Skocz do zawartości

head magnum vs volkl deacon 74 vs ???

Clip

Rekomendowane odpowiedzi

o mnie:

45lat, 185 wzrostu, 95kg z planem na 88 ale to na wakacje nie na ferie

jeżdżę już z 20 lat. 

plasujac sie na skali wychodzi mi:

5 – średnio zaawansowani narciarze, którzy rozumieją zasady ruchu ciała w skrętach, jednak nie potrafią ich w pełni wprowadzić w życie. Umieją wykonać kilka skrętów równoległych, np carvingowych na średnio nachylonych stokach. Potrafią bezpiecznie zjechać każdą czarną trasą (niekoniecznie mając z tego przyjemność)

plan jest taki zeby awansowac do:

6 – dosyć dobrzy narciarze, mający opanowane kilka technik przy małych i średnich prędkościach. Dobrze opanowany skręt carvingowy. Mają problemy przy jeździe w puchu i na muldach. Nie potrafią jeździć na tyczkach.

z naciskiem na skret carvingowy bo wycinanie ladnych sladow dzisiaj mi nie wychodzi.

Co wazne jezdze moze nie jakos super intensywnie ale za to caly dzien tzn 9:30 do 15:30-16:00

dzisiaj mam heady magnumy 170cm wiec za krótkie plus buty salomony 120/130 - ustawione na 120.

Potrzebuje nart jednych na caly dzien i na wszystkie mozliwe warunki. Fajnie jakby pomogly ogarnac ladny skret carvingowy.

Moj pierwszy pomysl to magnumy tylko ze dluzsze czyli 177cm, w headach sa jeszcze rally - troche szersze pod butem co pomoze na popoludniowych stokach ale utrudni lapanie krawedzi ewentualnie cos z troche mniejszym promieniem np Volkl Deacon 74.

Wyjezdzam 25.12 a potem 20.01 wiec jak nie ogarne asap to zostane z tym co mam.

Budzet: idealnie by bylo uzywke za 2k ale czasu malo i wybor slaby wiec z bólem wydam 3k na nówki ale na pewno nie wiecej.

bede wdzieczny za wszelkie rady

Edytowane przez Clip

Zerknij na heada - model oczko wyżej o podobnych parametrach. Ja wiek podobny, wzrost i waga w okolicy aktualnie na takiej z innego rocznika śmigam. Miałem kiedyś dawno magnumy i jest to na pewno delikatniejsza narta od przeze mnie proponowanej. Co za tym idzie poniższy race w miarę rozwoju będzie dłużej spełniał oczekiwania - moim skromnym zdaniem oczywiście. 

https://twoje-narty.pl/narty/1008-head-worldcup-rebels-e-race-pro-ff-st-14-2022.html

Pozdrawiam

Edytowane przez lucky_luke
  • Like 2

@lucky_luke czy na cały dzien i niższe / południowe stoki 68mm pod butem to nie za mało?

@Bacek nie bije rekordow predkosci bardzo sporadycznie przekraczam 50km/h, sztywnosc magnumow wydaje mi sie ok ale tez nigdy nie mialem nic twardszego

to jeszcze pytanie zasadnicze czy do nauki ladnego carvingu 14m w headzie nie bedzie jednak lepsze niz 17m w podobno twardszym deaconie.

W dniu 12.12.2023 o 12:06, Clip napisał:

@lucky_luke czy na cały dzien i niższe / południowe stoki 68mm pod butem to nie za mało?

Rozwiń  

Nie potrafię się odnieść. Aktualnie najszersza narta jaką dysponuję to master rossignola - ma 70 mm. Nie czuję różnicy w szerokości pod butem. W ciapie bardziej odczuwam sztywność nart. Wg mnie te heady lubią jak jest raczej twardo. Ale może to ja nie umiem w ciapie 😉.

Większość czasu spędzam na stoku w warunkach bardziej zimowych; więc pod tym kątem wybierałem sprzęt.

• Like 1

@Bacek nie bije rekordow predkosci bardzo sporadycznie przekraczam 50km/h, sztywnosc magnumow wydaje mi sie ok ale tez nigdy nie mialem nic twardszego

to jeszcze pytanie zasadnicze czy do nauki ladnego carvingu 14m w headzie nie bedzie jednak lepsze niz 17m w podobno twardszym deaconie.

Rozwiń  

68 czy 74 mm pod butem - niewielka różnica, dopiero >80 robi się nieco inaczej. To raczej kwestia techniki, ale nie trzeba  bać się węższej narty przy przeciętnych warunkach - pojedzie.

Co do nauki jazdy na krawędzi - te 14 m będzie ok, bo nawet przy niezbyt szybkiej inicjacji skrętu zmieścisz się na jakiejś części szerokości stoku, co sprzyja bezpieczeństwu jazdy. Narty z większym promieniem wymagają także nieco większej prędkości ... 

Rozwiń  

Słuchaj Luka @lucky_luke , bo ma 100% rację. Magnumy to narty genialne ale bardziej do zabawy, przynajmniej dla chłopów naszej postury, polecam je bardziej dziewczynom. Przy Twoich parametrach Magnum będą zbyt miękkie, rozklepiesz je w w pół sezonu. Kierunek Head jest dla faceta Twojej postury jak najbardziej optymalny, tylko to musi być narta z grupy race. Chodzi zarówno o sztywność, twardość ale i wymuszenie poprawy techniki. Poczytaj moją opowieść o postępach Ani na narcie e-SL Pro w wątku który założyła koleżanka Ewa. Tylko narta race spowoduje poprawę Twoich umiejętności technicznych. Na Magnumach (choć cudowne) będziesz się wozić. 

Edytowane przez tomkly
  • Like 1

W dniu 12.12.2023 o 14:51, Bacek napisał:

Też wolno jeżdżę. Po prostu na X9 w każdych warunkach jest stabilniej.

Rozwiń  

X9 jest chyba najlepszą obecnie nartą Atomika oprócz komórkowej slalomki oczywiście. Jeździłem na sklepowych GS oraz SL i szczególnie te pierwsze mocno mnie rozczarowały. Sklepowa slalomka lepsza, ale dalej subiektywnie nie tak udana jak X9. 

• Like 1

Generalnie na magnum jeździło mi się bardzo dobrze. Jedocześnie muszę wspomnieć że był to model bez rockera; po 2 sezonach wymieniłem narty na twardsze i z perspektywy czasu lepszym i bardziej perspektywicznym wyborem moim zdaniem jest narta o tej charakterystyce jednak twardsza i z płytą.  

Edytowane przez lucky_luke

W dniu 12.12.2023 o 20:35, lucky_luke napisał:

Generalnie na magnum jeździło mi się bardzo dobrze. Jedocześnie muszę wspomnieć że był to model bez rockera; po 2 sezonach wymieniłem narty na twardsze i z perspektywy czasu lepszym i bardziej perspektywicznym wyborem moim zdaniem jest narta o tej charakterystyce jednak twardsza i z płytą.  

Rozwiń  

Mam identyczne preferencje, to znaczy żadnych rockerów i podobnych zamulaczy oraz im twardziej tym lepiej. 🙂

W dniu 12.12.2023 o 23:38, tomkly napisał:

FIS Rossi jest bardzo przyjazną nartą. Jak dla mnie nawet zbyt miękką. 🙂

Rozwiń  

Sztekle same szukają kolejnego skrętu, jazda na nich to fun. Jeździłeś może? Fis rossi dają dobra stabilność i trzymanie bliżej im do przykrótkich master gs, takich kobiecych jako rzecze Mitek, które nawet łatwiej inicują skręt, bardziej elastyczne przody. Tyle moich wrażeń. Najmniej jeździłem na szteklach, bo najnowsze w kolekcji... a ja kolekcjoner, co ostatnio na skiturach prawie wyłącznie (w tym sezonie 5 do 1 na ich korzyść)

E9193189-C12D-457C-A284-A65B76E37E00.jpeg
2954047D-C6D0-42A7-8970-52E17433D013.jpeg
E4F287D0-D38E-4300-8721-885B7A023062.jpeg

Edytowane przez star

W dniu 13.12.2023 o 03:27, star napisał:

Sztekle same szukają kolejnego skrętu, jazda na nich to fun. Jeździłeś może? Fis rossi dają dobra stabilność i trzymanie bliżej im do przykrótkich master gs, takich kobiecych jako rzecze Mitek, które nawet łatwiej inicują skręt, bardziej elastyczne przody. Tyle moich wrażeń. Najmniej jeździłem na szteklach, bo najnowsze w kolekcji... a ja kolekcjoner, co ostatnio na skiturach prawie wyłącznie (w tym sezonie 5 do 1 na ich korzyść)

Rozwiń  

Jeździłem na jednych i drugich, natomiast musiałbym zobaczyć który masz model a na czym ja jeździłem.

• Thanks 1

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...