Jan Napisano 16 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 to może zapytaj Viktora dlaczego poleca te narty: W dniu 7.11.2023 o 23:26, Victor napisał: A może taka bez rockera… https://skiracecenter.pl/atomic/10362-159-redster-q7-rvsk-c-m-12-gw-bl-23.html nawet dostał od Ciebie dzięksa i od Mitka pochwałę W dniu 8.11.2023 o 07:01, Mitek napisał: Cześć Tak naprawdę to mnie najbardziej podoba się propozycja Victora bo jest... w miarę ekonomiczna. Ponad 3000 za nartę popularna to naprawdę za dużo. Warto poszukać modeli z poprzednich lat. Długość 170cm w wypadku nart o charakterze sl -jak te Victora może być troszkę mniej i ,,, miłej jazdy. Pozdrowienia a polecana narta ma 83,5 mm pod butem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 17 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 12 godzin temu, star napisał: Gdy pisze to PSmoku cyt. "Wszechstronna narta do wszystkiego." wtedy milczysz... Tadek, ale to Deacon 72 nie 84 - to już coś innego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 17 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 18 minut temu, Marcos73 napisał: Tadek, ale to Deacon 72 nie 84 - to już coś innego. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 17 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 36 minut temu, Jan napisał: Niemniej jednak 84 to nie 72, chociaż pewnie podobna konstrukcja. Mnie osobiście dobrze się jeździ na nartach tak do 75 max, powyżej są już w moim odczuciu mułowate. Poza trasy się nie zapuszczam, jak już to z rzadka. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 17 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 (edytowane) 19 godzin temu, Adam ..DUCH napisał: Poważnie ??? i to wszystko......bardzo dobrych uniwersalnych nart to ja co mogę pokazać setki i to w cenie ok. 200 pln.....i będą to full wypas deski. Drogi Janku (tak sobie pozwolę) doradzając należy solidnie uzasadnić...bardzo solidnie a przede wszystkim odrzucić subiektywną ocenę i bełkot marketingowy, wrócić się do poziomu pytającego z tendencją in minus. Atomic G9 to bardzo fajne narty.....nie należą do desek "zabijających" ale raczej do wymagających i tu aby osiągnąć pełen wymiar zadowolenia należy się wykazać prawidłową techniką jazdy...to ten typ gdzie nie da się zrzucić winy na nartę. Rocznik 21/22 w max długości to tylko 19r przy piętce ok. 10 cm. W tych rozważaniach pomijam starsze limitowane wersje które oj oj wiatr we włosach. Nie ulega natomiast wątpliwości że narty aby osiągnąć zadowolenie wymagają przestrzeni - długich, szerokich i przygotowanych maszynowo tras ale też świetnie się sprawdzą w technikach klasycznych. W związku z tym iż, iż marka ta jest mi znana zdecydowanie dla Ciebie polecam serię X - i tak ambitnie sort nr 9w klasa s czyli 65,5 pod butem. W tym wydaniu mamy 10 cm na piętce a 6 pod butem i r 16 m. Jak dla mnie "święty gral" - tyle że musisz pamiętać nie narta jedzie tylko narciarz. Tak na koniec, dobierając nartę pamiętaj im szerzej pod butem tym gorzej dla poczatkującego a umówmy się jesteś gdzieś prawdopodobnie w środku, Cze Ja się zasugerowałem troszkę tą jazda poza trasową, bo jednak w Alpach jest gdzie jeździć, a szersza decha jest porostu lepsza. Kolega to nie Marek O. wiec po co się ma mordować na ołówkach. Żadna narta nie zabija, ale w jednych nam się jeździ lepiej, a w drugich gorzej, albo preferujemy bardziej daną grupę nart. Ten X to mocno sportowa narta, ja osobiście bym polecał do jazdy bez jakichś ambicji sportowych i ciśnienia, a jednak z delikatnym pazurem coś do 75 pod butem. Ten cm jednak troszkę uspokaja nartę, nie jest taka agresywna, ale skora do wejścia na krawędź a i w moim odczuciu lepiej się jeździ po rozjeżdżonym śniegu (te moje atomy po Żonie to petarda a chyba też 76 mają pod butem). Coś na wzrost Kolegi np. Deacon 72. Promień też ok 16m, więc skrętna. GS czy też coś o relatywnie dużym promieniu (18-19m) będzie trudniejsza i te początki będą słabe. Nie dadzą mu takiego poczucia, że narty skręcają. pozdro Edytowane 17 Listopada 2023 przez Marcos73 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 17 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 7 minut temu, Marcos73 napisał: Cze Ja się zasugerowałem troszkę tą jazda poza trasową, bo jednak w Alpach jest gdzie jeździć, a szersza decha jest porostu lepsza. Kolega to nie Marek O. wiec po co się ma mordować na ołówkach. Żadna narta nie zabija, ale w jednych nam się jeździ lepiej, a w drugich gorzej, albo preferujemy bardziej daną grupę nart. Ten X to mocno sportowa narta, ja osobiście bym polecał do jazdy bez jakichś ambicji sportowych i ciśnienia, a jednak z delikatnym pazurem coś do 75 pod butem. Ten cm jednak troszkę uspokaja nartę, nie jest taka agresywna, ale skora do wejścia na krawędź a i w moim odczuciu lepiej się jeździ po rozjeżdżonym śniegu (te moje atomy po Żonie to petarda a chyba też 76 mają pod butem). Coś na wzrost Kolegi np. Deacon 72. Promień też ok 16m, więc skrętna. GS czy też coś o relatywnie dużym promieniu (18-19m) będzie trudniejsza i te początki będą słabe. Niech dadzą mu takiego poczucia, że narty skręcają. pozdro W temacie https://www.curated.com/journal/1796000/carving-vs-all-mountain-skis-which-are-better-for-you Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 17 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 21 minut temu, star napisał: W temacie https://www.curated.com/journal/1796000/carving-vs-all-mountain-skis-which-are-better-for-you Przetlumacz swoimi slowami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 17 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 53 minuty temu, Jan napisał: Przetlumacz swoimi slowami A co ja tłumacz? Sam sobie przetłumacz. Nie znam tego języka. Masz po polsku jak też z angielskim masz kłopot. Skąd wy się bierzecie, sami egzaminatorzy sitn na tym forum? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 17 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 (edytowane) 4 hours ago, star said: sami egzaminatorzy sitn na tym forum? Nie. Są jeszcze tacy, którzy śledzą już tylko po to, żeby w podaniach przekazać, żeś dla skiforum sterał swoje lata młode, a kaganek co chciałeś pokazać, chyba niestety trafił pod wodę... 🤪 Edytowane 17 Listopada 2023 przez SzymQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof SNOWTIME Napisano 17 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 5 godzin temu, Marcos73 napisał: Cze Ja się zasugerowałem troszkę tą jazda poza trasową, bo jednak w Alpach jest gdzie jeździć, a szersza decha jest porostu lepsza. Kolega to nie Marek O. wiec po co się ma mordować na ołówkach. Żadna narta nie zabija, ale w jednych nam się jeździ lepiej, a w drugich gorzej, albo preferujemy bardziej daną grupę nart. Ten X to mocno sportowa narta, ja osobiście bym polecał do jazdy bez jakichś ambicji sportowych i ciśnienia, a jednak z delikatnym pazurem coś do 75 pod butem. Ten cm jednak troszkę uspokaja nartę, nie jest taka agresywna, ale skora do wejścia na krawędź a i w moim odczuciu lepiej się jeździ po rozjeżdżonym śniegu (te moje atomy po Żonie to petarda a chyba też 76 mają pod butem). Coś na wzrost Kolegi np. Deacon 72. Promień też ok 16m, więc skrętna. GS czy też coś o relatywnie dużym promieniu (18-19m) będzie trudniejsza i te początki będą słabe. Nie dadzą mu takiego poczucia, że narty skręcają. pozdro Deacon 72 - polecam. To nie jest wydmuszka bynajmniej, ale porządnie zrobiona i uniwersalna decha. Może być też poprzedni model 74. Co je charakteryzuje to elastyczność podłużna = zachowują się jak trzeba już przy niewielkiej prędkości i w gorszych warunkach. Poprzecznie są za to bardzo sztywne więc i na lodzie jadą jak po szynach. Jest też masterka w tym wydaniu, sztywniejsza /płyta/, dla cięższych pędziwiatrów w sam raz 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi