SkiForum Napisano 19 Września 2007 Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Włochy - Kronplatz, (Plan de Corones) Dziewiętnaście nowoczesnych gondoli, sześć wyciągów krzesełkowych na szeroki i bezleśny szczyt Kronplatz (tłum. Łysina) z trzech różnych stron tej góry, oraz sześć wyciągów orczykowych w niedalekiej okolicy. Dzięki dużej przepustowości wyciągów ponad 57,000 osób na godzinę wyciągi bardzo rzadko są w pełni obciążone stąd praktycznie nie ma do nich kolejek. W rejonie Kronplatz znajduje się ponad 100 km tras z znakomicie przygotowanym śniegiem i trasami.System naśnieżania jest w stanie pokryć śniegiem aż 85 km tras. Duży wybór tras od płaskich "oślich łączek" dla początkujących do bardzo wymagających tras dla ekspertów zadowoli wszystkich fanatyków narciarstwa. Unikalną rzeczą w rejonie Kronplatz są cztery trasy w dół dolin od 5 do 6,5 km. Ciężko znaleźć podobny rejon w którym do późnej zimy są czynne tak nisko takie długie trasy. Strona ośrodka: http://www.kronplatz.com/en/ Położenie Region ten znajduje się w dolinie Puster w południowym Tyrolu Dojazd Parkingi (Ilość miejsc, cena, odległość od stoku) Miejscowości Brunico to najbardziej znacząca w grupie miejscowości wokół ośrodka narciarskiego Plan de Corones, jest też największym centrum gospodarczym w Dolinie Pustertal. Swoje długie istnienie, pierwszy raz zostaje wspomniane w 1256 roku, zawdzięcza położeniu geograficznemu na skrzyżowaniu ważnych szlaków komunikacyjnych. Choć dziś jest centrum rozwiniętego obszaru turystycznego, Brunico udało się zachować urok małego średniowiecznego miasteczka. Noclegi Apartamenty Plan de Corones / Kronplatz Trasy 105 km tras o różnej skali trudności 32 wyciągi (w tym 19 gondolek) NOWOŚĆ: 3 nowe kabiny; nowa trasa Korer, Cianross, Lorenzi. Do La Villa na Sella Rondę 20 minut samochodem. Ceny http://www.kronplatz...skipass/prices/ Kamera online http://www.kronplatz...skiarea/webcam/ Aktualne warunki http://www.kronplatz.com/en/skiarea/ Serwis narciarski (czy jest/są serwisy narciarskie, + można coś więcej ceny, godziny itp) Instruktorzy / Opieka nad dziećmi Wyżywienie (gdzie można zjeść, jakie jedzenie, jakie ceny) Galeria zdjęć (link do galerii zdjęć z tego ośrodka) Użytkownik MaciejSki edytował ten post 07 wrzesień 2008 - 23:36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasta Napisano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Naprawdę świetne miejsce, godne polecenia wszystkim. Bardzo nowoczesne i genialnie dostosowane do potrzeb narciarzy- zarówno początkujących jak i ekspertów. Każdy znajdzie coś dla siebie. Do tego piękne, średniowieczne Brunico.. Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArcziFNW Napisano 3 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2008 Mimo, że jedna góra wystarczy na kilka dni dobrej jazdy. Ilość, szybkość i przepustowość gondoli robi wrażenie. Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skiman6 Napisano 10 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 ...śnieg w grudniu ...i pieknie Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArcziFNW Napisano 22 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2008 bo coś cieniutko ze śniegiem ! Sory, że nie napisałem - zdjęcia z zeszłego roku gdzie śniegu nie było nigdzie - a tam był !!! Wiec w tym roku można jechać bez obaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srebrnogrodzianin Napisano 15 Marca 2008 Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Spędziłem w tym ośrodku jeden dzień, podczas mojego pobytu w Otztal w Austrii. Tam pogoda była tak zła, że zdecydowałem się jechać 170 km, by pojeździć w słoneczku, właśnie na Kronplatzu. Moja opinia jest jak najbardziej pozytywna, mnóstwo gondolek, naliczyłem ich 19 ! Góra jest w stanie przyjąć nieprawdopodobną ilość ludzi. Piękne widoki na Dolomity, słońce, piękne, długie trasy, i trudne i łatwe. Na wschodnią stronę prowadzi bardzo szerokie pole karwingowe, można się wyżyć aż do bólu kolan. Stwierdziłem, że jeszcze muszę tam wrócić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rasta Napisano 31 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2008 Nie masz sie czego obawiac. Nawet jesli na dole bedzie mokro to trasy w górnych częściach sa dobrze przygotowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volta2 Napisano 4 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 czy ktos sie wybiera do kronplatz koniec listopada poczatek grudnia? mysle o terminie 29.11-6.12 w wygodatravel jest oferta z autobusem ale wychodzi 2100 i hotel daleko od stokow, moze ktos zna biuro kt tam jezdzi i otwiera sezon od listopada? monster witaj! ja się tam właśnie wybieram, i też obawiam się warunków ale póki co, decyzja jeszcze niepodjęta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piower1 Napisano 26 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 ja się tam właśnie wybieram, i też obawiam się warunków Patrząc na kamerki i panujące obecnie temperatury nie ma sie czego obawiać. http://www.kronplatz...skiarea/webcam/ pozdrawiam Użytkownik piower1 edytował ten post 26 listopad 2008 - 13:28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziwakashi Napisano 12 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Wybieram sie tam (oczywiście nie za własną kieszeń) w tym miesiącu. Byłem w poprzednim roku i nie ukrywam że na lepszych stokach nie jeździłem Polecam rezerwować miejsca z sporym zapasem... Jest tam jedna czarna trasa o długości chyba 5 km... coś pięknego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziwakashi Napisano 3 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Właśnie wróciłem. Przez 9 dni przejechałem 256 km - może nie dużo, ale dla mnie OK. Baza wypadowa w San Vigilio. Godne polecenia. Też wróciłem, ja nie chwaląc się zrobiłem 242 km w 6 dni, jednak za często uprawiałem "knajping" San Vigilio bardzo ładne W cały tydzień tylko w jeden dzień mgła i śnieg, co dało mi o dziwo wiele frajdy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galczych Napisano 5 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Tez wlasnie wrocilismy i pogoda super. Z praktycznych rad: - pyszna kawa po 1E na szczycie - bar Subito - Najlepsze jedzenie naszym zdaniem - na dole czerwonej trasy nr3 - dają moim zdaniem dobrze i duzo:), a do tego fajny klimacik. - najtrudniejsza scianka na czarnej trasie - bodajze numer 45 do miejscowosci Piculin. Proponuje aby choc na 2 dni pojechac na sellaronde i marmolade (super widoki, aczkolwiek moze byc troche kolejki na dole w Arabbie szczegolnie jak jest pierwszy ladny dzien po pochmurnym.) - Najlepiej wystarowac mozliwie rano. Wyciagi ruszaja 8:30. Jezdzilem z dzieckiem 9lat wiec zrobilem 214km w tydzien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vrinx Napisano 6 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2009 Pytanie do tych co mieli okazję odwiedzić ten ciekawy ośrodek. Z mapy i orentacji względem stron śiwta ciężko wydedukować na którą stronę są ułożone te w większości niebieski trasy. Wydaje mi się że głównie na wschód ale może ktoś podpowie? Zależy mi na łatwych rodzinnych trasach, w którą stronę świata są skierowane? i jezeli na wschód to czy popołudniu zagląda tam słoneczko czy juz nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galczych Napisano 7 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 7 Lutego 2009 Z kronplatzu mozna zjezdzac prawie z kazdej strony. Bez wyciagów jest tylko kawalek czesci zachodniej. Zreszta Wlosi nazywaja to gore jak ich jakies tam cistko(niepamietam nazwy) podobne do naszej babki, ta góra slynie z tego ze ma wyciagi z kazdej strony. Tak wiec mozecie jezdzic o kazdej godzinie z innej strony niebieska trasa i bedziecie mieli zawsze slonce. Na szczycie prawie wszystkie trasy sa niebieskie. Polecam dla rodziny wszystkie trasy pomiedzu koleja olangII a Sonne. bardzo latwa trasa to 5 i 7 prowadzaca pod 6 os kanape. Na kanapie sloneczko mamy w buzke. Pod spodem szeroko i plasko w sam raz dla rodziny i do doskonalenia carvingu. W tych okolicach jest slalom oraz przedszkole dla dzieci. A jezeli szukacie trasy - tzw oslej laczki to trasa numer 36 z San Vigilio jest idealna do stawaina pierwszych krokow. I jedna uwaga praktyczna. Jezeli bedziecie kupowac Dolomiti super ski to pamietajcje ze 7-my dzien mamy za 12 EUR, a inne po okolo 32EUR, tak wiec trzeba rozpatrzyc czy nie zostac z pol dnia dluzej i nie kupic karnetu na 1 dzien wiecej. poniewaz w soboty jest wymiana turnusow to na trasach jest najczesciej naprawde pusto. pozdrawiam. Trasy niebieskie w wiekszosci są od strony pln wschodniej do poludniowej. Ach ci wlosi tak pomieszali te mapki ze tez mailem na poczatku problem z okresleniem kierunków. Jakby nie mogli sie orientowac na Północ tak jak jest na wszystkich mapach. Wiekszosc map przedstawia widok patrzac z miejscowosci Brunico - moze dlatego ze to najwieksze miasto w okolicy. Apropo wyjazdow rodzinnych znalazlem gdzies taka informacje: http://www.kronplatz...mily_resort.pdf Galczych napisał :Tez wlasnie wrocilismy i pogoda super. Z praktycznych rad: - pyszna kawa po 1E na szczycie - bar Subito - Najlepsze jedzenie naszym zdaniem - na dole czerwonej trasy nr3 - dają moim zdaniem dobrze i duzo:), a do tego fajny klimacik. - najtrudniejsza scianka na czarnej trasie - bodajze numer 45 do miejscowosci Piculin. Proponuje aby choc na 2 dni pojechac na sellaronde i marmolade (super widoki, aczkolwiek moze byc troche kolejki na dole w Arabbie szczegolnie jak jest pierwszy ladny dzien po pochmurnym.) - Najlepiej wystarowac mozliwie rano. Wyciagi ruszaja 8:30. Fakt,podpisuję się obiema rękami. Sellę warto zobaczyć,objechać albo przeciwnie do ruchu wskazówek zegara zgodnie z zielonymi strzałakmi, albo zgodnie -za pomarańczowymi strzałkami. Po drodze na zielonej trasie warte zobaczenia:skalne miasto i punkt widokowy Sass Pordoi 2950m npm, z przełęczy Pass Pordoi kolejka na szczyt w ramach skipasu. Do kolejki dochodzi się asfaltem, jakieś 200 m od stacji krzeseł, narty można zostawić przy górnej stacji krzeseł, przy schodach do kolejki albo przy kasach ( schodami w górę). Marmolada ,ot taka sobie .Ale przy bezchmurnej pogodzie warto tam pojechać. Na końcówce trasy z Marmolady do krzeseł na Passo Padon zwężenie ,łuk w lewo i wszystko w porządku jak nie trafi się tam na 3 szkółki początkujących narciarzy( swoją drogą nie mam pojęcia skąd oni tam się wzięli) , o 14 już trochę muld i w tym tłoku trzeba uważać. I Sella i Marmolada zatłoczone,kolejki do wyciągów. Najlepiej pojeździliśmy na Kronplatzu,kolejek brak albo prawie brak, trasy dobre do końca dnia , rano cudne trasy czerwone Sonne ( chyba 12 czy 11), trasa niebieska 9 przechodząca w 26 do gondoli na szczyt. A potem to już z po kolei,w tym niebieska 28,długa czerwona 21 czy 22, łatwe 5,6, 7. Potem kolejno do Piculina , tam na zakończenie trasa czarna 45 raczej do południa, bo po południu muldy. Podsumowując,Sella Ronda i Marmolada do zobaczenia, Kronplatz do pojeżdżenia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb91 Napisano 10 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Kronplatz ogólnie super ! bardzo polecam bylem w maru 2008 8dni. Duzo tras do wyboru nie ma tłumów piękna pogoda prawie zawsze. Dwie trasy czarne w kierunku brunico po 5km i różnica poziomów 1300m. Bardzo pięknie widokowa czarna trasa na Picculin. Ogólnie Plan de Corones super miejsce ! WARTO POJECHAĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
galczych Napisano 15 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 15 Lutego 2009 Czy mogl bys napisac cos wiecej o tym skalnym miescie, bo chyba cos ciekawego pominolem. A za rok chyba bedziemy robic powtorkę. "Po drodze na zielonej trasie warte zobaczenia:skalne miasto i punkt widokowy Sass Pordoi 2950m npm" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seniorka Napisano 17 Lutego 2009 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Właśnie wróciliśmy z Alta Badii i nie byliśmy na Kronplatzu, bo mielismy inne konkurencyjne pomysły (z bardzo udaną realizacją), ale przy okazji wypytwania w informacji turystycznej wyhaczyłam, że jest darmowy skibus łaczący w sezonie (6.12.2008-29.03.2009) Alta Badię z Kronplatzem. Jest przy tym oczywiscie sprawa posiadania stosownych skipasów na te regiony. Ale może to być ciekawe zarówno dla tych w Badii jak i na Kronplatzu, chcących zajrzeć w rejony Selli. Otóż bus wozi z Piculin (z dołu czarnej trasy) do La Villa (pod wyciąg Sompunt Sponata czyli w dolnej części La Villi) i w przeciwnym kierunku. Podróż trwa 20 minut. Jezdzi co 20 minut (w południe co 40 min) od ok 9.00 do 16.00-16.30. W informacji są dokładne rozkłady jazdy i propozycje tras dla jeżdzących, jak to nazwano, rodzinnie, sportowo i ekstremalnie (czyli bardziej niebiesko, czerwono i czarno). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lachmus Napisano 8 Października 2009 Udostępnij Napisano 8 Października 2009 Czy w końcu stycznia jest tam dużo ludzi, gdzieś taką informacje przelotnie kojarzę, że na Kronplatz jest dosyć tłoczno tylko czy to dotyczy tego terminu czy też innego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 9 Października 2009 Udostępnij Napisano 9 Października 2009 Czy w końcu stycznia jest tam dużo ludzi, gdzieś taką informacje przelotnie kojarzę, że na Kronplatz jest dosyć tłoczno tylko czy to dotyczy tego terminu czy też innego ? Mam wrazenie, choc to nie pewnosc, ze tam jest zawsze sporo ludzi. Bylo duzo w polowie marca, a w ub. roku w ferie wg relacji znajomych ...jeszcze wiecej :) Jest sporo ludzi na stokach ale tam, zwlaszcza u góry to jest jedno wielkie wratrakowane boisko, wiec miejsca tez jest duzo. Czasem oznacza to kolejki do gondolek w Brunecku, ale chyba tylko rano: ok. 9-10. PS. Poniewaz padly pytania o ekspozycje stoków to zalaczam niestandardowa mapke, a wlasciwie ortogonalny schemat: Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mumilion Napisano 28 Października 2009 Udostępnij Napisano 28 Października 2009 Byłbym wdzięczny za namiary na jakieś rozsądne noclegi dla rodziny 2+2 Z góry wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krotosz Napisano 29 Października 2009 Udostępnij Napisano 29 Października 2009 My wybraliśmy to http://www.hotel-winkler.it/, mam nadzieję że dość dobry standard za przyzwoitą cenę.Ale rezerwowaliśmy pod koniec sierpnia i już wtedy były problemy z wolnymi terminami Użytkownik krotosz edytował ten post 29 październik 2009 - 14:47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziwakashi Napisano 9 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 W styczniu wybieram się już trzeci raz na Kronplatz... to miejsce chyba nigdy mi się nie znudzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krotosz Napisano 16 Listopada 2009 Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 myślisz o moim poście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krotosz Napisano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 A na Kronplatzu już 10 czynnych tras:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ski Planet Napisano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Wszystko zależy jaka będzie zima. Zanosi się na dobrą. Ja bym jechał - najwyżej podjedziesz te 15-20 km na Sella Ronda A tam śnieg murowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi