Skocz do zawartości

Stockli Laser SL 170cm

kajet24

Rekomendowane odpowiedzi

• 11 miesięcy temu...

witajcie

temat już prawie ucichł, ale dla mnie jest o tyle interesujący że miałem problem w 2-gą stronę.

od 2009-10  jeżdżę na fischerach wc sc 165, kupowałem zawsze nowe w sklepie kolejne modele na wyprzedażach posezonowych w 2009, 2012, 2015 i 2018.

zawsze jeździo się ok , bo to praktycznie było zawsze to samo do czego byłem "dostosowany".

Jak chodzi o opinię to te z 2009 były najtwardsze, najlepiej trzymały ( poza tym że byłem o te ponad 15 młodszy i chyba silniejszy) i żałuję że je sprzedałem.

w 2019 dokupiłem HEAD magnum 172 - popróbowałem i po 2 latach odsprzedałem koledze, nie było to to o co mi chodziło.

Pozostaję dalej przy jeździe krótkimi skrętami w wiekszości na wąskich stokach polskich, a za granicą szukam odpowiednich tras i je ćwiczę - nie jestem typem podróżnika, który chce zaliczyć wszystkie trasy w danym ośrodku.

Ale do rzeczy, postanowiłem kupić dla próby i szukałem laser sl 165 od ponad roku.

Właśnie w tamtym tygodniu dorwałem od znajomego używaną z 2023 r po testach za 2000 zł.

Po oddaniu do serwisu do znajomego, potwierdził stan bardzo dobry prawie doskonały.

To jeden aspekt - cena używanej.

Drugi o który proszę o powrót do rozmowy jakie macie doświadczenia z jazdy i czego mam się spodziewać, jakich różnic między Stockli a fisch wc sc.

Od razu mówię że chciałem je mieć ( jak widzicie nie za wszelką cenę - 2 tys. dla mnie nie było górną granicą jaką chciałem dać za roczne używki w dobrym stanie bo przeznaczyłem do 3000-3500), a opinie w większości słyszałem że jakościowo to Merc wśród nart.

Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić, ale ciekawy jestem teoretycznych rozważań i czy w praktyce się sprawdzi.

Oczywiście po tym pierwszym razie będę się starał zrelacjonować, może kogoś zainteresuje.

jak nie będzie różnicy, to albo ja jej nie zauważę, albo po prostu lepiej kupować fisch-ki bo są o połowę tańsze a równie dobre.

pozdrawiam

• Like 1
  • Thanks 1

W dniu 25.01.2025 o 19:00, Suave napisał:

witajcie

temat już prawie ucichł, ale dla mnie jest o tyle interesujący że miałem problem w 2-gą stronę.

od 2009-10  jeżdżę na fischerach wc sc 165, kupowałem zawsze nowe w sklepie kolejne modele na wyprzedażach posezonowych w 2009, 2012, 2015 i 2018.

zawsze jeździo się ok , bo to praktycznie było zawsze to samo do czego byłem "dostosowany".

Jak chodzi o opinię to te z 2009 były najtwardsze, najlepiej trzymały ( poza tym że byłem o te ponad 15 młodszy i chyba silniejszy) i żałuję że je sprzedałem.

w 2019 dokupiłem HEAD magnum 172 - popróbowałem i po 2 latach odsprzedałem koledze, nie było to to o co mi chodziło.

Pozostaję dalej przy jeździe krótkimi skrętami w wiekszości na wąskich stokach polskich, a za granicą szukam odpowiednich tras i je ćwiczę - nie jestem typem podróżnika, który chce zaliczyć wszystkie trasy w danym ośrodku.

Ale do rzeczy, postanowiłem kupić dla próby i szukałem laser sl 165 od ponad roku.

Właśnie w tamtym tygodniu dorwałem od znajomego używaną z 2023 r po testach za 2000 zł.

Po oddaniu do serwisu do znajomego, potwierdził stan bardzo dobry prawie doskonały.

To jeden aspekt - cena używanej.

Drugi o który proszę o powrót do rozmowy jakie macie doświadczenia z jazdy i czego mam się spodziewać, jakich różnic między Stockli a fisch wc sc.

Od razu mówię że chciałem je mieć ( jak widzicie nie za wszelką cenę - 2 tys. dla mnie nie było górną granicą jaką chciałem dać za roczne używki w dobrym stanie bo przeznaczyłem do 3000-3500), a opinie w większości słyszałem że jakościowo to Merc wśród nart.

Jeszcze nie miałem okazji sprawdzić, ale ciekawy jestem teoretycznych rozważań i czy w praktyce się sprawdzi.

Oczywiście po tym pierwszym razie będę się starał zrelacjonować, może kogoś zainteresuje.

jak nie będzie różnicy, to albo ja jej nie zauważę, albo po prostu lepiej kupować fisch-ki bo są o połowę tańsze a równie dobre.

pozdrawiam

Rozwiń  

To logiczny kierunek taka przesiadka, wszystko podobnie, ale lepiej, lepszą dynamika i trzymanie. Obydwie dla ludzi lubiących skręcać, ale o ile w Fischerach to było poprawne, to w Stockli u mnie banan.

• Haha 1

dzięki,

jedni mówią że bardziej narwista stockli, Ty że nie - będę porównywał

jeszcze szczegół - fischki ostrzone na 87 - 0,5 , a lasery podobno fabryczne 88 i 1 - nie kazałem tego zmieniać,

chociaż dla porównania pewnie powinny mieć obie pary te same kąty (?)

• Haha 1

jeszcze dodatkowe info osobiste,

nie zdążyłem po powrocie na SF uzupełnić danych w profilu,

jestem z Rzeszowa, na SF od 2009, ale po jakiejś awarii długo schodziło ponowne odświeżenie mojego profilu.

A nie chciałem zakładać  nowego, bo wiele lat temu funkcjonowało coś takiego jak Skipodkarpacie

i nie chciałem tracić kontaktu z Koleżankami i Kolegami, a mieliśmy nawet wspólne wyjazdy.

Jak się okazało - Skipodkarpacie przestało działać.

Muszę się jakoś spiknąć z KrzyśkiemK - pisał że jest tak jak ja "stąd".

• Like 1

W dniu 25.01.2025 o 19:48, Suave napisał:

dzięki,

jedni mówią że bardziej narwista stockli, Ty że nie - będę porównywał

jeszcze szczegół - fischki ostrzone na 87 - 0,5 , a lasery podobno fabryczne 88 i 1 - nie kazałem tego zmieniać,

chociaż dla porównania pewnie powinny mieć obie pary te same kąty (?)

Rozwiń  

Narwista znaczy dynamiczną i owszem. Kąty też bym zostawił, pouczające może być. Powodzenia. Narta świetna. Będziesz pan zadowolony.

Edytowane przez star

W dniu 26.01.2025 o 14:00, Suave napisał:

dodajesz mi otuchy, z pewnym doświadczebniem i wiekeim zaczyna się człowiek zastanawiać czy to próbowabnie nie będzie ponad siły

jakaś technika jest, jakieś siły są, posty dla otuchy są - będę próbował 🙂

Rozwiń  

nie będzie żadnych problemów, ani lepsze ani gorsze od topowych modeli innych producentów

• Like 1

W dniu 26.01.2025 o 14:00, Suave napisał:

dodajesz mi otuchy, z pewnym doświadczebniem i wiekeim zaczyna się człowiek zastanawiać czy to próbowabnie nie będzie ponad siły

jakaś technika jest, jakieś siły są, posty dla otuchy są - będę próbował 🙂

Rozwiń  

Nawet na potencjalnie wymagającej narcie można się też bujać bez wysiłku, zależnie od chęci. Stąd fajnie ten potencjał mieć. Raz jeździłem na SL Stockli, frajdę miałem dużą i taką, że wykatapultowała mnie w powietrze na wyjściu ze skrętu, wylądowałem na plecach. Do tego czasu i później żadnej narcie się to nie udało, choć może też dlatego, że jakoś ogarniam te kopnięcia. 

• Like 1

no to są przygotowane po serwisie

narty_SB.thumb.jpg.879867c4cd5b66f651fc7141cc785c46.jpg

okazało się że Lasery były wcześniej ostrzone na 87 i 1 - tak poprosiłem zostawić,

moje wc sc zawsze ostrzyłem  na 87 i 0,5 i tak zostało, teraz czekam na jakiś wyjazd.

Mam w okolicy Lawortę, Wańkową, Magurę coś na podkarpaciu.

Przy okazji, próbuję się kontaktować na privie z KrzyśkiemK,  bo jestem z Rzeszowa

i może pomoże mi w integracji z Twardzielkami i Twardzielami ze SF ,

ale nie odpowiada, nie wiem czy nie chce , czy nie może  🙂

pozdrawiam

witajcie

mam zamiar pociągnąć temat moich nowych/używanych Laserów SL,

i porównać jazdę na nich do tego do czego byłem przyzwyczajony od 2008  czyli fischer rc4 wc sc (wcześniej modele 2008, 2012,2014 i 2018-aktualnie)

buty wcześniej: fischer rc4 competition 110 2008, fischer rc4 wc 130 2012, fischer termoshape 130 2018 - aktualnie.

ponieważ zawsze zwiększając umiejętności i zaawansowanie, kupowałem komplet narty i buty - widzicie że brakuje butów z 2014.

kupiłem wtedy u Andrzeja Małysy pod Krakowem Rexxam Data 130 .

No i przypomnę że od miesiąca jestem szczęśliwym posiadaczem Stockli Laser SL 2023.

Na dzień dzisiejszy mam zestawy:

1. RC4 wc sc 2018 + rc4 thermoshape 130 (2018) ----- i to jest to co moim zdaniem mam opanowane w skali SF na 7-7/5 na 10.

* wiadomo pozostaje do potwierdzenia przy oficjalnej obecności Członka SF

ale tu dobra informacja, od kilku dni komunikujemy się z KrzyśkiemK Ziomkiem z Podkarpacia

i myślę  że jak Bozia da pogodę i możliwosć to sobie ponartujemy i coś nagramy.

2. Stockli Laser SL 2023 + Rexxam Data 130 2014 ---- i to jest to co testowałem we wtorek i dzisiaj w czwartek.

Teraz do rzeczy - myślałem żeby stworzyć nowy temat, ale nie wiedziałbym w jakiej tematyce: nauka jazdy ? sprzęt ? itd. ?

wg mnie dyskusja do której chciałbym Was namówić, do żadnego się nie nadaje, dlatego pociągnę tutaj.

Jaka według Was jest różnica w jeździe na tych 2 zestawach,

zakładając tego samego narciarza, na tym samym stoku, z tymi samymi umiejętnościami i jazdę:

1. śmigiem,

2. na krawędzi krótkim skrętem,

3. na krawędzi średnim skrętem

w tych samych warunkach pogodowych -1 - 0 st. i stok szeroki, równy w przyzwoitych warunkach.

o to jest pytanie ?

ponieważ wiem jaka jest różnica - a jest to na  początek tylko taki quiz, może ktoś wie albo przypuszcza ?

albo się spróbuje wypowiedzieć co myśli że powinno być ?

pozdrawiam seredecznie 🙂

Nie chcę Ci psuć wątku swoimi opisami, więc napiszę tylko że różnice są spore, oczywiste dla każdego i istotne z punktu widzenia osoby jeżdżącej na zaawansowanym poziomie. Osobiście wolę narty Fischera w wersji SC. Jeśli Stockli to jedynie w wersji FIS 165cm, zwykła narta sklepowa z poprzedniego sezonu jest modelem nieudanym, być może tegoroczny został poprawiony, ale jeszcze na nim nie jeździłem. Ubiegłoroczna slalomka to jak sądzę wypadek przy pracy. 

Edytowane przez tomkly

W dniu 31.01.2025 o 11:57, Suave napisał:

no to są przygotowane po serwisie

narty_SB.thumb.jpg.879867c4cd5b66f651fc7141cc785c46.jpg

okazało się że Lasery były wcześniej ostrzone na 87 i 1 - tak poprosiłem zostawić,

moje wc sc zawsze ostrzyłem  na 87 i 0,5 i tak zostało, teraz czekam na jakiś wyjazd.

Mam w okolicy Lawortę, Wańkową, Magurę coś na podkarpaciu.

Przy okazji, próbuję się kontaktować na privie z KrzyśkiemK,  bo jestem z Rzeszowa

i może pomoże mi w integracji z Twardzielkami i Twardzielami ze SF ,

ale nie odpowiada, nie wiem czy nie chce , czy nie może  🙂

pozdrawiam

Rozwiń  

E tam nie chce. Fakt, czasem nie mogę ale żeby nie chcieć. Inne terminy wolnego mamy. Ja w tygodniu popołudnia tylko. 

W dniu 6.02.2025 o 19:47, Mitek napisał:

Cześć

Moim zdaniem realnie żadna.

Pozdro

Rozwiń  

jest zainteresowanie cieszę się - więc jest cd relacji z jazdy

na zestawie 1. 

jazda na krawędzi skrętem średnim prawie z posuwaniem pupką po śniegu, niech będzie mniej niż 10 cm.

na zestawie nr 2.

j.w. ale najmniej ok. 30 cm.

dodatkowo 2-3 razy ( w zestawie nr 1 pełna kontrola i nie zdażyło mi się od ok. 5 lat) poczułem że zaczyna mnie katapultować i musiałem korygować

i teraz kwintesencja tekstu - co może być tego przyczyną ?

W dniu 6.02.2025 o 20:06, Mitek napisał:

A kolega emeryt... Ci to maja dobrze, nie to co my Krzychu.

Rozwiń  

Dzis miałem pracę do 11.30 - taki luźniejszy dzień. Jak sobie dobrze zorganizuję robotę to kończąc w pracy nie mam już nic do roboty i można na narty. No ale od rana - nie ma mowy 😉 Byłem na stoku i 14. 

Jeździłem dziś z dwoma emerytami z Warszawy. Zakochani w Bieszczadach od lat, kapitalni panowie. Bardzo lubię warszawiakow. Każdy spotkany zajebisty człowiek. Takie ,,fatum,, 🙂
Obśmialiśmy się jak smarkacze na wyciągu. Mega wieczór. 

W dniu 6.02.2025 o 20:14, Suave napisał:

jest zainteresowanie cieszę się - więc jest cd relacji z jazdy

na zestawie 1. 

jazda na krawędzi skrętem średnim prawie z posuwaniem pupką po śniegu, niech będzie mniej niż 10 cm.

na zestawie nr 2.

j.w. ale najmniej ok. 30 cm.

dodatkowo 2-3 razy ( w zestawie nr 1 pełna kontrola i nie zdażyło mi się od ok. 5 lat) poczułem że zaczyna mnie katapultować i musiałem korygować

i teraz kwintesencja tekstu - co może być tego przyczyną ?

Rozwiń  

pytania dodatkowe:

możliwe że Rexxam 130 jest twardsze od fischer thermoshape 130 i mimo nacisku narciarza nie przekazują takiej siły na Lasery jak fischer 130 na rc4 wc sc ?

możliwe że Laser SL jest twardszy od RC4 wc sc i dlatego ta sama siła narciarza nie wygina tak samo Lasdr SL jak wc sc tylko mniej ?

mam oczywiście na to plan sprawdzenia na następne jazdy:

ponieważ zestaw 1, znam jak przysłowiowy zły szeląg będę próbował następująco:

1-szy dzień zaczynam na zestawie nr 2: rexxam+laser i po połowie dnia zmieniam laser sl na rc4 wc sc,

jeżeli nic się nie zmieni i dalej będzie skręt "wysoki" bez szurania, to znaczy że rexxam jest twardszym butem

i nie mam wystarczająco siły żeby wyginać tymi butami żadne z nart w skręcie,

jeżeli się zmieni i będę szurował "pupką" to znaczy że laser sl jest twardszy od rc4 wc sc

i niezależnie od butów laser sl jest dla mnie za twardą nartą.

prośba o wskazanie błędów logicznych.

thanks

W dniu 6.02.2025 o 20:36, Suave napisał:

i niezależnie od butów laser sl jest dla mnie za twardą nartą.

Rozwiń  

Raczej źle zestrojoną. Dla mnie nie jest twarda a kołkowata, to duża różnica. Twardy to są Head e-SL FIS czy Pro, natomiast przy tym mają pierońską reaktywność. Stockli ma dużą masę, jeździ szybko ale jest zbyt mało sprężyste, zbyt mało reaktywne, wolne w przejściu z krawędzi w krawędź, stabilne przy szybkiej jeździe na wprost ale za to mało elastyczne przy jeździe krótkimi łukami, potrafi zaskoczyć niespodziewanymi i trudnymi do przewidzenia reakcjami, jest ogólnie mówiąc niezborne i męczące. Ja też nie jestem się w stanie na tej narcie położyć na boku, jest dla mnie niepewna i mało przewidywalna oraz mało stabilna przy takiej jeździe. W porównaniu do wybitnych nart WRT PRO oraz GS WRT wyraźnie słabsza.

• Like 1

teraz dopiero pomyślałem o jednej rzeczy którą mi zasugerował mój kolega serwisant,

ustawił wiązania na płytach w pozycji  środkowej na każdej narcie,

i wyglądało mu na to że zlokalizowanie wiązań w laser sl są zamontowane bardziej do tyłu nart niż w fischer wc sc,

zapytał czy nie chciałbym przesunąć wiązań na płycie bardziej do przodu o ok. 1 cm

powiedziałem ze nigdy takich ruchów nie robiłem,

teraz się zastanawiam czy pozwoliłoby to bardziej cisnąć na przody a tym samym bardziej się pochylić w skręcie ?

W dniu 7.02.2025 o 10:34, Suave napisał:

teraz dopiero pomyślałem o jednej rzeczy którą mi zasugerował mój kolega serwisant,

ustawił wiązania na płytach w pozycji  środkowej na każdej narcie,

i wyglądało mu na to że zlokalizowanie wiązań w laser sl są zamontowane bardziej do tyłu nart niż w fischer wc sc,

zapytał czy nie chciałbym przesunąć wiązań na płycie bardziej do przodu o ok. 1 cm

powiedziałem ze nigdy takich ruchów nie robiłem,

teraz się zastanawiam czy pozwoliłoby to bardziej cisnąć na przody a tym samym bardziej się pochylić w skręcie ?

Rozwiń  

Zapewne tak. Poprawiłoby to też skrętność narty natomiast ogólny niezborny charakter pozostanie. Narta będzie bardziej zacieśniać skręt, kopnięcie na końcu łuku będzie nieco mniejsze za to lepiej się będzie w ten skręt wprowadzać. Na ile to pomoże nie podejmuję się bez jazdy na niej oceniać. Duży ciężar narty zostanie.

Edytowane przez tomkly
  • Like 2

W dniu 7.02.2025 o 11:22, tomkly napisał:

Zapewne tak. Poprawiłoby to też skrętność narty natomiast ogólny niezborny charakter pozostanie. Narta będzie bardziej zacieśniać skręt, kopnięcie na końcu łuku będzie nieco mniejsze za to lepiej się będzie w ten skręt wprowadzać. Na ile to pomoże nie podejmuję się bez jazdy na niej oceniać. Duży ciężar narty zostanie.

Rozwiń  

skoro tak to pewnie spróbuję, 

ale najpierw postaram się przyzwyczaić do tego co jest teraz, w końcu to tylko 5 godzin jazdy było

a potem , rozumiem że może być tylko lepiej

W dniu 7.02.2025 o 12:25, Suave napisał:

skoro tak to pewnie spróbuję, 

ale najpierw postaram się przyzwyczaić do tego co jest teraz, w końcu to tylko 5 godzin jazdy było

a potem , rozumiem że może być tylko lepiej

Rozwiń  

Powiem Ci szczerze, że z nart slalomowych Stockli zdecydowanie wolę tę drugą, teoretycznie słabszą SC. Jest lepiej, bardziej harmonijnie zestrojona i o wiele bardziej przyjazna. Mimo że mniej sportowa to całościowo jeździ się przyjemniej.

NARTY STOCKLI LASER SC + SPEED + Salomon SRT12 2025

Edytowane przez tomkly

zakup zrobiony - teraz jeźdź i cierp 🙂

właśnie słucham tkurdziela o przesuwaniu wiązań - pewnie spróbuję od 1-2 cm do przodu

jak nic nie zmieni to dla zabawy zestaw 1 jak do tej pory

na wyjazdy w duże ośrodki do ześlizgiwania turystycznego i bez wysiłku w pozycji bardziej wyprostowanej - zestaw2

bo ten 1-szy kusi do kładzenia się, ale cały dzień nie ma siły w nogach, więc bedzie lepszy mniej męczący ten 2-gi