Wujot2 Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 10 godzin temu, michaszek napisał: Mój błąd. Połowa grudnia* 🙂 Jak już @Jan i @Mitek napisali decyzję podjąć na warun. Może być bardzo różnie. Z takich pewniaków czyli ośrodków co zawsze przygotują w tym czasie dobre warunki to mogę polecić Ischgl, Gurgle, i 4Berge - historycznie nigdy nie zawodzili. Plus oczywiście lodowce. W Dolomitach różnie bywało. Ale jak koledzy pisali najlepiej decyzję pojąć w oparciu o pełną informację tuż przed wyjazdem. Z miejscami nie powinno być kłopotu. I co do zasady, tzw freeski to towar obarczony zbyt dużym ryzykiem w stosunku do zysku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia Godzinę temu, Mitek napisał: Kolega napisał, że są średniozaawansowani jadą z małym dzieckiem i pieskiem. To, że Ty czy ja jeździmy w deszczu, padającym śniegu czy mgle i wracamy z nart po ciemaku dla Kolegi ma delikatnie rzecz ujmując średnią wartość... Pies podobno dobrze jeździ 😉 i karnet ma gratis. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 24 minuty temu, Marcos73 napisał: Pies podobno dobrze jeździ 😉 i karnet ma gratis. pozdro Ale na kwaterze kosztuje więcej niż dziecko... pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia (edytowane) 23 godziny temu, Marcos73 napisał: Cze Nie jest optymalny, stąd jest tanio (a przynajmniej taniej niż w sezonie), na wiosnę dużo lepiej (po sezonie). To Freeski to raczej wabik. Raczej wybrałbym Włochy, nie Austrię. Pewniejsza pogoda. W zeszłym sezonie we Włoszech jak byłem to petarda pogoda i śniegu dużo, w Austrii zamiecie i solidne opady, mgły etc. Pojawiły się już oferty we Francji w bardzo dobrej cenie, np. w Les 2 Alpes hotel na stoku 7 noclegów i 6 dni karnet za ok 1300 za osobę, bez wyżywienia. Tylko to nie 1200km a 1700, 500 więcej to dużo w jedną stronę. Natomiast nie wiem jak warunki we Francji w tym okresie - chociaż Alpy maja wysokie. pozdro Cześć Kto był na free ski nie w Livigno ani w Madonna - bo to rejony, które dopracowały freeski do perfekcji - ten wie, że to jest typowe łatanie dziur ale przy obecnych cenach karnetów we Włoszech jest to kusząca propozycja. Wyjazd, na pogodę to jest optimum ale w takim składzie chyba nie jest możliwe. Co do psa - bo Brachol wspominał - to oczywiście, że karnet jest gratis bo wbiega pod wyciągiem ale jak drogi jest personalizowany sprzęt... Pozdro Edytowane 15 Sierpnia przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia czasami hotele w topowych ośrodkach dają w grudniu Skipass bez żadnych freski tam tam , trzeba popatrzeć pod koniec listopada na stronach Davos i St Moritz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 46 minut temu, Jan napisał: czasami hotele w topowych ośrodkach dają w grudniu Skipass bez żadnych freski tam tam , trzeba popatrzeć pod koniec listopada na stronach Davos i St Moritz Cześć I znowu udało się czymś pochwalić. Na KN to już nie dawało się tego czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia Godzinę temu, Jan napisał: czasami hotele w topowych ośrodkach dają w grudniu Skipass bez żadnych freski tam tam , trzeba popatrzeć pod koniec listopada na stronach Davos i St Moritz Ciekawe ile kosztuje hotel😉. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia Godzinę temu, Mitek napisał: Cześć I znowu udało się czymś pochwalić. Na KN to już nie dawało się tego czytać. dlatego wlaściciel zamknął 38 minut temu, Marcos73 napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 40 minut temu, Marcos73 napisał: Ciekawe ile kosztuje hotel😉. pozdro zależy od kategorii ale jeśli dorzucają Skipass to da sie dobrze skalkulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia (edytowane) 10 godzin temu, Marcos73 napisał: Ciekawe ile kosztuje hotel😉. pozdro Cześć Nie wiem ile kosztuje hotel Marek ale wiem, że jeżdżę na narty w Alpy już 30 lat i NIGDY (w naszym wypadku) cena noclegu nie była wyższa od ceny karnetu, no chyba, że było to freeski ale byłem dosłownie 3 czy 4 razy na takiej formule. Tak, że ja w ogóle nie rozumiem tej idei bo to troche tak jakby do jednopokojowego lokum dodawać Maybacha w gratisie. Pozdro Edytowane 15 Sierpnia przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 36 minut temu, Mitek napisał: Cześć Nie wiem ile kosztuje hotel Marek ale wiem, że jeżdżę na narty w Alpy już 30 lat i NIGDY (w naszym wypadku) cena noclegu nie była wyższa od ceny karnetu, no chyba, że było to freeski ale byłem dosłownie 3 czy 4 razy na takiej formule. Tak, że ja w ogóle nie rozumiem tej idei bo to troche tak jakby do jednopokojowego lokum dodawać Maybacha w gratisie. Pozdro Cze Oferta freeski to tylko nazwa handlowa, w słabszych okresach stację oraz właściciele łączą swoje siły, aby zwabić jak najwięcej klientów. W Alpach konkurencja jest duża bo ośrodków jest zatrzęsienie. Potencjalnych klientów jest bardzo dużo, bo z ich infrastruktury korzysta praktycznie cała Europa. Zarabiają mniej, ale tak czy siak zarabiają. Stacje czy obiekty generują koszty nawet jak stoją puste. W sezonie takich ofert nie ma, bo ludzi jest masa i nie ma takiej potrzeby, wówczas wszyscy maksymalizują zyski. Karnet w cenie pobytu to tylko slogan, aczkolwiek chwytliwy, ja się cieszę, bo mogę w ten sposób 3-4 x w sezonie jechać w Alpy. Wybieram oferty z HB, bo jak wszystko przeliczysz dość rzetelnie, to finalnie wychodzi nieomal na to samo, czy wybierzesz hotel z wyżywieniem czy zabierzesz wszystko z domu. Ja mniejszą wagę przywiązuję do warunków noclegowych, jadę tam na narty, nie siedzieć na kwaterze. Prysznic z ciepłą wodą i łóżko są dla mnie wystarczające. Rano się wychodzi i wraca wieczorem codziennie. Nawet jak jeżdżę z własnym wyżywieniem, to praktycznie nic nie zabieram z domu. Jedynie jakiś starter. Bo jak policzę ile czasu zajmuje przygotowanie żarcia na wyjazd + koszt dodatkowy przejazdu, to dochodzę do wniosku, że lepiej to kupić w sklepie na miejscu niż to targać 1000km. W moim aucie jazda z boksem to +2l/100km. 40l przepału to koszt ok. 300 PLN. W sklepie na zakupy wydam z 400 Jurków, niech nawet będzie drożej 20% niż w PL. To wyjdzie 350 zeta. Sorry, za 5 dych to mnie się nie chce tego targać, pakować i nosić. Nie widzę sensu żadnego. Na wyjazdach bez wyżywienia jemy proste i mało czasochłonne dania. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 5 minut temu, Marcos73 napisał: W moim aucie jazda z boksem to +2l/100km. Bo masz kulawe auto... Damianowa rakieta jak Damian jedzie sam na pusto pali 9/100.... a jak w 4 osoby z boksem. 6/100.. 😉 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Godzinę temu, Lexi napisał: Bo masz kulawe auto... Damianowa rakieta jak Damian jedzie sam na pusto pali 9/100.... a jak w 4 osoby z boksem. 6/100.. 😉 6l + mandaty😉. Ja mam samochód modny, a aerodynamika cegły jest mało istotna w tym wypadku😀. Mam samochód marki premium i jak będzie tanio, to nie będzie premium. Ty z resztą też. Oczywiście piszę bzdury, bo lubię pisać. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Godzinę temu, Marcos73 napisał: Cze Na wyjazdach bez wyżywienia jemy proste i mało czasochłonne dania. pozdro Najważniejsze, żeby pić 🍺 regularnie coby się nie odwodnić 🤔 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 1 minutę temu, kordiankw napisał: Najważniejsze, żeby pić 🍺 regularnie coby się nie odwodnić 🤔 Ja piję zgodnie z utartym kanonem żywieniowym w małych ilościach, jednak dość często😉. Ważne aby systematycznie i nie odpuszczać. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 12 godzin temu, Jan napisał: zależy od kategorii ale jeśli dorzucają Skipass to da sie dobrze skalkulować Cze Coś tam przeglądałem w necie i może by coś się znalazło w cenie do przyjęcia, nie na zasadzie ceny promocyjnej. Nie wiem jak Ty to realizujesz. Do ofert z Davos i St. Moryc nie doszedłem bo włos się zaczął jeżyć, w moim przypadku na …. plecach. Obecnie jeszcze (2 sezony max) wydaję bardzo dużo na narty. Przestałem to liczyć, bo nic to nie zmieni, a po co mam się wkurwiać. Na wyjazdach klubowych syna nic nie zaoszczędzę, jedynie na swoich/rodzinnych i tak też robię. Na szczęście ta gehenna zbliża się ku końcowi, zacznie się true life😀. Sprzęt ma kupiony już do końca jego „kariery”, zostały tylko pierdoły jak skarpetki, odzież termiczna i guma. Może kiedyś tam pojadę, jak się zbierze kilku śmiałków z kucharzami na pokładzie😀. Dwóch już jest! Jeden tuż za „płotem”. Nawet ze swoją służbą zdrowia możemy jechać. Jest to możliwe do realizacji w przyszłości, o ile nie okaże się, że dziurą budżetowa po takim wyjeździe nie będzie łudząco przypominać wielkością tych …. że szwajcarskiego sera😉. Zawsze pozostaje blisko i tanio Szwajcaria Bałtowska. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 15 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia To jest znak w Lido di Jesolo, że ten sezon będzie lepszy, jak ostatni: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Deborah_Compagnoni 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 17 Sierpnia Udostępnij Napisano 17 Sierpnia W dniu 15.08.2024 o 19:05, grimson napisał: To jest znak w Lido di Jesolo, że ten sezon będzie lepszy, jak ostatni: https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Deborah_Compagnoni Mówisz że pyknie 100kmh 😅 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia Ten sezon nie jest lekki 😕 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 5 minut temu, Mikoski napisał: Ten sezon nie jest lekki 😕 No pisał że gdzieś tam był nad morzem ..ale że narty.. 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2 minuty temu, Lexi napisał: No pisał że gdzieś tam był nad morzem ..ale że narty.. 😉 Grimson żyje nartami cały rok i to nie tylko Montenegro😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 25 minut temu, kordiankw napisał: O ja cieeę to moja sąsiadka jest 😱 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia w drugiej połowie stycznia zabukowałem apart w Pozza di Fassa, na tydzień . Ktoś - co odnośnie stoków w Val di Fassa, infrastruktury, jakieś zalecenia, ostrzeżenia? Nie byłem i czytałem niewiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 22 Sierpnia Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 45 minut temu, Kaem napisał: w drugiej połowie stycznia zabukowałem apart w Pozza di Fassa, na tydzień . Ktoś - co odnośnie stoków w Val di Fassa, infrastruktury, jakieś zalecenia, ostrzeżenia? Nie byłem i czytałem niewiele. rewelacyjne miejsce , tydzień to mało, mają nawet nocną jazdę na świetnym stoku slalomowym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi