Lexi Napisano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 9 godzin temu, Spiochu napisał: Jeszcze nie przywykłeś? Off-topic to sens istnienia tego forum. Temat dyskusji dynamicznie się zmienia i nikt nie zwraca uwagi co było w tytule wątku. Doskonale o tym wiem i generalnie nie jestem "ortodoksem" w tym temacie, jednocześnie zdaje sobie sprawę z tego że nie wszystkich interesuje spotkanie z @Adam ..DUCH w Zwardoniu. Dlatego właśnie przypominam o temacie bo nie chce żeby Adamowy pomysł sie "rozwodnił" i gdzieś przepadł ...... ..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 W dniu 27.05.2023 o 07:37, Mitek napisał: Cześć Nie tyle paradoks co raczej oczywiste ale jak widać nie dla mnie. 🙂 No za dwie godziny odpalam na Łupawę. Pozdro Cze Kajaki? Pytam, bo zdjęć pewnie nie będzie😉 znając Ciebie. pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chertan Napisano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 Mi 16-18 pasuje, gdzieś się trzeba zgłosić, zapisać, zarezerwować? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 19 minut temu, Chertan napisał: Mi 16-18 pasuje, gdzieś się trzeba zgłosić, zapisać, zarezerwować? To mi się podoba - konkret. Rusz to Towarzystwo, bądź pierwszy - będziesz miał prawo wyboru pokoju i współspacza 😉 oraz trasy rowerowej 🙂 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Marcos73 napisał: Cze Kajaki? Pytam, bo zdjęć pewnie nie będzie😉 znając Ciebie. pozdro Cześć W planach była Bukowina i Łupawa. Okazało się, że w Bukowinie nie ma wody więc na rozpływanie poszedł dość łatwy odcinek Słupi. Przystań kajakowa w Kozinie - tak jak staram się unikać polecania miejscówek - jest znakomita. Świetnie umiejscowiona u ujścia Bukowiny do Łupawy. W promieniu 30 minut dowozu jest pięć solidnych rzek do pływania o różnej skali trudności ale raczej nie dla początkujących. Wody niestety mało więc część znakomitych odcinków trzeba było pokonywać na pusto i bardzo czujnie bo stawało się na mieliznach czy niewidocznych głazach, bardzo często. Rzeka została niestety/stety dość solidnie przecięta, co czyni ją bezstresową dla osób mających jakie takie pojęcie o sterowaniu kajakiem, ale dwójką raczej przy takiej wodzie spłynąć się nie da. Praktycznie brak przeszkód piętrowych i przecisków. Elektrownie do obniesienia, oprócz Smołdzina gdzie ludziska pozamykały dostępy do rzeki i trzeba dymać z kajakami po ścieżkach w parku i chodnikach przy wojewódzkiej, kilkaset metrów. Za to jazy, przy tej wodzie, praktycznie wszystkie (oprócz Żelkowa, który jest zastawiony od dołu i niespływalny) do przejścia z marszu, z zajebistymi skokami, gdzie fartuchy trzeba było mieć dociągnięte solidnie na piersi, bo cały kajak niknął pod wodą. Zdjęcie będą bo kumpel zawsze robi więc coś załączę. A w środę o 4.00 odpalamy na Pomorską 500... 😉 Z tego też względu termin 16-18 prawdopodobnie będzie dla nas nieakceptowalny, bo raczej nie zdążymy się zregenerować. Nawet po takiej 500 w terenie dochodzi się do normy przez parę dni niestety - nie te lata już... Pozdrowienia Edytowane 1 Czerwca 2023 przez Mitek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 20 minut temu, Mitek napisał: A w środę o 4.00 odpalamy na Pomorską 500... 