Mitek Napisano 4 Stycznia Udostępnij Napisano 4 Stycznia Godzinę temu, mig napisał: Przecież to proste jak... fizyka że szkoły podstawowej. Ale dotyczy tylko sił bezwładności i reakcji prostopadłych do narty. Siła = masa x prędkość ^2/promień skrętu. Prędkość i promień to wartości chwilowe, masa jest bardziej stabilna. Ale ta sila w czystej postaci nie wypina wiazania. Bardziej skuteczne są siły od przeróżnych uderzeń i chwilowych skręceń. Tak na niucha chyba w większe w GS Ale to zgadywanie. @star dzięki za linka -czasem warto przypomnieć Freda (ostatnie zdanie): Cześć He he... Myślę Michał, że to jest na tyle skomplikowane, że nie do zamodelowania. Zwróć uwagę kiedy mają wiązania wypiąć... a kiedy nie. Przy jakich szarpnięciach, przy jakich wektorach itd... Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 4 Stycznia Udostępnij Napisano 4 Stycznia 13 minut temu, Mitek napisał: Cześć He he... Myślę Michał, że to jest na tyle skomplikowane, że nie do zamodelowania. Zwróć uwagę kiedy mają wiązania wypiąć... a kiedy nie. Przy jakich szarpnięciach, przy jakich wektorach itd... Pozdrowienia Twist and lean in Nm https://cdn.standards.iteh.ai/samples/102496/a31be09759f94708aa36c044789f55b3/ASTM-F939-19.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 4 Stycznia Udostępnij Napisano 4 Stycznia Godzinę temu, Mitek napisał: Cześć He he... Myślę Michał, że to jest na tyle skomplikowane, że nie do zamodelowania. Zwróć uwagę kiedy mają wiązania wypiąć... a kiedy nie. Przy jakich szarpnięciach, przy jakich wektorach itd... Pozdrowienia Chyba nikt nie przeczytał ..."ale ta sila w czystej postaci nie wypina wiazania"... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 4 Stycznia Udostępnij Napisano 4 Stycznia Byłbym ciekawy wg jakich parametrów ustawiane są wiązania zawodników z DH.... 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 Stycznia Udostępnij Napisano 4 Stycznia Cześć Przeczytałem Michał i wiem, że Ty wiesz ale myślę o sprawie w narciarskich realiach. Wiesz sam, że goście w modelach mogą sobie wyliczyć co im się żywnie podoba a później przychodzi taki Svindal i mówi: dokręć dwa obroty bo mi wypnie - i o to głównie chodzi. Rozmawiamy o sporcie i jeździe poza granicami. Goście sami wiedzą jak mają nastawiać a modele zostawmy dla kolesi, którzy naciągają biednych ludzi na ustawianie wiązań za grubą kasę. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 4 Stycznia Udostępnij Napisano 4 Stycznia 21 minut temu, Mitek napisał: modele zostawmy dla kolesi, którzy naciągają biednych ludzi na ustawianie wiązań za grubą kasę. Cze Nauka kosztuje i frycowe trzeba zapłacić. Wartości z tabeli to są tylko estymacje i przybliżone wartości w oparciu o kilka parametrów. Raczej są zaniżone, niż zawyżone. Narty to sport dynamiczny, w przestrzeni na różnych podłożach. Po pewnym czasie każdy narciarz wie, jakie te wartości są dla niego optymalne. Jeśli jeżdżąc w miękkich śniegach (trasowo) jest ok, a na nierównym betonie notorycznie się nam narty odpinają, to oczywistym jest, że trzeba podciągnąć wiązania i żadna tabelka nam tego nie powie. Podciągnąć tyle, aby już samoistnie się nie wypinały. Operacja prosta i chyba logiczna. Dla osób nie mających o tym zielonego pojęcia - bo powiedzmy zaczynają przygodę z nartami - niech te wstępne ustawienia zrobi serwis. pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 4 Stycznia Udostępnij Napisano 4 Stycznia (edytowane) 40 minut temu, mig napisał: Byłbym ciekawy wg jakich parametrów ustawiane są wiązania zawodników z DH.... 😉 To master wiec bliższy ziemi niż aktualni zawodnicy i ustawia 13 do dh. https://www.skitalk.com/threads/u16-19-racing-din-settings.22246/ a tu na sl Takie do 18 https://www.look-bindings.com/pl/product/race-bindings-px-18-wc-rockerace-c-noel-sign Edytowane 4 Stycznia przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 Stycznia Udostępnij Napisano 4 Stycznia 3 minuty temu, Marcos73 napisał: Cze Nauka kosztuje i frycowe trzeba zapłacić. Wartości z tabeli to są tylko estymacje i przybliżone wartości w oparciu o kilka parametrów. Raczej są zaniżone, niż zawyżone. Narty to sport dynamiczny, w przestrzeni na różnych podłożach. Po pewnym czasie każdy narciarz wie, jakie te wartości są dla niego optymalne. Jeśli jeżdżąc w miękkich śniegach (trasowo) jest ok, a na nierównym betonie notorycznie się nam narty odpinają, to oczywistym jest, że trzeba podciągnąć wiązania i żadna tabelka nam tego nie powie. Podciągnąć tyle, aby już samoistnie się nie wypinały. Operacja prosta i chyba logiczna. Dla osób nie mających o tym zielonego pojęcia - bo powiedzmy zaczynają przygodę z nartami - niech te wstępne ustawienia zrobi serwis. pozdro Cześć Z jednej strony masz oczywiście rację Marku. Natomiast wiem również z doświadczenia jak działają wiązania narciarskie i np. umiałem bez problemu odpowiednim ruchem zdjąć przez wypięcie przodu nartę i nie było to walenie tylko ruch płynny - przody ustawione na 10. Ale już jako dzieciak dokładnie wiedziałem to o czym piszesz, czyli że wpływ na siłę wypięcia mają warunki czy styl jazdy i sam sobie z tym radziłem bo od tego zależało zdrowie... Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 4 Stycznia Udostępnij Napisano 4 Stycznia (edytowane) 38 minut temu, star napisał: a tu na sl Takie do 18 https://www.look-bindings.com/pl/product/race-bindings-px-18-wc-rockerace-c-noel-sign Fajnie - mięciutko i bez szarpaniny.... W poprzednim sezonie przejeździłem cały dzień na nastawie 5DIN w jednej narcie i nic sie nie wydarzyło. Zwykle mam 8, ponoć też mało.... Edytowane 4 Stycznia przez mig 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 4 Stycznia Udostępnij Napisano 4 Stycznia Teraz, mig napisał: Fajnie - mięciutko i bez szerpaniny.... W poprzednim sezonie przejeździłem cały dzień na nastawie 5DIN w jednej narcie i nic sie nie wydarzyło. Zwykle mam 8, ponoć też mało.... Ja mam koło 6-7 ale raz wypiely mi się obie, tak w ogóle to w dynkach mam jakieś słabe, może warto by kiedyś sprawdzić. W rossi potencjalnie wyższe i przy identyko 6-7 lepiej trzymają. No ale teraz nie ma szaleństw zwykle na skiturach, a tam mogę co najwyżej zblokować, na twardo, jak do walking, ale tego nie robię, zwykle wypina się jedna, no ale na lonzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 4 Stycznia Udostępnij Napisano 4 Stycznia 6 minut temu, mig napisał: Fajnie - mięciutko i bez szerpaniny.... W poprzednim sezonie przejeździłem cały dzień na nastawie 5DIN w jednej narcie i nic sie nie wydarzyło. Zwykle mam 8, ponoć też mało.... Wydaje mi sie że w warunkach "teoretyczno/idealnych" przy jeździe teoretycznie bezbłędnej na krawędziach twój but nie powinien wcale oddziaływać na zmianę naprężenia sprężyn w wiązaniach.... poprawcie jeśli się mylę? Inaczej jest przy śmigu ... sporo zależy od dynamiki jazdy i warunków śniegowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 Stycznia Udostępnij Napisano 4 Stycznia 28 minut temu, mig napisał: Fajnie - mięciutko i bez szarpaniny.... W poprzednim sezonie przejeździłem cały dzień na nastawie 5DIN w jednej narcie i nic sie nie wydarzyło. Zwykle mam 8, ponoć też mało.... Cześć To świadczy o bardzo dobrej technice, której odzwierciedleniem jest miękka jazda. Z opisu wnioskuje, że o tym nie wiedziałeś więc tym bardziej szacun. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi