Niciatko Napisano 3 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Śnieżek w całych 3 dolinach sypnął, 30 cm jest i niech tak sypie do 11 grudnia... a później już tylko słoneczko i bezwietrznie!;D... i 5 metrów śniegu;D Ubezpieczenie w Val Thorens dla snowboardzistów. Potrzebuje najlepszego ubezpieczenia włącznie ze zwiezieniem ze stoku, transportu do szpitala włącznie z pokryciem opłat szpitalnych i leków oraz pokrycia opłat ewentualnego transportu do Polski oczywiście dla jeżdżących na parapecie (bo słyszałem że ważne jest określenie tego przy wykupowaniu ubezpieczenia). Proszę o ewentualne porady, czy też podanie konkretnych firm ubezpieczeniowych które są respektowane w VT. ponawiam pytanie o ubezpieczenie w VT. jak wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niciatko Napisano 12 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 12 grudnia to podejrzewam że będziesz już śmigać my celujemy w ten sam termin czyli już niecały miesiąc do wyjazdu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niciatko Napisano 20 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 bialutko i pełna lampa... rezerwuje taką pogodę na połowę grudnia;D no i sezon w VT otwarty;) Załączone miniatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onwlkp Napisano 22 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 pogoda będzie na bank.. inaczej być nie może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niciatko Napisano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 z tym że prognoza na dzisiaj to temperatura na plusie i opady deszczu w meribel oraz niższych miejscowościach... żeby w grudniu na 2000 metrach były temperatury dodatnie to jakieś nieporozumienie... może ma ktoś dostęp do internetu z aktualnie urzędujących w Trzech Dolinach i może coś powiedzieć na temat warunków jazdy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niciatko Napisano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Les Menuires czynne jest już od soboty, a od 11 grudnia praktycznie wszystkie wyciągi i trasy w dolinie Belleville będą czynne;) Także w pozostałych dolinach większość wyciągów uruchomią, z tym że nie sprawdzałem już z taką dokładnością co okolic VT:) jak coś tu jest link: ( http://domaine-skiab...17_dec_2010.pdf ). Jeżeli pogoda 10-cio dniowa ze stronki weather.com się sprawdzi to zapowiada się piękny tydzień) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faf500 Napisano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Heh - jeszcze nigdy mi się tam nie sprawdziła prognoza na więcej niż 2 dni do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niciatko Napisano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 no nie dał się nacieszyć....;D a już zaczynałem wierzyć że w niedziele może być jak to na stronce pogodowej napisali: "Best Day To Ski" ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faf500 Napisano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Les Menuires czynne jest już od soboty, a od 11 grudnia praktycznie wszystkie wyciągi i trasy w dolinie Belleville będą czynne;) Także w pozostałych dolinach większość wyciągów uruchomią, z tym że nie sprawdzałem już z taką dokładnością co okolic VT:) jak coś tu jest link: ( http://domaine-skiab...17_dec_2010.pdf ). Jak byłem w grudniu, to bardzo podobnie wyglądało. Najbardziej brakuje Mont Vallon w Meribel, poza tym nieczynne najwyżej położone wyciągi w VT (z wyjątkiem Cime Caron). Za to czynna ma być czarna Combe Caron, która za mojej "kadencji" była zamknięta. To duży plus. W Courchevel jest chyba najwięcej braków, ale najważniejsze trasy są, a reszty i tak zwykle nie ma czasu objeździć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active therapy Napisano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Zeszla sobota - rewelacja - niebieskie niebo, pelno sniegu i mrozik. Niedziela ok, tak do ok 2, pozniej sie zachmurzylo i opady sniegu. Od poniedzialku jest ocieplenie w 3 Dolinach, poniedzialek caly dzien lalo, dzis sloneczko ale dalej cieplo. wyciagi kreca, dobre warunki w wyzszych partiach gor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niciatko Napisano 8 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Pozostaje tylko wierzyć że dosypie świeżego śniegu i się ochłodzi... a to już tylko 4 dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onwlkp Napisano 15 Grudnia 2010 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 z ta pogoda w VT to roznie bywa Wielokrotnie koledzy, kolezanki tutaj sie rozpisywali na ten temat. Ja zapamietam swoj pobyt w VT jako mieszanke wiatrowo-sloneczno-sniegowa, gdzie wspomniany wiaterek skutecznie "przymrazal" buzke Na wszelki wypadek polecam zabrac maske 3 mam kciuki za wyjazd, a jezeli chodzi o parking to kol. snowevents ma w 120% racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onwlkp Napisano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Witam Za tydzień jedziemy z rodzinką pierwszy raz do Francji do Les Menuires. Niestety jedna osoba będzie dopiero sie uczyła na nartach. Czy moze znacie i polecacie jakies szkółki narciarskie w tej miejscowosci? A moze jacyć polscy instruktorzy sa w tym czasie w tamtych okolicach? Niestey z francuskim bedzie kiepsko, za to moze być angielski. Czy Francuzi mówia po angielsku, czy to dla nich obcuy język? Pozdr. W Les Menuires masz Ecole du Ski Francais http://les-menuires.....php?id_esf=168 jak rowniez tutaj http://en.lesmenuire...schools-206.htm masz inne szkolki... Korzystalem juz pare ladnych lat temu z ESF i nie zawiodlem sie, a dokladniej rzecz biorac osoby ktore rozpoczynaly wowczas przygode z nartami. Co do pozostalych szkolek, nie wiem, ale nie sadze aby byly gorsze. Osobiscie nigdy nie spotkalem tam instruktora ktory byl anty-nastawiony do swoich kursantow i tryskal zlosliwoscia.. w koncu konkurencja spora, a zarobic kazdy chce... A moze po prostu robia to co lubia... Instruktora rodem z Polszy nie znam. Francuzi jak to Francuzi, nie sa moze poliglotami, a jezyk angielski jak kazdy inny obcy, przychodzi im z trudnoscia, to mozesz byc pewny ze w szkolkach narciarskich jest on jednak na zadawalajacym poziomie opanowany aby sie porozumiec. Użytkownik onwlkp edytował ten post 10 styczeń 2011 - 13:49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
active therapy Napisano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Witam Za tydzień jedziemy z rodzinką pierwszy raz do Francji do Les Menuires. Niestety jedna osoba będzie dopiero sie uczyła na nartach. Czy moze znacie i polecacie jakies szkółki narciarskie w tej miejscowosci? A moze jacyć polscy instruktorzy sa w tym czasie w tamtych okolicach? Niestey z francuskim bedzie kiepsko, za to moze być angielski. Czy Francuzi mówia po angielsku, czy to dla nich obcuy język? Pozdr. Kiedy dokladnie bedziecie w Les Menuires? Bardzo chetnie pomoge i naucze jezdzic, kwetia tylko terminu. Pozdrawiam, Dominik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onwlkp Napisano 5 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 bez zabawy w kolorowanki, zaznaczanie etc. proponuje z czystym sumieniem rozszerzyc opcje na cale 3V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faf500 Napisano 6 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Może mi ktoś dokładnie zaznaczyć na mapie wyciągi z których można korzystać na standardowym skipass'ie na dolinę Val Thorens (140km). Wybieram się tam (pierwszy raz) pod koniec marca i nie wiem czy powinienem wykupywać dodatkowe rozszerzenie skipassu'u na wszystkie 3 doliny, czy może wystarczy mi na 5-6 dni jazdy te stoki w obrębie Val Thorens (140km)? Z góry dziękuję za odpowiedź! Znam kilka osób, które jeździły na skipasie-tylko-VT i były zadowolone, ale uważam, że to jak montowanie instalacji gazowej do nowiutkiego Ferrari Jedziesz do największego i najbardziej wypasionego ośrodka narciarskiego na świecie. Zwiedź całość, a nie będziesz żałować. A na karnecie VT dostępne są wszystkie wyciągi powyżej krzesła PLAN DE L'EAU (włącznie) i z "lewej" strony ograniczone ciągiem 3 VALLEES1-3VALLEES2/PLEIN SUD-BOUQUETIN (włącznie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
faf500 Napisano 6 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Witam! Czy jest ktoś w stanie określić (w przybliżeniu) na jakich wysokościach znajdują się nartostrady w 3 Dolinach...? Chodzi mi o taki intuicyjny podział typu: 1500 - 2000m - A% 2000 - 2500m - B% 2500 - 3000m - C% 3000 < - D% Chodzi mi o wszystkie 3 doliny, a konkretnie aby mieć odniesienie do Dolomitów i odpowiedzieć sobie na pytanie: czy 3 Doliny leżą w wyższych partiach Alp i należy się spodziewać bardziej ostrych warunków śniegowych i temperatur oraz sam charakter terenu? Moje subiektywne odczucia to w stosunku do Dolomitów: Courchevel, Meribel, Les Menuires - 1 piętro klimatyczne wyżej. Val Thorens - 2 piętra wyżej. Krajobrazowo to również inna bajka. Dolomity to jak dla mnie ładne skałki, ale same trasy położone ledwo na pagórkach, dużo leśnych tras. W 3 Dolinach górne partie, to już prawdziwe wysokie góry, potężne granitowe masywy i większość tras wysoko powyżej lasu. Procentowo to ciężko określić, bo w każdej z 4 miejscowości wygląda to nieco inaczej. Np. w Val Thorens jest tylko jeden wyciąg "zjeżdżający" poniżej 2000m (1800m), procentowo mogłoby to wyglądać 4%/40%/40%/6%, w pozostałych bliżej 20/55/25/0 Na pewno masz tam lepszy śnieg niż w Dolomitach (sporo górnych tras funkcjonuje bez potrzeby sztucznego naśnieżania), z tym że pogoda bywa nieprzewidywalna i bardzo zmienna. W ciągu jednego tygodnia (w marcu) miałem kolejno: deszcz, prawie lampa, mega lampa, lampa z wichurą, mega śnieżyca -> lampa z mnóstwem puchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drapek Napisano 17 Lutego 2011 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 Witam. Za 3 tygodnie jadę z grupą znajomych do Saint Martin de Belleville.Noclegi zarezerwowane przez ski-france.com. Pierwszy raz jadę d o Francji i mam parę pytań. (Pościel wlasna lub 10-14 € za łóżko), Pytanie zarezerwować to , czy wystarczy wziąć poszewki ze sobą? Wieczorna jazda, Val Thorens czy Les Menuires, gdzie lepsza trasa, w jakie dni i o jakich godzinach? ludzie dziela sie na tych ktorzy kochaja 3 doliny i na tych ktorzy tam jeszcze nie byli Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szabir Napisano 19 Października 2011 Udostępnij Napisano 19 Października 2011 pytanie z innej beczki - moze ktos wie: czy w samej wiosce Orelle jest jakis market w ktorym mozna by zrobic tanie zakupy: wodka, piwo, napoje, jedzenie i czy ewentualnie jest jakas tania knajpa/pizzeria ? Jesli sa takowe obiekty to jak daleko od hotelu Cela Orelle Resort & Spa Le Hameau ? Prosze o pilna odpowiedz gdyz musze zdecydowac sie na wyjazd dzis do godz. 12. Ile moze kosztowac doplata do rozszerzenia skipassu z val thorens/orelle do calych 3 dolin ? doplaty zaleza od terminu w którym jedziesz, o ile dobrze pamietam do 10 grudnia zazwyczaj są ok 14 e za dzien ok 25e za 6 dni na cale 3 doliny. po 10 grudnia ok 25 e na dzien lub ok 40e na 6 dni. W Orelle masz małe markety typu sherpa, jest trochę drożej niz w dużych marketach wiadomo ale zawsze coś.. wódka jest droga i słaba 17e za 0,5 L 37% bo silniejszych trunków oprócz rumu tam raczej nie ma. najlepiej to co dacie rade zabierzcie sobie ze sobą z kraju tzn jedzenie + wysokogatunkowe napoje .. pizzerie owczywiscie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onwlkp Napisano 19 Października 2011 Udostępnij Napisano 19 Października 2011 oficjalna strona miasteczka www.Orelle.net podaje: In Orelle, you will find: * French Ski School (ESF) * a hire shop for ski equipment(ski, snowboard, snowshoeing, sledge...) * A shop of ski equipment and souvenirs * 2 bars * 1 restaurant * a local product shops * a minimarket * a wellness center with swimming pool, Turkish bath, jacuzzi, sauna The nearest cash machine is in St Michel de Maurienne (6km) Osobiscie nie bylem w Orelle, ale z doswiadczen z francuskimi narciarskimi miejscowkami, z pewnoscia tak jak wyzej jest napisane, sklepik bedzie i jest. Co do zaopatrzenia to oczywiscie trudno mi sie tu wypowiedziec. Podstawowe rzeczy z pewnoscia sa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onwlkp Napisano 19 Października 2011 Udostępnij Napisano 19 Października 2011 pytanie z innej beczki - moze ktos wie: czy w samej wiosce Orelle jest jakis market w ktorym mozna by zrobic tanie zakupy: wodka, piwo, napoje, jedzenie i czy ewentualnie jest jakas tania knajpa/pizzeria ? Jesli sa takowe obiekty to jak daleko od hotelu Cela Orelle Resort & Spa Le Hameau ? Prosze o pilna odpowiedz gdyz musze zdecydowac sie na wyjazd dzis do godz. 12. Ile moze kosztowac doplata do rozszerzenia skipassu z val thorens/orelle do calych 3 dolin ? nie chce "strzelac" cenami ale doplata do karnetu na cale 3 Doliny raczej jest symboliczna w porownaniu z mozliwosciami jakie on daje. Jakby napisal widoczny powyzej Pan Szabir, bedzie Pan zadowolony i brac caly karnet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
onwlkp Napisano 19 Października 2011 Udostępnij Napisano 19 Października 2011 jeszcze jedno pytanie - planowany termin to 11 do 18 grudnia. W jakich godzinach chodza wyciagi wtedy w orelle i val thorens ? gdzies czytalem ze start w Orelle jest o 9 ale do ktorej trzeba byc w Orelle zeby zjechac do miasta ? Boje sie ze jak bedzie jazda od 9 do 15 to tak naprawde jestem godzine dziennie na dojazdy i powroty do Val thorens a w skali tygodnia to juz jedna dniowka mniej No "cos" za "cos". Mieszkajac za mniejsze pieniazki w Orelle musisz liczyc sie z tym ze trzeba miec "zapas" czasowy na dojazdy i powroty z ValThorens aby zdazyc ewentualnie na kolejke itp. Godzinowo nie jestem pewien jak bedzie to wygladac w tym sezonie, wyciagi jednak startuja 3 grudnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 19 Października 2011 Udostępnij Napisano 19 Października 2011 jeszcze jedno pytanie - planowany termin to 11 do 18 grudnia. W jakich godzinach chodza wyciagi wtedy w orelle i val thorens ? gdzies czytalem ze start w Orelle jest o 9 ale do ktorej trzeba byc w Orelle zeby zjechac do miasta ? Boje sie ze jak bedzie jazda od 9 do 15 to tak naprawde jestem godzine dziennie na dojazdy i powroty do Val thorens a w skali tygodnia to juz jedna dniowka mniej Zjechać pod gondole trzeba do 16:30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niciatko Napisano 19 Października 2011 Udostępnij Napisano 19 Października 2011 jeszcze jedno pytanie - planowany termin to 11 do 18 grudnia. W jakich godzinach chodza wyciagi wtedy w orelle i val thorens ? gdzies czytalem ze start w Orelle jest o 9 ale do ktorej trzeba byc w Orelle zeby zjechac do miasta ? Boje sie ze jak bedzie jazda od 9 do 15 to tak naprawde jestem godzine dziennie na dojazdy i powroty do Val thorens a w skali tygodnia to juz jedna dniowka mniej jedz do Val Thorens. Jak dobrze poszukasz to wiele nie przepłacisz, ale za to będziesz na spokojnie zjeżdżać do apartamentu o 17.30 z La folie douce z wielkim rogalem na twarzy;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gunia83 Napisano 19 Października 2011 Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Zjechać pod gondole trzeba do 16:30.po 4 Lutym do 17 http://www.orelle.ne...ace_ski_journee W Marcu 2009 zjechalam na nartach do Orelle ca. 500Metr. ponad Parkigem a kolejka na Dol jechala do 18 bo bylo duzo Ludzi Najawazniejsze aby wpuscili na Koniec na Cime Caron albo Grand Fond Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi