Hilly_billy Napisano 7 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 Cześć, planujemy (jak zwykle wszystko na mojej głowie) wyjazd do Zermatt w połowie lutego. Możecie podpowiedzieć w którym miejscu/przy których wyciągach szukać zakwaterowania? Chodzi o kompromis pomiędzy łatwością w poruszaniu się i ceną. Na mapkach widać że wyciąg bliżej stacji kolejowej jeździ tylko na lodowiec. Czy raczej celować w okolice Bergbahnen? Nie orientuję się zupełnie w tamtejszej topografii mimo prześledzenia Google map i walkthrough na YouTube. Nie chciałbym utknąć na jakichś obrzeżach i drałować kilometr z nartami do wyciągu. Nie ukrywam, że liczę też na polecenie knajpek. Pls poratujcie kolegę. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof SNOWTIME Napisano 7 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 2 godziny temu, Hilly_billy napisał: Cześć, planujemy (jak zwykle wszystko na mojej głowie) wyjazd do Zermatt w połowie lutego. Możecie podpowiedzieć w którym miejscu/przy których wyciągach szukać zakwaterowania? Chodzi o kompromis pomiędzy łatwością w poruszaniu się i ceną. Na mapkach widać że wyciąg bliżej stacji kolejowej jeździ tylko na lodowiec. Czy raczej celować w okolice Bergbahnen? Nie orientuję się zupełnie w tamtejszej topografii mimo prześledzenia Google map i walkthrough na YouTube. Nie chciałbym utknąć na jakichś obrzeżach i drałować kilometr z nartami do wyciągu. Nie ukrywam, że liczę też na polecenie knajpek. Pls poratujcie kolegę. Cześć. W połowie lutego nie znajdziesz w Zermatt tego rodzaju kompromisów. Albo drogo w miarę niedaleko, albo bardzo drogo i blisko /wyciągów/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 7 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 Godzinę temu, Krzysztof SNOWTIME napisał: Cześć. W połowie lutego nie znajdziesz w Zermatt tego rodzaju kompromisów. Albo drogo w miarę niedaleko, albo bardzo drogo i blisko /wyciągów/. @Krzysztof SNOWTIME może zdefiniuj pojęcie drogo - bardzo drogo w CHF za dobę od łóżka ze śniadaniem i obiadokolacją Samo łóżko w apartamencie też może być ? @Hilly_billy a chcecie mieszkać w samym Zermatt https://www.kochamnarty.pl/topic/184-kanton-wallis-zermatt/ czy Cervinia https://www.kochamnarty.pl/topic/5286-cervinia-czyli-rozpoczecie-sezonu-narciarskiego-20182019/ też wchodzi w rozważania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hilly_billy Napisano 7 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 (edytowane) Dzięki. Bardziej mi chodziło o dobrą lokalizację niż konkretne apartamenty. Samą kwaterę sobie ogarnę tylko nie wiem która cześć miasteczka jest wygodniejsza. Orientuję sie w cenach i są miejscówki w naszym budżecie w różnych częściach Zermatt. Jakbyście mogli podpowiedzieć czy lepiej jest zostać w pobliżu stacji kolejowej czy wyciągów na Klein Matternhorn to bardzo by mi to pomogło. Czy jest jakieś przejazd typu ski byś między wyciągami, czy to sie robi z buta/Taxi? Chcemy być w Zermatt. Edytowane 7 Listopada 2023 przez Hilly_billy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zbychu_J Napisano 7 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2023 https://www.matterhornchalets.com/2022/02/02/are-the-buses-in-zermatt-free/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 9 godzin temu, Hilly_billy napisał: Dzięki. Bardziej mi chodziło o dobrą lokalizację niż konkretne apartamenty. Samą kwaterę sobie ogarnę tylko nie wiem która cześć miasteczka jest wygodniejsza. Orientuję sie w cenach i są miejscówki w naszym budżecie w różnych częściach Zermatt. Jakbyście mogli podpowiedzieć czy lepiej jest zostać w pobliżu stacji kolejowej czy wyciągów na Klein Matternhorn to bardzo by mi to pomogło. Czy jest jakieś przejazd typu ski byś między wyciągami, czy to sie robi z buta/Taxi? Chcemy być w Zermatt. w takim wypadku to moim zdaniem szukaj czegoś pomiędzy dworcem kolejowym i dolną stacją metra Sunnegga Bahn 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hilly_billy Napisano 8 Listopada 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 Dzięki 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof SNOWTIME Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 18 godzin temu, Jan napisał: @Krzysztof SNOWTIME może zdefiniuj pojęcie drogo - bardzo drogo w CHF za dobę od łóżka ze śniadaniem i obiadokolacją Samo łóżko w apartamencie też może być ? @Hilly_billy a chcecie mieszkać w samym Zermatt https://www.kochamnarty.pl/topic/184-kanton-wallis-zermatt/ czy Cervinia https://www.kochamnarty.pl/topic/5286-cervinia-czyli-rozpoczecie-sezonu-narciarskiego-20182019/ też wchodzi w rozważania ? Hej. Tu nie ma co definiować. Szukanie noclegów w Zermatt w połowie lutego, czyli w najdroższym momencie sezonu, to wydatek zdecydowanie wyższy niż średnia "alpejska". Sensowne noclegi w tym czasie to koszt około 20 tys. PLN za 4 osoby, oczywiście bez wyżywienia. Dodając do tego karnet na tydzień /ponad 500 Franciszków za dorosłego/ - daje nam razem koszt ponad 7 tys. PLN za 1 osobę dorosłą. Oczywiście bez żadnych dodatkowych historii typu wyżywienie, piwo na stoku itp. Moim zdaniem to sporo, choć to oczywiście kwestia relatywnie względna 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 49 minut temu, Krzysztof SNOWTIME napisał: Hej. Tu nie ma co definiować. Szukanie noclegów w Zermatt w połowie lutego, czyli w najdroższym momencie sezonu, to wydatek zdecydowanie wyższy niż średnia "alpejska". Sensowne noclegi w tym czasie to koszt około 20 tys. PLN za 4 osoby, oczywiście bez wyżywienia. Dodając do tego karnet na tydzień /ponad 500 Franciszków za dorosłego/ - daje nam razem koszt ponad 7 tys. PLN za 1 osobę dorosłą. Oczywiście bez żadnych dodatkowych historii typu wyżywienie, piwo na stoku itp. Moim zdaniem to sporo, choć to oczywiście kwestia relatywnie względna 😉 Cześć A ja tylko dodam - bo koledze Krzysztofowi może nie wypadało - że zdecydowanie lepiej szukać a tej chwili sensownej oferty o=u organizatorów turystyki wyjazdowej z wielu względów. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 (edytowane) 39 minut temu, Mitek napisał: A ja tylko dodam - bo koledze Krzysztofowi może nie wypadało - że zdecydowanie lepiej szukać a tej chwili sensownej oferty o=u organizatorów turystyki wyjazdowej z wielu względów. a no to teraz zrozumiałem te 20 000 za nocleg dla 4 osób -kolega doliczył prowizję organizatora turystyki wyjazdowej tak na szybko apartament z 2 sypialniami w dobrym miejscu w lutym (11227 PLN) https://www.booking.com/searchresults.pl.html?ss=Zermatt&ssne=Zermatt&ssne_untouched=Zermatt&highlighted_hotels=384429&label=pl-de-booking-desktop-bvQosOw8gxLf3UE6WEWYmwS652829001040%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap%3Aneg%3Afi%3Atikwd-65526620%3Alp9044756%3Ali%3Adec%3Adm&sid=b54b72dc470714396b9a115b14199418&aid=2311236&lang=pl&sb=1&src_elem=sb&src=searchresults&dest_id=-2554901&dest_type=city&checkin=2024-02-17&checkout=2024-02-24&group_adults=4&no_rooms=1&group_children=0 zrobiłem przecież, specjalnie dla Ciebie, wyliczenie moich kosztów za 5 dni jazdy w lutym ubiegłego sezonu https://www.kochamnarty.pl/topic/5929-hotel-czarny-staw/ Edytowane 8 Listopada 2023 przez Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof SNOWTIME Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 26 minut temu, Jan napisał: a no to teraz zrozumiałem te 20 000 za nocleg dla 4 osób -kolega doliczył prowizję organizatora turystyki wyjazdowej tak na szybko apartament z 2 sypialniami w dobrym miejscu w lutym (11227 PLN) https://www.booking.com/searchresults.pl.html?ss=Zermatt&ssne=Zermatt&ssne_untouched=Zermatt&highlighted_hotels=384429&label=pl-de-booking-desktop-bvQosOw8gxLf3UE6WEWYmwS652829001040%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap%3Aneg%3Afi%3Atikwd-65526620%3Alp9044756%3Ali%3Adec%3Adm&sid=b54b72dc470714396b9a115b14199418&aid=2311236&lang=pl&sb=1&src_elem=sb&src=searchresults&dest_id=-2554901&dest_type=city&checkin=2024-02-17&checkout=2024-02-24&group_adults=4&no_rooms=1&group_children=0 zrobiłem przecież, specjalnie dla Ciebie, wyliczenie moich kosztów za 5 dni jazdy w lutym ubiegłego sezonu https://www.kochamnarty.pl/topic/5929-hotel-czarny-staw/ Nie. Nie doliczył żadnej prowizji. Takie są ceny w okolicach mniej więcej połowy lutego. Znajdziesz oczywiście jakieś pojedyncze lokalizacje poniżej 15 tys. za tydzień, ale 90% tego co w dobrym standardzie - grubo powyżej 20 tys. za tydzień /4 osoby, 2 sypialnie/. Ceny z każdym rokiem idą w górę, niestety. To co było rok temu już nie jest aktualne, podobnie ze skipasami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 (edytowane) Cze Sorry, ale trzeba być zdrowo jebniętym żeby zapłacić 20 klocków za spanie, tylko po to żeby wychodzić prosto na stok. Mam nadzieję że są w hotelu ruchome schody, a do gondoli taśma w tej cenie. Ja zapłaciłem teraz 550 EUR. za 8 nocy dla 4-ech osób w Austrii. Na stok muszę dojechać niestety na szczęście mercedesem. Jak policzę ile jestem do przodu na tej godzinie "straty" (po 1/2h w te i we wte), to wychodzi na to że nie trzeba robić. pozdrawiam Edytowane 8 Listopada 2023 przez Marcos73 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 5 minut temu, Krzysztof SNOWTIME napisał: Nie. Nie doliczył żadnej prowizji. Takie są ceny w okolicach mniej więcej połowy lutego. Znajdziesz oczywiście jakieś pojedyncze lokalizacje poniżej 15 tys. za tydzień, ale 90% tego co w dobrym standardzie - grubo powyżej 20 tys. za tydzień /4 osoby, 2 sypialnie/. Ceny z każdym rokiem idą w górę, niestety. To co było rok temu już nie jest aktualne, podobnie ze skipasami... Cześć A ja zrobiłem wyliczenie w 2008 i co Ty mi tu będziesz gadał, że jest drogo. Nie pojechałem bo było za tanio... 😉 Pozdro 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 1 minutę temu, Marcos73 napisał: Cze Sorry, ale trzeba być zdrowo jebniętym żeby zapłacić 20 klocków za spanie, tylko po to żeby wychodzić prosto na stok. Mam nadzieję że są w hotelu ruchome schody, a do gondoli taśma w tej cenie. Ja zapłaciłem teraz 550 EUR. za 8 nocy dla 4-ech osób w Austrii. Na stok muszę dojechać niestety na szczęście mercedesem. Jak policzę ile jestem do przodu na tej godzinie "straty" (po 1/2h w te i we wte), to wychodzi na to że nie trzeba robić. pozdrawiam Snobizm kosztuje. 😉 Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 3 minuty temu, Marcos73 napisał: Sorry, ale trzeba być zdrowo jebniętym żeby zapłacić 20 klocków za spanie, tylko po to żeby wychodzić prosto na stok. Chyba że w tej cenie "panna" tańczy na rurce 24/7 w apartamencie ... 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 (edytowane) 6 minut temu, Mitek napisał: Snobizm kosztuje. 😉 Pozdro Mitek Może przez to topnienie lodowców, teraz Zermatt to wycieczka życia. Wspólnik leci w święta na Kubę z Żoną, 18 000 zapłacił za 16 dni za dwie osoby. pozdrawiam ps. Karnetów nie musza kupować. Fale maja gratis. Edytowane 8 Listopada 2023 przez Marcos73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof SNOWTIME Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 7 minut temu, Marcos73 napisał: Cze Sorry, ale trzeba być zdrowo jebniętym żeby zapłacić 20 klocków za spanie, tylko po to żeby wychodzić prosto na stok. Mam nadzieję że są w hotelu ruchome schody, a do gondoli taśma w tej cenie. Ja zapłaciłem teraz 550 EUR. za 8 nocy dla 4-ech osób w Austrii. Na stok muszę dojechać niestety na szczęście mercedesem. Jak policzę ile jestem do przodu na tej godzinie "straty" (po 1/2h w te i we wte), to wychodzi na to że nie trzeba robić. pozdrawiam Kto bogatemu zabroni. Wszystko w sumie jest dla ludzi. Zermatt w środku sezonu także, czy jakiś inny Kempinski w SM z dowozem Maybachem z lotniska 😉 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 (edytowane) 13 godzin temu, Marcos73 napisał: Mitek Może przez to topnienie lodowców, teraz Zermatt to wycieczka życia. Wspólnik leci w święta na Kubę z Żoną, 18 000 zapłacił za 16 dni za dwie osoby. pozdrawiam Cześć Ja sobie w pokoju pierdolnąłem duże kolorowe zdjęcie z Matterhornem i mam Zermatt codziennie za półtorej stówy. Pozdro Edytowane 9 Listopada 2023 przez Mitek 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof SNOWTIME Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 8 minut temu, Mitek napisał: Cześć A ja zrobiłem wyliczenie w 2008 i co Ty mi tu będziesz gadał, że jest drogo. Nie pojechałem bo było za tanio... 😉 Pozdro Czasami wystarczy ogarnąć to ciut inaczej. Znaleźć lokum z dojazdem, wstać wcześniej, nie narzekać, że nie przy stoku - dla chcącego nic trudnego. Ale u nas to wiara by chciała najlepiej na stoku, z widokiem na Mata, no i taniej niż w Kurzętniku, bo jakże to tak drogo 😉 A takie rzeczy tylko w Erze, jak wiadomo 😉 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 1 minutę temu, Mitek napisał: Cześć Ja sobie w pokoju pierdolnąłem duże kolorowe zdjęcie z Matterhornem i ma Zermatt codziennie za półtorej stówy. Pozdro No i wiecznie masz zimę i dobre warunki. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 (edytowane) Godzinę temu, Jan napisał: a no to teraz zrozumiałem te 20 000 za nocleg dla 4 osób -kolega doliczył prowizję organizatora turystyki wyjazdowej tak na szybko apartament z 2 sypialniami w dobrym miejscu w lutym (11227 PLN) https://www.booking.com/searchresults.pl.html?ss=Zermatt&ssne=Zermatt&ssne_untouched=Zermatt&highlighted_hotels=384429&label=pl-de-booking-desktop-bvQosOw8gxLf3UE6WEWYmwS652829001040%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2%3Aac%3Aap%3Aneg%3Afi%3Atikwd-65526620%3Alp9044756%3Ali%3Adec%3Adm&sid=b54b72dc470714396b9a115b14199418&aid=2311236&lang=pl&sb=1&src_elem=sb&src=searchresults&dest_id=-2554901&dest_type=city&checkin=2024-02-17&checkout=2024-02-24&group_adults=4&no_rooms=1&group_children=0 zrobiłem przecież, specjalnie dla Ciebie, wyliczenie moich kosztów za 5 dni jazdy w lutym ubiegłego sezonu https://www.kochamnarty.pl/topic/5929-hotel-czarny-staw/ Cześć Zastanów się co piszesz. Organizator wynajmuje nie dla 4 osób tylko dla 1400, ceny negocjuje w marcu albo w ogóle z rocznym wyprzedzeniem na dwa lub trzy sezony, ma zbiorowy transport żywienie, bonusy na skipassach itd. Do tego jeszcze jak puści przedpłatę poza sezonem... To nawet jak dojdzie wyrównanie inflacji i jakieś dodatkowe koszty stać go na rabatowanie nawet a i tak cena finalna będzie atrakcyjniejsza i masz do tego wszystko w d...e. A jeszcze jak dołożysz dwie stówy i np. zachorujesz dwa dni przed wyjazdem to /ci zwrócą prawie całą kasę. Pracowałem w turystyce narciarskiej z 15 lat i byłem związany z porządnymi uczciwymi firmami. Może masz doświadczenia z jakimiś złodziejami - w taki razie współczuję. Pozdro Pozdro Edytowane 8 Listopada 2023 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 40 minut temu, Mitek napisał: Zastanów się co piszesz. Zawsze piszę prawdę i dobrze o tym wiesz. Znasz organizatorów, którzy to sprzedają taniej to wrzuć linka do strony ich biura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 Godzinę temu, Marcos73 napisał: Wspólnik leci w święta na Kubę z Żoną, 18 000 zapłacił za 16 dni za dwie osoby. pozdrawiam To drogo czy tanio ? A ile jest tam tras i wyciągów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 4 minuty temu, Jan napisał: Zawsze piszę prawdę i dobrze o tym wiesz. Znasz organizatorów, którzy to sprzedają taniej to wrzuć linka do strony ich biura Cześ Nie napisałem, że piszesz nieprawdę. Nie znam firm. Nie zajmuje się już turystyką i szkoleniem zarobkowo od co najmniej 10 lat, ale logika oraz znajomość realiów raczej nie pozostawia wątpliwości. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2023 Godzinę temu, Krzysztof SNOWTIME napisał: najlepiej na stoku, z widokiem na Mata, no i taniej niż w Kurzętniku nie wiem jakie ceny mają w tym Kurzętniku ale w lutym płaciłem 55 CHF za łóżko ze śniadaniem i obiadokolacją tutaj 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi