star Napisano 27 Września Udostępnij Napisano 27 Września 11 godzin temu, Mikoski napisał: Od jutra trzeba się zabierać za rehabilitację żeby do zimy zdążyć Zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 27 Września Udostępnij Napisano 27 Września 48 minut temu, Lexi napisał: Zbieraj sie damia Gotuj się gotuj... w sklepach rowery już chowają i wynoszą narty na sklepy ...Winter i Coming Ja już gotowy Wiązania masz na sztywno kręcone? To lipa bo nie przetestuję co to jest warte 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brachol Napisano 27 Września Udostępnij Napisano 27 Września 13 minut temu, Mikoski napisał: Wiązania masz na sztywno kręcone? To lipa bo nie przetestuję co to jest warte 😜 Może Ci od razu stopę podpasują pod buty Lexiego? Szybkiego powrotu do sprawności. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 27 Września Udostępnij Napisano 27 Września Godzinę temu, Mikoski napisał: Wiązania masz na sztywno kręcone? To lipa bo nie przetestuję co to jest warte 😜 Wezmę wiertarkę na stok ..poradzimy 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 27 Września Udostępnij Napisano 27 Września 13 godzin temu, Mikoski napisał: Cześć Cały czas walczymy żeby przesunąć w czasie endoprotezę ile się da . Pozdro jednym słowem sport to mord u narciarzy częsty przypadek w klasycznej kolejności ; SL<GS<ACL<orteza<proteza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 27 Września Udostępnij Napisano 27 Września W dniu 19.09.2024 o 13:52, brachol napisał: Cześć Wybiera się ktoś w grudniu na czterodniówkę w Alpy? Chętnie bym się gdzieś przejechał i przy okazji pojeździł z forumowiczami. pozdro Co piątek w Dolomity... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uwe Napisano 28 Września Udostępnij Napisano 28 Września Witam Chciabym zapytać doświadczonych o pobyt w Malga Ciapela. Jadę w styczniu 2025. Jak to logistycznie bedzie wyglądać - codzienny wyjazd i powrót. Wyjazd albo przez Marmoladę albo w kierunku Padon. Jak się dostać do Padon? Jest jakiś bus czy muszę auto brać? Jak wygląda zjazd na sam dół, trasa 52 i 53? Nastolatki na deskach nie staną w miejscu? Kolejne pytanie jak się dostać do Malgi najsprawniej i najbezpieczniej z autostrady z kierunku Innsbruck? Prośba o wszystkie praktyczne rady. Nie byłem nigdy w tym rejonie. Mam tam hotel ze względu na cenę i lokalizację blisko wyciągu (kolej na Marmoladę). uszanowanie J 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 28 Września Udostępnij Napisano 28 Września 15 godzin temu, Jan napisał: jednym słowem sport to mord u narciarzy częsty przypadek w klasycznej kolejności ; SL<GS<ACL<orteza<proteza Jesteś ortopedą? Doucz się Jonek tu trochę o kolanach Gonartroza kolana (kod ICD M17) jest chorobą, w której materiał chrzęstny stawów kolanowych ulega zniszczeniu w wyniku zużycia. Chrząstka stabilizuje kolano i chroni je przed uszkodzeniami wynikającymi z tarcia o kość, dlatego jej zanik może powodować ograniczenie ruchu i silny ból. Gonartroza czyli choroba zwyrodnieniowa stawów kolanowych jest chorobą nieuleczalną dlatego aby poprawić jakość życia osoby chorującej powinniśmy zadbać o złagodzenie dolegliwości bólowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 28 Września Udostępnij Napisano 28 Września 6 godzin temu, Uwe napisał: Witam Chciabym zapytać doświadczonych o pobyt w Malga Ciapela. Jadę w styczniu 2025. Jak to logistycznie bedzie wyglądać - codzienny wyjazd i powrót. Wyjazd albo przez Marmoladę albo w kierunku Padon. Jak się dostać do Padon? Jest jakiś bus czy muszę auto brać? Jak wygląda zjazd na sam dół, trasa 52 i 53? Nastolatki na deskach nie staną w miejscu? Kolejne pytanie jak się dostać do Malgi najsprawniej i najbezpieczniej z autostrady z kierunku Innsbruck? Prośba o wszystkie praktyczne rady. Nie byłem nigdy w tym rejonie. Mam tam hotel ze względu na cenę i lokalizację blisko wyciągu (kolej na Marmoladę). uszanowanie J bus masz do Alleghe pod wyciąg Civetta ale trzeba kilka euro zapłacić. Jak mieszkasz przy kolejce to rano najlepiej jechać od razu na Marmoladę. Trasy 52 i 3 są trochochę płaskie ale w styczniu da radę bez odpinania deski Od Innsbrucka jechał bym autostradą do Bolzano NORD - Lago di Carezza, Pozza di Fassa, Moena, San Pellegrino, Falcade, Alleghe. Z południa Polski prawdopodobnie przez Wiedeń, Graz, Villach, Lienz, Cortina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 28 Września Udostępnij Napisano 28 Września 5 godzin temu, Mikoski napisał: Jesteś ortopedą? Doucz się Jonek tu trochę o kolanach Gonartroza kolana (kod ICD M17) jest chorobą, w której materiał chrzęstny stawów kolanowych ulega zniszczeniu w wyniku zużycia. Chrząstka stabilizuje kolano i chroni je przed uszkodzeniami wynikającymi z tarcia o kość, dlatego jej zanik może powodować ograniczenie ruchu i silny ból. Gonartroza czyli choroba zwyrodnieniowa stawów kolanowych jest chorobą nieuleczalną dlatego aby poprawić jakość życia osoby chorującej powinniśmy zadbać o złagodzenie dolegliwości bólowych. kup sobie MOJO dla starszych narciarzy to świetny wynalazek https://www.ski-mojo.ski/en/avis_video/gabriel-anthamatten-shares-his-experience-with-ski-mojo-crazy-feeling/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 28 Września Udostępnij Napisano 28 Września 1 godzinę temu, Jan napisał: kup sobie MOJO dla starszych narciarzy to świetny wynalazek https://www.ski-mojo.ski/en/avis_video/gabriel-anthamatten-shares-his-experience-with-ski-mojo-crazy-feeling/ Już rok temu czytałem o tym, jest jakiś ośrodek w Austrii gdzie można to wypożyczyć i jest Łotysz który to podrobił i jest sporo tańszy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 28 Września Udostępnij Napisano 28 Września 38 minut temu, Mikoski napisał: Już rok temu czytałem o tym, jest jakiś ośrodek w Austrii gdzie można to wypożyczyć i jest Łotysz który to podrobił i jest sporo tańszy . W Windsporcie wczoraj widziałem https://windsport.pl/ski-mojo-test/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 29 Września Udostępnij Napisano 29 Września (edytowane) W dniu 28.09.2024 o 21:30, Mikoski napisał: Już rok temu czytałem o tym, jest jakiś ośrodek w Austrii gdzie można to wypożyczyć i jest Łotysz który to podrobił i jest sporo tańszy . Spójrz na jazdę tego gościa, który demonstruje zastosowanie. Tak na pierwszy rzut oka, to moim zdaniem będzie trudno z tym jeździć, to znaczy będzie to wymagać zaadaptowania techniki i przejścia na inny styl jazdy, być może z definicji wymagający bardzo zaawansowanych umiejętności jazdy carvingowej. Mogę być w błędzie odnośnie trudności związanej z przestawieniem, ale wydaje mi się, że mnie by to osobiście przeszkadzało, ograniczając mocno ruchomość. Owszem redukcja naprężeń i wsparcie mechaniczne ale w zamian tracisz możliwość spontanicznej, niewymuszonej jazdy nie pod kreskę. Nie lubię jeździć po sznurku jak automat, a z tym dewajsem nie za bardzo wyobrażam sobie robienie ewolucji typu skręt w powietrzu. Umknęło mi to wcześniej, ale znalazłem że i u nas był o tym wątek. Z tego co przejrzałem to widzę, że opinie mamy w większości podobne. Podzielam to co napisali Kubis i Marcos odnośnie braku naturalności jazdy oraz słabości koncepcyjnej (w dużym uproszczeniu). Edytowane 29 Września przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 29 Września Udostępnij Napisano 29 Września On 9/28/2024 at 9:30 PM, Mikoski said: Już rok temu czytałem o tym, jest jakiś ośrodek w Austrii gdzie można to wypożyczyć i jest Łotysz który to podrobił i jest sporo tańszy . A słyszałeś o Vasu Sojitra i jego ninja sticks? Ten to mi imponuje 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uwe Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września On 9/28/2024 at 7:39 PM, Jan said: bus masz do Alleghe pod wyciąg Civetta ale trzeba kilka euro zapłacić. Jak mieszkasz przy kolejce to rano najlepiej jechać od razu na Marmoladę. Trasy 52 i 3 są trochochę płaskie ale w styczniu da radę bez odpinania deski Od Innsbrucka jechał bym autostradą do Bolzano NORD - Lago di Carezza, Pozza di Fassa, Moena, San Pellegrino, Falcade, Alleghe. Z południa Polski prawdopodobnie przez Wiedeń, Graz, Villach, Lienz, Cortina Dzięki za rady. W sumie to nie wiem jak będę jechał. Zobaczymy co będzie się działo na niemieckich granicach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Uwe Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września On 9/28/2024 at 7:39 PM, Jan said: bus masz do Alleghe pod wyciąg Civetta ale trzeba kilka euro zapłacić. Miałem na myśli jak się dostać do wyciągu Padon 2, który wyciąga w kierunku Arraby (Passo Padon) z okolic dolnej stacji kolejki linowej. Kiedyś tam były orczyki, ale czytałem że już ich nie ma i jaka jest teraz alternatywa? Planuję zostać na stokach Sellarondy bez używania auta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września 15 godzin temu, tomkly napisał: Spójrz na jazdę tego gościa, który demonstruje zastosowanie. Tak na pierwszy rzut oka, to moim zdaniem będzie trudno z tym jeździć, to znaczy będzie to wymagać zaadaptowania techniki i przejścia na inny styl jazdy, być może z definicji wymagający bardzo zaawansowanych umiejętności jazdy carvingowej. Mogę być w błędzie odnośnie trudności związanej z przestawieniem, ale wydaje mi się, że mnie by to osobiście przeszkadzało, ograniczając mocno ruchomość. Owszem redukcja naprężeń i wsparcie mechaniczne ale w zamian tracisz możliwość spontanicznej, niewymuszonej jazdy nie pod kreskę. Nie lubię jeździć po sznurku jak automat, a z tym dewajsem nie za bardzo wyobrażam sobie robienie ewolucji typu skręt w powietrzu. Umknęło mi to wcześniej, ale znalazłem że i u nas był o tym wątek. Z tego co przejrzałem to widzę, że opinie mamy w większości podobne. Podzielam to co napisali Kubis i Marcos odnośnie braku naturalności jazdy oraz słabości koncepcyjnej (w dużym uproszczeniu). Tomek, takie urządzenie jest wyjściem dla osób, które z narciarstwa nie chcą rezygnować, jednak warunki zdrowotne nie pozwalają na uprawianie tej dyscypliny w sposób tradycyjny. Coś a'la orteza w bardzo rozbudowanej formie. Jazda na pewno będzie inna, jednak możliwa. Nie negujemy przecież niepełnosprawnych narciarzy na stokach. Uprawiają narciarstwo w formiej i wymiarze takim, jakim mogą, czyli na lub w specjalnym sprzęcie. Nikt z nas nie twierdzi, że to nieprawdziwe narciarstwo - jest inne. Jestem tylko przeciwnikiem korzystania z takich wynalazków z wygody, nie potrzeby. pozdro pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września 50 minut temu, Marcos73 napisał: Tomek, takie urządzenie jest wyjściem dla osób, które z narciarstwa nie chcą rezygnować, jednak warunki zdrowotne nie pozwalają na uprawianie tej dyscypliny w sposób tradycyjny. Coś a'la orteza w bardzo rozbudowanej formie. Jazda na pewno będzie inna, jednak możliwa. Nie negujemy przecież niepełnosprawnych narciarzy na stokach. Uprawiają narciarstwo w formiej i wymiarze takim, jakim mogą, czyli na lub w specjalnym sprzęcie. Nikt z nas nie twierdzi, że to nieprawdziwe narciarstwo - jest inne. Jestem tylko przeciwnikiem korzystania z takich wynalazków z wygody, nie potrzeby. pozdro pozdro Jasne, natomiast ja tego aspektu w ogóle nie chciałem poruszać. Oceniałem jedynie czysto przez pryzmat tego co widzę z naszej perspektywy czyli że urządzenie jest mało przydatne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września (edytowane) Na razie nogi mi nie ujebali 😁i już coś tam ćwiczę 4 dni po operacji żeby was objechać na stoku. Tym razem to był dość prosty zabieg wyjęli mi cały złom i karbon z kolana i zrobili artroskopię z częściowym przycięciem łąkotki przyśrodkowej,chyba już niewiele jej zostało. Nastawienie pozytywne,do zobaczenia w górach 👍 Muszę wymienić łożyska w wioślarzu 🤪 to nie moje kolana VID20240930145736.mp4 Edytowane 30 Września przez Mikoski 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września Szybkiego powrotu do zdrowia Mikoski. Ja już któryś sezon z kolei zbieram się żeby kolano naprawić. Pozdrawiam Edwin. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września Takiego maila dziś dostałem. "Krzysztof, 12 października otwieramy stoki narciarskie! Październik zwykle idzie w parze z jesienną aurą, ale znamy ośrodek, który ominął tę porę roku i już za kilka dni będzie można tam jeździć na nartach. Jeśli zdecydujesz się rozpocząć sezon narciarski na lodowcu Mölltal już 12 października – Gopass SKI Sezonówka jest do tego idealna. To dziś najważniejsza wiadomość od Gopass, ale mamy dla Ciebie wiele więcej." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września 13 minut temu, moruniek napisał: Takiego maila dziś dostałem. "Krzysztof, 12 października otwieramy stoki narciarskie! Październik zwykle idzie w parze z jesienną aurą, ale znamy ośrodek, który ominął tę porę roku i już za kilka dni będzie można tam jeździć na nartach. Jeśli zdecydujesz się rozpocząć sezon narciarski na lodowcu Mölltal już 12 października – Gopass SKI Sezonówka jest do tego idealna. To dziś najważniejsza wiadomość od Gopass, ale mamy dla Ciebie wiele więcej." Optymistycznie mocno.. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września 3 minuty temu, Lexi napisał: Optymistycznie mocno.. 🙂 Raczej marketing rodem z TMR. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września 1 minutę temu, moruniek napisał: Raczej marketing rodem z TMR. Co łatwo zweeryfikować - spróbuj kupić karnet na 12 czy 13 października ... nie ma takiej opcji 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 30 Września Udostępnij Napisano 30 Września Damian @Mikoski, Ty się nie kryguj tutaj. Jedni robią lifting inni przeszczep włosów, ktoś poprawia piersi, inny odsysa tkankę tłuszczową, a Ty sobie kolana poprawiasz 😉. p.s. Te kolana też mnie czekają i tak sobie odwlekam to w czasie. A dziś po piłce trochę syczę z bólu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi