Skocz do zawartości

Sezon 2024/2025

grimson

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, mig napisał:

Pytanie bywalcow Podhala. Drugi tydzien ferii slaskich czyli ostatni tydzien lutego. Wyjazd z Kims (bardzo ważnym dla mnie od wieeelu lat),  kto zjedzie wszędzie ale lubi trasy lagodne - tak do ciemnoniebieskich.  Gdyby jeszcze byly szerokie i puste ( haha) to byloby idealnie. Termy są tez duzym plusem. W tym sezonie padnie na Podhale. Jakies pomysly? Na razie prowadzi Bialka z Bukowiną... Moze Witow? Ale tydzien na jednej gorce? Zakopane zdecydowanie nie. 

Jeżeli chcesz mieć puste termy i puste stoki to Oravice. Jeździ na tym samym karnecie co reszta. Jurgów jako alternatywa dla zatłoczonej Białki. Bachledka też jest fajna. To tak z mojej perspektywy. Szukając noclegów Chochołów, Dzianisz będą tańsze od Białki i wyższy standard. Suche i Harenda miały mieć nowy wyciąg na ten sezon, łączący te dwa ośrodki, nie wiem czy będzie gotowy. 

• Like 1

Treningi w tym tygodniu zrealizowane.

Martwy: 152,5 kg w trzech seriach. Seria pierwsza - 5 powtórzeń. Druga - 4 powtórzenia, trzecia - 3 powtórzenia. Czas między powtórzeniami 20 sekund.

Ława: 105kg w 3 seriach. Pierwsza - 5 powtórzeń, druga - 4, trzecia - 3. Czas między powtórzeniami 20 sekund.

Przysiad: 115kg w 3 seriach. Pierwsza - 5 powtórzeń, druga 4 powtórzenia, trzecia - cztery powtórzenia. Mam film z pierwszej serii, wrzucę niedługo. W siadzie nie ma przerw 20 sekund między powtórzeniami.

• Like 1

11 godzin temu, grimson napisał:

Treningi w tym tygodniu zrealizowane.

Martwy: 152,5 kg w trzech seriach. Seria pierwsza - 5 powtórzeń. Druga - 4 powtórzenia, trzecia - 3 powtórzenia. Czas między powtórzeniami 20 sekund.

Ława: 105kg w 3 seriach. Pierwsza - 5 powtórzeń, druga - 4, trzecia - 3. Czas między powtórzeniami 20 sekund.

Przysiad: 115kg w 3 seriach. Pierwsza - 5 powtórzeń, druga 4 powtórzenia, trzecia - cztery powtórzenia. Mam film z pierwszej serii, wrzucę niedługo. W siadzie nie ma przerw 20 sekund między powtórzeniami.

Ale to chyba nie to forum😁

15 minut temu, grimson napisał:

To przygotowanie do sezonu narciarskiego. W tym sezonie postawiłem na zbudowanie siły w nogach i plecach, do tego robię teraz także typowe ćwiczenia narciarskie na siłowni.

A, myślałem że się chwalisz...😄 Ważna cegiełka do przygotowania fizycznego w jeździe.

Ile ważysz?

W dniu 17.10.2024 o 23:45, Marcos73 napisał:

Cze

Ja tez dokładnie wiem. Jestem na liniówce 19% + 4,5% zdrowotnego od dochodu! Bez możliwości odliczenia od podatku - a tak było wcześniej. Czyli de facto 23,5% podatku. Pracownicy "płacą" 9% zdrowotnego, znaczy się ja za nich płacę, że to niby Oni płacą. Oni nawet o tym nie wiedzą. Weź im powiedz, że im zabierasz 9% na składkę zdrowotną. Przecież Cię wyśmieją, powiedzą że podobno obniżyli podatki. Ich interesuje ile wpływa na konto i nic więcej. Zręczna gra słów. Pielęgniarka mówi, że dostaje 3500 pensji, a rządzący że to nieprawda, bo średnia pensja w służbie zdrowia to 8000 .... brutto. I słyszy to babinka w TV i myśli: "Te ku..wy narzekają, po 8000 biorą, a ja dostaje 1600 emerytury." Tak się kreci lody, co my głupie o tym wiemy.

pozdro

Sprawdziłem w kalkulatorze i dla 8000zł brutto łączny podatek dochodowy wynosi równo 40% (wszystkie składki i podatki dzielone przez koszt pracodawcy). Tobie też wyjdzie więcej niż 23,5% bo jeszcze innych skladek nie policzyłeś ale i tak płacisz mniejszy procent swojej pensji niż pracownicy, bo zus nie masz od dochodu, tylko od minimalnej.  A emerytura to nie wiadomo czy w ogóle będzie. Dzietność mamy ok. 1,1 a jej spadek cały czas przyspiesza.

• Like 1

4 godziny temu, grimson napisał:

Tytułem mocniejszego dociskania krawędzi w GS:

Hardkorowy koksu, ale do GS jeszcze technika będzie potrzebna.

Widzicie w tle taką dużą niebieską piłkę? Próbujecie na takich balansować?

Mam na myśli klęczenie na piłce i utrzymywanie równowagi w pionowej pozycji. To dobre pod narty i podobno zdrowe dla kręgosłupa. Ja ostatnio doszedłem do wprawy i już prawie bez wysiłku się utrzymuję. Nawet jestem w stanie łapać małą piłkę rzucaną przez kogoś, dalej utrzymując balans.

5 godzin temu, Spiochu napisał:

Hardkorowy koksu, ale do GS jeszcze technika będzie potrzebna.

Widzicie w tle taką dużą niebieską piłkę? Próbujecie na takich balansować?

Mam na myśli klęczenie na piłce i utrzymywanie równowagi w pionowej pozycji. To dobre pod narty i podobno zdrowe dla kręgosłupa. Ja ostatnio doszedłem do wprawy i już prawie bez wysiłku się utrzymuję. Nawet jestem w stanie łapać małą piłkę rzucaną przez kogoś, dalej utrzymując balans.

Widzimy.

Cwiczymy na piłce bosu z dwoma różnymi ćwiczeniami. Do tego dochodzą kolejne trzy inne ćwiczenia, jedno z kettlem (martwy ciąg na jednej nodze) i drugie z dużą gumową piłką -> opieram piłkę o ścianę na wysokości biodra, druga noga w powietrze i idą skłony na prawą i lewą nogę. Ostatni temat to plank boczny z piłką trzymaną między nogami.

• Thanks 1

5 godzin temu, Spiochu napisał:

Sprawdziłem w kalkulatorze i dla 8000zł brutto łączny podatek dochodowy wynosi równo 40% (wszystkie składki i podatki dzielone przez koszt pracodawcy). Tobie też wyjdzie więcej niż 23,5% bo jeszcze innych skladek nie policzyłeś ale i tak płacisz mniejszy procent swojej pensji niż pracownicy, bo zus nie masz od dochodu, tylko od minimalnej.  A emerytura to nie wiadomo czy w ogóle będzie. Dzietność mamy ok. 1,1 a jej spadek cały czas przyspiesza.

Dzietność u nas się nie zwiększy raczej w najbliższym czasie, bo za dużo osób młodych nie garnie się rozmnażania wolą inne aktywności, które z dziećmi trudniej realizować. Granica wieku w którym młodzi decydują się na pierwsze i często jedyne dziecko przesuwa się. 

ZUS może uratować migracja, ale czy do nas będzie chciała przyjechać odpowiednia ilość ludzi i do tego jeszcze pracować? I czy nasze społeczeństwo jest gotowe na wielokulturowość? 

Generalnie podatki i inne obciążenia będą rosnąć w najbliższych latach. 

pozdro

11 godzin temu, Spiochu napisał:

Piotrek, podałem tylko to czego nijak nie mogę odliczyć, składki odliczam od podatku dochodowego. Na dzień dzisiejszy podatek, to coś co płacisz na koniec roku podatkowego. Większość składek odliczamy, oprócz zdrowotnej.

Nie mam nic przeciwko wysokiej składce pod warunkiem, że mogę ją zakwalifikować jako koszt uzyskania przychodu. W tej formie jest podatkiem, który się nazywa składką zdrowotną.

pozdro

14 minut temu, Marcos73 napisał:

Piotrek, podałem tylko to czego nijak nie mogę odliczyć, składki odliczam od podatku dochodowego. Na dzień dzisiejszy podatek, to coś co płacisz na koniec roku podatkowego. Większość składek odliczamy, oprócz zdrowotnej.

Nie mam nic przeciwko wysokiej składce pod warunkiem, że mogę ją zakwalifikować jako koszt uzyskania przychodu. W tej formie jest podatkiem, który się nazywa składką zdrowotną.

pozdro

Ubezpieczenie zdrowotne chcesz odliczyć od podatku ? 🤣 Ja płacę dwa podstawowe i szpitalne( dzięki Bogu jeszcze nas stać bo w NL to już mało kto takie posiada)  a jak idę do piguły to i tak za wizytę płacę . Mój syn kiedy urodził się jako wcześniak (6 tyg w szpitalu -2 inkubator 4 przejściówka- lata temu rachunek na 18 koła € 🤣🤣🤣) ot taka demokracja 😅 gdybym mógł to odliczyć …. by na pampersy więcej było 😉🤣 w … wam się przewraca od tego dobrobytu 

pozdro

12 godzin temu, Spiochu napisał:

Mam na myśli klęczenie na piłce i utrzymywanie równowagi w pionowej pozycji.

Dlaczego nie stanie a klęczenie? Pytam bo klęcząc łatwo zaprzeć się stopami i wyprost jest banalny w tym balansie/równowadze ale ostatnio dostałem od emeryta filmik który ćwiczy sobie właśnie stojąc i robić przysiad na piłce i za cholerę sam nie mogę stanąć z bosu to nie problem ale piłka …próbowałeś stojąc ? 

Godzinę temu, Marcos73 napisał:

pozdro

Niepotrzebnie komplikujesz. Nie ma znaczenia czy coś się odlicza, czy nie odlicza. Czy to są zusy, krusy, składki czy podatki. Istotna jest łaczna kwota jaką państwo Ci zabiera, bezpośrednio lub pośrednio. I co za tą kwotę oferuje we wszystkich dziedzinach. Te wszystkie kombinacje są tylko po to by obywatel nie łapał się jak bardzo robią go w konia. Myślisz, że jakby nagle ogłosili że jest jeden pdatek, brak innych skladek i opłat, ale  każdemu zabierają 70-80% to lud by był zadowolony?  Teraz większość nie wie ile realnie płaci więc się nie burzą.

6 minut temu, Victor napisał:

Dlaczego nie stanie a klęczenie? Pytam bo klęcząc łatwo zaprzeć się stopami i wyprost jest banalny w tym balansie/równowadze ale ostatnio dostałem od emeryta filmik który ćwiczy sobie właśnie stojąc i robić przysiad na piłce i za cholerę sam nie mogę stanąć z bosu to nie problem ale piłka …próbowałeś stojąc ? 

Bo to realne ćiwczenie dla ludzi. Stanie to zupełna abstrakcja. O co chcesz się zaprzeć stopami? Przecież one są na piłce/w powietrzu.  Może nampomuj mocniej piłkę bo to wcale takie banalne nie jest. Większość ludiz jak zaczyna to nawet na ułamek sekundy się nie utrzyma. A jak już dużo ćwiczysz to spróbuj stawać tylko w bezpieczny mmiejscu żebyś się nie uszkodził w razie czego.

7 godzin temu, brachol napisał:

Dzietność u nas się nie zwiększy raczej w najbliższym czasie, bo za dużo osób młodych nie garnie się rozmnażania wolą inne aktywności, które z dziećmi trudniej realizować. Granica wieku w którym młodzi decydują się na pierwsze i często jedyne dziecko przesuwa się. 

ZUS może uratować migracja, ale czy do nas będzie chciała przyjechać odpowiednia ilość ludzi i do tego jeszcze pracować? I czy nasze społeczeństwo jest gotowe na wielokulturowość? 

Generalnie podatki i inne obciążenia będą rosnąć w najbliższych latach. 

pozdro

Co do imigracji to jeszcze byś musiał sprowadzać młode kobiety i rodziny z dziećmi a nie tylko samych byczków. Jednak to nieopłacalne dla januszeksów a jakie będą koszty społeczne to dla nich nieistotne.