tomkly Napisano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 (edytowane) 20 minut temu, Mikoski napisał: Chyba koniec emocji w męskim ściganiu kto wygra generalkę ☹️Schwartz miał pecha. https://sport.interia.pl/narciarstwo-alpejskie/news-dramatyczne-sceny-na-trasie-ps-natychmiast-wezwano-na-pomoc-,nId,7235963 Oglądałem na żywo. Wcale nie wyglądało aż tak groźnie, ale jednak prędkość była spora. Z tego co widać na filmie to być może więzadło puściło nie wskutek uderzenia w siatki a w efekcie przeciążenia przed upadkiem, gdyż tak go nienaturalnie szarpnęło i potem pojechał na górnej krawędzi. Ja się wczoraj podobnie przewiozłem na prawym biodrze, ale przy prędkości o połowę mniejszej, więc nawet mnie nie drasnęło. Edytowane 28 Grudnia 2023 przez tomkly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 Dzisiejszy GS Pań dla polskich zawodniczek udany Maryna 12 Magda 20 👍 Miśka w takiej formie że 100 wygranych w PŚ do zrobienia w tym sezonie. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 53 minuty temu, tomkly napisał: Oglądałem na żywo. Wcale nie wyglądało aż tak groźnie, ale jednak prędkość była spora. Z tego co widać na filmie to być może więzadło puściło nie wskutek uderzenia w siatki a w efekcie przeciążenia przed upadkiem, gdyż tak go nienaturalnie szarpnęło i potem pojechał na górnej krawędzi. Ja się wczoraj podobnie przewiozłem na prawym biodrze, ale przy prędkości o połowę mniejszej, więc nawet mnie nie drasnęło. W tym miejscu kilku zawodników miało problemy bo prawa narta sama szukała sobie toru jazdy. Wielka szkoda ze z pozoru niegroźny upadek miał takie konsekwencje. Sam DH zacny, 3.88 sek od 0 do 80km/godz, prędkości do 148km/godz. Maja panowie jaja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 28 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2023 (edytowane) 3 minuty temu, grimson napisał: W tym miejscu kilku zawodników miało problemy bo prawa narta sama szukała sobie toru jazdy. Wielka szkoda ze z pozoru niegroźny upadek miał takie konsekwencje. Sam DH zacny, 3.88 sek od 0 do 80km/godz, prędkości do 148km/godz. Maja panowie jaja. To jest oprócz Streifa oraz Lauberhorna trzecia najtrudniejsza trasa zjazdowa w Europie. Nawet jak nie jest przygotowana do zawodów FIS to zawsze jest tam potwornie twardy, zlodzony śnieg. Edytowane 28 Grudnia 2023 przez tomkly 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek pw Napisano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Kontuzja Marco Schwarza to smutne zdarzenie i rzeczywiście zmniejszające atrakcyjność rywalizacji o dużą kryształową kulę. Ale czy to rzeczywiście pech ? Raczej niekoniecznie. To skutek błędów w przygotowaniach i absurdalnego założenia, że w jeden letni okres przygotowawczy można z specjalisty konkurencji technicznych można zrobić szybkościowca. Nikomu to się nie udało i niestety Schwarzowi także. Nagły przyrost masy w tym i mięśniowej powoduje najczęściej kontuzje ACL. Po zawodach w Soelden podczas których bardzo dużo mówiono o przemianie Schwarza i jego nie skrywanych ambicjach, zwrócił mi na to uwagę mój fizjoterapeuta - rehabilitant (narciarz-pasjonat) do którego chodzę od lat leczyć kręgosłup i nie tylko który powiedział: "ciekawe kiedy zerwie ACL". Czy Schwarz, jego lekarze, fizjoterapeuci nie zdawali sobie z tego sprawy ? Na pewno wiedzieli o tym doskonale. Ale podjęli ryzyko. I nie udało się. Marzenia o dużej kryształowej kuli do szafy. Przynajmniej w tym sezonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 19 godzin temu, grimson napisał: W tym miejscu kilku zawodników miało problemy bo prawa narta sama szukała sobie toru jazdy. Wielka szkoda ze z pozoru niegroźny upadek miał takie konsekwencje. Sam DH zacny, 3.88 sek od 0 do 80km/godz, prędkości do 148km/godz. Maja panowie jaja. Upadek był konsekwencją kontuzji, jak już pisaliśmy. Po prostu strzeliło mu a upadł bo nie był w stanie kontynuować jazdy. Tak Tomek, jest tak jak piszesz, to bardzo trudna trasa z bardzo nieprzyjemnym i nietypowym śniegiem - nie wiem na czym to polega ale byłem w Bormio wielokrotnie i tak jakoś jest. Nigdy nie byłem tam w trakcie zawodów niestety ale każdy fragment tej trasy jest trudny, nie mówiąc o fragmentach, które są szykowane tylko na zawody. A nijaki Babiński zjechał prawie całą trasę na jednej narcie, pamiętacie? Pozdro 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 2 minuty temu, wojtek pw napisał: Kontuzja Marco Schwarza to smutne zdarzenie i rzeczywiście zmniejszające atrakcyjność rywalizacji o dużą kryształową kulę. Ale czy to rzeczywiście pech ? Raczej niekoniecznie. To skutek błędów w przygotowaniach i absurdalnego założenia, że w jeden letni okres przygotowawczy można z specjalisty konkurencji technicznych można zrobić szybkościowca. Nikomu to się nie udało i niestety Schwarzowi także. Nagły przyrost masy w tym i mięśniowej powoduje najczęściej kontuzje ACL. Po zawodach w Soelden podczas których bardzo dużo mówiono o przemianie Schwarza i jego nie skrywanych ambicjach, zwrócił mi na to uwagę mój fizjoterapeuta - rehabilitant (narciarz-pasjonat) do którego chodzę od lat leczyć kręgosłup i nie tylko który powiedział: "ciekawe kiedy zerwie ACL". Czy Schwarz, jego lekarze, fizjoterapeuci nie zdawali sobie z tego sprawy ? Na pewno wiedzieli o tym doskonale. Ale podjęli ryzyko. I nie udało się. Marzenia o dużej kryształowej kuli do szafy. Przynajmniej w tym sezonie. Cześć Nie masz racji Wojtku bo to nie jest kwestia jednego sezonu. Schwarz jeździł zjazdy dość regularnie bo jeździł kombinację. Gdy zdobył kulę w SL ( a to był sezon 20/21) zdecydował o zmianie sposobu treningu. Sezon 21/22 praktycznie całkowicie odpuścił a już cały poprzedni sezon jeździł zjazdy regularnie i nie dla zabawy - był 6 w Wengen i 4 w MŚ - to są wyniki, które wiele mówią. To był długi przemyślany proces rozłożony na 3 lata. Myślę, że był znakomicie przygotowany do tego sezonu co nie znaczy, że organizm nie jechał na limicie. Ale na limicie jadą wszyscy. POzdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 5 godzin temu, Mitek napisał: Upadek był konsekwencją kontuzji, jak już pisaliśmy. Po prostu strzeliło mu a upadł bo nie był w stanie kontynuować jazdy. Tak Tomek, jest tak jak piszesz, to bardzo trudna trasa z bardzo nieprzyjemnym i nietypowym śniegiem - nie wiem na czym to polega ale byłem w Bormio wielokrotnie i tak jakoś jest. Nigdy nie byłem tam w trakcie zawodów niestety ale każdy fragment tej trasy jest trudny, nie mówiąc o fragmentach, które są szykowane tylko na zawody. A nijaki Babiński zjechał prawie całą trasę na jednej narcie, pamiętacie? Pozdro Myślę że kolano padło w momencie kiedy prawa narta zaczęła żyć własnym życiem. Widać to na powtórkach. Odnośnie one leg ski - dobrze że przypomniałeś, Bode Miller nie dojechał do końca, a nasz rodak już tak: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 29 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2023 Godzinę temu, grimson napisał: Myślę że kolano padło w momencie kiedy prawa narta zaczęła żyć własnym życiem. Widać to na powtórkach. Odnośnie one leg ski - dobrze że przypomniałeś, Bode Miller nie dojechał do końca, a nasz rodak już tak: Ty myślisz - ja wiem, OK? Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 12 godzin temu, grimson napisał: Myślę że kolano padło w momencie kiedy prawa narta zaczęła żyć własnym życiem. Widać to na powtórkach. Odnośnie one leg ski - dobrze że przypomniałeś, Bode Miller nie dojechał do końca, a nasz rodak już tak: Cześć Słusznie Babicki Polak a nie Babiński Austriak - mój błąd sorry. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2023 Cześć Panna Shiffrin w SL w LIENZ nie pozostawiła złudzeń koleżankom. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlesik Napisano 3 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia W dniu 28.12.2023 o 20:58, Mitek napisał: Cześć Niestety!!! Niby tak niegroźnie się obsunął ale upadek był chyba skutkiem kontuzji... Zerwane więzadła, pęknięta łąkotka, stłuczona kość - po sezonie, poważna kontuzja zawodnika w życiowej formie. Bardzo szkoda bo włożył niesamowicie dużo pracy przez ostatnie dwa lata aby się przemodelować. Dla mnie koniec sezonu męskiego. Pozdro Chyba mu puściło jak tak przysiadł przed upadkiem - raczej nie w momencie walnięcia w bandy. Szkoda tym bardziej że już miał raz kolano robione i dwa lata dochodził do formy w Sl a co dopiero do takiej jak miał teraz. Niestety koniec emocji w generalkach. Oglądaliście Lienz? I co Shiffrin zrobiła dziewczynom? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 Stycznia Udostępnij Napisano 6 Stycznia Cześć Kilde..? Jazda na zabicie ale jak niezwykle dokładna na dole.. Kilde ma 180 wzrostu i jechał na stosunkowo krótkiej narcie - bliżej 180cm niż 190. Odermatt rozwala system miękkością. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 6 Stycznia Udostępnij Napisano 6 Stycznia 6 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Kilde..? Jazda na zabicie ale jak niezwykle dokładna na dole.. Kilde ma 180 wzrostu i jechał na stosunkowo krótkiej narcie - bliżej 180cm niż 190. Odermatt rozwala system miękkością. Pozdro Bliżej 180cm to raczej niemożliwe, jak Tyś to wypatrzył🤭 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 7 Stycznia Udostępnij Napisano 7 Stycznia Zapatrzyłem się w kocopoły 😄 a chciałem napisać o Magdzie i jej ostatnim występie, otóż naprawdę dobrze pojechała, wg. mojej opinii lepiej niż Maryna, w sensie domniemanego potencjału i umiejętności technicznych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Stycznia Udostępnij Napisano 7 Stycznia 3 godziny temu, Peter napisał: Zapatrzyłem się w kocopoły 😄 a chciałem napisać o Magdzie i jej ostatnim występie, otóż naprawdę dobrze pojechała, wg. mojej opinii lepiej niż Maryna, w sensie domniemanego potencjału i umiejętności technicznych. Cześć Tak ja bym powiedział, że pojechała zdecydowanie lepiej a Maryna pojechała jak Schiffrin - bez walki. A co do nart Kilde to na mecie zdjął zaraz po zatrzymaniu zdjął nartę i ją oparł tyłem o ziemię trzymając ręką pionowo i była wyraźnie niższa od niego. Sam się zdziwiłem i dlatego sprawdziłem ile ma wzrostu a tu 181cm. Ale może to jakiś błąd. Nawet dokładając buty i kask to wychodzi, że narta jakaś krótka... Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter Napisano 7 Stycznia Udostępnij Napisano 7 Stycznia 7 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Tak ja bym powiedział, że pojechała zdecydowanie lepiej a Maryna pojechała jak Schiffrin - bez walki. A co do nart Kilde to na mecie zdjął zaraz po zatrzymaniu zdjął nartę i ją oparł tyłem o ziemię trzymając ręką pionowo i była wyraźnie niższa od niego. Sam się zdziwiłem i dlatego sprawdziłem ile ma wzrostu a tu 181cm. Ale może to jakiś błąd. Nawet dokładając buty i kask to wychodzi, że narta jakaś krótka... Pozdro O ile pamiętam to minimalna wymagana regulaminem długość męskich nart GS FIS to 193 cm. chyba, że coś się zmieniło?🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Stycznia Udostępnij Napisano 7 Stycznia Cześć No się kurde nie zmieniło dlatego tak mnie to uderzyło. Przecież chyba wiesz, że nie chcę nic ściemniać. Może jak wbił nartę w śnieg to te cm się tak zsumowały. A może na czyś stanął...Narta krótka była. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia Do oceny czy sobie radził? Pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 9 Stycznia Udostępnij Napisano 9 Stycznia Ale harpagan, nawet jak się gubił to szedł jak pies myśliwski. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlesik Napisano 12 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 12 Stycznia I po Pintarault ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia 25 minut temu, mlesik napisał: I po Pintarault ;( Jaki stan zdrowia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia W dniu 9.01.2024 o 21:05, Mitek napisał: Do oceny czy sobie radził? Pozdro Jak pokazała historia - to se musiał radzić i se poradził. Tutaj 2 years later. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek pw Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia O stanie zdrowia A. Pinturaulta nie ma za dużo informacji. Piszą o kontuzji lewego kolana (ACL ?) i bólu nadgarstka. I jak na razie nic więcej. https://olympics.com/en/news/alexis-pinturault-suffers-heavy-crash-wengen-super-g 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 Stycznia Udostępnij Napisano 12 Stycznia Cześć ACL zerwany ale chyba nie tylko, jeżeli chodzi o kolano. Kurde jak tak dalej pójdzie to Odermatt będzie sam jeździł. Wśród Pań też nieprzyjemny wypadek i też interwencja śmigłowca... Kontuzji jak w Realu... POzdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi