Skocz do zawartości

Sezon 2024/2025

grimson

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, Spiochu napisał:

Tak się składa, że niedawno wróciłem z tej "wspaniałej" francji.

Poza genialnymi widokami, padaka niemal jak na Chopoku.

Wolę 20km tras na Hochkarze czy czasem nawet 5km w CG niż 200+ km francuskiego dziadostwa, gdzie każda trasa jest kiepsko przygotowana, na łatwiejszych tłum ludzi, a czarnych nie ratrakują w ogóle, lub na totalny odpierdziel. Do tego hotel jest standardem grubo poniżej najtańszych polskich kwater,  a na szczycie możesz za jedyne 30-50 eur zjeść obiad jak z najgorszej budy w Szczyrku. Nie wspomnę, że wyjazd do francji kosztuje znacznie więcej i trzeba się tłuc 3x tyle km. Choć jak lubisz nabijać km w aplikacji i nagrywać filmiki w tłumie podobnych wczasowiczów, to na pewno spodobają Ci się niezliczone km trawersów i polanek.

Pojechałem tam tylko z uwagi na 20 letnią pannę, która już miała tam rezerwację i nawet dobrze się bawiłem, ale uczciwej oceny ośrodka to nie zmienia.

a konkretnie jaki to był ośrodek?

3 godziny temu, Lexi napisał:

Ischgl jest to ogromny kombinat dla wszystkich....dla takich dziwaków jak my - którzy lubią na pustych stokach..

I warto dodać, że w pobliżu jest kilka interesujących mniejszych ośrodków jak Kappl czy Galtur. Takie oderwanie na 1-2 dni od zgiełku Ischgl. Szczególnie polecam ten drugi, Galtur. Spokój, cisza a naprawdę jest gdzie pojeździć. I pięknie jest. https://photos.app.goo.gl/N1tDd58T4DR1k6az5

Edytowane przez a_senior
  • Like 3

31 minut temu, a_senior napisał:

I warto dodać, że w pobliżu jest kilka interesujących mniejszych ośrodków jak Kappl czy Galtur. Takie oderwanie na 1-2 dni od zgiełku Ischgl. Szczególnie polecam ten drugi, Galtur. Spokój, cisza a naprawdę jest gdzie pojeździć. I pięknie jest. https://photos.app.goo.gl/N1tDd58T4DR1k6az5

Mnie Galtur nie zachwycił jeśli chodzi o trasy. Nie wiem nawet czy warto odwiedzać, chyba tylko ze względu na małą ilość ludzi. Często krzyżujące się trasy, to jest katastrofa. Np. problem jest wtedy z nauką i z szybką jazdą. Jedziesz prawie pustą trasą, ale musisz dodatkowo uważać na skrzyżowaniu. W Galtur jedyną fajną rzeczą jaką warto tam zobaczyć to kolor zbiornika wodnego i zjazd "jakby do niego". Trochę mi to przypominało norweskie zjazdy w kierunku fjordów. Ale to jednak zupełnie inny poziom, na plus dla Norwegii. Żeby wyrównać miary, to oczywiście Galtur jest znacząco lepszy niż Szczyrk.

Od Galtur jest lepszy Kappl. Tam jest dużo tras przy tylko trzech dobrych urządzeniach. Tam jest bliżej do ośrodka wysokogóskiego, trasa nr 9 rewelacja i jazda i widoki. Lubiłem też zjeżdząć trasę 4 do samego dołu. Trasa nr 1 rewelacja do jazdy gigantowej. Kappl to jest rewelacja na jeden dzień. Z opinii widzę że See też jest ciekawszy niż Galtur.

To moja subiektywna opinia. 🙂 

Galtur

IMG_1329.thumb.jpg.0a3f1d39ae4668138b5874a9d3536aa7.jpg

Kappl

IMG_1234.thumb.jpg.e1614ceba3de43f9beec11b6b7b35fb0.jpg

• Like 7
  • Thanks 1

4 godziny temu, a_senior napisał:

Czyżby coś ruszyło w temacie... samotności? 🙂

Jak pisałem wcześniej to w tym temacie cały czas coś się dzieje, ale ja bym chciał coś trwałego.

Pierwszy raz mam doczynienia z tak dużą różicą wieku, więc trudno przewidzieć jak to się dalej potoczy.

4 godziny temu, kordiankw napisał:

A panna 🤔?

Jeszcze lepiej 🙂 

Nie przeszkadzał jej tłum na stoku i zapierdzielała niemal jak grimson, tylko technikę miała lepszą. 

• Like 1
  • Haha 2

A ja się zakochałem - z Choralpe 5km ładnie czerwonej z dwoma skrótami czarnej, 1000m przewyższenia i w sumie na trasie tylko my w idealnych warunkach śniegowych (11:00). Ogólnie rejon (dla mnie nowy) bardzo zacny - daje połączenie ze SkiWelt do KitzSki (ale to inny karnet). W sezonie na nartach przez Brixen - teraz do Brixen trzeba niestety zjechać od strony Söll gondolką .. ale warto. 

M.

IMG_20250320_112240_1.jpg

IMG_20250320_112210_1.jpg

IMG_20250320_101615_1.jpg

• Like 9

Godzinę temu, Marxx74x napisał:

A ja się zakochałem - z Choralpe 5km ładnie czerwonej z dwoma skrótami czarnej, 1000m przewyższenia i w sumie na trasie tylko my w idealnych warunkach śniegowych (11:00). Ogólnie rejon (dla mnie nowy) bardzo zacny - daje połączenie ze SkiWelt do KitzSki (ale to inny karnet). W sezonie na nartach przez Brixen - teraz do Brixen trzeba niestety zjechać od strony Söll gondolką .. ale warto. 

M.

Marku, a jak tam jest ze śniegiem? To że jest go mało wynika z Twojego wpisu, natomiast jak jest z jego konsystencją/jakością? Bardzo wszystko płynie czy nie ma tragedii?

Edytowane przez tomkly

@tomkly tak w skócie - jak wiesz gdzie jeździć po 13:00 to cieszysz się, że diamenty poszły wcześniej w ruch 😉 ..

A wcześniej bez komentarza.

I tyle o SkiWelt bo wszyscy się pchają Bóg wie gdzie i nie wiem po co :).

M.

Ps. Mało ? Nie. Idealnie. 

Edytowane przez Marxx74x
  • Like 1

3 minuty temu, Marxx74x napisał:

@tomkly tak w skócie - jak wiesz gdzie jeździć po 13:00 to cieszysz się, że diamenty poszły wcześniej w ruch 😉 ..

A wcześniej bez komentarza.

I tyle o SkiWelt bo wszyscy się pchają Bóg wie gdzie i nie wiem po co :).

M.

Ps. Mało ? Nie. Idealnie. 

Marek, akurat w tym ośrodku to kamer jest od groma - znaczy się wstydzić się nie mają czego.

pozdro

6 godzin temu, MarioJ napisał:

Od Galtur jest lepszy Kappl.

Może. Byłem tylko raz w Kappl i trafiłem na fatalną pogodę. W See nie byłem. A w Galtur pogoda była wymarzona. Każdy z tych "małych" ośrodków jest i tak lepszy, wyższy i większy niż jakikolwiek polski. No i w zasięgu jest moloch Ischgl. W przeciwieństwie do Victora bardzo mi pasował. Z "dobrostanu" Ischgl apreski nie korzystałem, bo mielismy własne wieczorne apreski. Spędziłem tam kilka sezonów w rodzinnym gronie.

• Like 2

13 godzin temu, Lexi napisał:

Ischgl jest to ogromny kombinat dla wszystkich....dla takich dziwaków jak my - którzy lubią na pustych stokach..

no ale chyba znowu taki duży nie jest jeśli ludzie jadą na 4 dni do Ischgl i im się nudzi bo jadą jeszcze do Kappl i See

5 godzin temu, Marxx74x napisał:

M.

IMG_20250320_112240_1.jpg

IMG_20250320_112210_1.jpg

IMG_20250320_101615_1.jpg

Na mnie osobiście region Skiwelt zrobił mieszane wrażenia. Z całego wyjazdu najwięcej czasu spędziłem po stronie Westendorf, z czego praktycznie jeden cały dzień katowałem ta czerwoną 5 kilometrową trasę wzdłuż gondoli,jest boska. Ta cała huśtawka narciarska mnie nie zachwyciła, za dużo plataniny,skrzyżowań,ludzi a mało konkretnej jazdy. Jednak jak na 270 km tras, które rzekomo oferują jeździłem przez cały wyjazd na małym skrawku,płacąc za całość. Może jednak wolę mniejsze ośrodki. Tak, czy inaczej udało się być na zawodach w Kitz i na imprezie pod gondolą po supergigancie,a to już wartość dodana tego wyjazdu.

Edytowane przez bubol.T
  • Like 1
  • Thanks 2

14 minut temu, Jan napisał:

Andrzeju drogi, przecież tak Francja jaki i dziewczyna to jedynie mokry sen piszącego

Myślisz? Wygląda na coś więcej niż sen. Taki sen na jawie. Piotr ma czym zaimponować 20 latce, choćby jazdą na nartach. 🙂 Różnicą wieku bym się nie przejmował. Znam kilka udanych małżeństw z różnicą w granicach 15 lat. A niedawno spotkałem małżeństwo z różnicą ponad 50 lat. Oboje robia wrażenie szczęśliwych. I ten związek nie wzbudza niesmaku... u niektórych. 🙂

Ale Piotrowi nieustannie i szczerze życzę dobrania sobie tej drugiej połówki. Na długo.

1 godzinę temu, Jan napisał:

no ale chyba znowu taki duży nie jest jeśli ludzie jadą na 4 dni do Ischgl i im się nudzi bo jadą jeszcze do Kappl i See

Polacy jeżdżą do Kappl bo w Ischgl szkoda im euro na piwo. Tam jest tańsze. 

• Haha 1

4 godziny temu, bubol.T napisał:

Na mnie osobiście region Skiwelt zrobił mieszane wrażenia. Z całego wyjazdu najwięcej czasu spędziłem po stronie Westendorf, z czego praktycznie jeden cały dzień katowałem ta czerwoną 5 kilometrową trasę wzdłuż gondoli,jest boska. Ta cała huśtawka narciarska mnie nie zachwyciła, za dużo plataniny,skrzyżowań,ludzi a mało konkretnej jazdy. Jednak jak na 270 km tras, które rzekomo oferują jeździłem przez cały wyjazd na małym skrawku,płacąc za całość. Może jednak wolę mniejsze ośrodki. Tak, czy inaczej udało się być na zawodach w Kitz i na imprezie pod gondolą po supergigancie,a to już wartość dodana tego wyjazdu.

Westendorf to pobocza SkiWelt - transferowe do Kitz - rozumiem że piszesz o 110/112 (fajna z czarnymi wariantami choć wąska), dużo ciekawsza 11. W SkiWelt zasada jest prosta - rano na południe w stronę Brixen a później na północ kończąc w Söll gdzie warunki trzymają do 15:00. Westendorf jako alternatywa turystyczna (112/117/111) lub 11 żeby się wyszaleć. I tu trochę nie rozumiem bo na 11 skrzyżowania są dwa 🙂 .. na 110 hm .. jedno .. na 117 całe trzy jak się uprzeć .. a przy tych szerokościach stoku to nie do końca rozumiem w czym przeszkadzają 🙂

M.

Ps. Zmyliło mnie "wzdluz gondoli" bo chyba piszesz o 11 .. a tam nawet tory kolejowe trzeba zaliczyć 🙂 .. ale tym bardziej - skrzyżowań tam nie ma, tyle co czerwone objazdy czarnych dwa razy dochodzą. 

Edytowane przez Marxx74x

9 godzin temu, Jan napisał:

Dla mnie Kappl jest też duży.. ja ze wsi jestem i nie rżnę eksperta 

• Like 1
  • Haha 3

31 minut temu, Lexi napisał:

racja, największy to zawsze ten, który aktualnie mam do dyspozycji, oby tylko jeszcze trochę śniegu było 

IMG_0347.thumb.jpeg.386937526580509f31d91326d33754ae.jpeg

• Like 1

35 minut temu, Jan napisał:

racja, największy to zawsze ten, który aktualnie mam do dyspozycji, oby tylko jeszcze trochę śniegu było 

IMG_0347.thumb.jpeg.386937526580509f31d91326d33754ae.jpeg

Fajna chata.. dach wygląda na bardzo solidny- dużo śniegu udźwignie..

• Haha 1

13 godzin temu, a_senior napisał:

moloch Ischgl.

Pełna zgoda bo to jest moloch taki narciarski Bobbejaanland 😅

@Marcos73 nie wiem ile w tym prawdy bo statystyk nie znam i nie pamiętam teraz dokładnie jaki był kontekst czy chodziło o coroczny wysoki sezon raczej tak ale barman z którym rozmawiałem mówił o 30-40 tysiącach osób dziennie na górze . 

• Thanks 1

2 godziny temu, Lexi napisał:

Przecież jeżeli jest tak jak deklarują 40 km tras, to jak zjedziesz w ciągu dnia 2 razy każdą trasę to się wyjeździsz.

pozdro

• Like 2