robertw Napisano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 Hej. Lamerskie pytanie. Do czego służy takie cuś na czubach nart? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 To taki emejzing co zmiękcza dzioba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 5 minut temu, Kubis napisał: To taki emejzing co zmiękcza dzioba. 22 minuty temu, robertw napisał: Hej. Lamerskie pytanie. Do czego służy takie cuś na czubach nart? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Clip Napisano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 ciekawe czy nadaje sie do ogladania zacmienia słonca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 2 godziny temu, Clip napisał: ciekawe czy nadaje sie do ogladania zacmienia słonca Nie, nic przez ten plaścior nie widać. Może natomiast robić za celownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 4 godziny temu, robertw napisał: Hej. Lamerskie pytanie. Do czego służy takie cuś na czubach nart? To jest detektor warunu pod narta, opatentowane przez Kastle. Konkurencja łypie zazdrośnie i pracuje nad swoim rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubis Napisano 22 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2023 7 minut temu, grimson napisał: To jest detektor warunu pod narta, opatentowane przez Kastle. Konkurencja łypie zazdrośnie i pracuje nad swoim rozwiązaniem. Fischer zaczął od zdobienia po prostu dziury bez wypełnienia. Nad glutem pracują. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 (edytowane) 12 godzin temu, Clip napisał: ciekawe czy nadaje sie do ogladania zacmienia słonca Się nada, może być zachód... Edytowane 23 Grudnia 2023 przez star 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Cześć Zapewniam Cię Robercie, że do niczego. Tak jak wszystkie gadżety, w które były, są i będą wyposażana narty aby się drożej sprzedały. Próba nabijania nas w butelkę. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74xxx Napisano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 "Dziurawe' lub "zakryta dziura" dzioby to nic nowego - korzenie są w końcówce lat '70 u Fischera (to jeszcze Klammer czy Podborski a jak ktoś woli bardziej współczesne nazwisko to Weirather z tytułem Mistrza Świata z roku 1982). Idea to przesunięcie środka ciężkości narty samej w sobie i tłumienie drgań. Podobnie jak słynne "płytki" Rossignol które odeszły do archiwum, diamenciki Volkl czy patenty Atomic'a dla narciarza nie-sportowego są doskonałym placebo a w sporcie jak widać się nie przebiły stanowiąc raczej znak rozpoznawczy marki - ani nie szkodzą, ani nie przeszkadzają, może niektórym pasują (w ramach placebo 😉 ). M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 15 minut temu, Marxx74xxx napisał: "Dziurawe' lub "zakryta dziura" dzioby to nic nowego - korzenie są w końcówce lat '70 u Fischera (to jeszcze Klammer czy Podborski a jak ktoś woli bardziej współczesne nazwisko to Weirather z tytułem Mistrza Świata z roku 1982). Idea to przesunięcie środka ciężkości narty samej w sobie i tłumienie drgań. Podobnie jak słynne "płytki" Rossignol które odeszły do archiwum, diamenciki Volkl czy patenty Atomic'a dla narciarza nie-sportowego są doskonałym placebo a w sporcie jak widać się nie przebiły stanowiąc raczej znak rozpoznawczy marki - ani nie szkodzą, ani nie przeszkadzają, może niektórym pasują (w ramach placebo 😉 ). M. Niektóre narty skiturowe mają podobne patenty np Nanga Parbat Myślę, że nieznacznie zmniejsza to wagę (np o 20 g) 😉 . Ale w narcie co ma <1000 g powiedzmy, ze jest zrozumiałe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marxx74xxx Napisano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 (edytowane) Mam wrażenie (nie mam nawet ułamka dostatecznej wiedzy), że przy skiturowych bardziej chodzi o ogólną masę niż o niuanse w stylu środek ciężkości, tłumienie drgań itd. Nie wiem, jak sprawa wygląda od strony prawa patentowego - może Fischer przyblokował patent, na to Kastle odpowiedziały innym kształtem .. taka spekulacja. Zjawisko od dłuższego czasu istnieje a powszechne nie jest. Gdyby to był jakiś "magic factor" to dziury w dziobie byłyby powszechne. M. p.s. Na skiturach to z psem (w tym roku z dwoma piesami 😉 co będzie ciekawe - różnica masy tak mniej więcej 1:25 ) na spacer chodzę na Łan będąc Tyliczu 🙂 stąd uwaga, że wiedzy o bieżących trendach skiturowych u mnie zupełnie brak 🙂 .. ale może za rok pociągnę Curexa na coś ciekawszego :). Edytowane 23 Grudnia 2023 przez Marxx74xxx 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 Panowie... dajcie spokój. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2023 (edytowane) Godzinę temu, Wujot2 napisał: Niektóre narty skiturowe mają podobne patenty np Nanga Parbat Myślę, że nieznacznie zmniejsza to wagę (np o 20 g) 😉 . Ale w narcie co ma <1000 g powiedzmy, ze jest zrozumiałe. Taa https://skimo.co/dynafit-nanga-parbat-skis i https://www.freeride.com/gear/skis/dynafit-nanga-parbat-2015.html a tu ciekawie niezależnie od tematu http://coldthistle.blogspot.com/2014/01/dynafit-nanga-parbat-ski-review.html sam mam ciągle 179cm bo takie były w promo w Annecy, kupione z rekomendacji Wujota, będzie pan zadowolony i jestem. Edytowane 23 Grudnia 2023 przez star Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertw Napisano 25 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 W dniu 23.12.2023 o 09:57, Mitek napisał: Cześć Zapewniam Cię Robercie, że do niczego. Tak jak wszystkie gadżety, w które były, są i będą wyposażana narty aby się drożej sprzedały. Próba nabijania nas w butelkę. Pozdro Mitek a ja sądziłem że to jakieś cudowne wynalazki które sprawią że nauczę się jeździć. Srodze się rozczarowałem 🙉😁 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 25 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 Ale dodaje dwa punkty do skillu 😜. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 25 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 14 minut temu, kordiankw napisał: Ale dodaje dwa punkty do skillu 😜. A trzy do glamouru... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 25 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 (edytowane) W tej sytuacji Ilość punktów dodanych do czegokolwiek jest odwrotnie proporcjonalna do narciarskiej wiedzy. To, że ktoś na np. trzy kurtki narciarskie nie znaczy, że trzy razy lepiej jeździ tylko, że bezmyślnie wydał trzy razy więcej pieniędzy niż potrzeba. Podobnie narty posiadający więcej bajerów. Każdy bajer podnosi cenę a jest zbędny. Pozdro Edytowane 25 Grudnia 2023 przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 25 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 A propos https://blisterreview.com/gear-reviews/2019-2020-kastle-fx106-hp oraz https://www.book.ski/ski-equipment-guide/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertw Napisano 13 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 13 Stycznia Po ostatniej jeździe doszedłem do tego po co jest to"cuś" w czubach nart. To element który cytując Joannę Krupę z programu Top Model , przynoszący efekt "hipnotsjzing" u innych narciarzy. Wywnioskowałem to z faktu że po zjechaniu na dół ze stoku większość spoglądała na mnie. Nie podejrzewam żeby zachwycała ich moja jazda 🤔 więc pozostaje jedynie możliwość podziwiania tego bajeru w nartach 🤣🤣🤣. Tak więc zagadka została rozwiązana 💪. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi