Skocz do zawartości

Sezon 2024/2025

grimson

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, bubol.T napisał:

To jednak nie to co Czantoria ,trochę dalej,gorszy dojazd. Ale bywa tłoczno. Najmniejsza frekwencja w weekend i to podczas ferii Mazowieckich była na Mosornym. 

Za tydzien koniec ferii. Zostają na stokach ci narciarsko nawiedzeni.... a Czantoria ma szanse wygladac tak:

IMG_2710.thumb.jpg.1be3656e131c2258249986f0f543e009.jpg

• Like 4

10 godzin temu, bubol.T napisał:

@Chertan nie wiem gdzie śpicie. My spaliśmy w Predazzo i blisko jest jeszcze Alpe Cermis. Jeździłem tam ,ale niewiele moge powiedziec o tym ośrodku całą noc i caly dzien sypał snieg i bylo go na trasach powyzej butów narciarskich 😄

Pamiętam tylko,że było wesoło i po nartach skończyło się na bombardino. 

Alpe Cermis ma teraz jedną wadę, jest nisko i przy aktualnych temperaturach bardzo miękko. Znajomi nam odradzili, z na cały dzień nieco nudno. Zatem opinii o ośrodku nie mam. W przyszłym tygodniu pogoda się psuje, ale ma też sporo śniegu dopadać. 

Ostatni dzień San Pellegrino, obłędnie ciepły, lampa non stop, trzeba się było rozbierać. Do 10 twardo, potem zaczęło mięknąć, w niektórych miejscach wręcz kartofliska. Kilka nowych umiejętności bardzo pomogły w tych kartofliskach i to znowu na SL FIS, można i ciąć odsypy, ale i można po wierzchu. Bardzo polecam tiramisu na szczycie Col Margherita, świetna kompozycja. Z ciekawostek, jeździli goście w samych bokserkach. Co prawda nie mam ich zdjęć, tylko Brytole bez koszulek. 

IMG20250221122431.jpg

IMG20250221084406.jpg

IMG-20250221-WA0016.jpg

• Like 9
  • Thanks 2

On 2/21/2025 at 11:59 AM, bubol.T said:

Ferie śląskie, Czantoria, najbliższy z Aglomeracji i najdłuższy stok w okolicy,do tego sobota i słońce, brzmi zachęcająco. Napiszcie ile staliście w kolejce do wyciągu😄

Staliśmy tyle co zwykle na Czantorii, w weekend w ferie śląskie. Przyznaję, że Twój komentarz trochę mnie wczoraj zaniepokoił. Szczęśliwi czasu nie liczą, ale staliśmy na bank krócej niż w Białce. 🙂 Udało się fajnie pojeździć. Dzięki za spotkanko @Mikoski i @rulez.

• Like 4
  • Thanks 1

39 minut temu, SzymQ napisał:

Staliśmy tyle co zwykle na Czantorii, w weekend w ferie śląskie. Przyznaję, że Twój komentarz trochę mnie wczoraj zaniepokoił. Szczęśliwi czasu nie liczą, ale staliśmy na bank krócej niż w Białce. 🙂 Udało się fajnie pojeździć. Dzięki za spotkanko @Mikoski i @rulez.

Również dzięki za spotkanie. 
Kolejki dużo krótsze niż w Istebnej :), także nie było źle. Od 8 do 11 - 14 zjazdów.

• Like 2

12 minut temu, rulez napisał:

Również dzięki za spotkanie. 
Kolejki dużo krótsze niż w Istebnej :), także nie było źle. Od 8 do 11 - 14 zjazdów.

Dzięki Panowie za spotkanie polecam się na przyszłość. Czantoria przygotowana bardzo dobrze i niebieska na górze perfekt 👍

• Like 4
  • Thanks 1

11 minut temu, grimson napisał:

Jaworzyna nie Pilsko.

Byłam dzisiaj na Buczynce (góra Pilska nie chodzi), dużo słabo i za szybko jeżdżących narciarzy ale była też narciarska Policja (nie błyszczeli techniką ale radzili sobie dobrze). Na szczęście bez większych wypadków do 12:00 (karnet wzięliśmy 3h - nudzę się na jednej trasie). Staliśmy max. 5 minut do wyciągu.

P_20250222_111545.thumb.jpg.9e2379dad34bede3b118a02d3810e5a6.jpg

P_20250222_092913.thumb.jpg.66164b155ffad36d80427382ebf0df75.jpg

Edytowane przez zając
  • Like 5
  • Thanks 1

9 minut temu, grimson napisał:

To się stało na Jaworzynie Krynickiej.

Tydzień temu widziałem z wyciągu jak rozpędzone dziecko wpadło na siatki na końcówce trasy na Buczynce. Nie wiem z kim jechało, ale wypadło poza trasę, siatki go nie utrzymały i dosyć długo się wydostawało z lasku poniżej. Zanim tam dojechałem nikogo już nie było.

• Thanks 1

1 minutę temu, zając napisał:

Jaworzyna nie Pilsko.

Byłam dzisiaj na Buczynce (góra Pilska nie chodzi), dużo słabo i za szybko jeżdżących narciarzy ale była też narciarska Policja (nie błyszczeli techniką ale radzili sobie dobrze). Na szczęście bez większych wypadków do 12:00 (karnet wzięliśmy 3h - nudzę się na jednej trasie). Staliśmy max. 5 minut do wyciągu.

Właśnie to samo mnie uderza jak tam jeżdżę. Boję się o moje dziecko, bo jest zastraszającą ilość wariatów. No i przez to mnóstwo wypadków. Tydzień wcześniej byłem na Mosornym i raczej sami dobrze radzący sobie narciarze, bez upadków, wypadków i niebezpiecznych sytuacji.

• Thanks 1

5 minut temu, bubol.T napisał:

Właśnie to samo mnie uderza jak tam jeżdżę. Boję się o moje dziecko, bo jest zastraszającą ilość wariatów. No i przez to mnóstwo wypadków. Tydzień wcześniej byłem na Mosornym i raczej sami dobrze radzący sobie narciarze, bez upadków, wypadków i niebezpiecznych sytuacji.

Miałam jechać na Mosorny - jeszcze nie byłam nigdy, ale wiedziałam że dziś pojeździmy tylko parę godzin a szkoda mi było kasy bo nie wiem dlaczego młodzież ze szkoły średniej to na wiślańskich i innych stokach już dorośli... Przynajmniej w Szczyrku mój siostrzeniec załapał się jeszcze na juniora.

20 minut temu, zając napisał:

Miałam jechać na Mosorny - jeszcze nie byłam nigdy, ale wiedziałam że dziś pojeździmy tylko parę godzin a szkoda mi było kasy bo nie wiem dlaczego młodzież ze szkoły średniej to na wiślańskich i innych stokach już dorośli... Przynajmniej w Szczyrku mój siostrzeniec załapał się jeszcze na juniora.

Na Mosornym masz 4 godziny rodzinny 2+1 za 296 zł 

Dodatkowo posiadacze multi sporta mają zniżki 

3 minuty temu, bubol.T napisał:

Na Mosornym masz 4 godziny rodzinny 2+1 za 296 zł 

Dodatkowo posiadacze multi sporta mają zniżki 

Dziecko do 15r.ż. tylko się łapie na 2+1, poza tym byliśmy tylko w dwójkę i jeszcze nie mam Multisporta 🫤😁

2 godziny temu, bubol.T napisał:

Na Mosornym jest zdecydowanie wyższy poziom jazdy. Prawdopodobnie wynika to z faktu, że nie jest to ośrodek masowy, do którego przyjeżdżają wszyscy jak leci, a niszowy, położony bardzo daleko od czegokolwiek, i jak na polskie realia dość wymagający. Jak jeździliśmy tam ze 2 zimy temu to nawet w niedzielę w środku ferii nie było tłumów. Większość narciarzy stanowią dobrze jeżdżący mieszkańcy Małopolski, dużo jest wśród nich instruktorów oraz byłych zawodników. Jakbym miał polecać ze względu na bezpieczeństwo oraz kulturę jazdy to niewątpliwie Mosorny góruje nad tym co jest w Beskidzie Śląskim. Tym niemniej nie polecam, ponieważ w sezonie turystyki pieszej nie da się tym wyciągiem jeździć, co chwila go zwalniają, nie przestrzegając ustanowionego przez siebie rozkładu jazdy, wg którego piesi mają wyznaczone wsiadanie co 30 minut. Powoduje to paraliż, nie dość że wyciąg sam z siebie jest wolny, to dodatkowo zwalniany przez wsiadających i wysiadających pieszych jedzie 15 minut, co powoduje, że 4-godzinny karnet wystarcza na góra 12 zjazdów, podczas gdy powinien na 20.

Edytowane przez tomkly
  • Like 1
  • Thanks 1