star Napisano 20 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2019 W gazetce Lidla reklama. Ktoś coś? 1800 start, na skitury też dobrze, choć Dolomity to nie Alpy, stromo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 W gazetce Lidla reklama. Ktoś coś? 1800 start, na skitury też dobrze, choć Dolomity to nie Alpy, stromo. Cześć Przepraszam Cię ale jak piszesz: ktoś coś? to mnie skręca. Największe matoły w ten sposób pytają a przecież nim nie jesteś. O co Ci chodzi konkretnie? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Cześć Przepraszam Cię ale jak piszesz: ktoś coś? to mnie skręca. Największe matoły w ten sposób pytają a przecież nim nie jesteś. O co Ci chodzi konkretnie? Pozdro Jakbym wiedział o co mi chodzi to bym pytał konkretnie? A tak każda informacja o miejscu, trasach, dojezdzie welcome. O jazdę przytrasowa i możliwości skiturowe w szczególności zapytam? PS to pisałem ja matoł pierwsza klasa:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Jakbym wiedział o co mi chodzi to bym pytał konkretnie? A tak każda informacja o miejscu, trasach, dojezdzie welcome. O jazdę przytrasowa i możliwości skiturowe w szczególności zapytam? PS to pisałem ja matoł pierwsza klasa:-) Cześć To jeden z najpopularniejszych regionów włoskich w Polsce. Skipass Adamello jakby co. Jak skonkretyzujesz pytanie chętnie pomogę. Byłem tam wiele razy. Jazda poza trasą również. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Cześć To jeden z najpopularniejszych regionów włoskich w Polsce. Skipass Adamello jakby co. Jak skonkretyzujesz pytanie chętnie pomogę. Byłem tam wiele razy. Jazda poza trasą również. PozdrowieniaNo to opisz najciekawsze trasy zwykłe oraz przytrasowe, bo te zwykle trudniej wyczaić. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 No to opisz najciekawsze trasy zwykłe oraz przytrasowe, bo te zwykle trudniej wyczaić. Cześć Nie no proszę Cię... Popatrz na mapkę i wszystko będziesz wiedział jako doświadczony narciarz i wyrypiarz. Dla każdego inna trasa będzie najciekawsza a warunki modyfikują "najciekawszość" w jeszcze większym stopniu. Offpiste bajka. Żeby Cię zachęcić do szukania: Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Cześć Nie no proszę Cię... Popatrz na mapkę i wszystko będziesz wiedział jako doświadczony narciarz i wyrypiarz. Dla każdego inna trasa będzie najciekawsza a warunki modyfikują "najciekawszość" w jeszcze większym stopniu. Offpiste bajka. Żeby Cię zachęcić do szukania: Pozdro Dzięki. W międzyczasie znalazłem mapkę i co więcej okazało się, że byłem niedaleko, tylko nart zapomnialem:https://www.summitpo...l-ascent/159442 Fotka kumpla, z wątku:http://www.sstarwines.pl/wino11366 Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 lata później... Kaem Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Hej , za 2 tygodnie wyjeżdżamy (ze skimaniak.pl) do Passo Tonale w ramach ekspedycji szkoleniowej - zabieramy wnuki (11 i 6 lat), będą przez 5 dni uczestniczyć w 3godzinnym szkoleniu. Oboje jeżdżą ,ale każde z nich potrzebuje wzięcia w karby tak techniki jak i stokowej dyscypliny. Przy okazji, także ja i kolega wybieramy się na szkolenie doskonalące. W związku z powyższym pytanie o charakter ośrodka , bo qrde niedawno usłyszałem że to włoska Białka ... chyba aż tak kiepsko nie jest? Jest Presena no i Ponte di Legno, gdzie ponoć trasy są niekoniecznie zielone ... Czy dominują ,,normalne '' trasy , czy też rzeczywiście jest głównie płasko ?? Nadto - czy w samym Passo jest trochę knajpek , pizzerii itepe oraz jak jest z zaopatrzeniem w podstawowe artykuły spożywcze typu woda mineralna, pieczywo, nabiał ? + wszelkie inne istotne z punktu tygodniowego pobytu uwagi. Z góry dzienksy za ewentualne podpowiedzi!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 (edytowane) No masz.... własnie dostałem ofertę na Tonale na 11-18/03. To apropos nasze rozmowy. Zapraszam do dołaczenia- bedziesz przewodnikiem jak poznasz dokładnie teraz... Byłem tam w 2007 - chyba niewiele zmieniło się. Owszem jest łaczka z wyciągami naprzeciw Preseny ale tylko najkrótsze sa takie "białkowe", te dłuższe to solidne czerwone trasy. Również trasy na obu koncach "łąki" są warte uwagi. Presena to długa czerwona/czarna(?) z lodowca w dół i sporo urozmaiconych na górze , niebieskie i czerwone. Jak bedzie mało to w Pontedilegno masz pełny wybór tras. Są niżej niż te w Tonale, co sie przydaje w razie kiepskiej pogody. Knajp we wsi jest dostatek... na stokach też. Uważaj bo duże piwo to w knajpach w Ponte znaczy 1litr.... 😉 Edytowane 3 Lutego 2023 przez mig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Przemekc1 Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Też gdzieś widziałem porównanie do Białki i jest moim zdaniem absurdalne. Oprócz tych kilku środkowych, stosunkowo krótkich tras cała reszta to naprawdę solidne trasy już nie mówiąc o czarnej trasie z Preseny. Jakby było mało to jak wspomina mig jest połączone gondolą Ponte di Legno gdzie trasy są jedynie czerwone i czarne. Do tego te niebieskie trasy w Tonale to moim zdaniem po prostu niebieskie trasy, nie ma tras "zielonych" w stylu tej górnej trasy w Szczyrku gdzie trzeba się odpychać kijkami. Co do zaopatrzenia robiliśmy tam raz zakupy i jest całkiem spory spar z absolutnie wszystkim co potrzeba (spory w sensie taki większy lokalny minimarket, nie duży supermerket) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Plus82 Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Jakiś idiota nie znający geografii(tu lokalnej) napisał kiedyś, że Tonale to Białka. I nikomu zdaje sioę obecnie na forum nie chce popatrzeć na mapkę tras i różnice zjazdów. I dyskusja trwa. A przełęcz Tonale(wys. ok 1800) i położone za nią Ponte di Legno to wspaniałe tereny narciarskie. Byłem z żoną w Val di Sole i autobus woził nas przez sześć dni po wszystkich tu ośrodkach. Samo Tonale to po prawej stronie(jadąc z "dolin słońca") to kilka solidnych czerwonych tras. Białka jest przy samej przełęczy z hotelami. Lewa strona to wspaniała o równym trasa z 2500 m na nieco pow. 1800 m. Wyżej jadać krzesłem(dawniej) dociera się do małego lodowca Presena do wys. 3000 m. Czesto tu trenują na wiosnę włoscy alpejczycy. Ponte di Legno wspaniałe, urozmaicone trasy w lecie. Mają tu też swoją trasę, często zamknietą, włoscy zawodnicy. Dziwi mnie nieraz na forum geograficzna ignoracja, gdy wszystko można się dowiedzieć paroma kliknięciami myszki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Chertan Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Nie miałem okazji porządnie zjeździć, bo sporo było jeszcze pozamykanych. Na samym Passo Tonale zwłaszcza. Lodowiec w sumie taki sobie, ale widokowo fajny, natomiast te kilka otwartych tras w Ponte do Legno było bardzo fajnych. Żadna to Białka, porządna jazda zapewniona w różnorodnych warunkach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 tygodnie później... Kaem Napisano 24 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 No i pojeżdżone! Cieszę się, bo 6letnia wnuczka dobrze rozpoczęła swą narciarską przygodę - 5 dni po 3 godziny szkolenia ze świetnym instruktorem. Od bazy do podstaw - kończyli edukację na jeżdzie równoległej i skręcie stop. Pogoda była zmienne, generalnie trochę za ciepło, 4 dni lampy a ostatnie dwa zmienne, troszkę mgły itepe. Stąd i na stokach różnie, niżej często ciężki mokry śnieg, ale na górze dobrze. Nie zdołaliśmy dojechać do Ponte di Legno, a szkoda. Natomiast dwukrotne odwiedziny na Presenie warte każdej spędzonej tam chwili. Ludzi w sam raz, kolejki bardzo niewielkie, pizza smaczna, wino także, mieszkanko ski out - ski in, było fajnie. Jutro powrót, mamy do przejechania 1015 km. Oby tłok był mniejszy jak tydzień temu! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Plus82 Napisano 24 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 2 godziny temu, Kaem napisał: Nie zdołaliśmy dojechać do Ponte di Legno, a szkoda. Natomiast dwukrotne odwiedziny na Presenie warte każdej spędzonej tam chwili. Szczególnie przy takiej pogodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Kaem Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 W dniu 24.02.2023 o 20:42, Plus82 napisał: Szczególnie przy takiej pogodzie... Plusie, takie właśnie były pierwsze 4 dni - lampa, lampa i lampa, wykosztowałem się na kremy z filtrem qrde 😄 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Kaem Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 (edytowane) Dodam, że samo Tonale jest z pewnością ośrodkiem dobrym dla rodzin z uczącymi się dziećmi: są bodaj 3 osłonięte taśmy , kilka miękko startujących orczyków i kilka krzeseł obsługujących łatwe niebieskie trasy. Nadto, tuż obok liczne bary z toaletami, dużo miejsc do siedzenia, słowem correct. Dużo Holendrów, Polaków , Brytyjczyków, sporo Włochów, Czechów i wszelkie inne nacje. Kilka polskich szkółek, spośród których ,,najbogaciej'' prezentowała się gliwicka SportVita - duży ładny namiot, sporo instruktorów, dużo dzieciaków, kulturalne zachowania słowem pięknie. Dobra reklama polskiego nartowania i szkolenia. Edytowane 26 Lutego 2023 przez Kaem literówka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Cześć Tonale i w ogóle cała ta część skipssu Adamello to bardzo uniwersalny i ciekawy ośrodek dający każdemu wiele możliwości. Znakomite przewyższenie. Jedne z najdłuższych wariantów tras, znakomite możliwości jazdy po trasach - to co pisałeś, dla każdego, od początkującego do zawodowca. Świetne możliwości jazdy pozatrasowej też dla każdego i na różnym poziomie. Rejon trochę o Polsce zabity i niedoceniany przez dostępność i mnogość tanich oferta a warto tam pojechać nie dla freeski tylko dla możliwości, które daje. Pozdrowienia serdeczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 3 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Katalog ośrodków narciarskich Poza granicami Włochy Włochy - Passo del Tonale
star Napisano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Cześć Przepraszam Cię ale jak piszesz: ktoś coś? to mnie skręca. Największe matoły w ten sposób pytają a przecież nim nie jesteś. O co Ci chodzi konkretnie? Pozdro Jakbym wiedział o co mi chodzi to bym pytał konkretnie? A tak każda informacja o miejscu, trasach, dojezdzie welcome. O jazdę przytrasowa i możliwości skiturowe w szczególności zapytam? PS to pisałem ja matoł pierwsza klasa:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Jakbym wiedział o co mi chodzi to bym pytał konkretnie? A tak każda informacja o miejscu, trasach, dojezdzie welcome. O jazdę przytrasowa i możliwości skiturowe w szczególności zapytam? PS to pisałem ja matoł pierwsza klasa:-) Cześć To jeden z najpopularniejszych regionów włoskich w Polsce. Skipass Adamello jakby co. Jak skonkretyzujesz pytanie chętnie pomogę. Byłem tam wiele razy. Jazda poza trasą również. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Cześć To jeden z najpopularniejszych regionów włoskich w Polsce. Skipass Adamello jakby co. Jak skonkretyzujesz pytanie chętnie pomogę. Byłem tam wiele razy. Jazda poza trasą również. PozdrowieniaNo to opisz najciekawsze trasy zwykłe oraz przytrasowe, bo te zwykle trudniej wyczaić. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 No to opisz najciekawsze trasy zwykłe oraz przytrasowe, bo te zwykle trudniej wyczaić. Cześć Nie no proszę Cię... Popatrz na mapkę i wszystko będziesz wiedział jako doświadczony narciarz i wyrypiarz. Dla każdego inna trasa będzie najciekawsza a warunki modyfikują "najciekawszość" w jeszcze większym stopniu. Offpiste bajka. Żeby Cię zachęcić do szukania: Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Cześć Nie no proszę Cię... Popatrz na mapkę i wszystko będziesz wiedział jako doświadczony narciarz i wyrypiarz. Dla każdego inna trasa będzie najciekawsza a warunki modyfikują "najciekawszość" w jeszcze większym stopniu. Offpiste bajka. Żeby Cię zachęcić do szukania: Pozdro Dzięki. W międzyczasie znalazłem mapkę i co więcej okazało się, że byłem niedaleko, tylko nart zapomnialem:https://www.summitpo...l-ascent/159442 Fotka kumpla, z wątku:http://www.sstarwines.pl/wino11366 Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 lata później... Kaem Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Hej , za 2 tygodnie wyjeżdżamy (ze skimaniak.pl) do Passo Tonale w ramach ekspedycji szkoleniowej - zabieramy wnuki (11 i 6 lat), będą przez 5 dni uczestniczyć w 3godzinnym szkoleniu. Oboje jeżdżą ,ale każde z nich potrzebuje wzięcia w karby tak techniki jak i stokowej dyscypliny. Przy okazji, także ja i kolega wybieramy się na szkolenie doskonalące. W związku z powyższym pytanie o charakter ośrodka , bo qrde niedawno usłyszałem że to włoska Białka ... chyba aż tak kiepsko nie jest? Jest Presena no i Ponte di Legno, gdzie ponoć trasy są niekoniecznie zielone ... Czy dominują ,,normalne '' trasy , czy też rzeczywiście jest głównie płasko ?? Nadto - czy w samym Passo jest trochę knajpek , pizzerii itepe oraz jak jest z zaopatrzeniem w podstawowe artykuły spożywcze typu woda mineralna, pieczywo, nabiał ? + wszelkie inne istotne z punktu tygodniowego pobytu uwagi. Z góry dzienksy za ewentualne podpowiedzi!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 (edytowane) No masz.... własnie dostałem ofertę na Tonale na 11-18/03. To apropos nasze rozmowy. Zapraszam do dołaczenia- bedziesz przewodnikiem jak poznasz dokładnie teraz... Byłem tam w 2007 - chyba niewiele zmieniło się. Owszem jest łaczka z wyciągami naprzeciw Preseny ale tylko najkrótsze sa takie "białkowe", te dłuższe to solidne czerwone trasy. Również trasy na obu koncach "łąki" są warte uwagi. Presena to długa czerwona/czarna(?) z lodowca w dół i sporo urozmaiconych na górze , niebieskie i czerwone. Jak bedzie mało to w Pontedilegno masz pełny wybór tras. Są niżej niż te w Tonale, co sie przydaje w razie kiepskiej pogody. Knajp we wsi jest dostatek... na stokach też. Uważaj bo duże piwo to w knajpach w Ponte znaczy 1litr.... 😉 Edytowane 3 Lutego 2023 przez mig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Przemekc1 Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Też gdzieś widziałem porównanie do Białki i jest moim zdaniem absurdalne. Oprócz tych kilku środkowych, stosunkowo krótkich tras cała reszta to naprawdę solidne trasy już nie mówiąc o czarnej trasie z Preseny. Jakby było mało to jak wspomina mig jest połączone gondolą Ponte di Legno gdzie trasy są jedynie czerwone i czarne. Do tego te niebieskie trasy w Tonale to moim zdaniem po prostu niebieskie trasy, nie ma tras "zielonych" w stylu tej górnej trasy w Szczyrku gdzie trzeba się odpychać kijkami. Co do zaopatrzenia robiliśmy tam raz zakupy i jest całkiem spory spar z absolutnie wszystkim co potrzeba (spory w sensie taki większy lokalny minimarket, nie duży supermerket) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Plus82 Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Jakiś idiota nie znający geografii(tu lokalnej) napisał kiedyś, że Tonale to Białka. I nikomu zdaje sioę obecnie na forum nie chce popatrzeć na mapkę tras i różnice zjazdów. I dyskusja trwa. A przełęcz Tonale(wys. ok 1800) i położone za nią Ponte di Legno to wspaniałe tereny narciarskie. Byłem z żoną w Val di Sole i autobus woził nas przez sześć dni po wszystkich tu ośrodkach. Samo Tonale to po prawej stronie(jadąc z "dolin słońca") to kilka solidnych czerwonych tras. Białka jest przy samej przełęczy z hotelami. Lewa strona to wspaniała o równym trasa z 2500 m na nieco pow. 1800 m. Wyżej jadać krzesłem(dawniej) dociera się do małego lodowca Presena do wys. 3000 m. Czesto tu trenują na wiosnę włoscy alpejczycy. Ponte di Legno wspaniałe, urozmaicone trasy w lecie. Mają tu też swoją trasę, często zamknietą, włoscy zawodnicy. Dziwi mnie nieraz na forum geograficzna ignoracja, gdy wszystko można się dowiedzieć paroma kliknięciami myszki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Chertan Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Nie miałem okazji porządnie zjeździć, bo sporo było jeszcze pozamykanych. Na samym Passo Tonale zwłaszcza. Lodowiec w sumie taki sobie, ale widokowo fajny, natomiast te kilka otwartych tras w Ponte do Legno było bardzo fajnych. Żadna to Białka, porządna jazda zapewniona w różnorodnych warunkach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 tygodnie później... Kaem Napisano 24 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 No i pojeżdżone! Cieszę się, bo 6letnia wnuczka dobrze rozpoczęła swą narciarską przygodę - 5 dni po 3 godziny szkolenia ze świetnym instruktorem. Od bazy do podstaw - kończyli edukację na jeżdzie równoległej i skręcie stop. Pogoda była zmienne, generalnie trochę za ciepło, 4 dni lampy a ostatnie dwa zmienne, troszkę mgły itepe. Stąd i na stokach różnie, niżej często ciężki mokry śnieg, ale na górze dobrze. Nie zdołaliśmy dojechać do Ponte di Legno, a szkoda. Natomiast dwukrotne odwiedziny na Presenie warte każdej spędzonej tam chwili. Ludzi w sam raz, kolejki bardzo niewielkie, pizza smaczna, wino także, mieszkanko ski out - ski in, było fajnie. Jutro powrót, mamy do przejechania 1015 km. Oby tłok był mniejszy jak tydzień temu! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Plus82 Napisano 24 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 2 godziny temu, Kaem napisał: Nie zdołaliśmy dojechać do Ponte di Legno, a szkoda. Natomiast dwukrotne odwiedziny na Presenie warte każdej spędzonej tam chwili. Szczególnie przy takiej pogodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Kaem Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 W dniu 24.02.2023 o 20:42, Plus82 napisał: Szczególnie przy takiej pogodzie... Plusie, takie właśnie były pierwsze 4 dni - lampa, lampa i lampa, wykosztowałem się na kremy z filtrem qrde 😄 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Kaem Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 (edytowane) Dodam, że samo Tonale jest z pewnością ośrodkiem dobrym dla rodzin z uczącymi się dziećmi: są bodaj 3 osłonięte taśmy , kilka miękko startujących orczyków i kilka krzeseł obsługujących łatwe niebieskie trasy. Nadto, tuż obok liczne bary z toaletami, dużo miejsc do siedzenia, słowem correct. Dużo Holendrów, Polaków , Brytyjczyków, sporo Włochów, Czechów i wszelkie inne nacje. Kilka polskich szkółek, spośród których ,,najbogaciej'' prezentowała się gliwicka SportVita - duży ładny namiot, sporo instruktorów, dużo dzieciaków, kulturalne zachowania słowem pięknie. Dobra reklama polskiego nartowania i szkolenia. Edytowane 26 Lutego 2023 przez Kaem literówka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Cześć Tonale i w ogóle cała ta część skipssu Adamello to bardzo uniwersalny i ciekawy ośrodek dający każdemu wiele możliwości. Znakomite przewyższenie. Jedne z najdłuższych wariantów tras, znakomite możliwości jazdy po trasach - to co pisałeś, dla każdego, od początkującego do zawodowca. Świetne możliwości jazdy pozatrasowej też dla każdego i na różnym poziomie. Rejon trochę o Polsce zabity i niedoceniany przez dostępność i mnogość tanich oferta a warto tam pojechać nie dla freeski tylko dla możliwości, które daje. Pozdrowienia serdeczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 3 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1 Przejdź do listy tematów
star Napisano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Cześć To jeden z najpopularniejszych regionów włoskich w Polsce. Skipass Adamello jakby co. Jak skonkretyzujesz pytanie chętnie pomogę. Byłem tam wiele razy. Jazda poza trasą również. PozdrowieniaNo to opisz najciekawsze trasy zwykłe oraz przytrasowe, bo te zwykle trudniej wyczaić. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 No to opisz najciekawsze trasy zwykłe oraz przytrasowe, bo te zwykle trudniej wyczaić. Cześć Nie no proszę Cię... Popatrz na mapkę i wszystko będziesz wiedział jako doświadczony narciarz i wyrypiarz. Dla każdego inna trasa będzie najciekawsza a warunki modyfikują "najciekawszość" w jeszcze większym stopniu. Offpiste bajka. Żeby Cię zachęcić do szukania: Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Cześć Nie no proszę Cię... Popatrz na mapkę i wszystko będziesz wiedział jako doświadczony narciarz i wyrypiarz. Dla każdego inna trasa będzie najciekawsza a warunki modyfikują "najciekawszość" w jeszcze większym stopniu. Offpiste bajka. Żeby Cię zachęcić do szukania: Pozdro Dzięki. W międzyczasie znalazłem mapkę i co więcej okazało się, że byłem niedaleko, tylko nart zapomnialem:https://www.summitpo...l-ascent/159442 Fotka kumpla, z wątku:http://www.sstarwines.pl/wino11366 Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 lata później... Kaem Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Hej , za 2 tygodnie wyjeżdżamy (ze skimaniak.pl) do Passo Tonale w ramach ekspedycji szkoleniowej - zabieramy wnuki (11 i 6 lat), będą przez 5 dni uczestniczyć w 3godzinnym szkoleniu. Oboje jeżdżą ,ale każde z nich potrzebuje wzięcia w karby tak techniki jak i stokowej dyscypliny. Przy okazji, także ja i kolega wybieramy się na szkolenie doskonalące. W związku z powyższym pytanie o charakter ośrodka , bo qrde niedawno usłyszałem że to włoska Białka ... chyba aż tak kiepsko nie jest? Jest Presena no i Ponte di Legno, gdzie ponoć trasy są niekoniecznie zielone ... Czy dominują ,,normalne '' trasy , czy też rzeczywiście jest głównie płasko ?? Nadto - czy w samym Passo jest trochę knajpek , pizzerii itepe oraz jak jest z zaopatrzeniem w podstawowe artykuły spożywcze typu woda mineralna, pieczywo, nabiał ? + wszelkie inne istotne z punktu tygodniowego pobytu uwagi. Z góry dzienksy za ewentualne podpowiedzi!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... mig Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 (edytowane) No masz.... własnie dostałem ofertę na Tonale na 11-18/03. To apropos nasze rozmowy. Zapraszam do dołaczenia- bedziesz przewodnikiem jak poznasz dokładnie teraz... Byłem tam w 2007 - chyba niewiele zmieniło się. Owszem jest łaczka z wyciągami naprzeciw Preseny ale tylko najkrótsze sa takie "białkowe", te dłuższe to solidne czerwone trasy. Również trasy na obu koncach "łąki" są warte uwagi. Presena to długa czerwona/czarna(?) z lodowca w dół i sporo urozmaiconych na górze , niebieskie i czerwone. Jak bedzie mało to w Pontedilegno masz pełny wybór tras. Są niżej niż te w Tonale, co sie przydaje w razie kiepskiej pogody. Knajp we wsi jest dostatek... na stokach też. Uważaj bo duże piwo to w knajpach w Ponte znaczy 1litr.... 😉 Edytowane 3 Lutego 2023 przez mig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Przemekc1 Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Też gdzieś widziałem porównanie do Białki i jest moim zdaniem absurdalne. Oprócz tych kilku środkowych, stosunkowo krótkich tras cała reszta to naprawdę solidne trasy już nie mówiąc o czarnej trasie z Preseny. Jakby było mało to jak wspomina mig jest połączone gondolą Ponte di Legno gdzie trasy są jedynie czerwone i czarne. Do tego te niebieskie trasy w Tonale to moim zdaniem po prostu niebieskie trasy, nie ma tras "zielonych" w stylu tej górnej trasy w Szczyrku gdzie trzeba się odpychać kijkami. Co do zaopatrzenia robiliśmy tam raz zakupy i jest całkiem spory spar z absolutnie wszystkim co potrzeba (spory w sensie taki większy lokalny minimarket, nie duży supermerket) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Plus82 Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Jakiś idiota nie znający geografii(tu lokalnej) napisał kiedyś, że Tonale to Białka. I nikomu zdaje sioę obecnie na forum nie chce popatrzeć na mapkę tras i różnice zjazdów. I dyskusja trwa. A przełęcz Tonale(wys. ok 1800) i położone za nią Ponte di Legno to wspaniałe tereny narciarskie. Byłem z żoną w Val di Sole i autobus woził nas przez sześć dni po wszystkich tu ośrodkach. Samo Tonale to po prawej stronie(jadąc z "dolin słońca") to kilka solidnych czerwonych tras. Białka jest przy samej przełęczy z hotelami. Lewa strona to wspaniała o równym trasa z 2500 m na nieco pow. 1800 m. Wyżej jadać krzesłem(dawniej) dociera się do małego lodowca Presena do wys. 3000 m. Czesto tu trenują na wiosnę włoscy alpejczycy. Ponte di Legno wspaniałe, urozmaicone trasy w lecie. Mają tu też swoją trasę, często zamknietą, włoscy zawodnicy. Dziwi mnie nieraz na forum geograficzna ignoracja, gdy wszystko można się dowiedzieć paroma kliknięciami myszki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Chertan Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Nie miałem okazji porządnie zjeździć, bo sporo było jeszcze pozamykanych. Na samym Passo Tonale zwłaszcza. Lodowiec w sumie taki sobie, ale widokowo fajny, natomiast te kilka otwartych tras w Ponte do Legno było bardzo fajnych. Żadna to Białka, porządna jazda zapewniona w różnorodnych warunkach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 tygodnie później... Kaem Napisano 24 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 No i pojeżdżone! Cieszę się, bo 6letnia wnuczka dobrze rozpoczęła swą narciarską przygodę - 5 dni po 3 godziny szkolenia ze świetnym instruktorem. Od bazy do podstaw - kończyli edukację na jeżdzie równoległej i skręcie stop. Pogoda była zmienne, generalnie trochę za ciepło, 4 dni lampy a ostatnie dwa zmienne, troszkę mgły itepe. Stąd i na stokach różnie, niżej często ciężki mokry śnieg, ale na górze dobrze. Nie zdołaliśmy dojechać do Ponte di Legno, a szkoda. Natomiast dwukrotne odwiedziny na Presenie warte każdej spędzonej tam chwili. Ludzi w sam raz, kolejki bardzo niewielkie, pizza smaczna, wino także, mieszkanko ski out - ski in, było fajnie. Jutro powrót, mamy do przejechania 1015 km. Oby tłok był mniejszy jak tydzień temu! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Plus82 Napisano 24 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 2 godziny temu, Kaem napisał: Nie zdołaliśmy dojechać do Ponte di Legno, a szkoda. Natomiast dwukrotne odwiedziny na Presenie warte każdej spędzonej tam chwili. Szczególnie przy takiej pogodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Kaem Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 W dniu 24.02.2023 o 20:42, Plus82 napisał: Szczególnie przy takiej pogodzie... Plusie, takie właśnie były pierwsze 4 dni - lampa, lampa i lampa, wykosztowałem się na kremy z filtrem qrde 😄 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Kaem Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 (edytowane) Dodam, że samo Tonale jest z pewnością ośrodkiem dobrym dla rodzin z uczącymi się dziećmi: są bodaj 3 osłonięte taśmy , kilka miękko startujących orczyków i kilka krzeseł obsługujących łatwe niebieskie trasy. Nadto, tuż obok liczne bary z toaletami, dużo miejsc do siedzenia, słowem correct. Dużo Holendrów, Polaków , Brytyjczyków, sporo Włochów, Czechów i wszelkie inne nacje. Kilka polskich szkółek, spośród których ,,najbogaciej'' prezentowała się gliwicka SportVita - duży ładny namiot, sporo instruktorów, dużo dzieciaków, kulturalne zachowania słowem pięknie. Dobra reklama polskiego nartowania i szkolenia. Edytowane 26 Lutego 2023 przez Kaem literówka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Cześć Tonale i w ogóle cała ta część skipssu Adamello to bardzo uniwersalny i ciekawy ośrodek dający każdemu wiele możliwości. Znakomite przewyższenie. Jedne z najdłuższych wariantów tras, znakomite możliwości jazdy po trasach - to co pisałeś, dla każdego, od początkującego do zawodowca. Świetne możliwości jazdy pozatrasowej też dla każdego i na różnym poziomie. Rejon trochę o Polsce zabity i niedoceniany przez dostępność i mnogość tanich oferta a warto tam pojechać nie dla freeski tylko dla możliwości, które daje. Pozdrowienia serdeczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Poprzednia 1 2 3 Dalej Strona 3 z 3 Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 1
star Napisano 21 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2019 Cześć Nie no proszę Cię... Popatrz na mapkę i wszystko będziesz wiedział jako doświadczony narciarz i wyrypiarz. Dla każdego inna trasa będzie najciekawsza a warunki modyfikują "najciekawszość" w jeszcze większym stopniu. Offpiste bajka. Żeby Cię zachęcić do szukania: Pozdro Dzięki. W międzyczasie znalazłem mapkę i co więcej okazało się, że byłem niedaleko, tylko nart zapomnialem:https://www.summitpo...l-ascent/159442 Fotka kumpla, z wątku:http://www.sstarwines.pl/wino11366 Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 Hej , za 2 tygodnie wyjeżdżamy (ze skimaniak.pl) do Passo Tonale w ramach ekspedycji szkoleniowej - zabieramy wnuki (11 i 6 lat), będą przez 5 dni uczestniczyć w 3godzinnym szkoleniu. Oboje jeżdżą ,ale każde z nich potrzebuje wzięcia w karby tak techniki jak i stokowej dyscypliny. Przy okazji, także ja i kolega wybieramy się na szkolenie doskonalące. W związku z powyższym pytanie o charakter ośrodka , bo qrde niedawno usłyszałem że to włoska Białka ... chyba aż tak kiepsko nie jest? Jest Presena no i Ponte di Legno, gdzie ponoć trasy są niekoniecznie zielone ... Czy dominują ,,normalne '' trasy , czy też rzeczywiście jest głównie płasko ?? Nadto - czy w samym Passo jest trochę knajpek , pizzerii itepe oraz jak jest z zaopatrzeniem w podstawowe artykuły spożywcze typu woda mineralna, pieczywo, nabiał ? + wszelkie inne istotne z punktu tygodniowego pobytu uwagi. Z góry dzienksy za ewentualne podpowiedzi!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 2 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 (edytowane) No masz.... własnie dostałem ofertę na Tonale na 11-18/03. To apropos nasze rozmowy. Zapraszam do dołaczenia- bedziesz przewodnikiem jak poznasz dokładnie teraz... Byłem tam w 2007 - chyba niewiele zmieniło się. Owszem jest łaczka z wyciągami naprzeciw Preseny ale tylko najkrótsze sa takie "białkowe", te dłuższe to solidne czerwone trasy. Również trasy na obu koncach "łąki" są warte uwagi. Presena to długa czerwona/czarna(?) z lodowca w dół i sporo urozmaiconych na górze , niebieskie i czerwone. Jak bedzie mało to w Pontedilegno masz pełny wybór tras. Są niżej niż te w Tonale, co sie przydaje w razie kiepskiej pogody. Knajp we wsi jest dostatek... na stokach też. Uważaj bo duże piwo to w knajpach w Ponte znaczy 1litr.... 😉 Edytowane 3 Lutego 2023 przez mig 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemekc1 Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Też gdzieś widziałem porównanie do Białki i jest moim zdaniem absurdalne. Oprócz tych kilku środkowych, stosunkowo krótkich tras cała reszta to naprawdę solidne trasy już nie mówiąc o czarnej trasie z Preseny. Jakby było mało to jak wspomina mig jest połączone gondolą Ponte di Legno gdzie trasy są jedynie czerwone i czarne. Do tego te niebieskie trasy w Tonale to moim zdaniem po prostu niebieskie trasy, nie ma tras "zielonych" w stylu tej górnej trasy w Szczyrku gdzie trzeba się odpychać kijkami. Co do zaopatrzenia robiliśmy tam raz zakupy i jest całkiem spory spar z absolutnie wszystkim co potrzeba (spory w sensie taki większy lokalny minimarket, nie duży supermerket) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plus82 Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Jakiś idiota nie znający geografii(tu lokalnej) napisał kiedyś, że Tonale to Białka. I nikomu zdaje sioę obecnie na forum nie chce popatrzeć na mapkę tras i różnice zjazdów. I dyskusja trwa. A przełęcz Tonale(wys. ok 1800) i położone za nią Ponte di Legno to wspaniałe tereny narciarskie. Byłem z żoną w Val di Sole i autobus woził nas przez sześć dni po wszystkich tu ośrodkach. Samo Tonale to po prawej stronie(jadąc z "dolin słońca") to kilka solidnych czerwonych tras. Białka jest przy samej przełęczy z hotelami. Lewa strona to wspaniała o równym trasa z 2500 m na nieco pow. 1800 m. Wyżej jadać krzesłem(dawniej) dociera się do małego lodowca Presena do wys. 3000 m. Czesto tu trenują na wiosnę włoscy alpejczycy. Ponte di Legno wspaniałe, urozmaicone trasy w lecie. Mają tu też swoją trasę, często zamknietą, włoscy zawodnicy. Dziwi mnie nieraz na forum geograficzna ignoracja, gdy wszystko można się dowiedzieć paroma kliknięciami myszki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 3 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2023 Nie miałem okazji porządnie zjeździć, bo sporo było jeszcze pozamykanych. Na samym Passo Tonale zwłaszcza. Lodowiec w sumie taki sobie, ale widokowo fajny, natomiast te kilka otwartych tras w Ponte do Legno było bardzo fajnych. Żadna to Białka, porządna jazda zapewniona w różnorodnych warunkach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 24 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 No i pojeżdżone! Cieszę się, bo 6letnia wnuczka dobrze rozpoczęła swą narciarską przygodę - 5 dni po 3 godziny szkolenia ze świetnym instruktorem. Od bazy do podstaw - kończyli edukację na jeżdzie równoległej i skręcie stop. Pogoda była zmienne, generalnie trochę za ciepło, 4 dni lampy a ostatnie dwa zmienne, troszkę mgły itepe. Stąd i na stokach różnie, niżej często ciężki mokry śnieg, ale na górze dobrze. Nie zdołaliśmy dojechać do Ponte di Legno, a szkoda. Natomiast dwukrotne odwiedziny na Presenie warte każdej spędzonej tam chwili. Ludzi w sam raz, kolejki bardzo niewielkie, pizza smaczna, wino także, mieszkanko ski out - ski in, było fajnie. Jutro powrót, mamy do przejechania 1015 km. Oby tłok był mniejszy jak tydzień temu! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Plus82 Napisano 24 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2023 2 godziny temu, Kaem napisał: Nie zdołaliśmy dojechać do Ponte di Legno, a szkoda. Natomiast dwukrotne odwiedziny na Presenie warte każdej spędzonej tam chwili. Szczególnie przy takiej pogodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 W dniu 24.02.2023 o 20:42, Plus82 napisał: Szczególnie przy takiej pogodzie... Plusie, takie właśnie były pierwsze 4 dni - lampa, lampa i lampa, wykosztowałem się na kremy z filtrem qrde 😄 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 (edytowane) Dodam, że samo Tonale jest z pewnością ośrodkiem dobrym dla rodzin z uczącymi się dziećmi: są bodaj 3 osłonięte taśmy , kilka miękko startujących orczyków i kilka krzeseł obsługujących łatwe niebieskie trasy. Nadto, tuż obok liczne bary z toaletami, dużo miejsc do siedzenia, słowem correct. Dużo Holendrów, Polaków , Brytyjczyków, sporo Włochów, Czechów i wszelkie inne nacje. Kilka polskich szkółek, spośród których ,,najbogaciej'' prezentowała się gliwicka SportVita - duży ładny namiot, sporo instruktorów, dużo dzieciaków, kulturalne zachowania słowem pięknie. Dobra reklama polskiego nartowania i szkolenia. Edytowane 26 Lutego 2023 przez Kaem literówka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 26 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2023 Cześć Tonale i w ogóle cała ta część skipssu Adamello to bardzo uniwersalny i ciekawy ośrodek dający każdemu wiele możliwości. Znakomite przewyższenie. Jedne z najdłuższych wariantów tras, znakomite możliwości jazdy po trasach - to co pisałeś, dla każdego, od początkującego do zawodowca. Świetne możliwości jazdy pozatrasowej też dla każdego i na różnym poziomie. Rejon trochę o Polsce zabity i niedoceniany przez dostępność i mnogość tanich oferta a warto tam pojechać nie dla freeski tylko dla możliwości, które daje. Pozdrowienia serdeczne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi