mikita111 Napisano 27 Stycznia 2024 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2024 Cześć, przymierzam się do kupna nowej kurtki narciarskiej. Dotychczas używałem Blizzard z membraną 10000, z tego co pamiętam to Toray. Kurtka służyła od jakiegoś 2006 roku, ale padło już większość suwaków od kieszeni. Użytkowanie - przygotowane stoki, bez temperatur ekstremalnych - 7-14 dni w roku Zależy mi na dużej ilości kieszeni - zawsze się przydają. Budżet - do 2k Przeglądając kurtki w sklepie spodobała mi się Fischer RC4 - kosztuje ok. 1800 zł, membrana 20000 Drymaxx Ultimate - nie znam tego tej membrany. Macie o tej kurtce / membranie jakieś opinie? W tym budżecie jakieś lepsze opcje znajde? Dzięki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 27 Stycznia 2024 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2024 17 minut temu, mikita111 napisał: Cześć, przymierzam się do kupna nowej kurtki narciarskiej. Dotychczas używałem Blizzard z membraną 10000, z tego co pamiętam to Toray. Kurtka służyła od jakiegoś 2006 roku, ale padło już większość suwaków od kieszeni. Użytkowanie - przygotowane stoki, bez temperatur ekstremalnych - 7-14 dni w roku Zależy mi na dużej ilości kieszeni - zawsze się przydają. Budżet - do 2k Przeglądając kurtki w sklepie spodobała mi się Fischer RC4 - kosztuje ok. 1800 zł, membrana 20000 Drymaxx Ultimate - nie znam tego tej membrany. Macie o tej kurtce / membranie jakieś opinie? W tym budżecie jakieś lepsze opcje znajde? Dzięki, Ta kurtka jest do kupienia za około 600 zł. Membrana jest ok. Kwestia gustu/kolorystyki i rozmiaru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 1 Lutego 2024 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2024 W dniu 27.01.2024 o 21:48, moruniek napisał: Ta kurtka jest do kupienia za około 600 zł. Membrana jest ok. Kwestia gustu/kolorystyki i rozmiaru. Czytaj TK-Maxx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 1 Lutego 2024 Udostępnij Napisano 1 Lutego 2024 46 minut temu, grimson napisał: Czytaj TK-Maxx. Akurat tam nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlon Napisano Wtorek o 11:39 Udostępnij Napisano Wtorek o 11:39 Podepne sie pod temat bo szukam rowniez kurtki budzet do 2k Myslalem o Rossignolu 20 tys i 15 tys membana. Ale w testach zagranicznych ( pytanie na ile są wiarygodne) prym wiodą HH kurtki. Teraz czytam że piszecie o Fischer kurtkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano Wtorek o 14:26 Udostępnij Napisano Wtorek o 14:26 2 godziny temu, marlon napisał: Podepne sie pod temat bo szukam rowniez kurtki budzet do 2k Myslalem o Rossignolu 20 tys i 15 tys membana. Ale w testach zagranicznych ( pytanie na ile są wiarygodne) prym wiodą HH kurtki. Teraz czytam że piszecie o Fischer kurtkach Jak masz 2k na kurtkę, to znajdziesz z pewnością coś z membraną goretex i ociepliną primaloft (nie przesadzaj z grubością warstwy termicznej) - marka nie ma znaczenia, dopasuj kolor i funkcjonalność (kieszonki etc) pod to czego oczekujesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Suave Napisano Wtorek o 18:17 Udostępnij Napisano Wtorek o 18:17 W dniu 27.01.2024 o 21:28, mikita111 napisał: Cześć, przymierzam się do kupna nowej kurtki narciarskiej. Dotychczas używałem Blizzard z membraną 10000, z tego co pamiętam to Toray. Kurtka służyła od jakiegoś 2006 roku, ale padło już większość suwaków od kieszeni. Użytkowanie - przygotowane stoki, bez temperatur ekstremalnych - 7-14 dni w roku Zależy mi na dużej ilości kieszeni - zawsze się przydają. Budżet - do 2k Przeglądając kurtki w sklepie spodobała mi się Fischer RC4 - kosztuje ok. 1800 zł, membrana 20000 Drymaxx Ultimate - nie znam tego tej membrany. Macie o tej kurtce / membranie jakieś opinie? W tym budżecie jakieś lepsze opcje znajde? Dzięki, polecam rozważyć Trojansport https://trojansport.pl/category/kurtki-narciarskie-meskie?filter=1 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PTT Napisano Wtorek o 18:58 Udostępnij Napisano Wtorek o 18:58 7 godzin temu, marlon napisał: Podepne sie pod temat bo szukam rowniez kurtki budzet do 2k Myslalem o Rossignolu 20 tys i 15 tys membana. Ale w testach zagranicznych ( pytanie na ile są wiarygodne) prym wiodą HH kurtki. Teraz czytam że piszecie o Fischer kurtkach Dla Fischera chyba szyje Halti. Mam Halti z membraną Drymaxx i jest super od kilku sezonów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano Wtorek o 20:29 Udostępnij Napisano Wtorek o 20:29 Godzinę temu, PTT napisał: Dla Fischera chyba szyje Halti. Mam Halti z membraną Drymaxx i jest super od kilku sezonów Tak, to Halti. Fischer daje brand i swoją marżę 😉. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano Środa o 23:38 Udostępnij Napisano Środa o 23:38 Ciekawa logika 🙂 Jeśli tak jest to ja poproszę Halti za mniej niż 600. No dobra niech będzie nawet 650. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnaś Napisano wczoraj o 11:56 Udostępnij Napisano wczoraj o 11:56 (edytowane) Najlepiej przymierzać coś z dobrych firm i wybrać to co najlepiej leży. Czy będzie za 1000 czy za 2000 to większego znaczenia wg mnie nie ma. To nie turystyka górska, gdzie są większe wymagania. Dobra membrana, kieszonka na karnet w rękawie, możliwość wygodnego zapięcia pod szyją, itd. Edytowane wczoraj o 11:57 przez Harnaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnaś Napisano wczoraj o 12:03 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:03 (edytowane) Ludzie chwalą te kurtki, mają dość zaawansowane modele https://sklep.jmpsport.pl/86-kurtki-narciarskie Edytowane wczoraj o 12:04 przez Harnaś 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 10 minut temu, Harnaś napisał: Najlepiej przymierzać coś z dobrych firm i wybrać to co najlepiej leży. Czy będzie za 1000 czy za 2000 to większego znaczenia wg mnie nie ma. To nie turystyka górska, gdzie są większe wymagania. Dobra membrana, kieszonka na karnet w rękawie, możliwość wygodnego zapięcia pod szyją, itd. oczywiście jak jeździsz w Zwardoniu, Szczyrku albo innych oślich łąkach to ciuchy mogą być ze szmatexu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnaś Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 31 minut temu, Jan napisał: oczywiście jak jeździsz w Zwardoniu, Szczyrku albo innych oślich łąkach to ciuchy mogą być ze szmatexu Nie tylko w Beskidach i dobrze wiesz, że tu są nie tylko ośle łączki. Porównuję z innymi bardziej intensywnymi aktywnościami w górach, np. skitouring. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu Godzinę temu, Harnaś napisał: kieszonka na karnet w rękawie A to nie jest oczywiste. Mała rzecz, a cieszy. Jak widzę jak ludzie się motają z karnetami pochowanymi po kieszeniach, to mnie czyści. Sam kupiłem kiedys Maksowi kombinezon narciarski ze Scott-a i wyobraź sobie, że nie miał kieszonki na karnet. Największa porażka. Na ramieniu także może być. A ten nie miał żadnej. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 9 minut temu, Marcos73 napisał: A to nie jest oczywiste. Mała rzecz, a cieszy. Jak widzę jak ludzie się motają z karnetami pochowanymi po kieszeniach, to mnie czyści. Sam kupiłem kiedys Maksowi kombinezon narciarski ze Scott-a i wyobraź sobie, że nie miał kieszonki na karnet. Największa porażka. Na ramieniu także może być. A ten nie miał żadnej. pozdro Na ramieniu trochę niewygodne, testowane na córce. Często się wkurzała na to rozwiązanie. Ja np. lubię jak przy rękawie jest, nie wiem jak to nazwać, szlufka aby założyć palec przed założeniem rękawiczki, nie wszyscy to stosują, ale przydatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 22 minuty temu, rulez napisał: Na ramieniu trochę niewygodne, testowane na córce. Często się wkurzała na to rozwiązanie. Ja np. lubię jak przy rękawie jest, nie wiem jak to nazwać, szlufka aby założyć palec przed założeniem rękawiczki, nie wszyscy to stosują, ale przydatne. Ja mam i nie narzekam, ale jestem dorosły - u dzieci pewnie lepszy na rękawie. Patent na kciuk tez lubię, dodatkowy mankiet wewnętrzny w kurtce to też +, U dzieci nieocenione - mój młody jak był mały - to strasznie się wkurzał, jak mu coś się podwijało, a musiał być zabezpieczony, żeby śnieg przypadkiem się nigdzie nie dostał. Też to mam i stosuję. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnaś Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu ja mam w lewym rękawie na przedramieniu, tuż nad nadgarstkiem. Bardzo wygodne. W 99.9% przypadków po prostu przechodzę przez bramkę. W nielicznych sytuacjach łatwo machnąć ręką przy czytniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 2 minuty temu, Harnaś napisał: ja mam w lewym rękawie na przedramieniu, tuż nad nadgarstkiem. Bardzo wygodne. W 99.9% przypadków po prostu przechodzę przez bramkę. W nielicznych sytuacjach łatwo machnąć ręką przy czytniku. Cze Wszystko zależy tez od producenta jak i przeznaczenia kurtki. Stricte narciarskie - z reguły mają na przedramieniu, dobrze jak maja z dobrej strony 🙂, Snowboardowe - juz niekoniecznie. Ja mam zestaw do chyba freeride-u i tutaj jest tylko na ramieniu. Generalnie jak kupowałem, to brak jakiejkolwiek kieszonki dyskwalifikuje u mnie odzież na narty. Jest to niesłychanie niewygodne. Młody w Scott miał taki plastik na gumce do którego wkładało się karnet - ile razy to zgubił - nie wiem. Głównie jak ściągał kurtkę gdzieś w knajpie. W Austrii zgubił w pierwszy dzień, na szczęście zrobiłem przezornie zdjęcie karnetu i nie było problemu z następnym. Druga rzeczą jest, że sporo osób nie wie gdzie jest czytnik karty. Zwykle przykładają do wyświetlacza, a tam nie ma czytnika. Zwykle jest to duża bramka i tam łapie czytnik - wcześniej. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi