Mikoski Napisano 28 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 11 godzin temu, moruniek napisał: Jak na Korfu, to ja jestem w Sarandzie. A to 30 minut od siebie. Ja wybierałem Ksamil mniej zatłoczony , będąc w tamtym rejonie warto odwiedzić Butrint. Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 28 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 1 godzinę temu, Mikoski napisał: Ja wybierałem Ksamil mniej zatłoczony , będąc w tamtym rejonie warto odwiedzić Butrint. Pozdrawiam Jesteśmy już na miejscu w Sarandzie. Jutro będzie Ksamil i Butrint właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 28 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Monolithi Beach - jedna z najdłuższych plaż w Europie. Sporo osób biwakujących na dziko w różnych miejscach. Tu część zagospodarowana. Kilkanaście miejsc gdzie można podjechać autem i je wygodnie zaparkować. Dziewczyny pływają na SUP-ie. My naszego nie wypakowaliśmy tym razem. Tak to wygląda z góry. Są palemki. Błękitna flaga. Dużo zieleni i masa miejsc do biwakowania na dziko. c.d.n. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 28 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Jedzenie w Grecji, jeżeli tylko zejdziemy z głównych szlaków turystycznych potrafi być smaczne i tanie. Nam smakowało. Cennik. c.d.n. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 28 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2023 Granica Grecko-Albańska. Pusto, kilka aut. 5 minut trwała cała procedura. c.d.n. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Cze Sorka Krzysiu za wcinkę, ale chyba jesteśmy jeszcze w Grecji. Ciekawy szlak pieszy komunikujący 2 wioski, biegnący wzdłuż starej linii kolejowej. widok z tunelu po drugiej stronie Narnii Z hotelu widać góry Olimpu, w kotłach zalega chyba śnieg. Zdjęć nie mam bo burza była wczoraj😀. Warownia nieopodal. oraz pozostałości wzdłuż szlaku kolejowego pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Cze btw to wiem gdzie jestem😉. Platamonas. Byczymy się. pozdrawiam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 6 godzin temu, Marcos73 napisał: Cze btw to wiem gdzie jestem😉. Platamonas. Byczymy się. pozdrawiam Fajne niebo... miłego wypoczynku. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 29 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2023 Jesteśmy na miejscu w Sarandzie. To duże miasto. Będzie jeszcze relacja o samym mieście, teraz nasza kwatera i okolice. Widok z balkonu. Takie coś przesłoniło mi widok. Zjazd do garażu, jak Golgota za najlepszych lat. Tak samo stromo i tak samo nierówno. Ośki mają problem by podjechać, szczególnie jak jedno koło wisi w powietrzu. Tu lepiej widać nierówności. Za to prywatne miejsce parkingowe wymaga dość precyzyjnego parkowania, za autem mieści się SUP i masa innych rzeczy. Nasza prywatna plaża. W Sarandzie bardzo wygodna opcja. Te czerwone leżaki nasze. Wodolot na Korfu. My tradycyjnie. Kilka statków. Widok na miasto nocą. c.d.n. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 30 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 Nie samym morzem człowiek żyje. Dziś relacja z podejścia na twierdzę górującą nad miastem. Zdjęcie obrazujące mój stan umysłu. Samo podejście zaplanowane za pomocą Mapy Czechy, praktycznie prosto do góry (raz trzeba było zmienić trasę, bo ktoś zaczął budować nowy apartamentowiec). Na początku po schodach do góry. Budynki wklejone w skałę. Miejsce na kolejny budynek. Wszechobecne bunkry. Robi się widokowo. Kończy się beton. Zaczynają zwierzęta. Ptaszysko. c.d.n. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 30 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 Podejście coraz fajniejsze. Trafiamy na bunkier, którego brak na mapach. Zaglądamy nieśmiało do środka. Stanowisko działa, nie wiem czy kiedykolwiek było obsadzone, bo na beton były pieniądze, na resztę już niekoniecznie. Widok od środka. Ja tu mieszkam. Nasz cel wspinaczki. Zmęczeni ale zadowoleni. Jest widokowo. Kolejny bunkier, na zboczu naliczyłem ich 15. c.d.n. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 30 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 Teraz sama twierdza. Są nawet działa pilnujące wstępu, ten jest darmowy. Widok na wewnętrzny dziedziniec. Toaleta też za free (można?). Twierdza jak twierdza, ale za to widoki. Tu w stronę Ksamilu. Korfu. Widok na plaże Sarandy (a w zasadzie bardziej już Cuke). Jeszcze jedna w Sarandzie. Ta przy 5 gwiazdkowym hotelu. Można jednak wejść i się wykąpać. Gdzieś na tych polach, uprawiali swego czasu ponad 300 hektarów konopi. Czyżby teraz inwestują kasę w apartamentowce ? Widok na Sarandę. Ta gęstość zabudowy jak w Stambule ? Córka na powrocie, nie dała sobie przetłumaczyć, że do łażenia po skałach i krzakach lepsze są spodenki. Musiała być sukienka zakupiona w Serbii. Taki widok na dachu. I taki też. Ja tu pilnuję. c.d.n. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2023 Cze Krzysiu, jak coś to pisz na priv skargi😉. Nie będę nowego tematu zakładał, Grecja to Grecja. Prawie jakbyśmy wspólnie byli. Torami w stronę Platamon (as). Super rozwiązanie. Po drodze pomniki przeszłości. Pompa z wodą do tankowania lokomotyw. pozostałości po stacji kolejowej. Twierdzę też zdobyliśmy. widok na Narnię (za tunelem kolejowym) góry Olimpu - niestety non stop zachmurzone, zdjęcia tego nie oddają, ale są ogromne i robią wrażenie w rzeczywistości. widok na Platamonas, w lewym dolnym rogu nasza miejscówka, butikowy hotel pośród niczego, zero dzieci, może z 30 par. Żyć nie umierać. Siga-siga ma tu inny wymiar. I jeszcze ciekawostka, zajebista miejscówka jakiegoś żydowskiego miliardera który dorobił się majątku na fajkach, jako stały klient liczę na dywidendę😀 Jeszcze Meteory do zobaczenia zostały, ale to w poniedziałek. Tak więc dusigrosze, jak ktoś kiedyś mądrze powiedział: umierać potrafi każdy, ale nie każdy potrafi żyć. Zbierać kasę i dać się ponieść fantazji, warto, a wcale nie jest tak drogo, na Bałtyk i Zakopane mnie nie stać, na Grecję już tak. pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 2 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Relacja z Sarandy. Największy mankament to brak fajnych plaż. Nowoczesna zabudowa. Miejscami zbyt gęsta jak dla mnie. Widok z wody. Jeszcze jedno z wody. Tu dobrze widać jak prywatne plaże są wyrywane na siłę morzu. Mnóstwo schodów. Poruszając się po mieście chodzimy góra - dół. Mamy nawet zabytki. Palmy. c.d.n. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 2 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Lipca 2023 Skoczyć czy jednak nie skakać ? Oto jest pytanie. Słynne schody na publicznej plaży w Sarandzie, a na ich tle jakiś stary piernik 😉. Jedna z szybszych łodzi w marinie. Inne też stały. Plaża publiczna. Morski basen pływacki. Pomniki. c.d.n. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 3 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2023 Jedna z okolicznych atrakcji Blue Eye. Miejsce ładne widokowo, auto warto zostawić przy górnym parkingu (200 Lek za cały dzień, dolny 200 Lek za 3 godziny), Google prowadzi tylko na dolny, Mapy Czechy widzą też te górne. Można wypożyczyć hulajnogi elektryczne, motory itp. My wchodziliśmy bez wspomagania. Miejsce mocno zrobione pod turystów. Warto się jednak wybrać. Można koło knajp się wykąpać (choć nie wiem czy to do końca legalne - uznajmy więc, że nie pływałem, a zdjęcia z wody znalazłem w sieci). Podobne miejsce jest w Polsce. To Niebieskie Źródła koło Tomaszowa Mazowieckiego, też warto odwiedzić. Z innego ujęcia. I z nieco dalszej perspektywy. A to już z wody. I jeszcze jedno. A to widok na zbiornik wodny, który tworzy to źródełko. I trasa dojścia do atrakcji. Jeszcze jedno. c.d.n. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 (edytowane) Cześć A to dziwne. Ja nie pamiętam, żeby tam były jakieś parkingi. Jechało się na maksa i stawało przy drodze gdzie popadnie, dość blisko. Tej drogi z czerwonym chodniczkiem też nie było tylko szutrówka lekko rozjechana. Szkoda... A skakałeś do dziury? Jest niezły efekt, co? Pozdro Edytowane 4 Lipca 2023 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 4 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 7 godzin temu, Mitek napisał: Cześć A to dziwne. Ja nie pamiętam, żeby tam były jakieś parkingi. Jechało się na maksa i stawało przy drodze gdzie popadnie, dość blisko. Tej drogi z czerwonym chodniczkiem też nie było tylko szutrówka lekko rozjechana. Szkoda... A skakałeś do dziury? Jest niezły efekt, co? Pozdro Albania zmienia się bardzo szybko. Ilość nowych dróg, które powstają jest niesamowita. To co było rozjechaną polną drogą 3 lata temu, bardzo często ma już nowy asfalt. Wstawię kilka zdjęć później w podsumowaniu. Teraz będzie nieco historycznie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 4 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Dziś nieco historycznie. Tanie bilety wstępu, dzieci do lat 12 gratis. Darmowy parking. Ludzi bardzo mało. Mój syn sporo informacji zapamiętał z lekcji historii byłem pozytywnie zaskoczony jego wiedzą na temat teatru, budowy i przeznaczenia poszczególnych obiektów. Tu kończy się droga (no dobra jest przeprawa promowa by jechać dalej), to jednak nie nasz cel. Jest twierdza po drugiej stronie drogi, to też nie nasz cel. Wchodzimy. Są zabytkowe drzewa. Tak się nazywają. My tu mieszkamy. Teatr. Widok na część miasta. Wejście do teatru. Kolejne obiekty. Katedra. Katedra cd. Brama Lwa. Taka konstrukcja na wodzie. Twierdza na górze została odbudowana. Widokowo. Widokowo cd. Jeszcze jedno na koniec. Chcecie zobaczyć więcej, musicie sami odwiedzić 😉. c.d.n. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 1 godzinę temu, moruniek napisał: Albania zmienia się bardzo szybko. Ilość nowych dróg, które powstają jest niesamowita. To co było rozjechaną polną drogą 3 lata temu, bardzo często ma już nowy asfalt. Wstawię kilka zdjęć później w podsumowaniu. Teraz będzie nieco historycznie. Cześć Cóż, tak naprawdę,... szkoda. Za to Butrint (dla mnie to był zawsze Butrinit...?? 🙂 stabilny od lat. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 4 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Tym razem Ksamil. Opisywany w przewodnikach jako cicha i spokojna miejscowość, nieco senna z pięknymi plażami. Z tego opisu nic niestety nie jest prawdziwe. W Kasamilu piękne jest morze, wysepki w stylu karaibskim. Plaże zatłoczone i bardzo drogie 2000 Lek za parasol i 2 leżaki (standard w Albanii to 500 Lek), parking 500 Lek, standard to 200 Lek. Ceny w knajpach od bardzo drogich po przyzwoite. Najlepsze plażowanie na wyspach. Wystarczy przepłynąć np. SUP-em lub w pław i masz cudowne zatoczki dostępne dla wybranych. Tak to wygląda z brzegu. Niestety też tak. Im dalej od brzegu tym lepiej. Tu pływają moje panie na Sup-ie. Wysepki widziane z wody. Tu też. I jeszcze jedno. c.d.n. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 4 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Ksamil cd. Fajne wysepki. Jeżeli przymkniemy oko na miasteczko i zatłoczone plaże, jest tam malowniczo. Przejrzysta woda, która ma jednak dużo osadu, wymaga spólkania po wyjściu z morza. Wysepki są bardzo malownicze. Przezroczysta łódka. Plecy mojej żony - powoziłem ją na SUP-ie. Malownicze mini zatoczki. Tu też. Córka płynie z żoną. c.d.n. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 4 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2023 Cze Ja tylko 1 zdjęcie, masyw Olimpu w końcu widoczny. pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2023 (edytowane) Cześc Ksamil olaliśmy ze względu na te tłumy ale chyba był to błąd bo te wysepki zajebistością wielką są. dobry miałeś pomysł z tym SUPem bo do takich celów np. jest idealnym rozwiązaniem. Nie bałeś się, że się zniszczy bo to jednak wybrzeża erozyjne i wszystkie te skały strasznie ostre są... czy jest na tyle wytrzymały, że taki kontakt przetrzymuje? Trzymajcie się i miłego dalszego ciągu... Edytowane 5 Lipca 2023 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 6 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2023 Teraz historia zimnowojenna. Zwiedzamy jeden z 3 bunkrów w Albanii, które miały wytrzymać atak nuklearny. Patrząc jak to wygląda po kilkudziesięciu latach, raczej w to wątpię. Podziemne miasto w Polsce robi jednak wrażenie solidniejszej konstrukcji. To jednak oczywiście ocena laika. Ten znajduje się w Gjirokastёr pod historyczną twierdzą. Wg. przewodnika, początkiem końca komunizmu było obalenie Muru Berlińskiego i wydarzenia w Rumunii. Wytłumaczyłem mu rolę Polski, bo o "naszym" wkładzie kompletnie nie słyszał. Wchodzimy. Stanowisko głównodowodzącego. Sala konferencyjna. System wentylacji. System wentylacji cd. Kuchnia. Łazienka. Korytarze. Telegraf. Korytarze cd. c.d.n. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi