Skocz do zawartości

Sezon 2024/2025

grimson

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, Edwin napisał:

Powiedz to mojemu koledze, którego pochowaliśmy początkiem stycznia. Miał wcześniej Endo biodra robione. Poszedł po jakimś czasie zakrzep tłuszczowy i zmarł na zawał.

Miałem tego nie pisać bo po co humory psuć.

...obiecuję, że jak go tylko spotkam to mu to powiem....

• Haha 1

Cześć

A z protetyką trzeba się spieszyć póki się jest sprawnym, nie ma zaników ani asymetrii. Kto twierdzi inaczej błądzi. Mój kolega, z którym przeszedłem całą drogę szkoleniową od demonstratora do instruktora, bardzo zdolny narciarz i świetny instruktor, niestety odjechał i jak zaczął mieć kłopoty biodrowe to stwierdził, że go bóg wyleczy... i już ledwo chodzi a na nartach nie jeździ bo.... bóg tak chciał.

A brat nie był taki głupi tylko zrobił sobie 3.10 obustronną protetykę stawów biodrowych a koło 10.12 już jeździł na nartach w Gruzji a Sylwestra spędzał na Skrzycznem na skitourach.

Nie słuchać idiotów tylko się leczyć i być aktywnym.

Jak ktoś ma jakieś problemy tego typu chętnie pomogę, wytłumaczę co i jak z punktu widzenia pacjenta.

Pozdro

Edytowane przez Mitek

2 godziny temu, Marcos73 napisał:

Tańsze to niż zwózka toboganem z 10-ki przez ichniejszy TOPR. Bo jak Twoje Panie wstają o 10-tej to nie ma się tam z nimi co brać. Zarobiłeś 😉 i jesteś do przodu. A jutro jak chcesz pojeździć sam to olej przedzieranie się przez Folgaridę i jedź rano na ten sam parking. Wsiądź do nowej gondolki która jedzie na Pradalago (stara jedzie na Groste). Trzymaj się prawej strony podczas zjazdu i za pierwszą "Ścianką 😉" skręć w prawo w czarna Amazonię. Później wjedziesz na niebieską i nią do końca trzeba jechać (nigdzie nie skręcaj). Do gondolki. Jesteś na pucharowej części. Powrót banalny - mniej więcej w 1/3 od końca jadąc w dół trzeba się trzymać lewej strony i na takim solidnym wypłaszczeniu gdzie się wszystkie górne trasy łącza trzeba skręcić w lewo pod mostkiem - to trasa prowadząca do gondoli, która jedzie na Pradalago. To druga - stara. Jak już będziesz na niebieskiej w pewnym momencie (zwykle się tam zatrzymują ludzie) trzeba skręcić w lewo pod mostkiem - to dojazd do starej gondolki na Pradalago (będziesz jechał tam na samym początku z amazonii ale to musisz minąć). Zjazd z Pradalago na sam dół (nie wjeżdżać w czarną Amazonię, bo się wrócisz) i jesteś na parkingu.

Możesz także na dzień dobry od razu z parkingu przejechać taka klimatyczna trasą w wąwozie dojechać do Madonny i gondolki prowadzącej na Spinale. Po prawej będzie gondola na Groste trzeba jechać pod mostkiem (tam gdzie narciarze przejeżdżają nad drogą). To jest skrót do wyjazdu na Groste - (jak jest w chuj ludzi do gondoli). Wyjeżdżasz na Spinale i mając po prawej knajpę jedziesz prosto cały czas (nie skręcasz w LEWO jak leci czerwona Spinale). To niebieska trasa. Na końcu jest krzesło po prawej a Ty musisz się kierować na lewo, najlepiej się rozpędzić - żeby nie kijkować. Mijasz krzesło i po lewej na skos jest taki łącznik do krzesła - co wyjeżdża na Groste. Górna stacja jest troszkę powyżej dolnej krzesła jeżdżącego na szczyt Groste. Jakbyś czegoś nie wiedział, to pytaj, znam ten ośrodek na pamięć. Może w końcu się na coś przydam 😉.

pozdro

Wykrakałeś.

Wbijamy do gondoli Groste na pierwszy zjazd, a tam akcja ściągania narciarza z ręką w temblaku. Gość poruszał się na nogach, ratownicy na łóżko na kółkach położyli….narty poszkodowanego.

• Haha 1

1 godzinę temu, Mitek napisał:

Nie słuchać idiotów tylko się leczyć i być aktywnym.

Jak ktoś

Z Mikoskim na priv wcześniej rozmawiałem na ten temat. Nikogo nie zniechęcałem do zabiegu.

Zostałem dzisiaj pośrednio w domyśle nazwany raz cipą, teraz idiotą.

Bawcie się dalej sami.... Bez odbioru.

Edytowane przez Edwin

4 godziny temu, Edwin napisał:

Uważaj z tą endoprotezą,bo to różnie bywa... Oby się udało.

Cześć

Powyższe jest głupotą i na to się nie zgadzam. Nie dalej jak wczoraj odbyłem długą rozmowę z koleżanką, która strasznie boi się dość śmiesznego zabiegu. Wiesz ile kosztuje przekonanie takiej osoby aby podjęła wyzwanie i polepszyła sobie standard życia. A jedno takie zdanie jest w stanie zachwiać jej psychiczne nastawienie na długo. A to nastawienie to jest połowa albo nawet więcej niż połowa sukcesu w leczeniu.

Miałem w życiu 7 operacji ortopedycznych łącznie z protetyką a udało się pomóc naprowadzając na dobre tory, dając kontakty i namawiając do działania co najmniej kilkadziesiąt osób. Wiem co mówię lub piszę.

I nie rób nadinterpretacji nie mających sensu.

Pozdro

Edytowane przez Mitek
  • Like 1

3 minuty temu, mig napisał:

Musze "wyjeździć" Osadę, a na 14 z wnuczką do przedszkola. Trzeba odcierpieć dzien dziadka... ;-))

Cześć

O Stary... nawet nie wiesz ja ja Ci współczuję, no ale czego się nie robi dla młodzieży. Przynajmniej będziesz już najeżdżony.

Pozdro

• Haha 1

Dziś solidnie pojeździłem na Arenie ,że przed 14 już wymiękłem co mi wcześniej się nie zdarzyło choć się nie poddałem i po obiedzie jak i leżakowaniu na słońcu jazda praktycznie do końca . Do 11 pustki później szybciutko zapełnił się ON. Twardo i słonecznie więc druga część dnia w odsypach a pomiędzy nimi ślizgawki . Ogólnie zajebisty dzionek . 

IMG_4324.jpeg

IMG_4333.jpeg

IMG_4337.jpeg

IMG_4347.jpeg

IMG_4349.jpeg

IMG_4351.jpeg

IMG_4355.jpeg

IMG_4363.jpeg

IMG_4364.jpeg

IMG_4378.jpeg

IMG_4380.jpeg

IMG_4369.jpeg

IMG_4383.jpeg

IMG_4386.jpeg

IMG_4385.jpeg

IMG_4379.jpeg

IMG_4392.jpeg

• Like 9
  • Thanks 1

8 godzin temu, Victor napisał:

Twardo i słonecznie więc druga część dnia w odsypach a pomiędzy nimi ślizgawki . Ogólnie zajebisty dzionek . 

...faktycznie, niełatwy stok. Ja nawet lubię takie warunki, bo jest zabawa 🙂. Poranny sztruks traktuję jako okazja do rozgrzewki i do porozciągania się, ale jest nudny. Prawdziwa jazda to właśnie takie i temu podobne warunki.

Pozdrowienia

• Like 3

17 godzin temu, grimson napisał:

Pojeździłem sobie zacnie, momentami trzeba było uważać na szkółki narciarskie, które przeważnie komunikowały się w j polskim i tworzymy tasiemiec do 20 uczniow w linii. 

Wczoraj przypatrzyłem się kamizelkom jednej z polskich szkółek. Dzieci miały napisane na plecach „skręcają tylko tchórze”. To ja szanuję.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1

14 godzin temu, Edwin napisał:

Bawcie się dalej sami.... Bez odbioru.

@Edwin daj spokój, nareszcie ktoś, z kim można normalnie pogadać a Ty focha strzelasz.

Wiesz dobrze że jak niektórym brakuje argumentów to sięgają po obelgi, mnie już groził pobiciem

• Like 1
  • Confused 1