TomKur Napisano 13 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Witam, przyłączam się do pytań sekmana. Jadę tam 28.11 na tydzień. Wyjazd do Austrii szlak trafił...ale mam nadzieję, że w Livigno będzie dobrze. Był tam ktoś z Was w listopadzie, jakich warunków mogę się spodziewać ? Pozdrawiam. Tom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konflo Napisano 16 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Jest już nieźle : http://www.alpinforu...hp?f=48&t=28758 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamSlask Napisano 16 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Widzę że w drugiej połowie stycznia w Livigno nie będę jedynym forumowiczem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RYKI Napisano 16 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2008 Jest już nieźle : http://www.alpinforu...hp?f=48&t=28758 Dzieki ! mnie tez ten widok podbudował, już nie mogę się doczekać, kiedy tam znowu będę :) Pozdrawiam wszystkich miłośników LIVIGNO:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yagutka Napisano 17 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Jednak chce spytac o cos inngo: 1) Gdzie najtanszy market w livigno 2) Jakie sa ceny jedzenia (obiadow) w restauracjach (moze polecacie cos dobrego) 3) Jakie kluby polecacie na wieczor ;> z gory dzieki za wiedzeco do marketów, to z tego co pamiętam, nie ma takiego, w którym wszystko można kupić najtaniej - jak wszędzie. W jednych tańsze jest jedno, w innych drugie. Wzdłuż głównej drogi (równoległej do deptaku) są co najmniej dwa duże sklepy, które chyba były tańsze niż te przy deptaku. Co do reszty, nie pomogę, bo żarcie mieliśmy w hotelu (tylko raz byliśmy na pizzy), a do klubów nie chodziliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_lesny Napisano 19 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Mimo tego że zwiedziłem szpital w Livigno (gdzieś o tym pisałem na forum) to miejsce jest wspaniałe. A w knajpach ceny są normalne, jak w całęj europie. W sklepach (monopolowych) znacznie taniej niż w kraju. Niestety w tym roku raczej tam nie zawitam. Pozdrówcie ode mnie Livigno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yagutka Napisano 19 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Ja będę w Livigno 13-20 grudnia:) Już nie mogę się doczekać Podbijam pytanie: jakie są ceny w knajpach i klubach w Livigno? Słyszałem, że należą raczej do wyższych...:/ Chociaż zależy jak na to patrzeć: z drugiej strony tani alkohol i paliwo (strefa bezcłowa) niwelują całkowity koszt pobytu w Livigno. Dodam jeszcze darmowy ski-pass razem z mieszkaniem za 150 eur/os za tydzień. Naprawdę nie jest źle:) Ja też będę w Livigno 13 - 20 grudnia, wie ktoś może coś na temat basenów, kręgli itp? Gdzie się znajdują i mniej więcej jakie ceny? ja też w tym samym czasie będę Niestety na temat basenów i kręgli nie wiem nic. Wiem, że jest jakiś angielski pub, bo mieliśmy na niego ochotę Po nartach w zeszłym sezonie byłam tak padnięta, że sił wystarczało tylko na krótki spacer po głównym deptaku i powrót do hotelu Ale w sumie na jakieś forumowe piwko można się umówić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RyÅ› Napisano 20 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Ja też będę w Livigno 13 - 20 grudnia, wie ktoś może coś na temat basenów, kręgli itp? Gdzie się znajdują i mniej więcej jakie ceny? Basen jest przy głównej drodze, niestety nie miałem czasu nigdy tam zawitać jeżeli chodzi o kręgielnie to nawet nie szukałem:D Livignio mapa i kamerki http://www.livigno.eu/ wyciąg Mottolino http://www.mottolino...bcam/webcam.php a zapmniałbym, pamiętajcie o kremach z filtrem przeciwsłonecznym:D:D najlepiej jakiś bloker (zawsze zapominam a w tym roku to cała nasza ekipa nabawiła sie oparzeń słonecznych). Miłego szusowania:D Użytkownik Ryś edytował ten post 20 listopad 2008 - 09:04 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fox34 Napisano 20 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Jade pierwszy raz do Livingo 17.01.09 ale na szczescie z kolegą, który jezdzi tam od czterach lat. W połowie pobytu chcemy pojechac na baseny termalne do Bormio, z tego co wiem to najblizsze i najwieksze tego typu miejsce w okolicach Livingo. Swietne na regeneracje po 3-4 dniach ostrej jazdy Jedziemy w 8 osób ale nie bedziemy nart trzymac na stolach nie mozemy sie juz doczekac.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skifanka7 Napisano 20 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 Witam, Kilka tygodni temu przeszukiwałam oferty freeskipass-owe. Wybrałam Livigno. Będę tam od 06.12-do 13.12.2008. Mam nadzieję, że te optymistyczne opisy tego miejsca na tym forum się potwierdzą! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RyÅ› Napisano 27 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 Raczej sklepiki sportowe (są i to sporo) jeżeli chodzi o płacaenie kartą to można wszędzie bez problemu. Najwięcej jest perfumerii i sklepików z alkoholem z uwagi na to że Livignio to strefa bezcłowa i naprawdę warto zaopatrzyć się w perfumki praktycznie za połowę ceny. Dużych sklepów typu market to nie ma. Jeżeli chodzi o sprzęt i ubrania narciarski wybór jest bardzo duży (ceny markowych ciuszków np. firmy Colmar czy Descent podobne jak w Polsce tylko modele jakieś takie fajniejsze) Użytkownik Ryś edytował ten post 27 listopad 2008 - 14:27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal.kaminski Napisano 29 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2008 jedno male pytanie ;] czy stoki w Livigno mają oświetlenie tak zeby mozna bylo sobie wieczorkiem pojezdzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniaq Napisano 30 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2008 jedno male pytanie ;] czy stoki w Livigno mają oświetlenie tak zeby mozna bylo sobie wieczorkiem pojezdzic? w zasadzie nie jest tylko jeden wyciąg w centrum - chyba nr 23 lub 24 pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olecki Napisano 5 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Planuję wyjazd do Livigno, napiszcie jak wygląda sytuacja wypożyczenia sprzętu narciarskiego, jakie ceny, dostępność ?:eek: Nie wiem jak na miejscu, ale z tego co słyszałem to bardziej opłaca się wziąć sprzęt od nas, dużo taniej, oczywiście jakościowo w PL dużo gorzej, ale daje rade. No chyba że zupełnie nie zależy Ci kolejnych ubywających euro to bierz tam Użytkownik olecki edytował ten post 05 grudzień 2008 - 23:10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RYKI Napisano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2008 Witam Czy ma może ktoś namiary na jakiś tani nocleg po drodze do Livigno?? Planuję drogę przez Niemcy. A skąd jedziesz :confused: R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RYKI Napisano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 To masz (tylko) 250 km dalej ode mnie. Ja to robie na raz (zawsze na noc) – szkoda czasu i pieniędzy. Myślę, ze tu znajdziesz coś stosownego http://www.booking.com/. R PS. dlaczego jedziesz przez Innsbruck, a nie przez Landeck ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magi67 Napisano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Panowie, śnieg w Livigno juz pada (w gorynych stacjach. Na dole deszcz ze sniegiem). O warunki nie ma sie co martwic. Jednak chce spytac o cos inngo: 1) Gdzie najtanszy market w livigno 2) Jakie sa ceny jedzenia (obiadow) w restauracjach (moze polecacie cos dobrego) 3) Jakie kluby polecacie na wieczor ;> z gory dzieki za wiedze Jedż do końca główną drogą od tunelu.Za rondem po lewej stronie masz szpital,po prawej stację benzynową.Zaraz za tą stacją jest wjazd do marketu.Robiłem tam zakupy spożywcze i ceny były jeszcze niższe niż w centrum.Tylko zobacz o której godzinie jest sjesta.Kosmetyki cenowo są różnie,ale opłaca się wybrać grupą i kupić większą ilość jednocześnie.W pięciu zrobiliśmy zakupy na ponad 2000euro i utargowaliśmy ok 200.Jeśli nie chcą się targować,zmienić sklep.Fajne imprezy były w barze przy gondoli Carosello.Obsługiwał tam barman z Sardyni -jajcarz jakich mało.Dla dorosłych-Kokodi,ale żadna rewelacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RYKI Napisano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2008 Żałuje, ze nie mogę Ci pomóc , ale jeśli znajdziesz cos tańszego to daj znać. Też szukam noclegu, ale w okolicach Wenecji – w drodze powrotnej z nart chcę zrobić sobie wypad na gondole… . Co do trasy przejazdu, to ja wybieram szybszą (wg. Michelin i GPS). Z GP jade na Landeck itd. Wariant ten ćwiczę od paru sezonów i jest ok ! Pozdrawiam, R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RYKI Napisano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2008 (...) aha od grudnia jeśli jedziecie przez Szwajcarie trzeba zapłacić winiete całoroczną ( do końca stycz.2010) 30E . Te 30 € to jakiś nowy haracz; powiedz coś więcej, np. gdzie jest to pobierane ? Pozdr ! Użytkownik RYKI edytował ten post 15 grudzień 2008 - 23:16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malin_f1 Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Czy ciężko znaleźć tam kwaterę?? ile może kosztować jakiś apartament 4 osoby za jedną osobę na dobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skifanka7 Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Byłam teraz (6.12-13.12.08) w Livigno. Pogoda tak jak tu poprzednicy podają 3 dni super słonko, potem 3 dni śnieżyca. Jednak to był mój pierwszy i raczej ostatni raz w tej miejscowości. Jedynym plusem dla mnie były rzeczywiście piękne trasy, kapitalnie ulokowane, widoki, no i ciekawa miejscowość. Wady jednak przeważają na tyle, że w perspektywie następnych takich wyjazdów jednak wybiorę ośrodki austriackie. Dlaczego? Otóż: 1. Trasy były fatalnie przygotowane, powstałe muldy były rozjechane ratrakami na "aby było", 2. Przestarzałe wyciągi - bardzo powolne, krzesełko na Mottollino pamiętało chyba Mussoliniego, drewniana ławka, strasznie powolna, mimo długiego odcinka, kanap było b. mało :confused:. 3. Na każdym z 2 wzgórz właściwie tylko po 1 knajpie w stylu studenckiej stołówki- obliczone na przerób, zero klimatu. Tłumy narciarzy, brak miejsc by usiąść. Dłuuuugie kolejki do kasy po paragon na jakikolwiek napój, (z tym paragonem dopiero ci wydali zamówienie) i kolejki do osobnych lad po prawie zimne żarcie:mad:. 4.Przystanek skibusa pod Mottolino prawie 200m przed gondolą. Trzeba zasuwać przez pole biegaczy z nartami pod pachą. Można było dojść na skróty łażąc przez płot i dalej heja przez pole :eek:. 5. Tych, co skusiła strefa wolnocłowa, to mogą przeżyć rozczarowanie (poza alkoholem - był tani). Perfumy droższe niż u nas (porównuję ze sklepami internetowymi). Zresztą, jaka tu kalkulacja, gdy tylko za przejazd przez tunel płacimy 25 eu. 6. Brak normalnej ilości zwykłych spożywczaków, stąd znów tłumy wszelkiej naści turystów w takich sklepach, a zaopatrzenie naprawdę poniżej przeciętnej. 7. Ranne kolejki do gondoli (15- 20 min stania) 8. Gondola na Mottolino, okrągła kabina, bez możliwości siedzenia. 9. Gondola na Carosello, niziutenka w sam raz dla karłów. Trzeba się wpół schylić, by do niej wejść:confused:! 10. Trasy oznakowane były tylko kolorem, brak numerów. W sumie to tylko dzięki mapce można było zorientować się na jaką trasę się zajechało. Może jestem rozpuszczona przez inne ośrodki narciarskie w Alpach. Jednak uważam, że Włosi w Livigno jeszcze wiele mogliby się nauczyć od innych jak nie odstraszać narciarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaro76 Napisano 16 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2008 Też wydaje mi się że nie warto tyrać 300-400 km dalej do Włoch jak w Austrii są super miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RYKI Napisano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2008 Trudno nie zgodzić się z faktami, ale mnie to nie zniechęca – mam tam swoje ulubione trasy, odpowiada mi klimat tej uroczej miejscowości etc… Może to jest tak jak z Zakopcem – wszyscy krytykują, a tłumów na Krupówkach jakoś nie ubywa… Prawda ? PS. Do Twoich uwag dodałbym jeszcze: kolejki do tunelu i nieprzyjemnych celników - zarówno Szwajcarów i Austriaków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RYKI Napisano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2008 Piękna panorama LIVIGNO, aż mi się cieplej zrobiło na serduchu… Pozdrawiam R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RYKI Napisano 20 Grudnia 2008 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Witajcie W tym roku jedziemy ze znajomymi po raz pierwszy do Livigno. Przejrzałam już wiele postów na forum dotyczących Livigno i możliwych dojazdów. Przyznam, że jest kilka możliwość i nie do końca wiem na którą się zdecydować. Jede do Livigno w styczniu samochodem ze Szczecina, myślalam że pojedziemy przez Berlin - Furth -Ulm - Laustenau - Szwajcaria (tunel) - Livigno. Problem w tym, że większość z Was wybiera trasę przez Monachium, gdzie jak slyszalam tworzą się korki, czy w takim razie nie lepiej pojechac przez Ulm omijając Monachium, czy jednak szybciej przez Monachium i Innsbruck. Czy ktoś z Was jechał tą trasą przez Ulm? I jeszcze jedno pytanie ile czasu zajmuje dojazd ze Szczecina do Livigno i czy przy tej trasie są potrzebne winietki w Austrii i gdzie można je kupić? Proszę pomożcie Skontaktuj się ze mną na pryw. Postaram się Ci pomóc:) R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi