zenonzenon15 Napisano 13 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 W przypadku Łodzi (pokrywa 0 cm) to chyba faktycznie błąd danych bo ja wyglądam przez okno i jest biało ok. 5cm. Ale dziś byłem w lesie łagiwenickim i tam jest jeszcze troszkę więcej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczehu79 Napisano 13 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Nadchodzący wieczór przyniesie nam silne opady śniegu przy spadajacej temperaturze. Niedotyczy to wybrzeza i krańców zachodnich chociaz tam tez popada. Najmocniej popada od suwałk przez łódż po oploe! miejscami spadnie 10 do 30 cm mokrego śniegu gdyz temp bedzie w granicach zera. Juz teraz przygotujmy sie na horror na drogach! Zima z pewnoscia w najblizszym czasie sie utrzyma. Dawno tyle sniegu w Polsce niemileismy a tu dopiero poczatek. Przyszły tydzien to snieg snieg i mróz tylko na zachodzie - krańce bardziej mokro! Piszcie jak u was sytuacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczehu79 Napisano 13 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Bardzo trudna sytuacja panuje na drogach Podhala zwłaszcza od Habówki po zakopane. Najpoważniejsza sytuacja panuje w poroninie. Pada tutaj od ponad 6 godzin intensywny śnieg. W poroninie mamy juz 61 cm sniegu śa miejsca w tej miejscowosci gdzie hałdy sniegu siegaja metra. Zdażają sie posesje gdzie wyjazd z nich jest niemozliwy - sa one zasypywane zwłami sniegu z dróg przez pługi które nienadązaja odśnieżac. troche lepiej jest w zakopanym chociaż 11 pługów i 13 solarek walczy bez efektów z masami sniegu. w zakopanym jesst juz go około 45 cm. Droga do morskiego oka jest totalnie zasypana. Dojazd do łysej polany -przejscia granicznego graniczy z cudem. Prognozy niesą optymistyczne dla podhala. Ma padac jeszcze bardziej obfite dzis wieczorem i jutro dopołudnia natomiast dzisieszej nocy opady maja byc intensywne ale nie obfite! Piszcie jesli wiecie cos o zakopcu i całym podhalu bo zaczyna byc interesująco. Popatrycie sobie np na kamerz na drogach polski lub radar opadw! Użytkownik szczehu79 edytował ten post 13 luty 2009 - 13:28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Transik Napisano 13 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Nooo to mi sie podoba. Mieszkam 7 km od Radomia i od rana pada drobny snieg ale gesty. Juz jest kolo 10cm sniegu i caly czas sypie. Temp rano -1 potem stopniowo w gore do 0,5. Aktualnie jest 0 stopni. Sniegu przybywa>......:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sheken Napisano 13 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 W Krakowie rano padało dość słabo ale teraz z godziny na godzinę śnieżyca się rozkręca. Jest 10 cm, pada bardzo mocno i wg modelu UM który bardzo rzadko szwankuje spadnie kolejne 15. Jednak UM bardzo ciekawą prognozę wskazuje dla beskidu Makowskiego, Wyspowego oraz Pogórza Karpackiego na południe od Krakowa. W tych okolicach wg niego w ciągu następnych 48 godzin spadnie 50 cm śniegu zakładając że 1mm opadu to 1cm śniegu. Dla tych okolic taki opad może oznaczać przekroczenie średniego miesięcznego opadu gdyż na początku lutego już występowały w tych rejonach dość spore opady. Cieszmy się i módlmy o mróz a potem o stopniowe ocieplenie. Bo jeśli przyjdzie halny będzie powódź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubulus Napisano 13 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Na mazurach nic ;/ + 2 stopnie ;/ WIE KTOŚ KIEDY TO DOJDZIE DO MAZUR?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Transik Napisano 13 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 Podobno nad Warszawa ma przejsc jakas duza sniezyca. Wie cos ktos na ten temat???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Demoranger II Napisano 13 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 7 km od katowic już 13 cm Temp ujemna pada pada i pada.. drogi zasypane.. chodniki zasypane.. sypią sól która mało daje poprostu zima zajebista.!!! poraz 1 od 3 lat mamy fajną zime!! Wiatr powoduje już u mnie zamiecie.. w niektórych miejscach zdmuchło połowe śnieu i widać trawe.. ale za to w niektórych miejscach jest 15 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamils94 Napisano 13 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 13 Lutego 2009 u mnie pięknie zaczęło sypać. Pada gęsty, intensywny śnieg przy temp. 0*C. Pokrywa śnieżna ok. 5-7 cm i wzrasta:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trance Napisano 2 Marca 2009 Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 wyprowadzić motor do jazdy xD Ale na razie za zimno a czym śmigasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubulus Napisano 3 Marca 2009 Udostępnij Napisano 3 Marca 2009 a czym śmigasz? Aprilia Pegaso 125 37 Koni Oczywiście przyroda będzie robiła na odwrót - chiałem zimy była wiosna chcem wiosny jest 0 stopni ;/ Czyli trzeba chcieć zimy aby otrzymać wiosne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendi Napisano 4 Marca 2009 Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Od następnego tygodnia ochłodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdjakow Napisano 4 Marca 2009 Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Od następnego tygodnia ochłodzenie Nie wiadomo. W prognozach jest straszny balagan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobra Napisano 4 Marca 2009 Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 w moich okolicach dużo wyciągów działa ale śniegu coraz mniej teraz jest +5 idzie wiosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekP Napisano 4 Marca 2009 Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 No to jutro najcieplejszy dzien-moze nawet gdzies peknie 10st, a potem juz tylko chlodniej, chodniej.. - czyzby nastepny weekend jeszcze mrozny w naszych gorkach...:confused: pzdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrozny07 Napisano 4 Marca 2009 Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Ja cały czas już od dwóch tygodni jestem zdania, że prawdziwa zima do Polski nie wróci. Najwyżej popada pare dni deszcz ze śniegiem i śnieg, ale nie warto się nim zachwycać gdy zasypie jakiś region w Polsce, bo on na pewno się długo nie utrzyma nawet jeśli temperatura będzie na poziomie 0,-1 stopnia, gdyż grunt jest wygrzany i odmarznięty, poza tym słońce pada na ziemie pod większym kątem niż np. w styczniu, dlatego praktycznie nie ma szans na stałą pokrywę śniegu nawet przez kilka dni marca... P.S. Rok temu pod koniec marca (to było w wielki tydzień) u mnie przechodziło kilka burz śnieżnych. Były to potężne śnieżyce nawet do około 1h. Ale po przejściu chmury cumulonimbus wyszło słońce i śnieg znikał w oczach. Potem znowu sypało, następnie podobnie jak przedtem wyszło słońce i tak cały czas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdjakow Napisano 4 Marca 2009 Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 No to jutro najcieplejszy dzien-moze nawet gdzies peknie 10st, a potem juz tylko chlodniej, chodniej.. - czyzby nastepny weekend jeszcze mrozny w naszych gorkach...:confused: pzdro WRF pokazuje mi nawet lokalne +14. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdjakow Napisano 4 Marca 2009 Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Ja cały czas już od dwóch tygodni jestem zdania, że prawdziwa zima do Polski nie wróci. Najwyżej popada pare dni deszcz ze śniegiem i śnieg, ale nie warto się nim zachwycać gdy zasypie jakiś region w Polsce, bo on na pewno się długo nie utrzyma nawet jeśli temperatura będzie na poziomie 0,-1 stopnia, gdyż grunt jest wygrzany i odmarznięty, poza tym słońce pada na ziemie pod większym kątem niż np. w styczniu, dlatego praktycznie nie ma szans na stałą pokrywę śniegu nawet przez kilka dni marca... P.S. Rok temu pod koniec marca (to było w wielki tydzień) u mnie przechodziło kilka burz śnieżnych. Były to potężne śnieżyce nawet do około 1h. Ale po przejściu chmury cumulonimbus wyszło słońce i śnieg znikał w oczach. Potem znowu sypało, następnie podobnie jak przedtem wyszło słońce i tak cały czas... Krol pogody zapowiadal gozna zime. Ale jakos zniknal. I dzieki Bogu, bo dziwny to byl twor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrozny07 Napisano 4 Marca 2009 Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Krol pogody zapowiadal gozna zime. Ale jakos zniknal. I dzieki Bogu, bo dziwny to byl twor. I dobrze, że zniknął, bo zimy w marcu na pewno nie będzie. Owszem będą opady śniegu, ale w dzień temperatura na plusie. Więc zimowe widoki tylko i wyłącznie o poranku. TP na przełomie 2 i 3 dekady miesiąca zapowiada ochłodzenie, ale do najmniej 1 stopnia w dzień. Poza tym będzie dużo cieplej. Dzisiaj było u mnie +8 stopni i pochmurno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamils94 Napisano 4 Marca 2009 Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 u mnie dzisiaj po południu wyszło słońce, a temperatura doszła do 9*. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas63 Napisano 4 Marca 2009 Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 u mnie pod 11 podchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdjakow Napisano 5 Marca 2009 Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 "Krol Pogody" alias Szczehu79 twierdzil, ze nie bedzie 15 stopni w tym tygodniu. Tymczasem jak widac srogo sie pomylil. 15,1 stopni mamy w tej chwili w Slubicach, do 15 dochodzi takze we Wroclawiu. Byc moze stuknie gdzies 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrozny07 Napisano 5 Marca 2009 Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Wow!:eek: U mnie 13 stopni i słońce! Można się poczuć jak w kwietniu. Na słońcu jest bardzo ciepło podejrzewam że powyżej 20 stopni. Na południowym zachodzie aż 15. To już chyba jednak koniec zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarekP Napisano 5 Marca 2009 Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Tak Panowie - cieply wiatr dzis zawital. Ciekawe kiedy okoliczne jeziora puszcza lody?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mrozny07 Napisano 5 Marca 2009 Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 U mnie też się ochłodziło. Na razie do 9 stopni. Co prawda jutro zimniej i deszczowo, ale ja nie wierzę już w żaden powrót prawdziwej zimy. Może kiedyś jeszcze sypnie w nocy i rano będzie biało, ale chyba o mrozach w ciągu dnia możemy zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi