franas00 Napisano 11 Stycznia Udostępnij Napisano 11 Stycznia Witam, kupię narty ALLROUND o długości 154-156cm. Mam 170cm wzrostu i 73kg. Moje umiejętności w skali 0-6 to 4+. Szukam czegoś używanego na dłużej. W mojej okolicy znakazkem blizzard magnum 7.4 156cm za 750zl. czy to będzie dobry wybór? Czekam też na Wasze propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 11 Stycznia Udostępnij Napisano 11 Stycznia 8 minut temu, franas00 napisał: Witam, kupię narty ALLROUND o długości 154-156cm. Mam 170cm wzrostu i 73kg. Moje umiejętności w skali 0-6 to 4+. Szukam czegoś używanego na dłużej. W mojej okolicy znakazkem blizzard magnum 7.4 156cm za 750zl. czy to będzie dobry wybór? Czekam też na Wasze propozycje. Brałbym na wzrost znaczy 170cm. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franas00 Napisano 11 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 5 minut temu, star napisał: Brałbym na wzrost znaczy 170cm. Podczas jazdy na stoku w gorszych warunkach czyli muldy itd. mam taki problem że bolą/palą mnie uda, ostatnio jeździłem na nartach Head Raw Instinct 165cm, dlatego myślałem o czymś krutszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 11 Stycznia Udostępnij Napisano 11 Stycznia (edytowane) 3 minuty temu, franas00 napisał: Podczas jazdy na stoku w gorszych warunkach czyli muldy itd. mam taki problem że bolą/palą mnie uda, ostatnio jeździłem na nartach Head Raw Instinct 165cm, dlatego myślałem o czymś krutszym. Długość nie jest przeszkodą, technika się kłania, jeździsz na tyłach, skręcasz siłowo, usztywniasz się w trudniejszych warunkach, zgaduję. Edytowane 11 Stycznia przez star 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franas00 Napisano 12 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia (edytowane) 9 godzin temu, star napisał: Długość nie jest przeszkodą, technika się kłania, jeździsz na tyłach, skręcasz siłowo, usztywniasz się w trudniejszych warunkach, zgaduję. Pewnie tak jest, jestem samoukiem, nigdy nie jeździłem z instruktorem, w dobrych warunkach po przygotowanym stoku nie mam problemów, a czy tu mogą pomóc inne/WĘŻSZE nary? Edytowane 12 Stycznia przez franas00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia 8 minut temu, franas00 napisał: Pewnie tak jest, jestem samoukiem, nigdy nie jeździłem z instruktorem, w dobrych warunkach po przygotowanym stoku nie mam problemów, a czy tu mogą pomóc inne nary? Nie, narty nie pomogą w złej technice, dłuższa narta będzie bardziej stabilna i wymusi technikę (choć samemu trudno się jej nauczyć), krótsza będzie powodować powielanie błędów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franas00 Napisano 12 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 48 minut temu, Chertan napisał: Nie, narty nie pomogą w złej technice, dłuższa narta będzie bardziej stabilna i wymusi technikę (choć samemu trudno się jej nauczyć), krótsza będzie powodować powielanie błędów. A jeżeli chodzi o szerokość nart? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia 1 godzinę temu, franas00 napisał: A jeżeli chodzi o szerokość nart? Węższe narty pomogą jesli chcesz uczyć się skręcać do jazdy na wprost lepsze szersze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia 41 minut temu, franas00 napisał: A jeżeli chodzi o szerokość nart? Zakładając że chcesz mieć jedną parę nart celował bym w jakieś allround 72~75mm pod butem - nie krótsze niż 165cm 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia 52 minuty temu, Lexi napisał: Zakładając że chcesz mieć jedną parę nart celował bym w jakieś allround 72~75mm pod butem - nie krótsze niż 165cm Ja rzekłbym nawet że nie krótsze niż 170cm, i raczej dłuższe (np. 172 niż krótsze np. 167cm). Druga rzecz - ze względu na wagę Kolegi nie szukałbym dech przesadnie sztywnych (2 blachy + płyta). Oczywiście szkolenie (instruktor/wyjazd szkoleniowy) by się przydało. pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia Godzinę temu, star napisał: Węższe narty pomogą jesli chcesz uczyć się skręcać do jazdy na wprost lepsze szersze. Na wprost to lepsze jabluszko 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franas00 Napisano 12 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia 3 minuty temu, Marcos73 napisał: Ja rzekłbym nawet że nie krótsze niż 170cm, i raczej dłuższe (np. 172 niż krótsze np. 167cm). Druga rzecz - ze względu na wagę Kolegi nie szukałbym dech przesadnie sztywnych (2 blachy + płyta). Oczywiście szkolenie (instruktor/wyjazd szkoleniowy) by się przydało. pozdro A czy jesteś w stanie zaproponować jakieś przykładowe modele , coś używanego do 1000zl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia 39 minut temu, franas00 napisał: A czy jesteś w stanie zaproponować jakieś przykładowe modele , coś używanego do 1000zl? Z używkami jest ruletka podpytaj Brunera może pomoże... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franas00 Napisano 14 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia (edytowane) W dniu 12.01.2024 o 13:05, star napisał: Z używkami jest ruletka podpytaj Brunera może pomoże... A czy ktoś z was może zaproponować coś nowego? Jazda tylko po przygotowanych trasach, jak już pisałem na początku, moje umiejętności w skali 1-6 to 4+. Kompletnie nie znam się na cenach, dostanę coś dobrego do 2000zł, z lekkim naciskiem na rozwój pod okiem instruktora na przyszłość? Nary zakładam przez 2-3 tygodnie w roku, w moim przypadku jest to raczej jazda rekreacyjna😉 Edytowane 14 Stycznia przez franas00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 15 Stycznia Udostępnij Napisano 15 Stycznia (edytowane) 6 godzin temu, franas00 napisał: A czy ktoś z was może zaproponować coś nowego? Jazda tylko po przygotowanych trasach, jak już pisałem na początku, moje umiejętności w skali 1-6 to 4+. Kompletnie nie znam się na cenach, dostanę coś dobrego do 2000zł, z lekkim naciskiem na rozwój pod okiem instruktora na przyszłość? Nary zakładam przez 2-3 tygodnie w roku, w moim przypadku jest to raczej jazda rekreacyjna😉 Patrz na rdzeń drewniany, titanal, na wysokość, wystarczy, co się trafi w dobrej cenie, szerokosc pod butem około 70, wszystko. np tu masz promocje wybierz sobie https://ski24.pl/12-narty?styl-jazdy=race&utm_source=slider+KAFELEK+boczny+-+RACE&utm_medium=slider+KAFELEK+boczny+-+RACE&utm_campaign=slider+KAFELEK+boczny+-+RACE Edytowane 15 Stycznia przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
franas00 Napisano 26 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia Po wizycie u autoryzowanego sprzedawcy nart ELAN zainteresowały mnie narty Elan Amphibio Sti lub Gti w cenie 1800zl, sprzedawca proponuję narty o długości 152cm,czy aby nie za krótkie? Trochę o nich poczytałem że są super uniwersalne, sprzedawca twierdzi że dla mnie wystarczające na spokojnie kilka nawet kilkanaście lat. Wzrost 170cm Waga 73kg Umiejętności (0-10) 6 P. S. w tym samym sklepie są też używki volkl rtm 74 154cm za 1000zl czy to może być dobrą opcją? Czy warto dołożyć do tych elanów? Jeszcze pozostaje kwestia długości w obu opcjach?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 26 Stycznia Udostępnij Napisano 26 Stycznia Za krótkie. Powyżej masz wiele odpowiedzi w zakresie długości nart. Jestem lżejsza i niższa i nigdy nie miałam nart poniżej 157cm, nie obawiaj się długości. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 26 Stycznia Udostępnij Napisano 26 Stycznia Cze @zając ma rację, 152 to zdecydowanie za krótkie. Nie wiem kto Ci tak doradził. 160 w przypadku elana to minimum. A najlepiej w okolicach wzrostu Twojego. Nie wiem czym się różnią oba modele STI i GTI (Subaru i Volkswagen ?????). A RTM to chyba bardzo podobna narta - dobór taki sam jak Elan. Tak krótkiej ja bym nie kupował bo straci na stabilności a skrętna i tak będzie. pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 26 Stycznia Udostępnij Napisano 26 Stycznia Gti i sti oraz rtm 74 smierdza jakimis pozakatlogowymi modelami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi