Inkub Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 No widzicie Trójmiasto od paru dni najzimniejszym rejonem w Polsce :cool: Średnia temperatury w grudniu powoli zbliża się do tej wieloletniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sheken Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Spodziewna pokrywa śnieżna w okresie od 20 grudnia do 1 stycznia: Tak podaje brytyjska strona http://www.theweatheroutlook.com/ 20 grudnia (sobota) Linia zachodnia kraju 0-5cm Linia od zachodu wzdłuż południowej granicy 5-15 cm ( w wyższych partiach gór ok. 25-40 cm) W pasie Kraków-Łódź-Warszawa-Olsztyn 0-5cm W pasie Beskidów po Bieszczady ok. 10 cm 21 grudnia (niedziela) Cieplej Pokrywa śnieżna w całym kraju ok. 0-5cm Wzdłuż pasm górskich 5-15 Najwyższa oczywiście w górach 22 grudnia (poniedziałek) Bez zmian 23 grudnia (wtorek) Bez większych zmian Na południu znowu zacznie przybywać śniegu 24 grudnia (środa) Na południu 5-20cm Na pozostałym obszarze 0-5cm 25 grudnia (czwartek) Na południu, w centrum i na wschodzie bez zmian krańce północno-zachodnie bez śniegu 26 grudnia (piątek) Południe i wschód pod wpływem niżu Na południu znowu dopada śniegu (15-25cm) 27-30 grudnia stale zwiększająca się pokrywa śnieżna w pasie Beskidy-Bieszczady oraz na Pogórzu Karpackim Ostatecznie Polska będzie podzielona na trzy strefy południe mocno zasypane 25-40cm pas od Dolnego Śląska po Suwałki 0-10cm oraz północ bez śniegu 31grudnia i 1 stycznia ociepli się ale pokrywa śnieżna nie zmieni się znacząco OBY SIĘ SPRAWDZIŁO!!! Użytkownik Sheken edytował ten post 16 grudzień 2008 - 16:19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
David02 Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Spodziewna pokrywa śnieżna w okresie od 20 grudnia do 1 stycznia: Tak podaje brytyjska strona http://www.theweatheroutlook.com/ 20 grudnia (sobota) Linia zachodnia kraju 0-5cm Linia od zachodu wzdłuż południowej granicy 5-15 cm ( w wyższych partiach gór ok. 25-40 cm) W pasie Kraków-Łódź-Warszawa-Olsztyn 0-5cm W pasie Beskidów po Bieszczady ok. 10 cm 21 grudnia (niedziela) Cieplej Pokrywa śnieżna w całym kraju ok. 0-5cm Wzdłuż pasm górskich 5-15 Najwyższa oczywiście w górach 22 grudnia (poniedziałek) Bez zmian 23 grudnia (wtorek) Bez większych zmian Na południu znowu zacznie przybywać śniegu 24 grudnia (środa) Na południu 5-20cm Na pozostałym obszarze 0-5cm 25 grudnia (czwartek) Na południu, w centrum i na wschodzie bez zmian krańce północno-zachodnie bez śniegu 26 grudnia (piątek) Południe i wschód pod wpływem niżu Na południu znowu dopada śniegu (15-25cm) 27-30 grudnia stale zwiększająca się pokrywa śnieżna w pasie Beskidy-Bieszczady oraz na Pogórzu Karpackim Ostatecznie Polska będzie podzielona na trzy strefy południe mocno zasypane 25-40cm pas od Dolnego Śląska po Suwałki 0-10cm oraz północ bez śniegu 31grudnia i 1 stycznia ociepli się ale pokrywa śnieżna nie zmieni się znacząco OBY SIĘ SPRAWDZIŁO!!! to by był wypas!!!:D:D:D:D:D:D:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendi Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Spodziewna pokrywa śnieżna w okresie od 20 grudnia do 1 stycznia: Tak podaje brytyjska strona http://www.theweatheroutlook.com/ 20 grudnia (sobota) Linia zachodnia kraju 0-5cm Linia od zachodu wzdłuż południowej granicy 5-15 cm ( w wyższych partiach gór ok. 25-40 cm) W pasie Kraków-Łódź-Warszawa-Olsztyn 0-5cm W pasie Beskidów po Bieszczady ok. 10 cm 21 grudnia (niedziela) Cieplej Pokrywa śnieżna w całym kraju ok. 0-5cm Wzdłuż pasm górskich 5-15 Najwyższa oczywiście w górach 22 grudnia (poniedziałek) Bez zmian 23 grudnia (wtorek) Bez większych zmian Na południu znowu zacznie przybywać śniegu 24 grudnia (środa) Na południu 5-20cm Na pozostałym obszarze 0-5cm 25 grudnia (czwartek) Na południu, w centrum i na wschodzie bez zmian krańce północno-zachodnie bez śniegu 26 grudnia (piątek) Południe i wschód pod wpływem niżu Na południu znowu dopada śniegu (15-25cm) 27-30 grudnia stale zwiększająca się pokrywa śnieżna w pasie Beskidy-Bieszczady oraz na Pogórzu Karpackim Ostatecznie Polska będzie podzielona na trzy strefy południe mocno zasypane 25-40cm pas od Dolnego Śląska po Suwałki 0-10cm oraz północ bez śniegu 31grudnia i 1 stycznia ociepli się ale pokrywa śnieżna nie zmieni się znacząco OBY SIĘ SPRAWDZIŁO!!! Pogoda marzenieee jakby się sprawdziło to na południu byłoby z 0,5m śniegu hmmm mi pasuje Ja tez tak jak juz wczesniej obstawiałem ( zdania niezmianiam ) 21/22 przyjdą opady i temp. Od -2 do 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inkub Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 A reszta chyba jakiś sojusz założyła bo wszyscy pokazują w Wigilę od 5 do 8 stopni. Co za bzdury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kobra Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Spodziewna pokrywa śnieżna w okresie od 20 grudnia do 1 stycznia: Tak podaje brytyjska strona http://www.theweatheroutlook.com/ 20 grudnia (sobota) Linia zachodnia kraju 0-5cm Linia od zachodu wzdłuż południowej granicy 5-15 cm ( w wyższych partiach gór ok. 25-40 cm) W pasie Kraków-Łódź-Warszawa-Olsztyn 0-5cm W pasie Beskidów po Bieszczady ok. 10 cm 21 grudnia (niedziela) Cieplej Pokrywa śnieżna w całym kraju ok. 0-5cm Wzdłuż pasm górskich 5-15 Najwyższa oczywiście w górach 22 grudnia (poniedziałek) Bez zmian 23 grudnia (wtorek) Bez większych zmian Na południu znowu zacznie przybywać śniegu 24 grudnia (środa) Na południu 5-20cm Na pozostałym obszarze 0-5cm 25 grudnia (czwartek) Na południu, w centrum i na wschodzie bez zmian krańce północno-zachodnie bez śniegu 26 grudnia (piątek) Południe i wschód pod wpływem niżu Na południu znowu dopada śniegu (15-25cm) 27-30 grudnia stale zwiększająca się pokrywa śnieżna w pasie Beskidy-Bieszczady oraz na Pogórzu Karpackim Ostatecznie Polska będzie podzielona na trzy strefy południe mocno zasypane 25-40cm pas od Dolnego Śląska po Suwałki 0-10cm oraz północ bez śniegu 31grudnia i 1 stycznia ociepli się ale pokrywa śnieżna nie zmieni się znacząco OBY SIĘ SPRAWDZIŁO!!! Mi pasuje u mnie aktualnie +6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mobile99 Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Pogoda marzenieee jakby się sprawdziło to na południu byłoby z 0,5m śniegu hmmm mi pasuje Ja tez tak jak juz wczesniej obstawiałem ( zdania niezmianiam ) 21/22 przyjdą opady i temp. Od -2 do 0 3 lata temu, pół metra śniegu nikogo w naszych górach nie podniecało, a dzisiaj jakby było 30 to wszyscy będą zadowoleni. Kurde co się dzieje z tą pogodą;/:confused: Użytkownik mobile99 edytował ten post 16 grudzień 2008 - 17:18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Houser Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 mi tez bardzo pasuje. na zachodzie pokrywa śniezna - 0cm .. zajefaaaaaaaaaaajnie !!!!! :mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paypal Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Znów zmienili pogode, od piatku opady sniegu, w swieta snieg i temp około 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendi Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Znów zmienili pogode, od piatku opady sniegu, w swieta snieg i temp około 0 I niech juz tak zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol19 Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 mi tez bardzo pasuje. na zachodzie pokrywa śniezna - 0cm .. zajefaaaaaaaaaaajnie !!!!! :mad: Nie widze nic dziwnego na zachodzie cięzko ze sniegiem , ale tak paypal pisze ze znów zmienili prognozy ale według mnie niestety jak narazie będzie zbyt ciepło zeby móc sie cieszyć w górach owszem snieg będzie ale pozatym jak narazie widać 3-4 stopnie w najbliższsych dniach dla wschodu i południa polski tzn "ciepło":/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paypal Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Nie widze nic dziwnego na zachodzie cięzko ze sniegiem , ale tak paypal pisze ze znów zmienili prognozy ale według mnie niestety jak narazie będzie zbyt ciepło zeby móc sie cieszyć w górach owszem snieg będzie ale pozatym jak narazie widać 3-4 stopnie w najbliższsych dniach dla wschodu i południa polski tzn "ciepło":/ Od piatlu 1-2 st a od wtorku -3 do 0 st tak wiec niezle. Oczywiscie w górach jeszcze chłodniej tak wiec jest mała szansa ze na swieta cos tam bedzie lezało białego puchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kucharz0 Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 jabadabaduuuuuuu śnieg na święta wkońcu było, by bosko :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paypal Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Meteogroup, na accu tez podobnie a do tego marzenka nawija o sniezycach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafaltdi Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 w ,,pogodzie,, na tvp mówili że od wtorku ZIMA pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Houser Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Nie ma czym się cieszyć. Wiecie, że to juz ÓSMY RAZ zmienili pogodę w ciągu TRZECH DNI !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inkub Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Nadal widzę u siebie na 24.12 +7 na accu i +6 na TP, więc chyba znów zmienili albo mówicie o innych portalach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubulus Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Hmm w końcu królowa napisała coś bardzo optymistycznego W końcu będą śnieżyce z prawdziwego zdarzenia. Królowa chciałaby klęskę śnieżną. Wszystkie modele, oprócz ENS-a (uśrednionych wiązek GFS-a, dlatego 0 sprawdzalność) pokazują, że w nadchodzący piątek (19.12.2008 r.) rozpocznie się w wielu miejscach wielkie padanie śniegu!(To po Polsku czy po Polskiemu Naszym zdaniem z rejonu Ukrainy i Bałkanów dotrze bardzo płytki niż. Jednak płytkie niże nie zawsze muszą oznaczać słabe opady, podobnie jak głębokie nie muszą oznaczać śnieżyc, ulew, wichur, czy burz. Najprawdopodobniej w Małopolsce, w centrum, na Śląsku i w Świętokrzyskim spadnie tyle śniegu, ile jeszcze w tym roku nie było. Wszystko byłoby okej, gdyby nie temperatura powyżej zera, a także słaba prędkość wiatru. Intensywność opadów będzie duża, a nawet bardzo duża. Opady będą miały charakter umiarkowany i silny. W takim bądź razie w tych miejscach będzie to śnieg mokry, który będzie sypał przez cały piątek i noc z piątku na sobotę do godzin porannych. Ze względu na brak jakiegokolwiek wiatru śnieg będzie kleił się do linii energetycznych i drzew. Jak wiemy mokry śnieg zawiera w sobie potężną dawkę wody, dlatego jest to puch bardzo ciężki. Zaledwie 3-godzinne opady mogą doprowadzić do zagrożenia, a co dopiero całodobowe? Według naszych modeli, na Śląsku i w Małopolsce spadnie nawet od 15 do 30 cm białego puchu, a w centrum 10-20 centymetrów. W rejonach podgórskich i w górach spadnie jeszcze więcej śniegu, nawet 35-45 cm. Takie potężne ilości śniegu mogą spowodować paraliże na drogach, a także pozbawić prądu wiele tysięcy ludzi. Wydaję mi się, że sytuacja spod Szczecina z kwietnia może się jak najbardziej powtórzyć. Szkoda tylko, że w niedzielę i w poniedziałek znów się na chwilę ociepli i spadnie deszcz, a biały puch zacznie się topić. Jednak proszę się nie martwić, we wtorek na same święta kolejny atak zimy, tym razem z północy. Nadchodzącą prześliczną pogodę będziemy na bieżąco opisywać i oczywiście ostrzegać jako pierwsi w tym kraju. Mam nadzieje, że się sprawdzi bo narty sie grzeją w piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
David02 Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Nie ma czym się cieszyć. Wiecie, że to juz ÓSMY RAZ zmienili pogodę w ciągu TRZECH DNI !! ja co godzine na prognozy zerkam ;D Hehe przed domem gdzie zawsze mam mój kilku/nastu metrowy stok założyłem sztuczne oświetlenie:p postępy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aga23 Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Te prognozy nawet na obecną chwilę się nie sprawdzają a 16 dni Kiedyś mi Pani od geografii powiedziała, że pogodę w naszym klimacie można przewidzieć na 3 godziny do przodu:) i ja jej wierze bo to klimat "umiarkowany" hehe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdjakow Napisano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Wg. GFS od poniedzialku wieczor, 22-go grudnia, ochlodzenie. Swieta raczej zimowe i nie widac ocieplenia do poczatku przyszlego roku. Po swietach powinno tez przysniezyc. Wyjatkowo optymistycznie to wyglada Użytkownik pdjakow edytował ten post 17 grudzień 2008 - 09:08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelw Napisano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 nie patrzcie na GFS wystarczy zobaczyć z jakiego dnia sa prognozy - wczoraj model sie posypał dokumentnie - meteogroup nie dawalo prognozy z wczoraj tylko z poniedziałku dzisiejsza 17.12 nie jest jeszcze dostępna. "Aktualna prognoza jest z rana z 15.12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdjakow Napisano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 nie patrzcie na GFS wystarczy zobaczyć z jakiego dnia sa prognozy - wczoraj model sie posypał dokumentnie - meteogroup nie dawalo prognozy z wczoraj tylko z poniedziałku dzisiejsza 17.12 nie jest jeszcze dostępna. "Aktualna prognoza jest z rana z 15.12 A kto patrzy na meteogroup? Tam jest GFS na siatce 1x1deg, nie ma co patrzec. Na wetterzentrale masz GFS na siatce 0.5x0.5 deg: http://www.wetterzen...n/fsavneur.html Ja na swoja strone dekoduje GRIBy GFS-a tez z siatki 0.5x0.5deg http://www.gfspl.roo...et/gfspl/T2M/00 http://www.gfspl.roo.../tabele/wroclaw Pozdrawiam [Edit] GFS na piatek, 19 grudnia, spore opady na poludniu. I niech sie krolowa nie podnieca, bo daje on te opady od paru dni. Ogolnie ma to byc okolo 30 kg sniegu / m^2. Tyle na linii Opole-Krakow. Użytkownik pdjakow edytował ten post 17 grudzień 2008 - 10:20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek88 Napisano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Dzisiaj w Krośnie o godzinie 11:00 REKORD dnia +10st.C W chwili obecnej: +9st.C I gdzie ta zima :confused: Dobre pytanie, na które brak odpowiedzi. Nie najlepsze prognozy na meteo.group, ogólnie jest źle. A odnośnie przewidywania prognozy, to te na 3 dni w miarę się sprawdzają, prognozy mają charakter orientacyjny, patrząc na prgnozy 7 dniowe, możemy obstawiać czy będzie ochłodzenie czy ocieplenie, i tutaj prognozy się w miarę sprawdzją, natomiast jak meteo.group prognozuje za tydzień +1/+1st.C to właściwie może być zarówno +3st.C jak i -3st.C albo 0st.C W lutym tego roku gdy na meteo.group prognoza była na MAX 7 dni, drukowałem sobie mapkę z pogody lokalnej i w 80% mi się sprawdzało. Te prognozy są aktualizowane 3/4 razy dziennie, lecz korekty są nie duże, nie tak jak na accuweather czy pogodynce czy TP, jest +8st.C za chwile buh -7st.C, za chwile już spowrotem +5st.C, a na zajutrz rano -9st.C. Najlpeij na meteo, np. patrząc na prognozę dla Krosna, sprawdzić również dla Rzeszowa, i okolic Krosna, wówczas trafność prognozy zwiększa się, mam na myśłi pogodę krótkoterminową tak do 3/4 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pdjakow Napisano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 A odnośnie przewidywania prognozy, to te na 3 dni w miarę się sprawdzają, prognozy mają charakter orientacyjny, patrząc na prgnozy 7 dniowe, możemy obstawiać czy będzie ochłodzenie czy ocieplenie, i tutaj prognozy się w miarę sprawdzją, natomiast jak meteo.group prognozuje za tydzień +1/+1st.C to właściwie może być zarówno +3st.C jak i -3st.C albo 0st.C Bo modele numeryczne na tak dlugi okres czasu sa w ogole orientacyjne. Nie ma w tej chwili modelu, ktory na tak dlugi okres czasu zawsze poprawnie przewidzi pogode. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi