Tata Asi Napisano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 (edytowane) Udało mi się namówić moje dziewczyny na narty! Po raz pierwszy! Młoda: 12 lat, 152 cm wzrostu, 34 kg wagi, stopa 23.4 cm. Starsza: no starsza (żona), 162 cm, 49 kg, stopa 23.6 cm. I dwa pytania: Miałby ktoś na zbyciu sprzęt dla młodej? Pytam, bo być może ktoś, coś... A jeśli chodzi o żonę, to nie jest typem sportowca. I wyśmienitym narciarzem raczej nie zostanie. Ale chciałbym, aby mogła mi towarzyszyć na stokach. Dlatego dla ułatwienia/zachęcenia wymyśliłem buty typu Nordica Fun Drive oraz narty snowblade długości około 1m. Co sądzicie o takim zestawieniu dla kogoś kto rajdowcem nie będzie, za wysiłkiem fizycznym nie przepada? Ma być lekko, łatwo i przyjemnie. Ma to sens? Czy raczej iść w klasykę - czyli wypożyczalnia? Czy buty tego typu dobiera się tak, jak narciarskie, czyli DOKŁADNIE o długości stopy, czy jak codzienne z zapasem 0.5 cm? https://www.olx.pl/d/oferta/buty-snowboardowe-nordica-fun-drive-36-5-pomarancz-CID767-IDSHU8a.html Edytowane 29 Grudnia 2023 przez Tata Asi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 41 minut temu, Tata Asi napisał: Udało mi się namówić moje dziewczyny na narty! Po raz pierwszy! Młoda: 12 lat, 152 cm wzrostu, 34 kg wagi, stopa 23.4 cm. Starsza: no starsza, 162 cm, 49 kg, stopa 23.6 cm. I dwa pytania: Miałby ktoś na zbyciu sprzęt dla młodej? Pytam, bo być może ktoś, coś... A jeśli chodzi o żonę, to nie jest typem sportowca. I wyśmienitym narciarzem raczej nie zostanie. Ale chciałbym, aby mogła mi towarzyszyć na stokach. Dlatego dla ułatwienia/zachęcenia wymyśliłem buty typu Nordica Fun Drive oraz narty snowblade długości około 1m. Co sądzicie o takim zestawieniu dla kogoś kto rajdowcem nie będzie, za wysiłkiem fizycznym nie przepada? Ma być lekko, łatwo i przyjemnie. Ma to sens? Czy raczej iść w klasykę - czyli wypożyczalnia? Czy buty tego typu dobiera się tak, jak narciarskie, czyli DOKŁADNIE o długości stopy, czy jak codzienne z zapasem 0.5 cm? https://www.olx.pl/d/oferta/buty-snowboardowe-nordica-fun-drive-36-5-pomarancz-CID767-IDSHU8a.html Cieszę się i... współczuje. Wyprawa z trzema paniami do sklepu po sprzęt narciarski/ wertowanie OLX czy Allegro to będzie droga przez mękę. Bo w tym przypadku liczy się kolor czy wzór na nartach czy butach, a nie jego parametry. To samo będzie z ciuchami narciarskimi. Sam wyjazd na narty to tez będzie wyzwanie. Dosc tego wróżenia, czas na konkrety. Sugerowałbym dla żony kupić nowe buty narciarskie (stopa już nie rośnie), a dla córek używane. Flex 70-90. Narty używane AM, -5cm od wzrostu. Będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tata Asi Napisano 29 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Klasyczne rozwiązanie znam. Będzie to wypożyczalnia. Bo nie wiadomo, czy "załapią" bakcyla. Do żony chciałem jednak podejść nietypowo - nie będzie chciała się "rozwijać". Dlatego pomyślałem o tych lekkich butach i krótkich nartach. Koszty też byłyby w miarę niskie. Tylko czy warto? Ktoś miał jakiekolwiek doświadczenia z takim zestawem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 58 minut temu, Tata Asi napisał: Klasyczne rozwiązanie znam. Będzie to wypożyczalnia. Bo nie wiadomo, czy "załapią" bakcyla. Do żony chciałem jednak podejść nietypowo - nie będzie chciała się "rozwijać". Dlatego pomyślałem o tych lekkich butach i krótkich nartach. Koszty też byłyby w miarę niskie. Tylko czy warto? Ktoś miał jakiekolwiek doświadczenia z takim zestawem? Jestem zdania że płeć piękna powinna mieć taki sam sprzęt, bo różnice będą rodziły potem tylko wyzwania dla Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 3 godziny temu, Tata Asi napisał: Klasyczne rozwiązanie znam. Będzie to wypożyczalnia. Bo nie wiadomo, czy "załapią" bakcyla. Do żony chciałem jednak podejść nietypowo - nie będzie chciała się "rozwijać". Dlatego pomyślałem o tych lekkich butach i krótkich nartach. Koszty też byłyby w miarę niskie. Tylko czy warto? Ktoś miał jakiekolwiek doświadczenia z takim zestawem? Cześć Hmm. Jak by Ci to powiedzieć... może wprost najlepiej. Uważam, że wszelkie ułatwienia skracanie i taka zabawa do niczego nie służą - sankcjonują iluzję kontroli. Albo chcą jeździć na nartach albo nie chcą. Sprawa jest nie w sprzęcie ale w porządnej edukacji na stoku i indoktrynacji poza nim. Tak to widzę. POzdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi