moruniek Napisano 21 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Kolejne wakacje, kolejną podróż trzeba zacząć. Będzie kilka krajów, moje ukochane Bałkany, Serbia, Macedonia, Albania. Będzie też Grecja. Relację będę pisała sukcesywnie, w ramach jak będzie działało forum i Internet w trakcie podróży. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 21 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Jesteśmy w Serbii. Miejsce mało oczywiste, kąpielisko termalne, stworone przez lokalną społeczność (gdzie diabeł mówi dobranoc). Koszt wejścia dla 4 osób na cały dzień około 10 Euro (można płacić w Euro, pani wydaje resztę w lokalnej walucie, nie można płacić kartą). Miejsce nazywa się Banja Pacir. Kilka kilometrów od autostrady, dobre miejsce na odpoczynek po nocnej jeździe. Słynne różowe jeziorko (taki raczej staw sztucznie zbudowany), bez słońca nie widać tego koloru. W środku kąpiel w czarnej mazi. Rekomenduję nie zakładać na siebie najlepszych strojów kąpielowych (zapach przypominający łajno, utrzymuję się przez kolejne 2-3 prania). Mimo zimna, kąpiemy się na zewnątrz. W środku oczywiście też. c.d.n. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 21 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2023 Obok lokalna restauracja, jedzenia dobre. Właściciel na nasze powitanie odegrał nam hymn. Można płacić w Euro, brak możliwości płatności kartą. Córka była głodna, ujęcie jak już zaczęła jeść. Pyszności. Pyszna sałatka, choć ta lepsza jest w Macedonii. Nasz nocleg w Jagodinie, polecam (służę namiarami na priv). 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 22 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 (edytowane) Krzysiu Pisz, bo ciekawe kierunki wybierasz. Bo wszyscy tylko Seszele, Djerba, Malediwy etc. Ja już tym rzygam. Nie pytaj tylko gdzie w tym roku się wybieram, jakoś to zniese. pozdrawiam Edytowane 22 Czerwca 2023 przez Marcos73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 22 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 Jesteśmy w Macedonii. Tu jakby inflacji brak. Piwo w knajpie 90 Denarów. Obiad dla 4 osób około 135 zł (z napojami i sałatką). W Macedonii idzie mocno budowa dróg, też widać logotypy firm z Chin. Też pada deszcz, drogi zalane, czasem jakiś lawiny błotne, autem bez 4x4 trudno przejechać. Pretor - miasteczko wymarłe, patrząc po ilości ośrodków, kiedyś musiało tętnić życiem. Nasz hotel, za 4 osoby za 2 doby z dobrymi śniadaniami, zapłaciliśmy 400 zł. Tu na zdjęciu Zdrajca, tak nazwaliśmy tego psa. Wystarczy dać mu jeść i idzie do innych turystów. Jezioro Prespa. Zbieg granic 3 państw. Jeszcze jedno zdjęcie. Trochę popływałem, temperatura wody około 12 stopni. Troszkę obok, infrastruktura jest, turystów brak. c.d.n. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 22 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2023 Czasem Mapy Czechy wyprowadzą nas na manowce. W okolicy sporo sadów. Pyszne jedzenie. Pyszne jedzenie cd. Jedzonko cd. Było też piwo, to Smooth - faworyt mojej żony. c.d.n. 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 23 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 (edytowane) Cześć Krzysztof: - po pierwsze - zbieraj kapsle z lokalnych piw. - po drugie - czy moglibyście mi kupić macedoński garnek do pieczenia, wiesz taki gliniany - prześlę Ci zdjęcie. Wiem, że to trochę debilna prośba ale może będzie taka możliwość? Nasz niestety pękł przez nie zachowanie oczywistych standardów pieczenia w takich naczyniach a Rybelek go po prostu kochał... - po trzecie - jak zwykle podziwiam Cię organizacyjnie. Planowanie i przygotowanie wyjazdów macie obcykane perfekcyjnie. - rejony i kraje troszkę znam (oprócz Grecji) ale tak jest tyle różnych ciekawych rzeczy a Ty tak sugestywnie zachęcasz - tylko skończ już z tym jedzeniem bo ja mam cel zgubić 9 z przodu a to nie pomaga - Ze jak się trochę odkujemy to jedziemy Waszym i własnym śladem. No... chyba, że wygrają rowerowe ultra. - a co do standardów drogowych to powinieneś być chyba przyzwyczajony. To są jednak kraje bardziej na terenówkę. Bród wygląda na wkaszalny jak samochód nie za długi... Takie akcje w trakcie takich wyjazdów podobają mi się najbardziej. Bawcie się świetnie!!! POzdro Edytowane 23 Czerwca 2023 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 23 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 6 godzin temu, Mitek napisał: to jedziemy Waszym i własnym śladem. No... chyba, że wygrają rowerowe ultra. Mitek A może to połączyć? Wczasy na rowerach? pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 23 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Cześć Raczej wczasy z rowerami. Podróżowanie na rowerze nie do końca mnie, że tak powiem, kręci. A to ciężki teren, gorąco, cały czas góry i to strome. Z rowerami... tak to byłby fajny pomysł. My już mamy tam porachunki kajakowe więc i rowerowe mogłyby być. Pozdrowienia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 23 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 8 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Krzysztof: - po pierwsze - zbieraj kapsle z lokalnych piw. - po drugie - czy moglibyście mi kupić macedoński garnek do pieczenia, wiesz taki gliniany - prześlę Ci zdjęcie. Wiem, że to trochę debilna prośba ale może będzie taka możliwość? Nasz niestety pękł przez nie zachowanie oczywistych standardów pieczenia w takich naczyniach a Rybelek go po prostu kochał... - po trzecie - jak zwykle podziwiam Cię organizacyjnie. Planowanie i przygotowanie wyjazdów macie obcykane perfekcyjnie. - rejony i kraje troszkę znam (oprócz Grecji) ale tak jest tyle różnych ciekawych rzeczy a Ty tak sugestywnie zachęcasz - tylko skończ już z tym jedzeniem bo ja mam cel zgubić 9 z przodu a to nie pomaga - Ze jak się trochę odkujemy to jedziemy Waszym i własnym śladem. No... chyba, że wygrają rowerowe ultra. - a co do standardów drogowych to powinieneś być chyba przyzwyczajony. To są jednak kraje bardziej na terenówkę. Bród wygląda na wkaszalny jak samochód nie za długi... Takie akcje w trakcie takich wyjazdów podobają mi się najbardziej. Bawcie się świetnie!!! POzdro Cześć, teraz jesteśmy już w Grecji, piszę z lekkim opóźnieniem, jak znajdę wolną chwilę (o co jest trudno). Odnośnie garnka, wyślij mi zdjęcie, będziemy wracać przez Skopje, więc może się uda (obiecać jednak nie mogę). Grecja mocno mnie zaskoczyła na plus. Pierwszy raz jestem w niej samochodem (to inny kraj niż ten znany od strony hotelowej). Jesteśmy na wsi, bez tłumu turystów. My, czasami kilkoro Greków i kilometry pustej plaży. Są też wszechobecne koty. Odnoście standardów drogowych w Serbii i Macedonii, tam mocno lało, przez kilkanaście dni przed naszym przyjazdem. Po drogach szły miejscami lawiny błotne. O wyjściu w góry też można było zapomnieć, bo to takie brodzenie w błocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 23 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Wjeżdżamy do Grecji. Na przejściu granicznym kompletnie pusto. No prawie, porządku pilnuje paw. Powiewa flaga. Stan dróg robi się rewelacyjny. Zaskoczyła mnie cena paliwa, On w cenie poniżej 1,5 Euro można trafić. Przejazd odcinka autostrady to koszt około 1,5 Euro, najdroższy był tunel 3 Euro. c.d.n. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 23 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2023 Nasza miejscówka, gdzie diabeł mówi dobranoc. Mamy wynajęty apartament z 2 sypialniami, właściciele po naszym powitaniu się wynoszą, zostawiając nam cały dom z dużym ogrodem do dyspozycji. Do plaży około 200 metrów, dodam do prywatnej plaży, użytkowanej przez kilkanaście wtajemniczonych osób. Trzeba przejść przez bramę i prywatną drogę naszych gospodarzy i mamy taki oto widok. Kilometr dalej ćwiczą Kajta. Plaża. W drugą stronę. Gospodarz przygotował taką oto osłonę od słońca, wiatr nie daje jednak za wygraną. Pływamy, podziwiamy zachody słońca. c.d.n. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 24 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2023 Cześć Krzychu z garnkiem to był taki trochę żart. Tzn. cała historia jest prawdziwa ale nie chcę Was na wakacjach obciążać jakimś zleceniami. Też jesteśmy teraz wyjazdowi ale prześlę Ci zdjęcie garnka bo może sami się skusicie. Duszone ryby w warzywach wychodzą wprost genialne. Bawcie się i korzystajcie z zajebistych miejsc ile możecie. Trzymajcie się serdecznie. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 25 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2023 Nie bylibyśmy sobą gdybyśmy nie zwiedzali okolic. Taka urocza zatoczka. A, że te najlepiej poznaje się z wody, dorobiłem się bagażnika na SUP-a, to kilka chwil i można pływać. Tylko to słońce odrobinę przeszkadza😉. Kilka zdjęć z wody. Tu na brzegu staje sporo Camperów "na dziko". I jeszcze jedno. Tym razem widok "naszej" plaży od strony wody. Taki mamy widok z apartamentu. A jak pobawisz się zoomem w aparacie, wygląda to tak. Takie porównanie rzeczywistości do tego co można obejrzeć w SM. c.d.n. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 26 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2023 Lefkada W poszukiwaniu plaży. Słynny obrotowy most. Wszędzie flagi. Twierdza. Takie budowle przy plaży. Wiatraki ? Baszty obronne ? Latarnie morskie ? Oczywiście wdrapałem się na górę. Widok w drugą stronę. c.d.n. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 26 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2023 Kolejne zdjęcia z Lefkady. Słynny drewniany most. Wąskie uliczki. Dużo zieleni. Stare łodzie. Kanały. Wieża zegarowa. Zabytkowe kościółki. Sporo zabytkowej zabudowy. Twierdza. Kapliczki. Place miejskie. c.d.n. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 26 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2023 W Macedonii towarzyszyły nam psy. W Grecji to zdecydowanie koty. Ten(ta) miał wyraźną ochotę się wybrać z nami do Polski. Żona wysłała mnie po zakup karny (spożywały ją równie chętnie jak nasze kabanosy czy mięso kurczaka). Było ich sześć. Nie wszystkie mam na zdjęciach. c.d.n. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 27 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 Powoli kończymy naszą przygodę w Grecji. Trzeba było połazić po plaży. Wejść na pobliską wyspę przez mostek. Takie oto widoki. Dom nad samym brzegiem morza. Była też syrena. Tu sporo osób ćwiczyło sterowanie latawcem. Niektórym to wychodziło całkiem nieźle. My bawiliśmy się na SUP-ie. Koty mocno nas pilnowały. Owoce w naszym sadzie. c.d.n. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 27 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 Tymi widokami żegnamy się z naszą miejscówką w Grecji. c.d.n. 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 Cze Jutro Cię zmieniam - lecę do Grecji 🙂 pozdrawiam ps. Nie pytaj gdzie - bo nie wiem - ale się dowiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 27 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 1 godzinę temu, Marcos73 napisał: Cze Jutro Cię zmieniam - lecę do Grecji 🙂 pozdrawiam ps. Nie pytaj gdzie - bo nie wiem - ale się dowiem. Jak na Korfu, to ja jestem w Sarandzie. A to 30 minut od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 33 minuty temu, moruniek napisał: Jak na Korfu, to ja jestem w Sarandzie. A to 30 minut od siebie. Cze Lądujemy w Salonikach, to chyba kontynentalna, a gdzie będziemy to nie wiem, jutro się dowiem, lubię niespodzianki. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 27 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 2 minuty temu, Marcos73 napisał: Cze Lądujemy w Salonikach, to chyba kontynentalna, a gdzie będziemy to nie wiem, jutro się dowiem, lubię niespodzianki. pozdrawiam Saloniki też rozważałem w swej podróży. Wygrały jednak inne opcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 27 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 (edytowane) 45 minut temu, moruniek napisał: Saloniki też rozważałem w swej podróży. Wygrały jednak inne opcje. Szczęściarzu, masz coś do powiedzenia w domu. Ja to taki pantofel. Gdzie front rzuci. Ale nie takie rzeczy człowiek przeżył. pozdrawiam ps. Wiem, że nad samym morzem mamy miejscówkę. W Salonikach tylko lądujemy. Edytowane 27 Czerwca 2023 przez Marcos73 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moruniek Napisano 27 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2023 Żeby nie było, że samym odpoczynkiem człowiek żyje. Dziś kupiłem nową kurtkę narciarską. Odbiorę po powrocie, to się pochwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi