fredowski Napisano 2 Października 2007 Udostępnij Napisano 2 Października 2007 Do narciarskich Podpowiadaczy po przeczytaniu kilkuset postow na temat doboru sprzetu przyszla mi taka mysl ktora zatytuluje "Nie bojmy sie nart". Jak na razie to narty sa dla nas a nie odwrotnie oraz to one nam a nie my nartom mamy byc posluszni. Pytajacy forumowicze to najczesciej poczatkujacy badz sredniozaawansowani narciarze, ktorzy maja male szanse nabyc przez przypadek twarda narte zawodnicza bo kupuja w marketach czy sklepach sportowych, gdzie przedewszystkim znajduja sie narty do jazdy rekreacyjnej. Gdyby trafily sie narty powiedzmy "wymagajace" /widac po zawrotnej cenie nart/ to jest tam zorientowany sprzedawca oraz etyka zawodowa co chroni kupujacego przed bledem w zakupie. Pomijam na razie kupno nart uzywanych. Profil forumowicza ma wedlug mnie bardziej znaczenie towarzyskie /u mezczyzn poprzez podwyzszony stopien wyzwala element rywalizacji/ jak pomaga w doborze narty, poniewaz technicznie narty zostaly dopracowane perfekcyjnie dla potrzeb kazdego narciarza tak aby dawaly mu radosc z jazdy bez wzgledu na stopien zaawansowania. Na dzis najbardziej przydatna w doborze nart jest kondycja i wiek narciarza, wzrost i ciezar ma juz miejsze znaczenie. Jakby mozna bylo wypracowac jakis model na stopien zaawansowania kondycji to bylaby to bardzo wazna przeslanka na to jakie narty wybrac. Wiek jest o tyle wazny, ze po 40-tce zaczynaja sie "leki" przed upadkiem, doznaniem urazu czy poprostu kontuzja, a to nie sprzyja swobodnej jezdzie a tym samym wyhamowuje radosc z nartowania. Pytacie czesto "jaki styl jazdy preferujesz" jeszcze podpowiadajac krotki czy dlugi skret? Musze sie przyznac, ze najczesciej sam tego nie wiem. Jaki skret czy jakim stylem pojade to okazuje sie w wiekszosci dopiero na stoku. Zalezy od warunkow /opad sniegu, slonecznie/ ogolnego samopoczucia, towarzystwa itd. Testowanie nart to bardzo trudna sprawa, a umiejetnosc wybrania w przeciagu tygodnia z kilku tylko modeli najlepszej dla siebie narty przekracza mozliwosci zaawansowanego narciarza. Mysle ze wielu pytajacych nie wie jakim skretem chce zjezdzac najwazniejsze, zeby jezdzic w domysle ladnie. Podoba mi sie, ze zajmujecie sie z duzym zaangazowaniem przypadkami skrajnymi to jest Naciarzami o duzej wadze wzroscie czy majacych problemy z dobraniem butow /szerokie stopy czy wysokie podbicia/ i tu wielkie dla Was uznanie. Optymalny model wspolczesnego narciarza to jezdzic radosnie wszystko na swoich nartach bo sa najlepsze. Zakoncze mysla: dac cieszyc sie innym nawet z nieudanego /wedlug nas/ zakupu, jezeli to sprawia im radosc oraz cytatem z John Gray "How to Get What You Want and Want What You Have" /Jak miec to czego sie pragnie, i pragnac to co sie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi