Skocz do zawartości

Narty zbyt oddalone od siebie.

wpiszlogin

Rekomendowane odpowiedzi

47 minut temu, Marcos73 napisał:

Harnaś, Smoku (Piotr Smolik) to akurat ma spore kompetencje. Na zdjęciu pierwszy z prawej. Opis certyfikacji poniżej zdjęcia . Instruktorów zawodowych w PL jest mało, to to stopień bardzo trudny do zdobycia. Nie rozdaje się ich na lewo i prawo.

https://www.bigwhite.com/explore-big-white/blog/media/big-whites-first-ever-synchro-team-takes-home-gold

pzdr.

Piotr uzyskał Level 4 CSIA w Polsce, czy w Kanadzie?

Teraz, Harnaś napisał:

Piotr uzyskał Level 4 CSIA w Polsce, czy w Kanadzie?

No w Kanadzie raczej, w PL taki uprawnień nie nadają przecież. To najwyższy stopień certyfikacji Kanadyjskiej. Odpowiednik naszego IZ lub IW. Tego nie da się przepisać.

pozdro

• Like 1
  • Thanks 1

7 minut temu, Marcos73 napisał:

No w Kanadzie raczej, w PL taki uprawnień nie nadają przecież. To najwyższy stopień certyfikacji Kanadyjskiej. Odpowiednik naszego IZ lub IW. Tego nie da się przepisać.

pozdro

No to chyba jednak nie całkiem taki odpowiednik jak się nie da przepisać.

On 4/7/2025 at 11:35 PM, Peter said:

Jeżeli w punkcie drugim  napisałem "rotacja bioder" a potem w rozwinięciu napisałem, o "rotacji", to naprawdę przy odrobinie dobrej woli można było się domyślić  "czego rotacje".😵

W zrotowanym układzie nie może podnieść wewnętrznej, w każdym razie gra nóg jest ograniczona w zależności od skali rotacji, bo biodra są zblokowane, gdyby można było odciążyć wewnętrzną w tym układzie wtenczas rotacja biodra nie byłaby niczym złym.

Poniżej tendencyjne i może mało reprezentatywne zdjęcie rotacji, ale dzięki temu lepiej widać o co chodzi.

rot.PNG

A czy biodra są częścią górnej części ciała czy dolnej . Czy kiedyś robiłeś ćwiczenie Javelin? A jak nie to może próbowałeś podnieść wewnętrzną nogę do góry podczas skrętu z plugu ?

Pozdrowienia 

Edytowane przez PSmok

7 minut temu, PSmok napisał:

A czy biodra są częścią górnej części ciała czy dolnej . Czy kiedyś robiłeś ćwiczenie Javelin? A jak nie to może próbowałeś podnieść wewnętrzną nogę do góry podczas skrętu z plugu ?

Pozdrowienia 

Zupełnie nie rozumiem co chcesz udowodnić i jaki to ma związek z tym co napisałem?

5 hours ago, Peter said:

Zupełnie nie rozumiem co chcesz udowodnić i jaki to ma związek z tym co napisałem?

Nic nie chce udowadniać. Pytam bo napisałeś że w zrotowanym układzie nie można podnieść wewnętrznej narty. 
Rotacja następuje gdy biodra podążają za nogami i nartami . 
Kontrotacja to jeżeli nogi i narty kierują się przykładowo w prawo a biodro w lewo. 
Rozumie że masz na myśli Rotowanie jako Kontrotacje a nie Rotację aczkolwiek na pisałeś Rotacja bioder , czyli biodro i nogi kierują się za nartami . Wyglada to inaczej na załączonym zdjęciu. 
Faktem jest że w modern narciarstwie w początkowej fazie skrętu jest mała rotacja , która przeradza się po lini spadku stoku w seperacje . 
Jezeli coś źle zrozumiałem bądź jestem w błędzie proszę o wyjaśnienie . 
Poniżej  Javelin skręt , 
Pozdrowienia

• Like 1

7 godzin temu, PSmok napisał:

Nic nie chce udowadniać. Pytam bo napisałeś że w zrotowanym układzie nie można podnieść wewnętrznej narty. 
Kontrotacja to jeżeli nogi i narty kierują się przykładowo w prawo a biodro w lewo. 
Rozumie że masz na myśli Rotowanie jako Kontrotacje a nie Rotację aczkolwiek na pisałeś Rotacja bioder , czyli biodro i nogi kierują się za nartami . Wyglada to inaczej na załączonym zdjęciu. 
Faktem jest że w modern narciarstwie w początkowej fazie skrętu jest mała rotacja , która przeradza się po lini spadku stoku w seperacje . 
Poniżej  Javelin skręt , 
Pozdrowienia

Najwyraźniej odmiennie a właściwie przeciwnie rozumiemy termin rotacja bioder, dla mnie biodra są zrotowane, gdy nie podążają za nogami. Czyli wyjściowo mamy układ fizjologiczny bioder gdy podążają za nogami i układ zrotowany, kiedy są obrócone wzdłuż długiej osi ciała względem nóg.  Nie rozumiem dlaczego normalny układ bioder nazywać układem zrotowanym? Samo wyrażenie rotacja, kontrrotacja oznacza ruch obrotowy, więc nie można napisać:

"Kontrotacja to jeżeli nogi i narty kierują się przykładowo w prawo a biodro w lewo."  

Ja bym napisał, np. że przy skręcie w prawo, przy  rotacji bioder, biodra rotują w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara, patrząc z góry, analogicznie w lewo odwrotnie. Natomiast dla mnie kontrotacja dotyczy tułowia czy może lepiej obręczy barkowej, którą ustawiamy w kontrze(czyli obracamy w kierunku przeciwnym) do zrotowanych bioder, bo jak inaczej wytłumaczysz przedrostek "kontr" czyli coś przeciwnego względem wyjściowego układu obrotowego.

Edytowane przez Peter
  • Like 1

7 godzin temu, PSmok napisał:

Poniżej  Javelin skręt , 
Pozdrowienia

To co Piotrek piszesz jest dla mnie zrozumiałe ale dla większości mniej zaawansowanych użytkowników w PL nie. Rotacja bez rzeczownika to obrotowy ruch barków w kierunku przyszłego skrętu. Używana świadomie ma na celu wymusić schemat skrętny. Ale ja zmierzam do filmu - nie sądzisz że demonstrator za bardzo "wypuszcza" narty. Zobacz sam na stopklatkę startową filmu. ŚC ewidentnie na piętach??

• Like 2

12 godzin temu, Peter napisał:

Peter, otrzymałeś odpowiedź i zapewne nie potrzebujecie adwokatów.

Natomiast co do związków...może większość ma to głęboko..., ale od czasu do czasu pojawia się na forum ktoś, kto szczerze jest przekonany, iż wpadł do studni wiedzy. Zadaje czasem pytanie, pokazuje film, czy zdjęcie, szuka wyjaśnień nurtujących go zagadnień/problemów.

Jeśli ktoś jak Ty, piszący najczęściej w działach sport i nauka jazdy, może postrzegany jako, czy nawet podejrzewany, że jest instruktorem/trenerem lub bardzo dobrym narciarzem i używa nagle błędnego sformułowania, to mocno szkodzi tym osobom.

Wiesz taki co ma w nosie co to jest linia spadku stoku, czy myli wierzchołek skrętu z jego środkiem, lub neguje potrzebę rozumienia cóż to jest, pal go sześć. Jednak wszyscy inni mają zamiast jaśniej w głowie, większy mętlik, bo coś czytają, oglądają i nie zgadza się.

I o takie związki chodzi, bo potem, to się różnie może skończyć 🙂

https://www.instagram.com/reel/DEM1Sg-SGzQ/?igsh=YTNycGQ4aWlycWx6

Miednica jest zaliczana do górnej części ciała i stąd rotacja, lub kontrotacja względem nóg, bo zwracam uwagę rozpatrujemy to w układzie ciała w ruchu.

Screenshot_20250410_112822_YouTube.thumb.jpg.f49b54b873fececadefa8eda169d1ba6.jpg

Dla mnie, to jest proste, a taki ma być przekaz.

• Thanks 2

Godzinę temu, Peter napisał:

Najwyraźniej odmiennie a właściwie przeciwnie rozumiemy termin rotacja bioder, dla mnie biodra są zrotowane, gdy nie podążają za nogami. Czyli wyjściowo mamy układ fizjologiczny bioder gdy podążają za nogami i układ zrotowany, kiedy są obrócone wzdłuż długiej osi ciała względem nóg.  Nie rozumiem dlaczego normalny układ bioder nazywać układem zrotowanym? Samo wyrażenie rotacja, kontrrotacja oznacza ruch obrotowy, więc nie można napisać:

"Kontrotacja to jeżeli nogi i narty kierują się przykładowo w prawo a biodro w lewo."  

Ja bym napisał, np. że przy skręcie w prawo, przy  rotacji bioder, biodra rotują w kierunku przeciwnym do wskazówek zegara, patrząc z góry, analogicznie w lewo odwrotnie. Natomiast dla mnie kontrotacja dotyczy tułowia czy może lepiej obręczy barkowej, którą ustawiamy w kontrze(czyli obracamy w kierunku przeciwnym) do zrotowanych bioder, bo jak inaczej wytłumaczysz przedrostek "kontr" czyli coś przeciwnego względem wyjściowego układu obrotowego.

A może po prostu rotacja może być w obie strony? Jeżeli w stronę przeciwną niż skręt to kontra, jeżeli w tę samą, to nadmierna rotacja? Obie rzeczy się zdarzają na stokach. Chodzi o precyzję, rotować można w różnych kierunkach, o to może chodzić. 

Rotacja jako - ruch obrotowy  jasne, że jest w obie strony. Jeśli dolna część ciała statycznie stoi, to górna rotować może lewo/prawo. Jeśli dolna rotuje w prawo, to górna rotując w lewo, wykonuję ruch...kontrrotacyjny. Ja nie kumam w czym problem, podobnie jak nie kumam, że ponoć nie mam wpływu na pochylenie mojego roweru w skręcie.

Edytowane przez Gabrik

Prawdopodobnie jest tu LeMasterowa kontra, bo anatomicznie trudno się by było tak wygiąć bez rotacji, nawet jeżeli tak to z przodu wygląda. Spróbuj nawet na sucho powyginać się tak bez zrotowania bioder (wysunięcia wewnętrznego do przodu). Jeżeli ten zawodnik daje radę bez rotacji, to jest to człowiek z gumy. 

Cześć

Zawsze było tak, że rotacja to był ruch w stronę skrętu a kontrrotacja przeciwnie. Teraz jeszcze wystarczy odróżnić ruch od pozycji i starczy. Hm.. mnie starczy znaczy.

To co to jest linia spadku stoku było również zawsze dla mnie jasne jak i dla moich dzieci gdy zaczynały jeździć w wieku niecałych 3 lat...

Pozdro 

Edytowane przez Mitek
  • Like 2

17 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Zawsze było tak, że rotacja to był ruch w stronę skrętu a kontrrotacji przeciwnie. Teraz jeszcze wystarczy odróżnić ruch od pozycji i starczy. Hm.. mnie starczy znaczy.

To co to jest linia spadku stoku było również zawsze dla mnie jasne jak i dla moich dzieci gdy zaczynały jeździć w wieku niecałych 3 lat...

Pozdro 

Dokładnie. Pozycja może być frontalna lub jazda w kontrze. 

• Thanks 1

Proponuję neologizm: "kontrrotacyjnie zrotowane biodro" 😉

Przypomniał mi się czas, kiedy byłem ok. 1-3 klasy podstawówki i kłóciłem się z polonistką, że helikopter i śmigłowiec to to samo, kiedy ona próbowała udowodnić, że helikopter to jedno a śmigłowiec to samolot ze śmigłami.

Logicznie, językowo, to ona miała rację, ale rzeczywistość była po mojej stronie 🙂

W narciarstwie zawsze mi się kojarzyło w prosty sposób, że rotacja jest zgodnie z kierunkiem skrętu a kontrrotacja przeciwnie do kierunku skrętu.  A że kontrrotacja występuje, to świadczy wewnętrzna narta, która jest ociupinkę z przodu..

Edytowane przez Jacek1210
  • Haha 1

Dobra, macie racje jak się wchodzi miedzy wrony to się kracze jak i łoony, tym niemniej każdy polski zawodnik jeśli otrzyma wskazówkę, że zbytnio się rotuje, zinterpretuje to jako nadmierne wystawienie/obróceniu zada/tułowia do wnętrza skrętu.

Tak, że nie będę już pisał o rotacji biodra  tylko w wyżej wspomnianym wystawieniu zada 😄, co zresztą uczyniłem w pierwszym poście, co by nie było nieporozumień, ale jak widać było mało😉😄

Przypomnijcie sobie naszych komentatorów TV, byłych zawodników, dość często używają sformułowania, że "kogoś tam zrotowało" nigdy nie padło to stwierdzenie w kontekście, że był ustawiony zgodnie z kierunkiem skrętu tylko jeśli już to wręcz odwrotnie😵

10 minut temu, Peter napisał:

Dobra, macie racje jak się wchodzi miedzy wrony to się kracze jak i łoony, tym niemniej każdy polski zawodnik jeśli otrzyma wskazówkę, że zbytnio się rotuje, zinterpretuje to jako nadmierne wystawienie/obróceniu zada/tułowia do wnętrza skrętu.

Nie znam się więc się wypowiem:

1. "rotacja" jest prostszym do wymówienia słowem niż "kontrrotacja"

2. Na takim poziomie jazdy nikt już tam nie skręca rotacyjnie..  Ale na forum niejeden.. 

• Like 1

7 hours ago, Peter said:

Ciekawe które wyjaśnienie jest łatwiejsze do zrozumienia . A tu taki mały urywek z AWF Kraków, narciarstwo zjazdowe .

Pozdrowienia 

6d418227-a8e8-4b31-a121-06f9df872030.thumb.jpeg.f8473980d95335d0378f9fa9962c34c1.jpeg

• Like 4
  • Thanks 2

14 godzin temu, PSmok napisał:

Ciekawe które wyjaśnienie jest łatwiejsze do zrozumienia . A tu taki mały urywek z AWF Kraków, narciarstwo zjazdowe .

Pozdrowienia 

6d418227-a8e8-4b31-a121-06f9df872030.thumb.jpeg.f8473980d95335d0378f9fa9962c34c1.jpeg

Pozwolę sobie na bycie małym rozjemcą - tak jak ja to widzę, bo to trochę jak moja historia z helikopterem i śmigłowcem 😉

Definicje które zacytowałeś są jak najbardziej poprawne i to je należy stosować. Ale to jedynie określenia umowne, wynikające z unifikacji, standaryzacji itp. programów szkoleniowych.

Peter który kiedyś -zdaje się- przedstawiał się jako techniczny/serviceman w teamie zawodniczym, nie jest instruktorem i definicji programowych może nie zna. Bazuje na tym co słyszy między trenerem a zawodnikiem. A na takim poziomie jazdy jak tam, nie ma już generalnie problemów typu skręt rotacyjny, natomiast najwyraźniej są problemy z nadmierną kontrrotacją. Tylko trener nie woła "Jasiu, za bardzo kontrrotujesz !" bo to jest trudne do wymówienia co chwilę. Dla uproszczenia trener woła "Jasiu, nie rotuj tak bardzo !" bo tak jest mu po prostu łatwiej powiedzieć. Stąd -moim zdaniem- to małe nieporozumienie językowe 😉