Skocz do zawartości

Sezon 2024/2025

grimson

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, Victor napisał:

Rozumie ,że tam innej opcji zjazdowej nie ma ? Bo faktycznie rzeź się tworzy na tej ściance i dość raz komicznie,dwa niebezpieczna w znaczeniu kontuzyjnym jak niekontrolowany pocisk spada z góry 🤦‍♂️

Mocno naśnieżają tydzień im został do otwarcia a opadu nadal brak konkretnego ….

https://www.ischgl.com/en/plan-your-trip/webcams/ischgl-tv_webcam_100178351

Lecą jak pociski tylko kiedy jest twardo i lodowo a gdy jest miękko to muldy do pasa i też jest niezła jazda 🤪 niektórzy idpinają narty i schodzą.

• Confused 1

13 minut temu, Mikoski napisał:

Lecą jak pociski tylko kiedy jest twardo i lodowo a gdy jest miękko to muldy do pasa i też jest niezła jazda 🤪 niektórzy idpinają narty i schodzą.

Ale z mapy wygląda,że to 1a i jest możliwość  wcześniej skrętu na 1 więc nie rozumie zbytnio po co się tam wszyscy pchają . 

1a dolna część to ta ścianka ?

IMG_3481.jpeg

Edytowane przez Victor
  • Thanks 1

59 minut temu, Jan napisał:

jak ktoś jedzie do Ischgl to nie po to aby uczyć się jeździć, najpóźniej o 14 i tak już wszyscy pijani

Nikt nikogo do picia nie zmusza. 🙂 Byłem tam przez trzy kolejne sezony i bardzo dobrze je wspominam. Piliśmy sporo, ale dopiero po przyjeździe na kwaterę. W knajpie byliśmy tylko raz. No może dwa razy. 🙂 Tej feralnej "ścianki" sobie nie przypominam. Może dlatego, że wszyscy umieliśmy jeździć. 🙂 A pojeździć jest zdecydowanie gdzie. I to nie tylko w zatłoczonych okolicach Idalp. I polecam na 1-2 dni pobliską stację Galtur. Pusto i pięknie. Trasy czerwono-czarne, ale całkiem przyjazne.

• Like 2
  • Thanks 1

13 minut temu, Victor napisał:

Ale z mapy wygląda,że to 1a i jest możliwość  wcześniej skrętu na 1 więc nie rozumie zbytnio po co się tam wszyscy pchają . 

IMG_3481.jpeg

Na jedynce zjazd do miasta jest wąski co widać na jednym filmie i tam masakra jest taka sama muldy że hej . Ścianke na 1a można objechać nartostradą którą widać po lewej stronie mapy zdecydowanie łatwiej dla słabszych narciarzy.

Edytowane przez Mikoski
  • Like 1

21 minut temu, a_senior napisał:

Znalazłem filmik z jazdą mojej córy z 2012 r. Różne trasy a nakoniec jest i "scianka" na jedynce. 🙂

https://photos.app.goo.gl/8Xa2kxduvs5jiUNbA

To nie ta "ścianka" na filmie jest jedynka tylko wyżej, ta o której piszemy kończy się pod gondolą przed samym hotelem Elizabeth.

Edytowane przez Mikoski
  • Like 1

Dla mnie Ischgl jest najlepszym ośrodkiem w Austrii nawet patrząc na to co się  dzieje na zjeździe do doliny 😁 A imprezownie też trzymają poziom czyli naj 💪 FreeRide, Kuhstall znany z covida 🤪 i wspomniane wcześniej Schatzi polecam tak samo jak cały ośrodek .

Edytowane przez Mikoski
  • Like 2

37 minut temu, tomkly napisał:

Nie no co Ty. Ja jeżdżę żeby sobie dobrze pojeździć, bo to jest jeden z najlepszych w Europie ośrodków.

Ty nie jeździsz tam aby się uczyć, moje uwagi mocno subiektywne bo zawsze startowałem od strony Samnaun a kilka zjazdów do Ischgl zawsze było w najpóźniej w porze obiadowej. Ile razy zapuszczaliśmy się na austriacką stronę to przytrafiały się nieprzyjemne sytuacje właśnie z pijanymi narciarzami i narciarkami. Wyciągowo, trasowo i oboktrasowo faktycznie jeden z lepszych ośrodków w Europie. Być może muszę tam się jeszcze raz wybrać niekoniecznie w najwyższym sezonie

Teraz, Jan napisał:

Ty nie jeździsz tam aby się uczyć, moje uwagi mocno subiektywne bo zawsze startowałem od strony Samnaun a kilka zjazdów do Ischgl zawsze było w najpóźniej w porze obiadowej. Ile razy zapuszczaliśmy się na austriacką stronę to przytrafiały się nieprzyjemne sytuacje właśnie z pijanymi narciarzami i narciarkami. Wyciągowo, trasowo i oboktrasowo faktycznie jeden z lepszych ośrodków w Europie. Być może muszę tam się jeszcze raz wybrać niekoniecznie w najwyższym sezonie

Jadę za dwa tyg miejsce mam 😉

• Like 1

Jakie plany??: Początek grudnia wyjazd na lodowiec - Kaprun - 5 dni jazdy z 10-latkiem, przed świętami kolejny kurs kadrowy (kto w miejscu stoi ten się cofa), od 20.12. ZW SKI do bólu i łez - łatwo nie będzie bo trzeba ogarnąć KK i PI + ZR i egzaminy. Bardzo bym chciał uruchomić slalomowe piątki, ot taka zabawa dla dzieciaków +40, wiosna stoi pod dużym znakiem zapytania - w tamtym sezonie była Francja/Szwajcaria (polecam Portes du Soleil), w tym sezonie wszystko zdarzyć na wiosnę się może???. 10 cm śniegu pod butem wszystkim i każdemu z osobna szczerze życzę.

• Thanks 1

2 minuty temu, Adam ..DUCH napisał:

(polecam Portes du Soleil),

fajne to jest że każdy jakoś inaczej patrzy na te góry - u mnie Portes na dalszych miejscach mimo że dużo fajnych zakamarków tam jest - może dlatego że ostatnio cienko tam ze śniegiem było

• Thanks 1

1 minutę temu, Jan napisał:

przyznaj się bez bicia - co planujesz w najbliższym czasie (oprócz hal i innych oślich łączek w pobliżu) ?

🤣 Ischgl za dwa tyg startuje 7 😜 dawaj miejsce jest koszta chaty śmiech a dość duża,jadę z sąsiadem a później do marca strzały z partyzanta co się trafi co życie przyniesie-chciałbym Jungfrau odwiedzić a może coś z fr kto wie 🤷‍♂️ . Marzec pierwszy tydzień Sappada i znowu co życie da albo nie da  😁

• Like 1

4 minuty temu, Jan napisał:

fajne to jest że każdy jakoś inaczej patrzy na te góry - u mnie Portes na dalszych miejscach mimo że dużo fajnych zakamarków tam jest - może dlatego że ostatnio cienko tam ze śniegiem było

Wiesz Janek ty jesteś "narciarskim światowcem" (bez szydery). Dla mnie jako gościa który ledwo Tatry zaliczył (i nie całe) + kilka stacji na Słowacji - PdS był jak przejście z osiedlowego sklepiku do centrum handlowego. Grudniowa Austria mnie oczarowała ale PdS to inny dla mnie wymiar.....ostatni raz poczułem się tak w 80r kiedy jako 9 latek wszedłem w Duuseldorfie do sklepu z zabawkami...

• Haha 1

12 minut temu, Adam ..DUCH napisał:

Wiesz Janek ty jesteś "narciarskim światowcem" (bez szydery). Dla mnie jako gościa który ledwo Tatry zaliczył (i nie całe) + kilka stacji na Słowacji - PdS był jak przejście z osiedlowego sklepiku do centrum handlowego. Grudniowa Austria mnie oczarowała ale PdS to inny dla mnie wymiar.....ostatni raz poczułem się tak w 80r kiedy jako 9 latek wszedłem w Duuseldorfie do sklepu z zabawkami...

popełniłem wielki błąd jadąc pierwszy raz w Alpy do Val dIsere,

a Portes jest właśnie fajne bo trochę w niektórych miejscach Beskidy przypomina