Marcos73 Napisano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 16 godzin temu, Wujot2 napisał: Mnie bardzo pasuje koncepcja freetur. Dla niezorientowanych to sprzęt zbliżony możliwościami do freeridowego ale wyraźnie lżejszy i wygodniejszy w podchodzeniu. O ile w ciężkim secie freeridowym nie chciałbym robić więcej jak 300 m podejścia to w freeturowym może być, powiedzmy, do 1000 m. Zabieram go do ON i jeśli na miejscu znajdę super warun (rozumiany szeroko) to po prostu jeżdżę, ale w każdej chwili mogę nałożyć fokę i szybko podejść te 200-300 vertical. Dalej zjeżdżam do wyciągu i mogę powtórzyć zabawę. Czyli wykorzystuję na maksa wyciągi, ale nie jestem ograniczony tylko do "katalogu" linii z ON. Bo czasem nawet 100 m vertical otwiera zupełnie inne możliwości. Cze I to jest chyba odpowiedź dla Szymka, czego szukać. Narta z możliwościami "łatwego" wyskoczenia poza trasę. Jeszcze jakiś mentor, nie on-line by się przydał i witaj przygodo. pozdrawiam 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 28 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 3 minutes ago, Marcos73 said: Cze I to jest chyba odpowiedź dla Szymka, czego szukać. Narta z możliwościami "łatwego" wyskoczenia poza trasę. Jeszcze jakiś mentor, nie on-line by się przydał i witaj przygodo. pozdrawiam Nartę z opcją łatwego wyskoczenia za trasę, to prawie mam. Może nie idealną, ale rozważam podmianę wiązania, zamiast zakupu złomu. Coś wymyślę. Idąc za radą Wujota, zrobię w tym sezonie pierwszy krok. Raczej mały, ale jakiś zrobię. W najgorszym wypadku na sprzęcie z wypożyczalni 😞 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 40 minut temu, SzymQ napisał: Nartę z opcją łatwego wyskoczenia za trasę, to prawie mam. Może nie idealną, ale rozważam podmianę wiązania, zamiast zakupu złomu. Coś wymyślę. Idąc za radą Wujota, zrobię w tym sezonie pierwszy krok. Raczej mały, ale jakiś zrobię. W najgorszym wypadku na sprzęcie z wypożyczalni 😞 Cze Ja się na tym nie znam kompletnie, chyba do takiego seta potrzebne specjalne buty (takie z możliwością chodzenia), foki oraz oczywiście narty z odpowiednimi wiązaniami - czego Ci brakuje? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 28 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 8 minutes ago, Marcos73 said: Cze Ja się na tym nie znam kompletnie, chyba do takiego seta potrzebne specjalne buty (takie z możliwością chodzenia), foki oraz oczywiście narty z odpowiednimi wiązaniami - czego Ci brakuje? pozdrawiam Ja też się na tym kompletnie nie znam. Gdybym się znał to bym nie przynudzał na forum :). Buty mam pod FR, ale z opcją podejścia i pinów. Narty mam. Potrzebuję wiązań i fok uniwersalnych. O ile rozumiem to harszli na początku nie potrzebuję. Foki tylko nowe mają sens. Wertuję Olx pod kątem tanich nart z wiązaniami albo samych wiązań. W alternatywnie zakup wiązań docelowych, ale to już niestety jest równowartość dobrego szkolenia. Na razie mam więcej pytań niż odpowiedzi 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 28 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Podpowiedzcie proszę jakie wiązania są warte uwagi. Na pewno muszą pokryć zakres 6-9 DIN. Nie mogą się rozsypać od lekkich podskoków i błędów, które popełnię. Co byście zarekomendowali gdybym miał kupić nowe pinowe albo używane szynowe? Pytanie dodatkowe: Czy warto dopłacić do fok bezklejowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wujot2 Napisano 28 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2023 Godzinę temu, SzymQ napisał: Pytanie dodatkowe: Czy warto dopłacić do fok bezklejowych? Nie, kupić za to foki z membraną (czyli pewnie folią), które mało nasiąkają i wytrzymają parę klejeń. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndRand_v2 Napisano 11 Października 2023 Udostępnij Napisano 11 Października 2023 (edytowane) W dniu 28.08.2023 o 17:35, Marcos73 napisał: Cze Ja się na tym nie znam kompletnie, chyba do takiego seta potrzebne specjalne buty (takie z możliwością chodzenia), foki oraz oczywiście narty z odpowiednimi wiązaniami - czego Ci brakuje? pozdrawiam Niekoniecznie. Można chodzić w butach narciarskich, aczkolwiek ma to trzy wady: - cięższe wiązania szynowe, już uznawane za przestarzałe bo wiązania hybrydowe (pin/alpejskie) są pół kilo lżejsze - buty narciarskie bywają ciężkie więc warto sprawdzić ile ważą. 1600g to waga skiturowych, ale miewają po 2300g - bardziej energochłonne chodzenie w butach o mniejszej ruchomości cholewki. Niestety tutaj występuje kwadratura koła: but powinien mieć jak największą ruchomość przód-tył podczas chodzenia i jak najmniejszą podczas zjazdu. Jedno z drugim się wyklucza i pozostaje jakiś kompromis. Edytowane 11 Października 2023 przez AndRand_v2 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 11 Października 2023 Udostępnij Napisano 11 Października 2023 10 minut temu, AndRand_v2 napisał: Niekoniecznie. Można chodzić w butach narciarskich, aczkolwiek ma to trzy wady: - cięższe wiązania szynowe, już uznawane za przestarzałe bo wiązania hybrydowe (pin/alpejskie) są pół kilo lżejsze - buty narciarskie bywają ciężkie więc warto sprawdzić ile ważą. 1600g to waga skiturowych, ale miewają po 2300g - bardziej energochłonne chodzenie w butach o mniejszej ruchomości cholewki podczas chodzenia. Niestety tutaj występuje kwadratura koła: but powinien mieć jak największą ruchomość przód-tył podczas chodzenia i jak najmniejszą podczas zjazdu. Jedno z drugim się wyklucza i pozostaje jakiś kompromis. Cześć Część osób nie wyobraża sobie jeżdżenia w butach narciarskich, a co dopiero chodzenie😉. Ja ten etap mam za sobą, ale jeszcze sobie nie wyobrażam chodzenia w moich butach narciarskich. Bardzo Cię przepraszam za moją ograniczoną wyobraźnię. Raczej bym kupił set skiturowy, może prosty ale jednak dedykowany, lub wypożyczę na próbę. Ale dziękuję za zainteresowanie. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AndRand_v2 Napisano 29 Listopada 2023 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 W dniu 11.10.2023 o 19:37, Marcos73 napisał: Cześć Część osób nie wyobraża sobie jeżdżenia w butach narciarskich, a co dopiero chodzenie😉. Ja ten etap mam za sobą, ale jeszcze sobie nie wyobrażam chodzenia w moich butach narciarskich. Bardzo Cię przepraszam za moją ograniczoną wyobraźnię. Raczej bym kupił set skiturowy, może prosty ale jednak dedykowany, lub wypożyczę na próbę. Ale dziękuję za zainteresowanie. pozdrawiam Pytałeś o FR. Tak się jeździ i chodzi na FR - dość sztywne i ciężkie buty z insertami i wiązania hybrydowe - Markery PT (pin toe) lub Looki Pivoty z Castami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi