SkiForum Napisano 18 Września 2007 Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Czechy - Ramzová Krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka. Strona ośrodka: http://adresstrony.pl Położenie Dojazd Parkingi (Ilość miejsc, cena, odległość od stoku) Miejscowości (krótka charakterystyka miejscowości w jakiej znajduje się ośrodek, lub miejscowości sąsiednich) Noclegi Trasy (liczba tras, długość tras, poziom trudności, mapki) Mapka: http://www.info-jese...va_skiareal.jpg Ceny (cennik karnetów itp) Kamera online (link do strony z kamerą online na stok) http://www.holidayin...g=4&loc=6&prg=0 Aktualne warunki (link do strony z aktualnymi warunkami) Serwis narciarski (czy jest/są serwisy narciarskie, + można coś więcej ceny, godziny itp) Instruktorzy / Opieka nad dziećmi Wyżywienie (gdzie można zjeść, jakie jedzenie, jakie ceny) Galeria zdjęć http://www.galeriana...zowa/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajuJ Napisano 4 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2007 Ośrodek który warto odwiedzić- Trasy i dla początkujących i bardziej zaawansowanych .Warto wjechać krzesełkami (fakt że stare) na sam szczyt widoki bywają niesamowite. Pamiętam jak byłem pierwszy raz w tym ośrodku nie było miejsca na parkingu górnym , zjechaliśmy na parking płatny przy głównej drodze i kupiliśmy karnet na krzesełka dziwnie tani-okazało sie ze to karnet ale tylko na krzesełka dolne (nie wiem czy nadal tak jest ,jeżeli tak to pamiętajcie o tym aby nie wydawać nie[potrzebnie kasy) podjechaliśmy do góry i kupiliśmy karnet na Ramzową (też w porównaniu z Karkonoszami nie był drogi) Po nartach można pobawić sie na oponach przednia zabawa zwłaszcza jak jet większa grupa. Zyczę super zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 6 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Małe sprostowanie : Skicetrum Miroslav znajduje się w Lipovych Laznich, a nie w Jeseniku http://www.rsmirosla...arsky_areal.htm Dodatkowo dodam, że budują tam KOLEJNĄ w Jesenikach 2-osobową kanapkę ( co prawda tylko o długośći 800 m, ale zawsze ... ;-)) I tutaj mała dygresja : dlaczego oni (Czesi) mogą, a my nie - albo jakiś głupi góral przeszkadza, albo ślamazarny urzędnik blokuję każdą inicjatywę ??? Co do samego Jesenika : Tam można faktycznie pojeździć też na nartach, ale lepiej na sankach z dziećmi - po prostu musi napadać duuuuuuuużo śniegu w mieście. Prawdziwe narty najblizej Jesenika to Ramzova lub Cervenohorske Sedlo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 6 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Troszkę więcej samodzielności ... Wszystkie info masz w linku http://www.rsmiroslav.cz/kontakty.htm ... Zdravim :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rossi_R Napisano 6 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Witam, czy jest ktoś zorientowany kiedy moga ruszyć najszybciej jakieś wyciągi w jesenikach ?? dzięki za info pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 6 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2007 Najpewniej oglądać warunki samemu przez net http://www.holidayin...&cam=109&pic=12, albo TV - Panoram hor CT2 godz. 7.50-8.30 rano ) Tam przynajmniej bez żadnej ściemy sam obejrzysz sobie warunki Na CHS już się jeździ, na razie na stokach południowych w godz.18-21 -> więc jak Cię tak mocno pili (a zaręczam, że nie tylko Ciebie ;-)), to można JUŻ tam sobie pohulać na deskach i ... rozpocząc sezon. W normalnych sezonach koniec listopada to był zawsze mój początek sezonu właśnie na CHS i to na normalnym śniegu w dzień ... Zdravim :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rossi_R Napisano 14 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 W sumie gdyby zratrakowali te 40cm na CHS to by już było dobrze, byłem tam w tamtym roku jak było 25cm i było dostatecznie. O.tisk a co to za stacja Premyslav ? w którym to jest dokładnie miejscu ?? na rejviz gdzieś czy sumperk a moze w strone ramzovej ? pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 14 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 " O.tisk a co to za stacja Premyslav ? w którym to jest dokładnie miejscu ?? na rejviz gdzieś czy sumperk a moze w strone ramzovej ? " http://www.desna-as....t.asp?cap=2774# tak to wygląda. Hm zachęcająco - tyle, że musisz przejechać przez Jesenik, CHS na dół w kierunku Sumperku, a wiesz, z czym to się wiąże zimą .... Alternatywnej drogi przez Lipowe Lazne, Ramzową i Nowe Losiny nie polecam, bo tam nawet łańcuchy Ci nie pomogą - w zimie kompletnie nie odśnieżają ,a jakie urwiska po drodze... Moja konkluzja : Na plus - wszystko dośnieżane, mało naszych Na minus - daleko od nas, no i ceny ... z lekka przegięciowe ;-) Wybieraj sam Zdravim ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajuJ Napisano 20 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2007 Parę starych zdięć z Ramzovej -ale wspaniałe wspomnienia i te widoki Pozdrawiam Kaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nika_k Napisano 8 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 po tym co widzialem na Chopoku to Ramzowa jest jedna wielka porazką, No własnie, za dużo się spodziewałeś i stąd to rozczarowanie. Nie czytałeś wczesniej opisów ośrodka - ilości i długości tras, ilości wyciągów??? Nie obejrzałeś mapki? W Jesenikach żadnego Chopoka nie znajdziesz! Ramzova jest miejscem, w które fajnie jest wyskoczyć z Opola bo niedaleko. I z tego powodu zawsze w weekendy i święta bardzo zatłoczonym. Na dłuższy wyjazd to już lepsze jest Czerwonohorskie - większy wybór tras i mniejsze kolejki. Chociaż ja sama na dłuższy wyjazd (mimo, że mam z Opola do Jeseników blisko) wybrałabym inne góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 12 Stycznia 2008 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2008 Dobrze choć, że z tych dwu - swoich - propozycji wybrałeś lepszą, czyli Ramzową - bo inaczej Miroslawem to byś się kompletnie załamał ... ;-))) Moja rada odnośnie Ramzowej -> jeśli są kolejki na dolnej kanapie - trzeba jeździć na kotwicy na Mracznej - tam mało kiedy są ichniejsze "fronty " ... Zdravim :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 11 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Ja TYLKO wczoraj przejeżdżałem przez Ramzową, ale co co zobaczyłem to mi wystarczyło w zupełności ... Parkingi juz po 8-ej zapełnione prawie w całości kotłujący się tłum w kolejce Bonery (w dvoj-sedacce Neubauera kolejek nie było - fakt - ale jaka przyjemność ślizgać się ileś razy po stole 500 m. w dół i z powrotem) No a przede wszystkim przetarcia, brak śniegu i trawa wystająca spod śniegu. Słyszałem o takich kolesiach, którzy gotowi byli pożyczyć jakieś czeskie dechy (czyli dopłacić do wypadu ileś tam dodatkowych koron), aby tylko nie zharatać swoich wychuchanych nartek ... Jeśli nic nie napada w najbliższych dniach - trza sobie odpuścić Ramzową dla "zdrowotności" ... Zdravim :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rossi_R Napisano 11 Lutego 2008 Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 Bylem tam w piątek. lód , kamienie a tam gdzie śniegu troche to beznadziejnie zratrakowane!!!!!! i jeszcze ta banda złodziei podaje na stronie że warunki bardzo dobre. szlak mnie trafił, zjechałem raz i odsprzedalem karnet!! Pozdrawiam i odradzam toalnie pseudostacje ramzova Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 26 Października 2008 Udostępnij Napisano 26 Października 2008 Dlatego ja (z tych samych powodów) śmigałem dalej przez Ramzową w kierunku na Stare Mesto ( w Brannej trzeba odbić w lewo ) - jest tam fajna, a mało uczęszczana stacja narciarska Olsanka-Paprsek. Była czynna - co prawda - tylko jedna kotwica, ale za to śmigaliśmy na ładnym śniegu bez przetarć i w pięknym słonku. Polaków jak na lekarstwo ... ;-) Umieściłem o tym miejscu posta na forum, ale moderatory widać - do akceptacji nowego wątku - nierychliwe ... Zdravim :-) 11.02.08 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 26.10.08 Nowa inwestycja na Ramzovej Budowa 4-os kanapy na Czerniawę trwa w najlepsze, a wg zapewnień miejscowych ruszy jeszcze w tym roku - z chwilą spadku pierwszego konkretnego śniegu na Przełęczy. Co ciekawe nowa stacja będzie położona nieco niżej od istniejącej do tej pory 2-os o 200 m w kierunku dolnego parkingu. W tym sezonie działać będą równolegle OBIE obok siebie kolejki 2-os i 4-os, więc przepustowość stacji zwiększy się 3-krotnie !!! W przyszłym roku stara 2-ka zamieni 1-os krzesło istniejące powyżej tych wyciągów, a idące z Czerniawy pod szczyt Seraka. Można się będzie bać jedynie o tzw. wąskie gardła na trasach, gdzie w sytuacji tłoku na stoku może być nieco ciężko ... Zdjęcia z 26.10.2008 Zdravim :-) PS. DO ADMINÓW : Proszę o oddzielenie przy - ewentualnym przyszłym - klejeniu moich postów jakąś oddzielającą kreską, aby nie było takiego tekstowego zlepku bełkotu w przyszłości ... Użytkownik o.tisk edytował ten post 28 październik 2008 - 11:52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nika_k Napisano 26 Października 2008 Udostępnij Napisano 26 Października 2008 gdzie są te zdjęcia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 26 Października 2008 Udostępnij Napisano 26 Października 2008 gdzie są te zdjęcia??? Voila - Mademoiselle Monique :-) Jeśli dodamy do tego zupełnie nowy system dośnieżania stoku + bezdotykowe karnety chipowe + tzw. ruchomy chodnik pod krzesłami może być to ciekawą alternatywą dla Opolan i ...chyba nie tylko ( w końcu to niecałe 100 km) Drugi, następny wyciąg - z Czerniawy na Szerak - ma mieć możliwość wypinania/ wysiadania na Mracznej, więc i ten wierzchołek będzie można częściej eksplorować:-) A jak się doda wszystko "do kupy" - to te pon. 3 km trasy zjazdowej może być jakąś alternatywą na krótki wypad na dechy ... ;-) Zdravim :-) Załączone miniatury Użytkownik o.tisk edytował ten post 27 październik 2008 - 00:25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nika_k Napisano 26 Października 2008 Udostępnij Napisano 26 Października 2008 NO, no jestem pod wrażeniem Troszkę tylko obawiam się o tłok na trasach - w końcu nie należą one do szerokich. W każdym razie już nie mogę doczekać się możliwości wypróbowania nowego wyciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 27 Października 2008 Udostępnij Napisano 27 Października 2008 NO, no jestem pod wrażeniem Troszkę tylko obawiam się o tłok na trasach - w końcu nie należą one do szerokich. W każdym razie już nie mogę doczekać się możliwości wypróbowania nowego wyciągu. Być może te "słynne" przewężenia poszerzą wycinając po parę drzewek z obu stron w "newralgicznych" miejscach. Masz rację, że z powodu zwiększonej przepustowości na tym areale może być momentami tłoczno, a w weekendy to z pewnością ;-) Ja tam zawsze zaczynałem swoją zimową przygodę z Jesenikami od CHS (zwykle polowa listopada), ale jeśli bedzie trochę mrozu, to może Ramzova ruszy w tym roku jako pierwsza ? Zdravim :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 27 Października 2008 Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Jesli to ruszy w tym roku i warunki sniegowe beda to bedzie to niezla alternatywa rowniez dla wroclawian... W kazdym razie ja zamierzam sie tam wybrac - chocby z czystej ciekawosci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarda Napisano 27 Października 2008 Udostępnij Napisano 27 Października 2008 bedzie to niezla alternatywa rowniez dla wroclawian... W kazdym razie ja zamierzam sie tam wybrac - chocby z czystej ciekawosci... Serwus Chemik :-) Naturalnie nikt z Opolan nie uzurpuje sobie prawa wyłączności do korzystania z tego areału (ja tymbardziej ;-)). Skądinąd pamiętam, że i tak wiele razy się na tym stoku spotykałem się z mieszkańcami zarówno Dolnego-, jak i Górnego Śląska. Teraz to będzie - z pewnością - jeszcze częstsze ... Zdravim :-) PS A jak dojdą do tego planowane na przyszły rok krzesła na CHS - to może się zrobić zupełnie przyzwoicie :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
realv Napisano 1 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Idąc za tym tropem, pogooglałem za dokładniejszym info o inwestycji w Ramzovej i znalazłem powiedzmy dziennik budowy: http://lanovky.unas.cz/cernava.htm A tu "tłumaczenie" Google Translate dla nie znających czeskiego. http://translate.goo...F-8&sl=cs&tl=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rossi_R Napisano 1 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 No po prostu nie wierze, teraz nie będzie trzeba tyczek na ramzovej ustawiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_tomek Napisano 1 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 W skrócie, tym którym się nie chce czytać, to zostanie wybudowana czterosobowa kanapa (prod. Leitner z 1990 sprowadzoną z Włoch) na dolnym odcinku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_tomek Napisano 2 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 U nas też się dzieje! Mimo tak tragicznych zim. Patrz Zieleniec, Dzikowiec i "Świeradowska gondola". Gdyby tak co roku to może za 10 lat byśmy ich dogonili... No i żeby jeszcze śnieg chciał padać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nika_k Napisano 2 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Tak gdyby oni w tym czasie nic nie zrobili to może by się nam udało a tu w samych Jesenikach co roku pare nowych wyciagów. W ostatnich latach m.in.: krzesełko w Brannej, krzesełko w Miroslav, krzesłko w Zlate Hory w tym roku Ramzova, za rok pewnie Cervonohorskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi