Skocz do zawartości

Sezon 2024/2025

grimson

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj Latemar-Obereggen, mając w pamięci dyskusje przeleciałem sobie tę górną czarnulkę 2x z samego rana, gdy była gładka i mięciutka. Dzisiaj wyraźnie cieplej, w wielu miejscach miękko, nawet spore odsypy, i komórki SL świetnie się spisywały w tych warunkach. Bardzo uniwersalna nartka. Ośrodek dzisiaj dał się poznać z bardzo dobrej strony, bardzo urozmaicony trasowo i krajobrazowo. 

IMG20250220121511.jpg

IMG20250220092419.jpg

IMG20250220083239.jpg

• Like 9
  • Thanks 1

41 minut temu, Chertan napisał:

Zdecydowanie tak, sama z resztą czuła, że tak jest. Ta gigantka to twarda narta, o ile sobie młoda daje radę bardzo sprawnie (jest po kursie P1, kształcona), to ma tendencję do nierównoległych podudzi. Robiliśmy trochę ćwiczeń, wie o co chodzi. Na Salomonie zupełnie tego nie było. Super równoległa jazda, czysta krawędź, gęsty skręt. 

Dzięki, właśnie o to mi chodziło.

4 godziny temu, kordiankw napisał:

Ja szanuję i doceniam, 35 lat minęło od ślubu nie wiedzieć kiedy. Wspólne pasje i zainteresowania, dwójka cudownych dzieci, nie mogłem trafić lepiej.

Czyżby czasem wchodziła na forum i go czytała ? 

p.s.

Pamiętaj, że to mi udało się ją wywieść na manowce, w lasek za trasę. No dobra, moja żona też przy tym była. Teraz jest już jednak czujna, jak ważka 😉. Tras, nie opuszcza.  

• Haha 2

@Chertan nie wiem gdzie śpicie. My spaliśmy w Predazzo i blisko jest jeszcze Alpe Cermis. Jeździłem tam ,ale niewiele moge powiedziec o tym ośrodku całą noc i caly dzien sypał snieg i bylo go na trasach powyzej butów narciarskich 😄

Pamiętam tylko,że było wesoło i po nartach skończyło się na bombardino. 

Tymczasem odezwała mi się stara sprawa z kręgosłupem i to nie podczas jazdy na nartach. Długo miałem spokój. Dobrze,że sezon już można zaliczyć do udanych, ale liczę,że w marcu jeszcze pojeżdżę. 

Zanim mnie połamało udało się wyciągnąć dziadków (moich rodziców) którzy mieli kilkuletnia przerwę od nart. 

Kilka dni tradycyjnie na Pilsku, spotkanie trzech pokoleń narciarzy to piękna sprawa. Mocne mrozy, pogoda piękna i warunki też świetne. Ludzi jednak sporo, z czego najwięcej bardzo słabo jeżdżących, w dodatku nie stosujących się do żadnych zasad.

Bardzo dużo interwencji GOPR.

20250217_105611.jpg

20250217_110911.jpg

20250217_110916.jpg

Edytowane przez bubol.T
  • Like 5
  • Thanks 1

Just now, Mikoski said:

Będziesz tylko jutro?

Jestem w okolicy jutro i w niedzielę. Tylko nie wiem napewno czy w niedzielę też konkretnie Czantoria.

1 minute ago, Mikoski said:

Czantoria otworzyła orczyk na górze,łatwa szeroka niebieska trasa.

Wpadaj, to pojeździmy. 😉

12 godzin temu, moruniek napisał:

Czyżby czasem wchodziła na forum i go czytała ? 

p.s.

Pamiętaj, że to mi udało się ją wywieść na manowce, w lasek za trasę. No dobra, moja żona też przy tym była. Teraz jest już jednak czujna, jak ważka 😉. Tras, nie opuszcza.  

A ja gdzie wtedy byłem 🤔?

37 minut temu, SzymQ napisał:

Jestem w okolicy jutro i w niedzielę. Tylko nie wiem napewno czy w niedzielę też konkretnie Czantoria.

Wpadaj, to pojeździmy. 😉

Ferie śląskie, Czantoria, najbliższy z Aglomeracji i najdłuższy stok w okolicy,do tego sobota i słońce, brzmi zachęcająco. Napiszcie ile staliście w kolejce do wyciągu😄

• Haha 1

40 minut temu, bubol.T napisał:

Ferie śląskie, Czantoria, najbliższy z Aglomeracji i najdłuższy stok w okolicy,do tego sobota i słońce, brzmi zachęcająco. Napiszcie ile staliście w kolejce do wyciągu😄

I opinia nigdy nie przygotowanej do konca, kamienistej trasy. Są szanse, ale w sobotę? Hmmm.....

28 minut temu, mig napisał:

I opinia nigdy nie przygotowanej do konca, kamienistej trasy. Są szanse, ale w sobotę? Hmmm.....

Z tymi opiniami nie do końca tak jest (ale faktycznie czasami było). Właśnie przed chwilą wróciłem, warunki rewelacja, kolejka na kanapę i orczyk do 10 praktycznie 2-4 minuty, czasami na okrągło.

Czantoria 1.jpg

Czantoria 2.jpg

Czantoria 3.jpg

Czantoria 4.jpg

Czantoria 5.jpg

• Like 6
  • Thanks 1

18 minut temu, lubeckim napisał:

No dokładnie to Buczynka - Jontek a nie Pilsko 😉 A propos co się tam działo, że GOPR jeździł jak taksówka?

Bezkijkowcy w natarciu, ferie,  frekwencja, dużo wariatów jadących na kreskę bez podstawowych umiejętności i panowania nad nartami. Jednego dnia widziałem 4 interwencje. Wcześniej śmigłowiec, bo ktoś połamał udo. Jestem tam co weekend z kilku powodów. Mam najbliżej z mojego domku w górach, jest stosunkowo tanio, nie ma kolejek do wyciągów, trasa jest długa i szeroka o przyjemnym nachyleniu. Warunki śniegowe bardzo dobre,ale przy dużym mrozie i sztucznym śniegu wielu sobie nie radzi,albo przecenia swoje umiejętności. Powiem szczerze,że nie pamiętam kiedy widziałem tyle interwencji podczas jednego sezonu. Zwłaszcza,ze tak jak piszę, moim zdaniem narciarza dobrze jeżdżącego z prawie 40 letnim doświadczeniem, warunki śniegowe są tam wyśmienite, a przygotowanie trasy bardzo dobre.

W przyszłym sezonie mam nadzieję zaglądać częściej na Mosorny,odległość podobna,a syn sobie już poradzi na tym wymagającym stoku.

• Thanks 1