Peter Napisano Piątek o 09:23 Udostępnij Napisano Piątek o 09:23 16 godzin temu, PSmok napisał: Ciekawe które wyjaśnienie jest łatwiejsze do zrozumienia . A tu taki mały urywek z AWF Kraków, narciarstwo zjazdowe . Pozdrowienia Definicja już była podawana wcześniej przez innych i ja ją znam. Tak z ciekawości zapytam czy tam u was w Ameryce też macie studia wyższe poświęcone narciarstwu zjazdowemu, tak jak u nas powiedzmy AWF i specjalizacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano Piątek o 15:04 Udostępnij Napisano Piątek o 15:04 Ale i w zawodniczym sporcie zdarzał się błąd w postaci nadmiernej rotacji, czyli barków w kierunku skrętu, to kwestia sytuacyjna i trzeba sie z tego wyratować. I nie chodzi o skręt rotacyjny, czyli używanie rotacji do inicjacji, tylko "barki za bardzo idą" w późniejszej fazie skrętu i się odkręcić trudno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano Piątek o 19:57 Udostępnij Napisano Piątek o 19:57 4 godziny temu, Chertan napisał: Ale i w zawodniczym sporcie zdarzał się błąd w postaci nadmiernej rotacji, czyli barków w kierunku skrętu, to kwestia sytuacyjna i trzeba sie z tego wyratować. I nie chodzi o skręt rotacyjny, czyli używanie rotacji do inicjacji, tylko "barki za bardzo idą" w późniejszej fazie skrętu i się odkręcić trudno. Piotruś Dzisiaj będąc na Słowacji Jeździłem z Marasem bez rotacji z zachowaniem dużej inklinacji nie zapominając o angulacji garstka niedobitków innych nacji widząc kosmitów pełnych gracji poddawała się zbiorowej masturbacji Oto efekt 2 2 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano Sobota o 05:11 Udostępnij Napisano Sobota o 05:11 9 godzin temu, Marcos73 napisał: Piotruś Dzisiaj będąc na Słowacji Jeździłem z Marasem bez rotacji z zachowaniem dużej inklinacji nie zapominając o angulacji garstka niedobitków innych nacji widząc kosmitów pełnych gracji poddawała się zbiorowej masturbacji Oto efekt I wszystko gitara gdyby nie ten tłok na stoku - ciężko znaleźć która Twoja kreska żeby obliczyć czy jechałeś z prawidłową kontrmasturbacją podczas zacieśniania czasoprzestrzeni.. 1 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek1210 Napisano Sobota o 06:16 Udostępnij Napisano Sobota o 06:16 15 godzin temu, Chertan napisał: Ale i w zawodniczym sporcie zdarzał się błąd w postaci nadmiernej rotacji, czyli barków w kierunku skrętu, to kwestia sytuacyjna i trzeba sie z tego wyratować. I nie chodzi o skręt rotacyjny, czyli używanie rotacji do inicjacji, tylko "barki za bardzo idą" w późniejszej fazie skrętu i się odkręcić trudno. Jak sam napisałeś, jest to kwestia "sytuacyjna", gdzie raczej łatwo zorientować się że człowieka za bardzo zrotowało, skoro trzeba się z tego ratować. A nie błąd czy maniera powtarzana w każdym przejeździe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano Sobota o 07:01 Udostępnij Napisano Sobota o 07:01 Zaatakowano mnie tutaj AWeFem😂, więc ja odwołam się do wyższej instancji😁 i posłużę się słownikiem języka polskiego PWN, w którym stoi jak byk, że rotacja dotyczy górnej części tułowia a miednica z pewnością nie jest górną częścią tułowia, więc posługiwanie się terminem "rotacja biodra" jest jak najbardziej poprawne, natomiast każdy zawodnik wie, że jak trener woła do niego "nie rotuj" to wie, że w domyśle chodzi o biodro. PWN rotacja «ruch skrętny górnej połowy tułowia z równoczesnym ruchem ramienia i barku zewnętrznego, będący częścią ewolucji narciarskiej» Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano Sobota o 07:18 Udostępnij Napisano Sobota o 07:18 55 minut temu, Jacek1210 napisał: Jak sam napisałeś, jest to kwestia "sytuacyjna", gdzie raczej łatwo zorientować się że człowieka za bardzo zrotowało, skoro trzeba się z tego ratować. A nie błąd czy maniera powtarzana w każdym przejeździe To, że ktoś się krańcowo rotuje w kierunku skrętu chociaż częściej w kierunku przeciwnym, by w ogóle utrzymać się na nartach, raczej nie podlega ocenie, bo jest to tylko wynik błędu jaki popełnił wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano Sobota o 09:23 Udostępnij Napisano Sobota o 09:23 2 godziny temu, Peter napisał: Zaatakowano mnie tutaj AWeFem😂, więc ja odwołam się do wyższej instancji😁 i posłużę się słownikiem języka polskiego PWN, w którym stoi jak byk, że rotacja dotyczy górnej części tułowia a miednica z pewnością nie jest górną częścią tułowia, więc posługiwanie się terminem "rotacja biodra" jest jak najbardziej poprawne, natomiast każdy zawodnik wie, że jak trener woła do niego "nie rotuj" to wie, że w domyśle chodzi o biodro. PWN rotacja «ruch skrętny górnej połowy tułowia z równoczesnym ruchem ramienia i barku zewnętrznego, będący częścią ewolucji narciarskiej» Jakbyście tak choć czasami pochowali te ego guru do szaf, to ile te forum by mogło zyskać. Niech będzie PWN: Rotacja 1) ruch obrotowy jakiegoś ciała wokół własnej osi» 5) ruch skrętny górnej połowy tułowia z równoczesnym ruchem ramienia i barku zewnętrznego, będący częścią ewolucji narciarskiej» Zatem definicja nr.5 tyczy ewolucji narciarskiej (stoi jak byk), zwanej "skrętem rotacyjnym". "Skręt rotacyjny rozpoczyna się od mniej lub bardziej wyraźnej rotacji (zamachu) górnej części ciała w kierunku skrętu." A teraz stań prosto i zrotuj górną część tułowia, czyli barki i klatkę piersiową, a następnie w tej samej pozycji, zrotuj całą górną część ciała, czyli z miednicą. Zobaczysz, iż możesz górną część tułowia zrotować bez dolnej, a nawet górną część tułowia zrotować w lewo, a dolną w prawo i odwrotnie. Natomiast rozpatrując skręt narciarski górna/dolna część ciała. Na zdjęciu mało szczęśliwym przedstawiłeś układ kontrrotacyjny, pisząc o rotacji. Zwyczajnie byłeś nieścisły i o to poszło. Koniecznie chcesz, aby Twoje było "na wierzchu", spoko, ale realnie prócz semantycznych przepychanek nic to nie da, bo merytorycznie 4 poziom CSIA, to nie jest internetowy kursik w Polsce na pseudo papiery instruktorskie. Zlapiesz Smoka na interpunkcji, nawet na jakimś zwrocie językowym, bo od lat mieszka w Kanadzie. Narciarsko, cóż można sobie tylko życzyć obcowania z takimi osobami. @wpiszlogin wpadł tu po wiedzę, jak ja i parę innych osób. Warto mieć, to na uwadze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano Sobota o 09:25 Udostępnij Napisano Sobota o 09:25 (edytowane) 2 godziny temu, Peter napisał: że rotacja dotyczy górnej części tułowia a miednica z pewnością nie jest górną częścią tułowia, więc posługiwanie się terminem "rotacja biodra" jest jak najbardziej poprawne, Nie chcę dorzucać swoich groszy do tej dysk... wymiany zdań, którą genialnie podsumował Marek, praktycznie stosując terminy na Rohacach, a Lexi dokończył podsumowanie. 🙂 Ale to co piszesz zgadza się z LeMasterem i moimi dotychczasowymi poglądami. Na str. 97 pierwszego wydania "Narciarza Doskonałego" jest o rotacji górnej części ciała, a na 99 - o... rotacji bioder. W rotacji bioder, zwanej też "wyrzuceniem" biodra inicjujesz skręt poprzez wypchnięcie ich na zewnątrz... Daję skan strony. I jeszcze przykład. Córka jedzie w Ischgl. Dawałem już wcześniej. Drugi skręt od początku jazdy. W lewo. Jak dla mnie typowa rotacja bioder. Dalej już tego nie ma. https://youtu.be/04mMS_MjQBs?si=ZdC0-LhlM-Z75MkT Edytowane Sobota o 09:48 przez a_senior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano Sobota o 09:55 Udostępnij Napisano Sobota o 09:55 28 minut temu, a_senior napisał: Nie chcę dorzucać swoich groszy do tej dysk... wymiany zdań, którą genialnie podsumował Marek, praktycznie stosując terminy na Rohacach, a Lexi dokończył podsumowanie. 🙂 Ale to co piszesz zgadza się z LeMasterem i moimi dotychczasowymi poglądami. Na str. 97 pierwszego wydania "Narciarza Doskonałego" jest o rotacji górnej części ciała, a na 99 - o... rotacji bioder. W rotacji bioder, zwanej też "wyrzuceniem" biodra inicjujesz skręt poprzez wypchnięcie ich na zewnątrz... Daję skan strony. I jeszcze przykład. Córka jedzie w Ischgl. Dawałem już wcześniej. Drugi skręt od początku jazdy. W lewo. Jak dla mnie typowa rotacja bioder. Dalej już tego nie ma. https://youtu.be/04mMS_MjQBs?si=ZdC0-LhlM-Z75MkT E tam. Mniam 😉 Super jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Sobota o 12:36 Udostępnij Napisano Sobota o 12:36 Cześć Podsumowując: Kolega Peter zna się na nartach i narciarstwie i warto poczytać a spieranie się ze Smokiem - autorytet znakomity, nie jest zabronione tym bardziej, że tu mamy raczej do czynienie z próbą ujednolicenia terminów i opisów i koniec. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano Sobota o 17:04 Udostępnij Napisano Sobota o 17:04 On 4/11/2025 at 2:23 AM, Peter said: Definicja już była podawana wcześniej przez innych i ja ją znam. Tak z ciekawości zapytam czy tam u was w Ameryce też macie studia wyższe poświęcone narciarstwu zjazdowemu, tak jak u nas powiedzmy AWF i specjalizacja? Tak w Ameryce są studia , tak jak AWF i specjalizacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano Sobota o 17:17 Udostępnij Napisano Sobota o 17:17 10 hours ago, Peter said: Zaatakowano mnie tutaj AWeFem😂, więc ja odwołam się do wyższej instancji😁 i posłużę się słownikiem języka polskiego PWN, w którym stoi jak byk, że rotacja dotyczy górnej części tułowia a miednica z pewnością nie jest górną częścią tułowia, więc posługiwanie się terminem "rotacja biodra" jest jak najbardziej poprawne, natomiast każdy zawodnik wie, że jak trener woła do niego "nie rotuj" to wie, że w domyśle chodzi o biodro. PWN rotacja «ruch skrętny górnej połowy tułowia z równoczesnym ruchem ramienia i barku zewnętrznego, będący częścią ewolucji narciarskiej» Nikt Cię nie zaatakował . Śmieszne . Jak ja się cieszę że nie muszę się powoływać na PWN ale na AWF. Ale nic się nie martw , kiedyś , gdzieś się dowiesz że w narciarstwie miednica należy do górnej części ciała . A to jest modern narciarstwo. Do tego czasu życzę zdrowego rotowania . Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano Sobota o 17:20 Udostępnij Napisano Sobota o 17:20 7 hours ago, a_senior said: Nie chcę dorzucać swoich groszy do tej dysk... wymiany zdań, którą genialnie podsumował Marek, praktycznie stosując terminy na Rohacach, a Lexi dokończył podsumowanie. 🙂 Ale to co piszesz zgadza się z LeMasterem i moimi dotychczasowymi poglądami. Na str. 97 pierwszego wydania "Narciarza Doskonałego" jest o rotacji górnej części ciała, a na 99 - o... rotacji bioder. W rotacji bioder, zwanej też "wyrzuceniem" biodra inicjujesz skręt poprzez wypchnięcie ich na zewnątrz... Daję skan strony. I jeszcze przykład. Córka jedzie w Ischgl. Dawałem już wcześniej. Drugi skręt od początku jazdy. W lewo. Jak dla mnie typowa rotacja bioder. Dalej już tego nie ma. https://youtu.be/04mMS_MjQBs?si=ZdC0-LhlM-Z75MkT Ciekawe, z którego roku są te wydania. Jazdę córki pominę. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano Sobota o 17:26 Udostępnij Napisano Sobota o 17:26 On 4/10/2025 at 2:59 AM, Adam ..DUCH said: To co Piotrek piszesz jest dla mnie zrozumiałe ale dla większości mniej zaawansowanych użytkowników w PL nie. Rotacja bez rzeczownika to obrotowy ruch barków w kierunku przyszłego skrętu. Używana świadomie ma na celu wymusić schemat skrętny. Ale ja zmierzam do filmu - nie sądzisz że demonstrator za bardzo "wypuszcza" narty. Zobacz sam na stopklatkę startową filmu. ŚC ewidentnie na piętach?? Mówiąc szczerze to tego nie widzę , może patrzę na nie ta część wideo. Daj znać w której cześć skrętu to zauważyłeś . Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano Sobota o 17:49 Udostępnij Napisano Sobota o 17:49 31 minut temu, PSmok napisał: Nikt Cię nie zaatakował . Śmieszne . Jak ja się cieszę że nie muszę się powoływać na PWN ale na AWF. Ale nic się nie martw , kiedyś , gdzieś się dowiesz że w narciarstwie miednica należy do górnej części ciała . A to jest modern narciarstwo. Do tego czasu życzę zdrowego rotowania . Pozdrowienia Z pewnością miednica leży w dolnej części tułowia, jak było napisane. Mówisz "modern narciarstwo" na naszym AWF😄. Z którego roku jest opracowanie, którym się posłużyłeś, kto jest autorem, czy ten autor wyszkolił chociaż jednego zawodnika, powiedzmy chociaż na poziomie 100Fis punktów, czy w ogóle umie jeździć na nartach?😀 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano Sobota o 18:10 Udostępnij Napisano Sobota o 18:10 (edytowane) 1 godzinę temu, PSmok napisał: Ciekawe, z którego roku są te wydania. Jazdę córki pominę. Ron Lemaster "Narciarz Doskonały" (The Skier's Edge) z 1999 r., "Narciarstwo na poziomie" (Ultimate Skiing) - 2010 r. W obu jest osobny rozdział "Rotacja bioder". Tekst bardzo podobny w obu. Wcześniej jest rozdział "Rotacja tułowia". Edytowane Sobota o 18:52 przez a_senior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano Sobota o 19:05 Udostępnij Napisano Sobota o 19:05 55 minutes ago, a_senior said: Ron Lemaster "Narciarz Doskonały" (The Skier's Edge) z 1999 r., "Narciarstwo na poziomie" (Ultimate Skiing) - 2010 r. W obu jest osobny rozdział "Rotacja bioder". Tekst bardzo podobny w obu. Wcześniej jest rozdział "Rotacja tułowia". Andrzej , pytanie czy twój telefon komórkowy ma więcej niż niż 25 lat no powiedzmy jest z 2010 roku ? Bo jeżeli tak to naprawdę dziwię że jeszcze funkcjonuje . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano Sobota o 19:29 Udostępnij Napisano Sobota o 19:29 18 minut temu, PSmok napisał: Andrzej , pytanie czy twój telefon komórkowy ma więcej niż niż 25 lat no powiedzmy jest z 2010 roku ? Bo jeżeli tak to naprawdę dziwię że jeszcze funkcjonuje . Nasze ciało w zakresie budowy fizycznej, możliwości rotowania tego czy owego, wykształciło się 400 000 lat ??? Homo erectus jakieś 1,8 miliona lat temu. To już od dawna funkcjonuje w zasadzie tak samo. Nie wyrzucajmy starszych podręczników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano Sobota o 19:30 Udostępnij Napisano Sobota o 19:30 24 minuty temu, PSmok napisał: Andrzej , pytanie czy twój telefon komórkowy ma więcej niż niż 25 lat no powiedzmy jest z 2010 roku ? Bo jeżeli tak to naprawdę dziwię że jeszcze funkcjonuje . Piotrze, kiepskie porównanie. Naprawdę sądzisz, że tak wiele się zmieniło w narciarstwie od 2010 r. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano Sobota o 19:43 Udostępnij Napisano Sobota o 19:43 6 minutes ago, a_senior said: Piotrze, kiepskie porównanie. Naprawdę sądzisz, że tak wiele się zmieniło w narciarstwie od 2010 r. ? Tak, zmieniło się . Zobacz na samą konstrukcję nart i jaki to ma wpływ na technikę jazdy. Zobacz sam na czym jeździsz i dla czego . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PSmok Napisano Sobota o 19:48 Udostępnij Napisano Sobota o 19:48 14 minutes ago, Maciej S said: Nasze ciało w zakresie budowy fizycznej, możliwości rotowania tego czy owego, wykształciło się 400 000 lat ??? Homo erectus jakieś 1,8 miliona lat temu. To już od dawna funkcjonuje w zasadzie tak samo. Nie wyrzucajmy starszych podręczników. Ja nie wyrzucam, ale biorę z nich co mogę użyć dzisiaj . Erectus jeździł na jesionkach , dzisiejszy sapiący jeździ na komórkach . Rotacja nie jest zła , jeżeli wiesz jak ją używać , a problem jest w tym że myślimy że wiemy . Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano Sobota o 19:58 Udostępnij Napisano Sobota o 19:58 Teraz, PSmok napisał: Tak, zmieniło się . Zobacz na samą konstrukcję nart i jaki to ma wpływ na technikę jazdy. Zobacz sam na czym jeździsz i dla czego . Ale w 2010 r. narty carvingowe były juz mocno używane i wszelkie techniki z nimi związane. W "Ultimate Skiing" jest sporo o carvingu. Nie zapieraj się tylko przemyśl sobie jak jest opisana rotacja bioder. LeMaster to dobrze przedstawia. Daję skan z pełnym opisem rotacji bioder z "Ultimate skiing" z 2010 r. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej S Napisano Sobota o 20:01 Udostępnij Napisano Sobota o 20:01 (edytowane) 13 minut temu, PSmok napisał: Ja nie wyrzucam, ale biorę z nich co mogę użyć dzisiaj . Erectus jeździł na jesionkach , dzisiejszy sapiący jeździ na komórkach . Rotacja nie jest zła , jeżeli wiesz jak ją używać , a problem jest w tym że myślimy że wiemy . Pozdrowienia Kiedyś na innym sprzęcie trzeba było sobie radzić inaczej, jednak coś tam z tego ciągle działa. Nie chodzi o kopiowanie ewolucji ale o świadomość możliwości pewnych ruchów. Edytowane Sobota o 20:03 przez Maciej S 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano Sobota o 21:21 Udostępnij Napisano Sobota o 21:21 Godzinę temu, a_senior napisał: Ale w 2010 r. narty carvingowe były juz mocno używane i wszelkie techniki z nimi związane. W 2002 roku Jean-Pierre Vidal wygrał Złoty Medal Olimpijski w slalomie na Dynastarach Omeglass 64. Produkowane w dwóch długościach - 152 cm i 157 cm ! Taliowanie 103-64-113 R 11,5m Godzinę temu, PSmok napisał: Tak, zmieniło się . Zobacz na samą konstrukcję nart i jaki to ma wpływ na technikę jazdy. Zobacz sam na czym jeździsz i dla czego . Obejrzałem kilka filmów z jego (J-P Vidal) i jemu współczesnych zawodników jazdą i nie szczególnie widzę jakiejś fundamentalnej różnicy w technice jazdy. Chętnie dowiem się na czym Twoim zdaniem ona ( różnica) polega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi