Maciej S Napisano Poniedziałek o 07:40 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 07:40 (edytowane) 6 godzin temu, PSmok napisał: Powinni być że boczna rotacją stóp prowadzi do szybkiego zakrawedziowania , aktywacji kinetycznej (rotacja) nóg. Wytłumaczyłem więcej w temacie długi skręt . Pozdrowienia Opisujesz ruch, który w polskich podręcznikach nie jest opisany( przynajmniej ja nie znalazłem ) W Polsce mówi się o wkładaniu kolan. Kierowaniu kolan w przód i do środka skrętu. Mechanizm anatomiczny tego rozumiem jako obrót w stawie biodrowym. Aktywacja tego ruchu jest bardzo skuteczna przy próbach aktywnego przetoczenia stóp na boki, skuteczniejsza niż przy próbie odesłania kolana. ( tak jest u mnie) Całość polskiej literatury sprowadza się do odciążenia i rotacji nóg ( nie stóp). Wspomina się co najwyżej o prze krawędziowaniu. Piszesz o aktywacji kinetycznej nóg, jak to rozumiesz? Czy jako rotacja nogi wykonana pracą mięśni przywodzicieli ( ewentualnie rotatorów) czy efekt przetoczenia stóp, włączenia do pracy krawędzi i aktywację nogi skręcającą nartą? Taka bierna rotacja nogi ??? Edytowane Poniedziałek o 08:12 przez Maciej S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano Poniedziałek o 08:44 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 08:44 7 godzin temu, PSmok napisał: Nie zgadzam się z tym co napisałeś że ten ruch wypłaszcza narty ułatwiając ich ześlizg. Ja tylko powtórzyłem po innych mądrzejszych ode mnie. Ale mnie się to zgadza na sucho, czyli stojąc na podłodze w pantoflach w pozycji narciarskiej i próbując rotować biodra. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano Poniedziałek o 14:59 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 14:59 7 hours ago, Maciej S said: Opisujesz ruch, który w polskich podręcznikach nie jest opisany( przynajmniej ja nie znalazłem ) W Polsce mówi się o wkładaniu kolan. Kierowaniu kolan w przód i do środka skrętu. Mechanizm anatomiczny tego rozumiem jako obrót w stawie biodrowym. Aktywacja tego ruchu jest bardzo skuteczna przy próbach aktywnego przetoczenia stóp na boki, skuteczniejsza niż przy próbie odesłania kolana. ( tak jest u mnie) Całość polskiej literatury sprowadza się do odciążenia i rotacji nóg ( nie stóp). Wspomina się co najwyżej o prze krawędziowaniu. Piszesz o aktywacji kinetycznej nóg, jak to rozumiesz? Czy jako rotacja nogi wykonana pracą mięśni przywodzicieli ( ewentualnie rotatorów) czy efekt przetoczenia stóp, włączenia do pracy krawędzi i aktywację nogi skręcającą nartą? Taka bierna rotacja nogi ??? Widzę różnicę w teorii . Ciekawe dlaczego ruch kolan w przód a później do środka . Stopy zaczynają łańcuszek kinetyczny ruchu nóg. Aktywacja mięśni , szczególnie uda , rotacja ,bo jest największe . Start od przetoczenia stóp na boki( zakrawedziowanie ) narta zaczyna skręcać taljowaniem. Rotacja nóg skręcająca nartę . Pogłębia ten skręt . Pozdrowienia 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano Poniedziałek o 15:01 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:01 6 hours ago, a_senior said: Ja tylko powtórzyłem po innych mądrzejszych ode mnie. Ale mnie się to zgadza na sucho, czyli stojąc na podłodze w pantoflach w pozycji narciarskiej i próbując rotować biodra. 🙂 Jak się zgadza na sucho to najważniejsze . Niech tak pozostanie . Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano Poniedziałek o 15:02 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 15:02 2 minuty temu, PSmok napisał: Widzę różnicę w teorii . Ciekawe dlaczego ruch kolan w przód a później do środka . Stopy zaczynają łańcuszek kinetyczny ruchu nóg. Aktywacja mięśni , szczególnie uda , rotacja ,bo jest największe . Start od przetoczenia stóp na boki( zakrawedziowanie ) narta zaczyna skręcać taljowaniem. Rotacja nóg skręcająca nartę . Pogłębia ten skręt . Pozdrowienia W przód, do środka skrętu. To ma się dziać równocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano Poniedziałek o 17:11 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 17:11 2 hours ago, Maciej S said: W przód, do środka skrętu. To ma się dziać równocześnie. Tak myślę , i rozumie że, jeżeli kończę skręt , to moje kolana są skierowane do środka skrętu . To teraz mam je docisnąć w przód ( no może się skierują w kierunku nart ) i jednocześnie skręcić jej do środka nowego skrętu ? Czy dobrze to rozumie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano Poniedziałek o 19:19 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 19:19 (edytowane) 3 godziny temu, PSmok napisał: Tak myślę , i rozumie że, jeżeli kończę skręt , to moje kolana są skierowane do środka skrętu . To teraz mam je docisnąć w przód ( no może się skierują w kierunku nart ) i jednocześnie skręcić jej do środka nowego skrętu ? Czy dobrze to rozumie ? Raczej skupić się na przetoczeniu stóp na kierunku nowego skrętu. Zacytowałem fragment znanego mi opisu ewolucji narciarskich gdzie jak mantra poważa się: Kieruj kolana w przód i do środka skrętu. To taki instruktaż dydaktyczny. Nie oceniam na ile działa. Znam dużo gorsze opisy. To ma spowodować angulacje kolanami. Opisujesz fazę przejścia wykonaną przy użyciu krawędzi a nie jak sugerował Andrzej rotacją nóg, poprzedzoną odciążeniem i oczywiście płaskimi nartami w chwili tej rotacji co to wprowadza narty w przeciwny kąt prowadzący. Wykonując fazę przejścia krawędziami musimy zadbać o to, żeby kolano było zgięte bo tylko zgięte kolano daje efekt angulacji w wyniku obrotu w stawie biodrowym. Stąd pewnie instrukcja kolana w przód może powinno być kolana w dół?? Dociśnięcie przodu też nie zaszkodzi: to może jednak instrukcja: kolano w przód?? Do środka skrętu tz. że mamy widzieć odczuć angulacje kolan. Jak pisałem moim zdaniem lepszy efekt da instrukcji o przetoczeniu stóp: przetoczymy stopy i zobaczymy, że kolana idą do środka skrętu. Chyba łatwiej to pokazać niż opisać 🙂 Edytowane Poniedziałek o 20:15 przez Maciej S 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano wczoraj o 02:27 Udostępnij Napisano wczoraj o 02:27 7 hours ago, Maciej S said: Raczej skupić się na przetoczeniu stóp na kierunku nowego skrętu. Zacytowałem fragment znanego mi opisu ewolucji narciarskich gdzie jak mantra poważa się: Kieruj kolana w przód i do środka skrętu. To taki instruktaż dydaktyczny. Nie oceniam na ile działa. Znam dużo gorsze opisy. To ma spowodować angulacje kolanami. Opisujesz fazę przejścia wykonaną przy użyciu krawędzi a nie jak sugerował Andrzej rotacją nóg, poprzedzoną odciążeniem i oczywiście płaskimi nartami w chwili tej rotacji co to wprowadza narty w przeciwny kąt prowadzący. Wykonując fazę przejścia krawędziami musimy zadbać o to, żeby kolano było zgięte bo tylko zgięte kolano daje efekt angulacji w wyniku obrotu w stawie biodrowym. Stąd pewnie instrukcja kolana w przód może powinno być kolana w dół?? Dociśnięcie przodu też nie zaszkodzi: to może jednak instrukcja: kolano w przód?? Do środka skrętu tz. że mamy widzieć odczuć angulacje kolan. Jak pisałem moim zdaniem lepszy efekt da instrukcji o przetoczeniu stóp: przetoczymy stopy i zobaczymy, że kolana idą do środka skrętu. Chyba łatwiej to pokazać niż opisać 🙂 Zobacz na wątek długi skręt , tam pokazuje ten ruch w zwolnionym tempie. Pozdrowienia 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek1210 Napisano wczoraj o 21:13 Udostępnij Napisano wczoraj o 21:13 Kinga Rusin. Szyk i figura. Możecie sobie poużywać 😉 Kinga_Rusin_35345686443466466.mp4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi