Skocz do zawartości

Sezon 2024/2025

grimson

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, .Beata. napisał:

Cześć 
czy możecie mi wytłumaczyć co oznacza 9 w 10 dni? 
IMG_1243.thumb.png.c21801e2058e07b3dbcac183e1996f85.png

w sensie że za 9 płacę a 10 jeżdżę? Sory za takie pytanie ale to mój pierwszy taki raz a niemieckiego ni w ząb 

Nie... że możesz sobie zrobić dzień przerwy w któryś z tych 10 dni.

• Like 1

20 minut temu, .Beata. napisał:

Cześć 
czy możecie mi wytłumaczyć co oznacza 9 w 10 dni? 
IMG_1243.thumb.png.c21801e2058e07b3dbcac183e1996f85.png

w sensie że za 9 płacę a 10 jeżdżę? Sory za takie pytanie ale to mój pierwszy taki raz a niemieckiego ni w ząb 

Dokładnie jak pisał Maras, generalnie to masz 6 dni karnet w ciągu, czyli zaczynasz w 1szy dzień, odbijasz i czas leci przez kolejne dni. Karnet 5z 6-ciu dni oznacza, że masz 6 dni w ciągu na wykorzystanie 5 dni jazdy, można zrobić w dowolny dzień przerwę bez straty karnetu. Normalnie ten dzień przepada.

pozdro

11 minut temu, kordiankw napisał:

Polscy rolnicy nie produkuja alkoholi, tylko produkty do ich wytwarzania. Tym zajmują sie takie cwaniaki jak niedawno osadzony, czy kandydat na prezydenta z promilowym poparciem.

Rolnicy w ogóle wolą produkować surowce do dalszej produkcji i najlepiej w ilościach mocno hurtowych. Nie bardzo chcą zmienić swoje podejście i np. zamiast hodować  2000 świń, wyhodować 200 i zrobić z nich wyroby i to sprzedać. Można mieć 50 ha sadów i sprzedawać owoce i narzekać, że niskie ceny w skupie, a można mieć 2 ha i robić przetwory i mieć podobne dochody.

• Thanks 1

9 godzin temu, Jan napisał:

obrażasz polskich rolników 

A co polscy rolnicy mają wspólnego z kiepskimi wyrobami alkoholowymi? Polscy rolnicy raczej wytwarzają wysokiej jakości surowiec do produkcji najlepszych spirytualiów a nie tanich gówien wywożonych za granicę ze względu na cenę.

Pozdro

Teraz, tomkly napisał:

Widzę, że na forum dalej sezon ogórkowy, bo dyskusje nie o nartach a o płodach rolnych oraz ich przetwórstwie. To ja w takim razie w temacie wątku - za 3 godziny ruszamy z Gorzyczek do Otztal, jutro start sezonu. 🙂

Powodzenia i proszę o kilka zdjęć na śniegu

4 godziny temu, Victor napisał:

Cześć 

Nie denerwuj się bo to zdrowiu szkodzi 😜 

pozdro

Pawle, ja się nie denerwuję, ale staram się nie krytykować nie mojej rzeczywistości. Płacisz dużo mniej niż ja, tylko Ty za swoje leczenie i Swojej rodziny, ja za wszystkie mendy, emigrantów etc. Nie mam żadnego wyboru a i nie mogę z tego skorzystać, nasza służba zdrowia to kosmiczna technologia, niezbadana i nieodgadniona.

pozdro

40 minut temu, Marcos73 napisał:

Pawle, ja się nie denerwuję, ale staram się nie krytykować nie mojej rzeczywistości. Płacisz dużo mniej niż ja, tylko Ty za swoje leczenie i Swojej rodziny, ja za wszystkie mendy, emigrantów etc. Nie mam żadnego wyboru a i nie mogę z tego skorzystać, nasza służba zdrowia to kosmiczna technologia, niezbadana i nieodgadniona.

pozdro

Mareczku, blanta jarałeś popijając rudawkę 🫣 pisze Ci młodszy-dziś nie ma Polska Niemcy czy Belgia jest niewolnicza Europa z jej regulacjami pięknie brzmiącymi demokratycznymi frazesami gdzie każdy ma prawo głosu a odbiór jest z tv czy radia . To że ty jesteś pracodawcą a ja twój pracownik to tak samo jesteśmy dymani i trzeba się z tym pogodzić lub nie, kto woli, bo jesteśmy jednostką w systemie. Nie ma znaczenia czy ty możesz pięć razy na narty pojechać a ja raz totalnie to nic nie zmienia . Jesteśmy tak samo okradani. Dziś już późno ale jutro na spacerze z pieskim zrobię ci fotę domów które wybudowali dla inteligencji z daleka której się nie chce robić a rękę wyciągają  perfekcyjnie,mi-tobie się to nie należy- kto to sponsoruje lub kto za to zapłacił odpowiedz sobie sam . Jutro foto wstawię , 

pozdro

• Thanks 1

7 godzin temu, Victor napisał:

Mareczku, blanta jarałeś popijając rudawkę 🫣 pisze Ci młodszy-dziś nie ma Polska Niemcy czy Belgia jest niewolnicza Europa z jej regulacjami pięknie brzmiącymi demokratycznymi frazesami gdzie każdy ma prawo głosu a odbiór jest z tv czy radia . To że ty jesteś pracodawcą a ja twój pracownik to tak samo jesteśmy dymani i trzeba się z tym pogodzić lub nie, kto woli, bo jesteśmy jednostką w systemie. Nie ma znaczenia czy ty możesz pięć razy na narty pojechać a ja raz totalnie to nic nie zmienia . Jesteśmy tak samo okradani. Dziś już późno ale jutro na spacerze z pieskim zrobię ci fotę domów które wybudowali dla inteligencji z daleka której się nie chce robić a rękę wyciągają  perfekcyjnie,mi-tobie się to nie należy- kto to sponsoruje lub kto za to zapłacił odpowiedz sobie sam . Jutro foto wstawię , 

pozdro

już tak na tą Unijną politykę nie narzekaj bo akurat Belgia i Polska dostają najwięcej kasy, w samym tylko 2023 ponad 8 miliardów euro dla PL a ponad 7 dla BL