😉 Z tego też względu termin 16-18 prawdopodobnie będzie dla nas nieakceptowalny bo raczej nie zdążymy się zregenerować. Nawet po takiej 500 w terenie dochodzi się do normy przez parę dni niestety - nie te lata już... 500 do dużo, nawet na 3 dni - jak dla mnie. Na drugi dzień to bym nie wstał. Życzę powodzenia. Ale do Zwardonia przyjedź, Pieter Ci na pewno odpuści 😉. Bo się Zlot posypie i nic z tego nie wyjdzie. pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 6 godzin temu, Marcos73 napisał: 500 do dużo, nawet na 3 dni - jak dla mnie. Na drugi dzień to bym nie wstał. Życzę powodzenia. Ale do Zwardonia przyjedź, Pieter Ci na pewno odpuści 😉. Bo się Zlot posypie i nic z tego nie wyjdzie. pozdrawiam Cześć No nie trzy dni tylko półtorej doby. Taki jest plan. Niestety odebrałem właśnie rower z serwisu i pęknięta obręcz na jednej szprysze... Nie chcę inwestować w nowe porządne koła... POzdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcos73 Napisano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 (edytowane) 46 minut temu, Mitek napisał: Cześć No nie trzy dni tylko półtorej doby. Taki jest plan. Niestety odebrałem właśnie rower z serwisu i pęknięta obręcz na jednej szprysze... Nie chcę inwestować w nowe porządne koła... POzdro Cze A to ze strony rajdu: Ktoś musi wygrać ten wyścig, ale nikt nie przegra. Masz 72 godziny na niezapomnianą rywalizację. A to chyba 3 dni, regulaminu nie czytałem, tylko to mi się to rzuciło w oczy. Zainwestuj w koła, albo rower, dużo jeździsz, na pewno się nie zmarnuje. pozdro i powodzenia. Edytowane 1 Czerwca 2023 przez Marcos73 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2023 (edytowane) Cześć To jest wyścig. Żeby być klasyfikowanym trzeba ukończyć w limicie 72h. Na wygranie nie mam żadnych szans - są naprawdę niesamowici goście - ale poprzednio pojechałem w w niecałe 57h z dwoma pełnowymiarowymi noclegami więc chciałbym uzyskać lepszy wynik. Ale... lepszy wynik nie znaczy dla mnie wygrywanie sprzętem. Raz, że na dobry mnie nie stać a poza tym, na tym co mam da się też porządnie pojechać. Jest chłopak, który jeździ wszystkie Ultra na damce za 700 pln z marketu - to jest naprawdę gość. Zrobił Wisłę, zrobił Wschód - a to już ponad 1400km w ciągu... Koło już mam - za 160pln, wystarczy, okrągłe jest. 😉 Ewka jakby pociągnęła swoje na wynik byłaby w trójce, tylko pytanie czy jej się będzie chciało i czy Anka da radę jechac takim tempem. Pozdro Edytowane 1 Czerwca 2023 przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 2 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 A ja Wam powiem że nieco nakręciłem się na GSB. Korzystając z nieco dłuższego pobytu w Ustroniu zacząłem etapami Beskid Śląski i skończyłem go przed wczoraj Barania - Węgierska Górka. Jak na razie łazikuję "w koło komina" ale etapy mają to do siebie że 1/3 to GSB a dojście i zejście to 2/3. Sumarycznie wyszło że za IV i V w ramach GSB na odcinku Ustroń - WG zrobiłem ponad 200 km z buta. Poza GSB rowerzystom górskim polecam Jaworowy w Czechach - góra zrobiona dla cyklistów górskich (tak mi się wydaje). Teraz zaczynam B.Żywiecki - oczywiście część szlaków mam już za sobą ale jednak WG - Abramów i Glinne do Krowiarek jeszcze czeka. Dla potrzeb spotkania (pewnie do skutku nie dojdzie) ale serdecznie polecam Liptowsky Hrad - krótko i "epicko" w bonusie darmowe termy siarkowe....... PS Jeżeli ktoś się wybiera w Beskid Ślaski to naprawdę polecam szlak z Koczego Zamku - Barania - WG....- ok 23 km + skrót poza szlakiem omijający koszmarka na Przysłopie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 1 godzinę temu, Adam ..DUCH napisał: A ja Wam powiem że nieco nakręciłem się na GSB. Korzystając z nieco dłuższego pobytu w Ustroniu zacząłem etapami Beskid Śląski i skończyłem go przed wczoraj Barania - Węgierska Górka. Jak na razie łazikuję "w koło komina" ale etapy mają to do siebie że 1/3 to GSB a dojście i zejście to 2/3. Sumarycznie wyszło że za IV i V w ramach GSB na odcinku Ustroń - WG zrobiłem ponad 200 km z buta. Poza GSB rowerzystom górskim polecam Jaworowy w Czechach - góra zrobiona dla cyklistów górskich (tak mi się wydaje). Teraz zaczynam B.Żywiecki - oczywiście część szlaków mam już za sobą ale jednak WG - Abramów i Glinne do Krowiarek jeszcze czeka. Dla potrzeb spotkania (pewnie do skutku nie dojdzie) ale serdecznie polecam Liptowsky Hrad - krótko i "epicko" w bonusie darmowe termy siarkowe....... PS Jeżeli ktoś się wybiera w Beskid Ślaski to naprawdę polecam szlak z Koczego Zamku - Barania - WG....- ok 23 km + skrót poza szlakiem omijający koszmarka na Przysłopie. Jak robisz GSB etapami to niestety miodu (czyli wdrówką graniami) zostaje 1/3...recepta na to to zapakować duży plecak i iść na dłużej..wtedy fajnie jak jest jeszcze jakaś paczka to całkowity kosmos. A co do spotkania to narazie troche ludzi wymiękło ale jeszcze zobaczymy - jakby co to możemy w tym terminie spotkanie przeflancować do Zawoi - Ty zrobisz Glinne - Krowiarki, @Chertan może dołączy bo ma czas i blisko (a tam rowerowych tras w bród)...może jacyś inwalidzi ...@.Beata. , @mig ? ..jak tam nastroje? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 (edytowane) Jestem do wzięcia. A poza tym dziwię się temu problemowi. Dużo gadania a efektu brak. Jest termin, ma byc deklaracja. Jak będą 4 osoby to zapraszam do Ustronia. Jak więcej, to tez ale z własnym legowiskiem. Podłogi nie zabraknie. A tras rowerowych w kazdym poxiomie w okolicy dostatek... Ale jak Adam wyznaczył to ustalone. Tydzień na Jezioraku minął blyskawicznie. Dopiero dzisiaj zawiało coś konkretnego, 4B w kieruku 5. Pływanie na burcie 10m łódką też jest sympatyczne, ale piwo trzeba trzymać w ręku, bo nawet w uchwycie wylewa się... Edytowane 2 Czerwca 2023 przez mig 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 4 minuty temu, mig napisał: Ale jak Adam wyznaczył to ustalone Amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 50 minut temu, Lexi napisał: Jak robisz GSB etapami to niestety miodu (czyli wdrówką graniami) zostaje 1/3...recepta na to to zapakować duży plecak i iść na dłużej..wtedy fajnie jak jest jeszcze jakaś paczka to całkowity kosmos. A co do spotkania to narazie troche ludzi wymiękło ale jeszcze zobaczymy - jakby co to możemy w tym terminie spotkanie przeflancować do Zawoi - Ty zrobisz Glinne - Krowiarki, @Chertan może dołączy bo ma czas i blisko (a tam rowerowych tras w bród)...może jacyś inwalidzi ...@.Beata. , @mig ? ..jak tam nastroje? Moja deklaracja jest aktualna , żona też dała się namówić. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 1 minutę temu, Mikoski napisał: Moja deklaracja jest aktualna , żona też dała się namówić. Brawo TY ... 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 ..a @SzymQ.. ?... @KrzysiekK .. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 (edytowane) Nie zdeklaruję się niestety… dziś mijają 4 tygodnie od rekonstrukcji i póki co średnio widzę siedzenie (wysiedzenie?) 5 godzin w aucie (samochodzie 😉 ). Sprawdzałam loty, połączenie z Katowicami do dupy, a z Krakowem - powrót o 6 w niedzielę lub w poniedziałek o 13. No i jeszcze musiałabym dotrzeć jakoś do Zwardonia… może za dwa tygodnie będzie lepiej od 15 lipca będę w Istebnej, to mam ustalone z rehabilitantem i do tego czasu mam być redi, ale to jeszcze półtora miesiąca… Edytowane 2 Czerwca 2023 przez .Beata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 1 godzinę temu, Lexi napisał: Jak robisz GSB etapami to niestety miodu (czyli wdrówką graniami) zostaje 1/3...recepta na to to zapakować duży plecak i iść na dłużej..wtedy fajnie jak jest jeszcze jakaś paczka to całkowity kosmos. A co do spotkania to narazie troche ludzi wymiękło ale jeszcze zobaczymy - jakby co to możemy w tym terminie spotkanie przeflancować do Zawoi - Ty zrobisz Glinne - Krowiarki, @Chertan może dołączy bo ma czas i blisko (a tam rowerowych tras w bród)...może jacyś inwalidzi ...@.Beata. , @mig ? ..jak tam nastroje? Duży plecak to doskonała recepta na wizytę u ortopedy. Na GSB nie jest do niczego potrzebny. Po drodzę są knajpy, sklepy i noclegi. W 20l spokjnie się można spakować nawet jak ktoś chce przejść całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 2 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 Czy ja potrzebuję "2" osób aby zlot "amatorów" zrealizować???? NIE..... Wystarczy jedna... Jedna która zamarzy sobie czego chce- zabiorę cię odnajdę wszędzie.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 14 minut temu, Spiochu napisał: Duży plecak to doskonała recepta na wizytę u ortopedy. Na GSB nie jest do niczego potrzebny. Po drodzę są knajpy, sklepy i noclegi. W 20l spokjnie się można spakować nawet jak ktoś chce przejść całość. Ok .. mam dwa .. 20l i coś ponad 30 (32 lub 34).... nieprecyzyjnie sie wyraziłem ale celowo - dla mnie mały 20 a duży 30 ....dla mojego kumpla mały 30 duży 70.... wszystko zależy ja chcesz to zrobić - chcesz zrobić Babią z tlenem - też ci wolno.. 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 4 godziny temu, Lexi napisał: Ok .. mam dwa .. 20l i coś ponad 30 (32 lub 34).... nieprecyzyjnie sie wyraziłem ale celowo - dla mnie mały 20 a duży 30 ....dla mojego kumpla mały 30 duży 70.... wszystko zależy ja chcesz to zrobić - chcesz zrobić Babią z tlenem - też ci wolno.. 🙂 20l wystarczy ale 30l też ujdzie. Bardziej liczy się waga. Dla mnie tak do 5kg jest ok, a powyżej zaczyna przeszkadzać. Chodzenie z plecakiem 15-20kg(i więcej) to masochizm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SzymQ Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 4 hours ago, Lexi said: ..a @SzymQ.. ?... @KrzysiekK .. ? Ja niestety nie ogarnę - szczerze żałuję :(. P. S. Jeśli grupa sanatoryjna wybierze się na Ochodzitą, to pozdrówcie ją ode mnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2023 6 godzin temu, Lexi napisał: ..a @SzymQ.. ?... @KrzysiekK .. ? Dla mnie termin poza marzeniami 😕 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 10 godzin temu, Spiochu napisał: 20l wystarczy ale 30l też ujdzie. Bardziej liczy się waga. Dla mnie tak do 5kg jest ok, a powyżej zaczyna przeszkadzać. Chodzenie z plecakiem 15-20kg(i więcej) to masochizm. Nie wiem ile ja nosze ale pewnie 7~ 10, przy czym w zimie nosze troche więcej w większym plecaku bo żona ma 16l zima /lato wiec coś tam niekiedy ja musze zabrać... wydaje mi sie ze komfortowo jest do 10% masy "piechura". Ale jak trzeba by nocować w lesie pare nocy to juz sprawy maja sie inaczej.. śpiwór, tarp/lub namiot, dodatkowe ciuchy kuchenka gary ...jedzenie... uzbiera sie. No i może masochizm ale kto ci karze wychodzić na Kasprowy jak można wyjechać kolejką... taka prawdziwa wyrypa w spartańskich warunkach to dopiero przygoda o której sie pamieta przez reszte życia .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 3 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2023 10% masy jest ok. Dla mnie to 6kg. Jak to nie wyscig to ponizej nie trzeba schodzic. Piszemy o GSB latem. Jak jedziesz do Mongoli czy na Alaske to inaczej to wyglada. Tylko wtedy jest jeszcze wieksza walka ze sprzetem, zeby nosic 15kg a nie 30kg. Na GSB nie nosisz zarcia na tydzien bo sa sklepy. Nocowanie w lesie tez wydaje mi sie dziwne, w tak cywilizowanych rejonach. Wchodzenie na Kasprowy jest zdrowe. Dzwiganie nie bardzo. Tak, prawdziwe wyrypy sie pamieta ale nocowanie na dziko i noszenie tygodniowej walowki w Beskidach to dla mnie taka udawana wyprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi