Victor Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 8 minut temu, star napisał: Co to za klekot? Gwiazda E 4matic skrzynia 7 i 245/45 guma średnie spalanie na ostatnie 10k km mieszane (miasto autostrada) mam 7.9 ale przy nowej skrzyni 9 biegowej te wartości spadają o dobry litr przy jeździe 130/140 auto kręci się na 1500 obrotów przy 7 jest to 2 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 1 minutę temu, Victor napisał: Gwiazda E 4matic skrzynia 7 i 245/45 guma średnie spalanie na ostatnie 10k km mieszane (miasto autostrada) mam 7.9 ale przy nowej skrzyni 9 biegowej te wartości spadają o dobry litr przy jeździe 130/140 auto kręci się na 1500 obrotów przy 7 jest to 2 tys To nieźle u mnie obroty 2 przy ok 130 zas 3 przy 180. Ale manual 2 tdi b7 pasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 41 minut temu, kordiankw napisał: RAV4 ostatnia generacja. Następna też będzie RAV4. Oddałem synowi Qashqai 2.0dci 4X4 i przy prędkości autostradowej też pali w granicach 8.0l. Ostatnie pytanko 4x4? Bo wiem że są także z napędem tylko na przód. Silnik masz 2,5l wolnossący? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 14 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia Parę fotek z rana: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia Godzinę temu, Victor napisał: Wydaje mi się że silnik nie ma zbytnio znaczenia . Jeżdżę 3.0 V6 klekotem i w trasie potrafię zejść do 5.8 ale równa jazda przy szarpanej ciężkiej nodze nie ma szans na wynik poniżej 6 L Znaczenie ma raczej dopasowanie silnika do pojazdu. Zarówno Twój jak i Grimsona czy Stara mają odpowiednio dobrane silniki do gabarytów samochodu. Przy odpowiednim doborze jednak Paski beda palić mniej, jednak 3l spali nieco więcej niż 2l, pojemność zrobi swoje. Oba silniki to stare konstrukcje (oczywiście modernizowane i rozwijane przez lata). Jestem ciekaw ile V-ka spali w trasie przy pełnym składzie i dopakowana. Teraz jeżdżąc nie tylko do pracy średnie spalanie mam na poziomie 9l. Ale drogę mam dobrą, mały ruch i mało świateł. Jazda normalna bez butowania. Samochód sam w sobie ciężki i stały napęd na 4 robi swoje. Opony jak u Ciebie - 245x50 mam akurat założone, ale powinny być 245/45 - tak producent podaje/zaleca przy 18 calowych felgach. Notabene 19 calowe mają taki sam rozmiar, też nie wiem dlaczego. Zimówki zostawiłem 245/45 - bo w zimie lepiej mieć więcej miejsca w nadkolach, a i łańcuchy mam, dla których ten rozmiar jest maksymalną wartością. Warto je czasami mieć, już się o tym przekonałem w zeszłym sezonie 🙂. Jeśli na trasie wyjdzie przy pełnym obłożeniu koło 8l to uważam że to bardzo dobry wynik, zważywszy na wagę pojazdu. Silnik trochę mały, ale skrzynia 9-ka. Zobaczymy czy będzie dawał radę. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia (edytowane) 2 godziny temu, Marcos73 napisał: Ostatnie pytanko 4x4? Bo wiem że są także z napędem tylko na przód. Silnik masz 2,5l wolnossący? pozdro AWD 😀, silnik 2,5 Ps. W tym modelu tylną oś napędza silnik elektryczny. Edytowane 14 Sierpnia przez kordiankw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 1 godzinę temu, Marcos73 napisał: Znaczenie ma raczej dopasowanie silnika do pojazdu. Zarówno Twój jak i Grimsona czy Stara mają odpowiednio dobrane silniki do gabarytów samochodu. Przy odpowiednim doborze jednak Paski beda palić mniej, jednak 3l spali nieco więcej niż 2l, pojemność zrobi swoje. Oba silniki to stare konstrukcje (oczywiście modernizowane i rozwijane przez lata). Jestem ciekaw ile V-ka spali w trasie przy pełnym składzie i dopakowana. Teraz jeżdżąc nie tylko do pracy średnie spalanie mam na poziomie 9l. Ale drogę mam dobrą, mały ruch i mało świateł. Jazda normalna bez butowania. Samochód sam w sobie ciężki i stały napęd na 4 robi swoje. Opony jak u Ciebie - 245x50 mam akurat założone, ale powinny być 245/45 - tak producent podaje/zaleca przy 18 calowych felgach. Notabene 19 calowe mają taki sam rozmiar, też nie wiem dlaczego. Zimówki zostawiłem 245/45 - bo w zimie lepiej mieć więcej miejsca w nadkolach, a i łańcuchy mam, dla których ten rozmiar jest maksymalną wartością. Warto je czasami mieć, już się o tym przekonałem w zeszłym sezonie 🙂. Jeśli na trasie wyjdzie przy pełnym obłożeniu koło 8l to uważam że to bardzo dobry wynik, zważywszy na wagę pojazdu. Silnik trochę mały, ale skrzynia 9-ka. Zobaczymy czy będzie dawał radę. pozdro Czesc Marek 9L przy tych gabarytach to rewelka rezultat ! co do gum to zimę mam 225/50 gdzie producent tego nie zaleca ale z życia jedzie lepiej i w nosie mam jego zalecenia 😉 u ciebie również zostałbym przy 50 a 45 osobiście bym nie zakładał chyba że chcesz częściej bawić się w koszta zawieszenia 🤷♂️ pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 45 minut temu, Victor napisał: Czesc Marek 9L przy tych gabarytach to rewelka rezultat ! co do gum to zimę mam 225/50 gdzie producent tego nie zaleca ale z życia jedzie lepiej i w nosie mam jego zalecenia 😉 u ciebie również zostałbym przy 50 a 45 osobiście bym nie zakładał chyba że chcesz częściej bawić się w koszta zawieszenia 🤷♂️ pozdro Cze Tutaj nieco bardziej skomplikowany problem, ze względu na wagę samochodu jako taką, pomijam już fakt samochodu doładowanego. Niby DMC 3200kg, ale wiesz jak jest - to tylko teoria, ładujesz ile wlezie. Ja kupiłem wyższe ponieważ: są bardziej komfortowe, a samochód i tak służy na długie trasy, więc może się gorzej prowadzić, bo przy takiej jeździe to nie ma znaczenia, ani nie jest to zauważalne. Drugi powód - to nośność. Wielu się skarży że szybko padają opony. Zazwyczaj rady są takie, zmień felgi na większe (przy 18-kach). Jak mają nie padać, skoro indeks opon dla takiego kloca, a z reguły jeździ załadowany wynosi 100 - przy 18-kach, przy 19-kach już 104 przy takim samym rozmiarze 245/45. Ja w GLC mam 235x55 R18 104 indeks, a samochód pusty jest lżejszy 0,5 t a pełny pewnie z tonę mniej waży. To są opony typu SUV a nie do busa typu C, bo to inna bajka i jazda. pozdro 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 14 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia Jestem w raju @Victor 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Victor Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 1 godzinę temu, grimson napisał: Jestem w raju @Victor 🤣🤣 Na zdrowie ! Niech moc będzie z Tobą 😉 Osobiście mam już dość bo od tygodnia jest ekipa warszawska na chacie wiec codziennie wieczorem posiadówka do późnych godzin nocnych z degustacją różności piwowarskich 🤦♂️ wczoraj się poddałem i robiłem herbatę z cytryną gdzie ziomek stwierdził starzejesz się 😅 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 14 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2 godziny temu, Victor napisał: 🤣🤣 Na zdrowie ! Niech moc będzie z Tobą 😉 Osobiście mam już dość bo od tygodnia jest ekipa warszawska na chacie wiec codziennie wieczorem posiadówka do późnych godzin nocnych z degustacją różności piwowarskich 🤦♂️ wczoraj się poddałem i robiłem herbatę z cytryną gdzie ziomek stwierdził starzejesz się 😅 Na na miejscu warszawskiej ekipy też bym siedział do odcięcia, polskie napitki zwane piwami nawet nie stały przy belgijskich. Juz jestem w Lido di Jesolo, w sklepie znalezione wina z Adolfem i El Duce: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 7 godzin temu, grimson napisał: Jestem w raju mam taki raj pod blokiem - nazywa się TRINKHALLE 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 3 godziny temu, grimson napisał: Na na miejscu warszawskiej ekipy też bym siedział do odcięcia, polskie napitki zwane piwami nawet nie stały przy belgijskich. Juz jestem w Lido di Jesolo, w sklepie znalezione wina z Adolfem i El Duce: Raj....? Dla mnie problematyczna sprawa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 14 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 10 minut temu, Mitek napisał: Raj....? Dla mnie problematyczna sprawa... Z pozdrowieniami: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 14 Sierpnia Udostępnij Napisano 14 Sierpnia (edytowane) Wiesz ja pracuję w firmie, która zaopatruje w alkohol, piwo i napoje praktycznie całe Mazowsze. Franciszkanera mam na paletach w magazynie ale hitem nie jest. Teraz hitem są wersje Zero co jest dla mnie absolutną dewiacją albo Whiskey jabłkowa - rozumiesz coś z tego? Pozdro Edytowane 15 Sierpnia przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 15 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 14 godzin temu, Mitek napisał: Wiesz ja pracuję w firmie, która zaopatruje w alkohol, piwo i napoje praktycznie całe Mazowsze. Franciszkanera mam na paletach w magazynie ale hitem nie jest. Teraz hitem są wersje Zero co jest dla mnie absolutną dewiacją albo Whiskey jabłkowa - rozumiesz coś z tego? Pozdro Nie rozumiem. Franziskaner stoi koło Paulanera, jako jedne z lepszych piw pszenicznych od wroga. Pare fotek wczoraj z wieczora (jedna fota z wątkiem narciarskim) oraz z dzisiejszego porannego biegania, boso po plaży. Ostatnie foto na dole to sieciówka lodziarni Mucca Mia, z obowiązkowa krowa przed wejściem. Pobiera się kubeczek/kubek i samemu nakłada dany smak lodów z automatu, plus dodatki. Smakowo rewelacja, na in plus lub in minus- rośnie od tego szybko masa własna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Cześć Od wroga? Co to znaczy? Wiesz my zaopatrujemy wyłącznie gastronomię żadnych palcówek handlowych tylko restauracje, bary hotele, ogródki piwne itd. Są to marki popularne i znane na naszym rynku ale nie zmienia to faktu, że u naszego odbiorcy nie idą - jak to się mówi. Bardziej piwa belgijskie jak Leffe czy Hoegaarden (piszę o zagranicy) ale nie w wersji pszenica. Tutaj królują polskie marki. Mówię o beczkach bo jeżeli chodzi o piwa butelkowe to oferta jest taka, że naprawdę nie wiem o co chodzi - nie zajmuję się sprzedażą. No i tak jak piszę - sprzedaż wersji zero jest wysoka - porównywalna z alkoholowymi, jeżeli chodzi o butelki. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 15 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia Godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Od wroga? Co to znaczy? Wiesz my zaopatrujemy wyłącznie gastronomię żadnych palcówek handlowych tylko restauracje, bary hotele, ogródki piwne itd. Są to marki popularne i znane na naszym rynku ale nie zmienia to faktu, że u naszego odbiorcy nie idą - jak to się mówi. Bardziej piwa belgijskie jak Leffe czy Hoegaarden (piszę o zagranicy) ale nie w wersji pszenica. Tutaj królują polskie marki. Mówię o beczkach bo jeżeli chodzi o piwa butelkowe to oferta jest taka, że naprawdę nie wiem o co chodzi - nie zajmuję się sprzedażą. No i tak jak piszę - sprzedaż wersji zero jest wysoka - porównywalna z alkoholowymi, jeżeli chodzi o butelki. Pozdro Od wroga, czyli z Niemiec. Tymczasem zdrówko, wchodzi browar Salitos: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia (edytowane) 57 minut temu, grimson napisał: Od wroga, czyli z Niemiec. Tymczasem zdrówko, wchodzi browar Salitos: Dlaczego jeździsz autem od wroga VW nie brzydzi Cię??? Nabijasz im kieszeń 🤣🤣🤣🤣 Żałosne Edytowane 15 Sierpnia przez Mikoski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 11 minut temu, Mikoski napisał: Dlaczego jeździsz autem od wroga VW nie brzydzi Cię??? Nabijasz im kieszeń 🤣🤣🤣🤣 Żałosne Bo wroga trzeba poznać dogłębnie.... 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 15 Sierpnia Autor Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 44 minuty temu, Mikoski napisał: Dlaczego jeździsz autem od wroga VW nie brzydzi Cię??? Nabijasz im kieszeń 🤣🤣🤣🤣 Żałosne 1. WV to auto służbowe, darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby 2. pokaż mi polska markę aut osobowych, z chęcią zapoznam się z ofertą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia (edytowane) 16 minut temu, grimson napisał: 1. WV to auto służbowe, darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby 2. pokaż mi polska markę aut osobowych, z chęcią zapoznam się z ofertą Ci co Ci tak beret ryją nienawidzą wszystkiego co niemieckie nie ważne czy darowane Jak mnie pamięć nie myli prywatne też Masz niemieckie 😂😂😂 żenada do kwadratu Edytowane 15 Sierpnia przez Mikoski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 21 minut temu, Mikoski napisał: Ci co Ci tak beret ryją nienawidzą wszystkiego co niemieckie nie ważne czy darowane Jak mnie pamięć nie myli prywatne też Masz niemieckie 😂😂😂 żenada do kwadratu W tym wypadku chyba rosyjskie marki wchodzą w grę. Moskwicz, Łada, Wołga, Pobieda 😄 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 8 minut temu, kordiankw napisał: W tym wypadku chyba rosyjskie marki wchodzą w grę. Moskwicz, Łada, Wołga, Pobieda 😄 Jeszcze SUV -UAZ. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Sierpnia Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2 godziny temu, grimson napisał: Od wroga, czyli z Niemiec. ...... Hmmm. Znam co najmniej kilkunastu Niemców, byłem w Niemczech sporo razy - nic mi nie zrobili nigdy a wręcz przeciwnie, otwarci, weseli ludzie, mający do siebie i swojej niemczyzny naprawdę spory dystans. Musiałeś mieć sporego niefarta - współczuję w takim razie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi