Robur82 Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca 25 minut temu, Mitek napisał: No tak jak było oblodzone kiedyś tam to do dupy ośrodek. Nie jedź do Kitzbuhel bo też gdzieś może być oblodzone... 😉 Pozdro W tym samym czasie Flachau dużo lepsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca 10 minut temu, Robur82 napisał: W tym samym czasie Flachau dużo lepsze to jutro jesteśmy w Flachau ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca Jestem na SkiWelt - zapraszam. Wbijamy się od Söll. M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca 28 minut temu, Victor napisał: Niestety dla mnie ośrodek narciarski w którym po jednym dniu już wiem jak się poruszać a po drugim już bez napinki jeżdżę i wybieram kierunki z dnia poprzedniego nie jest wielkim ośrodkiem ( czytaj w terenie ) bo 230 km tras porównując np do takiego Tignes i Vd’I gdzie jest kolejne 70 km ( czyli całość 300km ) tras więcej ale startując z jednej strony żeby przedostać się na drugi koniec już popołudniem masz ciśnienie czy zdarzysz wrócić bo to jest olbrzymi teren narciarski pominę wszystko co jest po drodze a omijasz gdzie mógłbyś spokojnie sobie nartować a z takim V3 to nie ma co porównywać . Pewnie tu nie byłem czaka w swojej kolejce porównywalnym terenem wielkości będzie Lech S Anton itd które są obok Ischgl . Także możesz swoją kpinę z szyderczym śmiechem schować w buty bo wybierając się z polskich pagórków może faktycznie zrobił na Ciebie ten teren jakieś wrażenie wielkości bo na mnie niekoniecznie aczkolwiek to nowoczesny park dla narciarzy i nic poza tym z całym mnóstwem fajnych tras. Tak nie można porównywać bo Espace Killy jest na dużo większej powierzchni mimo że tylko 70 km tras więcej. Nie jest tak na maxa naćpane wyciągami i trasami jak w Ischgl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca (edytowane) 33 minuty temu, Victor napisał: Niestety dla mnie ośrodek narciarski w którym po jednym dniu już wiem jak się poruszać a po drugim już bez napinki jeżdżę i wybieram kierunki z dnia poprzedniego nie jest wielkim ośrodkiem ( czytaj w terenie ) bo 230 km tras porównując np do takiego Tignes i Vd’I gdzie jest kolejne 70 km ( czyli całość 300km ) tras więcej ale startując z jednej strony żeby przedostać się na drugi koniec już popołudniem masz ciśnienie czy zdarzysz wrócić bo to jest olbrzymi teren narciarski pominę wszystko co jest po drodze a omijasz gdzie mógłbyś spokojnie sobie nartować a z takim V3 to nie ma co porównywać . Pewnie tu nie byłem czaka w swojej kolejce porównywalnym terenem wielkości będzie Lech S Anton itd które są obok Ischgl . Także możesz swoją kpinę z szyderczym śmiechem schować w buty bo wybierając się z polskich pagórków może faktycznie zrobił na Ciebie ten teren jakieś wrażenie wielkości bo na mnie niekoniecznie aczkolwiek to nowoczesny park dla narciarzy i nic poza tym z całym mnóstwem fajnych tras. Victor, less is more... Wolę mniejszy ale dobrze przygotowany i zorganizowany ośrodek aniżeli bezkresną francuską betonozę pełną rozmaitego bałaganu. Jak chcesz duży austriacki ośrodek to z tych tyrolskich największe rozmiary ma Serfaus Fiss Ladis, przy czym jakość przygotowania tras nie jest aż tak wysoka jak w Ischgl. Odnośnie Lech Zurs @ Sankt Anton to dla mnie osobiście jest to duże rozczarowanie. Pseudoelitarność za wszelką cenę, natomiast nie są one w niczym lepsze niż te tyrolskie, które obejmuje wspólny karnet. Cała reszta to jedynie mało wysublimowany, dedykowany snobistycznym turystom marketing. Edytowane 19 Marca przez tomkly 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca 13 minut temu, Marxx74x napisał: Jestem na SkiWelt - zapraszam. Wbijamy się od Söll. M. a jaka teraz jest temperatura na dole ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca 48 minut temu, tomkly napisał: Victor, less is more... Wolę mniejszy ale dobrze przygotowany i zorganizowany ośrodek aniżeli bezkresną francuską betonozę pełną rozmaitego bałaganu. Jak chcesz duży austriacki ośrodek to z tych tyrolskich największe rozmiary ma Serfaus Fiss Ladis, przy czym jakość przygotowania tras nie jest aż tak wysoka jak w Ischgl. Odnośnie Lech Zurs @ Sankt Anton to dla mnie osobiście jest to duże rozczarowanie. Pseudoelitarność za wszelką cenę, natomiast nie są one w niczym lepsze niż te tyrolskie, które obejmuje wspólny karnet. Cała reszta to jedynie mało wysublimowany, dedykowany snobistycznym turystom marketing. Tomku jeden lubi spacer w parku a inny woli spacer po lasie 🤷♂️ o gustach nie dyskutuje i nic totalnie o tym nie napisałem tylko stwierdziłem,że nie jest to duży ON za to już dostałem po uszach a ścisk tras jedna przy drugiej czyli te 230km tego nie potwierdzają co napisałem odpowiadając Mario. Startując rano przy ścianie płaczu zrobisz pełny objazd czyli zjazd do Szwajcarii następnie bez ciśnienia zakupy i o 11 zameldujesz się ponownie na dole ściany płaczu a to ,że po drodze miniesz mnóstwo ciekawych opcji zjazdowych świadczy tylko,że ktoś z tego niedużego terenu zrobił dobrze skomunikowany i dziś bardzo nowoczesny ON. Tylko bić 👏 . Ja zdecydowanie wolę las,lub duża przestrzeń taka pustynia żeby swobodnie oddychać bez ciśnienia kogoś na plecach. W Lech czy St Anton itd nie byłem ale dużo pozytywnego właśnie o tej przestrzeni słyszałem zresztą patrząc na mapy to właśnie jest olbrzymi teren narciarski i pewnie kiedyś się tam wybiorę żeby się samemu o tym przekonać czy tak jest czy nie-to najlepsza metoda . Zresztą miejsc narciarskich jest tyle do odwiedzenia,że pewnie już mojego życia zabraknie ale będę zwiedzał bo lubię żeby mieć porównanie gdzie warto wracać a co omijać bo wszędzie w Alpy mam w sumie po równo . 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robur82 Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca Godzinę temu, Marxx74x napisał: Jestem na SkiWelt - zapraszam. Wbijamy się od Söll. M. Ski Welt nie jest zbyt nisko? Trasy nie są krótkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca 1 godzinę temu, Jan napisał: I słusznie omijać kupa luda i co 2 na gazie A to chyba byłeś gdzie indziej niż my. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca 10 minut temu, Marcos73 napisał: A to chyba byłeś gdzie indziej niż my. pozdro widziałem Wasze zdjęcia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca 2 minuty temu, Jan napisał: widziałem Wasze zdjęcia Zdjęcia były robione na trzeźwo, co najwyżej na lekkim kacu. 😀 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarioJ Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca 1 godzinę temu, Victor napisał: Niestety dla mnie ośrodek narciarski w którym po jednym dniu już wiem jak się poruszać a w drugim już bez napinki jeżdżę i wybieram kierunki z dnia poprzedniego nie jest wielkim ośrodkiem ( czytaj w terenie ) bo 230 km tras jedna obok drugie porównując np do takiego Tignes i Vd’I gdzie jest kolejne 70 km ( czyli całość 300km ) tras więcej ale startując z jednej strony żeby przedostać się na drugi koniec już popołudniem masz ciśnienie czy zdarzysz wrócić bo to jest olbrzymi teren narciarski pominę wszystko co jest po drodze a omijasz gdzie mógłbyś spokojnie sobie nartować a z takim V3 to nie ma co porównywać . Pewnie tu ,nie byłem i czaka cierpliwie w swojej kolejce porównywalnym terenem wielkości będzie Lech S Anton itd które są obok Ischgl . Także możesz swoją kpinę z szyderczym śmiechem schować w buty bo wybierając się z polskich pagórków może faktycznie zrobił na Ciebie ten teren jakieś wrażenie wielkości bo na mnie niekoniecznie aczkolwiek to nowoczesny park dla narciarzy i nic poza tym z całym mnóstwem fajnych tras. Jesteś po prostu niedouczonym egocentrykiem, jeśli tak ostro krytykujesz Ischgl. Byłem tam kilka razy. Byłem w wielu różnych ośrodkach, w każdym kraju alpejskim. Umiem jeździć szybciej od Ciebie. Więc mogę krytykować Twoje pierdolety o ośrodkach. Ischgl jest super ośrodkiem, różnorodne trasy, super wyciągi, duże przewyższenia. Duże francuskie ośrodki też są super. Takich rzeczy się nie krytykuje w ten sposób jak Ty ro robisz. Na nartach nie chodzi o to aby napierdalać po trasach, jeżdżąc z trasy na trasę, aby jak najszybciej przejechać cały ośrodek. Chodzi o to żeby znaleźć sobie ulubione trasy i kilka razy po nich zjechać czerpiąc przyjemność i z jazdy i z widoków. Takie zrozumienie narciarstwa jeszcze przed Tobą. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca 2 godziny temu, Victor napisał: Niestety dla mnie ośrodek narciarski w którym po jednym dniu już wiem jak się poruszać a w drugim już bez napinki jeżdżę i wybieram kierunki z dnia poprzedniego nie jest wielkim ośrodkiem ( czytaj w terenie ) bo 230 km tras jedna obok drugie porównując np do takiego Tignes i Vd’I gdzie jest kolejne 70 km ( czyli całość 300km ) tras więcej ale startując z jednej strony żeby przedostać się na drugi koniec już popołudniem masz ciśnienie czy zdarzysz wrócić bo to jest olbrzymi teren narciarski pominę wszystko co jest po drodze a omijasz gdzie mógłbyś spokojnie sobie nartować a z takim V3 to nie ma co porównywać . Pewnie tu ,nie byłem i czaka cierpliwie w swojej kolejce porównywalnym terenem wielkości będzie Lech S Anton itd które są obok Ischgl . Także możesz swoją kpinę z szyderczym śmiechem schować w buty bo wybierając się z polskich pagórków może faktycznie zrobił na Ciebie ten teren jakieś wrażenie wielkości bo na mnie niekoniecznie aczkolwiek to nowoczesny park dla narciarzy i nic poza tym z całym mnóstwem fajnych tras. Tak się składa, że niedawno wróciłem z tej "wspaniałej" francji. Poza genialnymi widokami, padaka niemal jak na Chopoku. Wolę 20km tras na Hochkarze czy czasem nawet 5km w CG niż 200+ km francuskiego dziadostwa, gdzie każda trasa jest kiepsko przygotowana, na łatwiejszych tłum ludzi, a czarnych nie ratrakują w ogóle, lub na totalny odpierdziel. Do tego hotel jest standardem grubo poniżej najtańszych polskich kwater, a na szczycie możesz za jedyne 30-50 eur zjeść obiad jak z najgorszej budy w Szczyrku. Nie wspomnę, że wyjazd do francji kosztuje znacznie więcej i trzeba się tłuc 3x tyle km. Choć jak lubisz nabijać km w aplikacji i nagrywać filmiki w tłumie podobnych wczasowiczów, to na pewno spodobają Ci się niezliczone km trawersów i polanek. Pojechałem tam tylko z uwagi na 20 letnią pannę, która już miała tam rezerwację i nawet dobrze się bawiłem, ale uczciwej oceny ośrodka to nie zmienia. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca 23 minuty temu, Jan napisał: widziałem Wasze zdjęcia A to lepsze? Jeździliśmy tam, gdzie nie było ludzi, a zdjęcia robiłem w przerwie na kawę, a tam była najlepsza. Takich miejsc było mnóstwo. Zatłoczone były tylko ośle łąki tam gdzie łączyło się wiele tras. Ale nawet tam można było znaleźć puste trasy z nieoczywistym wjazdem. Powiększ sobie zdjęcie, 2 fajne trasy, widzisz tam kogoś? 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca 1 minutę temu, Marcos73 napisał: A to lepsze? Jeździliśmy tam, gdzie nie było ludzi, a zdjęcia robiłem w przerwie na kawę, a tam była najlepsza. Takich miejsc było mnóstwo. Zatłoczone były tylko ośle łąki tam gdzie łączyło się wiele tras. Ale nawet tam można było znaleźć puste trasy z nieoczywistym wjazdem. Powiększ sobie zdjęcie, 2 fajne trasy, widzisz tam kogoś? Ja widzę żółte gacie. 😀 P.S. Kawa po szwajcarskiej stronie zdecydowanie lepsza aniżeli po austriackiej. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74x Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca 52 minuty temu, Robur82 napisał: Ski Welt nie jest zbyt nisko? Trasy nie są krótkie? Za krótkie za nisko nie przyjeżdżajcie .. 🙂 M. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca 9 minut temu, MarioJ napisał: Jesteś po prostu niedouczonym egocentrykiem, jeśli tak ostro krytykujesz Ischgl. Byłem tam kilka razy. Byłem w wielu różnych ośrodkach, w każdym kraju alpejskim. Umiem jeździć szybciej od Ciebie. Więc mogę krytykować Twoje pierdolety o ośrodkach. Ischgl jest super ośrodkiem, różnorodne trasy, super wyciągi, duże przewyższenia. Duże francuskie ośrodki też są super. Takich rzeczy się nie krytykuje w ten sposób jak Ty ro robisz. Na nartach nie chodzi o to aby napierdalać po trasach, jeżdżąc z trasy na trasę, aby jak najszybciej przejechać cały ośrodek. Chodzi o to żeby znaleźć sobie ulubione trasy i kilka razy po nich zjechać czerpiąc przyjemność i z jazdy i z widoków. Takie zrozumienie narciarstwa jeszcze przed Tobą. Możesz być wyuczonym człekiem systemu izolowanego nawet otwartego ba nawet systemowym BHPcem jak wolisz 😅 jeździj gdzie chcesz nawet do Ischgl co weekend mam to w 4 😉 ja mam prawo napisać co napisałem i na mnie ten park rozrywki wielkiego WOW nie zrobił . Powiem więcej z mojej oceny gdyby taki Pitztal połączyli kanapą z Solden zdecydowanie wybrałbym ten teren narciarski . Możesz jeździć szybciej takie Twoje prawo a nawet bez kijków i na krechę to też Twoje prawo a mi nic do tego . Ja lubię co lubię a Tobie nic do tego 😉 Czytaj człowieku jeszcze raz co napisałeś do mnie i odwróć w swoją stronę tak odpowiem po ludzku i grzecznie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca 22 minuty temu, MarioJ napisał: Na nartach nie chodzi o to aby napierdalać po trasach, jeżdżąc z trasy na trasę, aby jak najszybciej przejechać cały ośrodek. Chodzi o to żeby znaleźć sobie ulubione trasy i kilka razy po nich zjechać czerpiąc przyjemność i z jazdy i z widoków Z tym się w pełni z Tobą zgadzam, tzn. Podobnie postrzegam jazdę na nartach. Ośrodek jest zwarty i ma kilka, czy kilkanaście tras, po których z przyjemnością zjadę kilkukrotnie. Praktycznie każda inna. Victor, być może musi przejechać wszystko, a przy zwartym ośrodku, jest to dość łatwe. Dla mnie to plus, bo szybko mogę zmienić trasy na powiedzmy ulubione, ciekawe. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 19 Marca Udostępnij Napisano 19 Marca 8 minut temu, Marcos73 napisał: Z tym się w pełni z Tobą zgadzam, tzn. Podobnie postrzegam jazdę na nartach. Ośrodek jest zwarty i ma kilka, czy kilkanaście tras, po których z przyjemnością zjadę kilkukrotnie. Praktycznie każda inna. Victor, być może musi przejechać wszystko, a przy zwartym ośrodku, jest to dość łatwe. Dla mnie to plus, bo szybko mogę zmienić trasy na powiedzmy ulubione, ciekawe. pozdro Marku ja tam świetnie spędziłem czas-miałem pogodę w kratkę którą lubię plus opad śniegu który uwielbiam bo nigdzie mi się nie spieszy i mogę sobie ćwiczyć bo mnie nigdzie nie goni. Dopiero wróciłem z Sappady całe 20km zachwycony i wyjeżdżony . Ale ten ON nie zrobił na mnie WOW wrażenia i wolę wrócić do Jungfrau ponownie czy też doliny Zillertal czy nawet Tignes bo tam jest to coś co lubię i mam do tego prawo pomijam tam gdzie nie byłem A jak ktoś woli Ischg co mi do tego. Zadyma i uświadamianie mi na siłę coś co widziałem,byłem i mnie nie rusza . Bez sensu . Totalnie bez sensu. Ja Wam nie bronię to może być TOP kierunek wasz wybór macie do niego pełne prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 20 Marca Udostępnij Napisano 20 Marca (edytowane) 7 godzin temu, Marcos73 napisał: Podobnie postrzegam jazdę na nartach. Ośrodek jest zwarty i ma kilka, czy kilkanaście tras, po których z przyjemnością zjadę kilkukrotnie. Praktycznie każda inna. 8 godzin temu, MarioJ napisał: schgl jest super ośrodkiem, różnorodne trasy, super wyciągi, duże przewyższenia. Ischgl jest to ogromny kombinat dla wszystkich....dla takich dziwaków jak my - którzy lubią na pustych stokach.. .. i dla tych z mocno rozwiniętym instynktem. stadnym.. Edytowane 20 Marca przez Lexi 4 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 20 Marca Udostępnij Napisano 20 Marca Dodam jeszcze, że ma spore możliwości bezpiecznej i na różnych poziomach jazdy off-piste (na co zwracał uwagę jakiś czas temu Wiesław). Na pewno jest to ośrodek dobrze przemyślany. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Marca Udostępnij Napisano 20 Marca 11 godzin temu, Robur82 napisał: W tym samym czasie Flachau dużo lepsze Cześć Zastanów się spokojnie. Standard przygotowania tras wszędzie jest podobny a stan poszczególnych może zależeć od pogody danego dnia, wilgotności, zmian dobowych temperatury i jeszcze wielu innych czynników. Byłem we wszystkich ośrodkach, które wymieniasz w różnych okresach i statystycznie nie zauważyliśmy większych różnic. Bywają trasy z założenia robione na twardo (stromiej, las itd.) ale to nie jest reguła. Zawsze można znaleźć miejsca idealne i słabsze ale generalnie różnic nie ma. Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 20 Marca Udostępnij Napisano 20 Marca 8 godzin temu, Victor napisał: Marku ja tam świetnie spędziłem czas-miałem pogodę w kratkę którą lubię plus opad śniegu który uwielbiam bo nigdzie mi się nie spieszy i mogę sobie ćwiczyć bo mnie nigdzie nie goni. Dopiero wróciłem z Sappady całe 20km zachwycony i wyjeżdżony . Ale ten ON nie zrobił na mnie WOW wrażenia i wolę wrócić do Jungfrau ponownie czy też doliny Zillertal czy nawet Tignes bo tam jest to coś co lubię i mam do tego prawo pomijam tam gdzie nie byłem A jak ktoś woli Ischg co mi do tego. Zadyma i uświadamianie mi na siłę coś co widziałem,byłem i mnie nie rusza . Bez sensu . Totalnie bez sensu. Ja Wam nie bronię to może być TOP kierunek wasz wybór macie do niego pełne prawo. cze Ja nigdzie nie napisałem, że jest wow, tylko że jest duży. Jest gdzie jeździć, mimo natłoku ludzi. NIe wiem jak to wygląda w okresie feryjnym, ale to bardzo popularny ośrodek. Podobał mi się układ ośrodka. Ja osobiście wolę ośrodki, gdzie można się szybko przemieszczać i zmieniać miejscówki. Np. Zillertal Arena jest dla mnie bez sensu. To za długi ośrodek, za nim przejedziesz z jednej na druga stronę - to już trzeba wracać. A każda fajna trasa - tak naprawdę jest fajna jak ją zjedziesz z 3-4 razy i wiesz, gdzie mogą być, a gdzie nie ma niespodzianek. Szczególnie jak to są trasy ciekawie ukształtowane. Pierwszy zjazd jest w takim terenie zawsze rozpoznawczy. Ponadto jest dużo alternatywnych zjazdów, bo tras jest dużo na małym obszarze. Choćby to co wrzucił Maras - niebieska zatłoczona - bo to ujście chyba z 5-ciu tras. Była alternatywa powyżej, czerwona - na której nikogo nie było, tylko trzeba było wiedzieć z której trasy można na nią wjechać. A można było tylko z jednej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 20 Marca Udostępnij Napisano 20 Marca 11 godzin temu, Spiochu napisał: Pojechałem tam tylko z uwagi na 20 letnią pannę, która już miała tam rezerwację i nawet dobrze się bawiłem, ale uczciwej oceny ośrodka to nie zmienia. Czyżby coś ruszyło w temacie... samotności? 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 Marca Udostępnij Napisano 20 Marca Cześć Marku, żeby szybko i skutecznie rozpoznać ośrodek trzeba umieć czytać i interpretować szkice nazwane mapami narciarskimi - to po pierwsze. Po drugie trzeba jeździć na tyle dobrze aby sama jazda nie zaprzątała uwagi narciarza. Po trzecie trzeba mieć pewne obycie w terenie górskim w sensie orientacyjnym, świadomości skali, odległości i kierunku. Wtedy można wybierać swobodnie. Myślę oczywiście o dużych ośrodkach a nie o górkach typu Białka czy Gerlitzen. Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi