip-walk.html#/10-dlugosc_cm-170 jak już mają być HEADy to moim zdaniem lepszy był by ten model w długości 177 cm https://www.sport-bittl.com/en/head-worldcup-rebels-e-xsr-23-24-ski-with-binding::223979.html a tak ogólnie to kolego @patryk30 nieźle musisz być napalony na to narciarstwo,-10 godzin na stoku non-stop jazdy wytrzymać. Na jakich stokach do tej pory jeździłeś ? Jesteś kompletnym samoukiem czy ktoś już Tobie coś pokazywał na początku ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patryk30 Napisano 28 Maja Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2 godziny temu, Jan napisał: nieźle musisz być napalony na to narciarstwo,-10 godzin na stoku non-stop jazdy wytrzymać. Karnet trzeba wyjeździć 🤣 Głównie Białka i Bukowina. Rusiński Express przypadł mi do gustu ze względu na długość i szybki wjazd na górę. Ogólnie wybieram te dłuższe stoki. 2 godziny temu, Jan napisał: jak już mają być HEADy to moim zdaniem lepszy był by ten model w długości 177 cm Nie upieram się przy HEADach, marka dla mnie nie ma znaczenia. A jak się będą zachowywać te narty na rozjeżdżonym śniegu i w muldach? 2 godziny temu, Jan napisał: Jesteś kompletnym samoukiem czy ktoś już Tobie coś pokazywał na początku ? Pierwsze lekcje odbyłem na youtube i w zaciszu domowym, co wydaje się może śmieszne, ale dzięki temu od razu po założeniu nart umiałem jeździć stylem płużnym wykonywać skręt z pługu, a po godzinie już uczyłem się skrętu równoległego. Później wziąłem dwie godziny z instruktorem, żeby wskazał błędy i pomógł je poprawić, ale za wiele nie było do poprawy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 28 Maja Udostępnij Napisano 28 Maja 1 godzinę temu, patryk30 napisał: Nie upieram się przy HEADach, marka dla mnie nie ma znaczenia. A jak się będą zachowywać te narty na rozjeżdżonym śniegu i w muldach? A to już zależy tylko od Ciebie 😉 pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 28 Maja Udostępnij Napisano 28 Maja 1 godzinę temu, patryk30 napisał: Karnet trzeba wyjeździć 🤣 Głównie Białka i Bukowina. Rusiński Express przypadł mi do gustu ze względu na długość i szybki wjazd na górę. Ogólnie wybieram te dłuższe stoki. no czyli jeździłeś wyłącznie na oślich łączkach, dla samouka ważne jest aby pojechać na stok, na którym dostanie w dupę 1 godzinę temu, patryk30 napisał: i w muldach? to co nazywasz muldami to są odsypy i dziury na rozjechanym stoku, muldy wyglądają mniej więcej tak i strzegą ich tzw strażnicy muld, i niestety jak tam zjedziesz nie zależy od nart tylko od Ciebie te HEADY, o których piszę to naprawdę dobra narta i uważam że za 349 EURO warta uwagi 1 godzinę temu, patryk30 napisał: dwie godziny z instruktorem to proponuję na przyszły sezon co najmniej tydzień szkolenia w dobrej szkole 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 28 Maja Udostępnij Napisano 28 Maja (edytowane) 2 godziny temu, patryk30 napisał: Nie upieram się przy HEADach, marka dla mnie nie ma znaczenia. A jak się będą zachowywać te narty na rozjeżdżonym śniegu i w muldach? Jak coś, to mam na zbyciu fajną nartę, 1 sezon jeżdżona, 175cm, 71 pod butem i jakiś tam mały promień - ale nie wiem jaki. Muszę się tego pozbyć, bo już za dużo tego dobrego. Kastle PX 71 - te śliczne 😉 ze zdjęcia. W przypadku nart, to akurat nie mam ciśnienia, tylko pytam, ale nie wiem czy zdania nie zmienię. Odpowiadam przezornie, da się na nich jeździć w każdych warunkach. pozdro Edytowane 28 Maja przez Marcos73 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 28 Maja Udostępnij Napisano 28 Maja 4 minuty temu, Marcos73 napisał: to akurat nie mam ciśnienia no widzę że Ty to jesteś jeszcze bardziej walnięty niż ja 😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 28 Maja Udostępnij Napisano 28 Maja Cześć Na każdych nartach da się jeździć w każdych warunkach. Pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 28 Maja Udostępnij Napisano 28 Maja (edytowane) 1 godzinę temu, Jan napisał: no widzę że Ty to jesteś jeszcze bardziej walnięty niż ja 😀 Mnie też zaczyna brać zbieractwo … trzeba by się z @Mitekspotkac gdzieś w lecie to wybije głupoty z głowy żeby desek mieć takie multum i to starych Edytowane 28 Maja przez KrzysiekK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 30 Maja Udostępnij Napisano 30 Maja Cześć Narta SL to najgorszy wybór do nauki jazdy! Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi