SkiForum Napisano 18 Września 2007 Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Czechy - Mosty u Jablunkova Ośrodek narciarski z trzema trasami niedaleko granicy z Polską Strona ośrodka: http://skimosty.cz Położenie W samym centrum miejscowości Mosty u Jablunkowa Dojazd Najłatwiej z Polski trasą na Cieszyn, nastepnie na Jablunkov i dalej na Mosty. Na wiadukcie z drogi ekspresowej skręcamy w prawo, dalej prowadzą znaki. Parkingi Parking bezpłatny rozmieszczony na dwóch poziomach. Pierwszy zaraz pod stokiem na okolo 50-80 samochodów, drugi poniżej jakies 40 metrów takze na okolo 60 samochodów. Miejscowości Mała miejscowość niedaleko granicy z Polską. Kilka sklepów, knajpek hoteli. Noclegi hotel zaraz pod wyciągiem http://www.hotelgrun.cz/index_pl.html lub prywatne kwatery w centrum miasta i na jego obrzeżach Trasy http://www.skimosty..../mapaarealu.jpg Ceny http://www.skimosty....ovani.php#cenik Kamera online http://www.skimosty...._fotografie.php Aktualne warunki http://www.skimosty....a/aktuality.php Serwis narciarski http://www.skimosty....is_pujcovna.php Instruktorzy / Opieka nad dziećmi http://www.skimosty...._snow_skola.php Wyżywienie Knajpki pod stokiem - napoje plus fast food. Ceny przyblizone do Polskich z zaokrągleniem w dół Galeria zdjęć http://www.skimosty...._fotografie.php opracował paypal Użytkownik Metis edytował ten post 12 styczeń 2009 - 15:54 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paypal Napisano 22 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Fajny ośrodek który jest alternatywą dla zatłoczonej i bardzo drogiej Wisły czy Ustronia. Koszty karnetu nizsze niz w Polsce, ludzi stosunkowo mało, nawet w weekend. Trzy trasy z czego mnie najbardziej do gustu przypadła środkowa (najwięsze nachylenie i najlepsze warunki). Na jednodniowy wypadk jak najbardziej polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcin0 Napisano 14 Marca 2010 Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 Na plus - zero korków z powrotem (nie jak z Wisły), niezłe ceny. Kartą płacić się nie da - jedynie korony w gotówce Dojazd nie oznaczony - trzeba odbijać na miejscowość Mosty u Jablunkova (5 km, w prawo), a tam za hotelem/restauracją w lewo - też można przeoczyć zjazd. Ogólnie - porównując z ośrodkami na Podhalu gdzie ostatnio spędziliśmy tydzień - Mosty wypadły słabiutko. kartą się nie da ale na miejscu jest bankomat gm banku, a w kasie za złotówki też mozna nabyć karnety , co do dojazdu to trzeba się kierować na hotel grun są drogowskazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz10 Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Ktoś się oriętuje,kiedy zaczną naśnieżać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisaz Napisano 23 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Niestety póki co trzeba czekać na naturalny śnieg. W całych Beskidach nima czym naśnieżać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz10 Napisano 24 Listopada 2011 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 A to szkoda bo mam tam blisko i lubie zaczynać tutaj sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusz10 Napisano 10 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Jak w Mostach? są wszystkie trasy otwarte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tedii Napisano 28 Stycznia 2012 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Dawne Mosty były trochę dłuższe.Z powodu autostrady musieli skrócić wyciąg. Generalnie fenomen, pamiętam nie raz jak nigdzie już nie było śniegu a na Mostach można było jeszcze jeździć. Na jednodniowy wypad polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisaz Napisano 5 Października 2012 Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to w sezonie 2013/14 w Mostach będziemy mieli krzesło. 4 osobowy wyciąg ma zastąpić orczyki A i B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 5 Października 2012 Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to w sezonie 2013/14 w Mostach będziemy mieli krzesło. 4 osobowy wyciąg ma zastąpić orczyki A i B. Przecież tam nie ma orczyków tylko są "talerzyki". Ale życzę powodzenia. Szkoda, że to dopiero na drugi sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisaz Napisano 5 Października 2012 Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Zgadza się, są talerzyki. Pół roku bez śniegu to można zapomnieć co jak się nazywa:) Nie orientuje się ktoś co z krzesłem w Lomnej na Armadzie? Miało być na ten sezon... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 6 Października 2012 Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Zgadza się, są talerzyki. Pół roku bez śniegu to można zapomnieć co jak się nazywa:) Nie orientuje się ktoś co z krzesłem w Lomnej na Armadzie? Miało być na ten sezon... Może znajdziesz na www.holidayinfo.cz Czy do samej stacji www.skimosty.cz można teraz podjechać nawet wysokim autokarem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 6 Października 2012 Udostępnij Napisano 6 Października 2012 Może znajdziesz na www.holidayinfo.cz Czy do samej stacji www.skimosty.cz można teraz podjechać nawet wysokim autokarem? na dole osrodka jest wiadukt pod obwodnicą, ale jest nowy więc pewnie skrajnię trzyma..... Zadzwoń np. na nr hotelu i spytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 7 Października 2012 Udostępnij Napisano 7 Października 2012 na dole osrodka jest wiadukt pod obwodnicą, ale jest nowy więc pewnie skrajnię trzyma..... Zadzwoń np. na nr hotelu i spytaj. Telefonowałem to mi powiedzieli, że można tylko trzeba ominąć ten przejazd pod obwodnicą a ja wciąż nie widzę w jaki sposób? Z Mostów się nie da , natomiast wcześniej skręcając w kierunku ośrodka to jeszcze w ubiegłym sezonie był tam stromy podjazd, zastromy nawet dla bdb osobówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro65_del Napisano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Goszcząc ostatnio w Trójwsi dojechaliśmy tam przez Jasnowidze. Po ostatnim ochłodzeniu warunki atrakcyjne. Na czynnych trasach gruba warstwa twardego podłoża. Jak chyba prawie wszędzie ,z czasem robią się muldki i zakola/ kępki sypkiego śniegu ale w godz. popołudniowych (16-17) trwa tam przerwa techniczna gdzie te nierówności się niweluje aby dobrze pojeździć na wieczór. U dolnej stacji smacznie w Kolibie. Przyzwoite ceny noclegowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Nieco przerażony ilością ludzi w Wiśle na długi week, zdecydowałem sprawdzic co nowego w Mostach koło Jablunkowa. Okazało się.... ze nic nowego ;-). No i fajnie, bo obecne wyposażenie bardzo dobrze pasuje do stoku. Dojazd juz lepszy lecz obwodnica Trzynca jeszcze nie gotowa. Po przyjeździe parking nadal darmowy, 4 godz za 320 koron wiec tez nieźle... W ośrodku są 2 trasy -jedna solidnie niebieska, druga czerwona o przyzwoitym nachyleniu. Obsługiwane są przez 2 wyciągi talerzykowe -wyczepiane szybkie Tatrapomy. Ten na niebieskiej to chyba jedyny, który ma 2 załomy/zakrety na swojej trasie.... Widok na dolna cześć niebieskiej Niebieska z góry - widok na Jablonkow. Czerwona z góry -widok na Mosty Jak widać tłumów nie było. .... ;-) Ilość ludzi w sam raz by kolejka ograniczała się do 2-3 osob, a trasy przygotowane równo i twardo. Myślę że to doskonała alternatywa dla Wisły i Istebnej w weekendy. Powrót bez korków. Polecam! W drodze powrotbej z Mostów wstąpiłem na Javorovy (Oldrzychowice). Wyciąg nie działał, nie było nawet kogo zapytać czy to stan permanentny czy też tylko wynik arktycznych temperatur....wyjazd trwający prawie 20 min byłby niezłym hardkorem. Pozostało zrobić kilka fotek zabytkowego wyciągu. W dawnych czasach jeździłem tam kilka razy. Fenomenalna czarna wyrypa -prosto w dół. ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tedii Napisano 8 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Mosty są nieśmiertelne. Wielokrotnie już nigdzie nie było śniegu a Mosty działały. Jeździłem jak nie było autostrady.Wtedy wyciąg zaczynał się 100m niżej. Pod wyciągiem knajpa i super żarcie za normalne pieniądze. Mosty the best. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adam ..DUCH Napisano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Od siebie dodam że (tak kiedyś było) powyżej wyciągów dosyć fajnie była rozwinięta infrastruktura tras biegowych. Polecam także turową wycieczkę na chyba najwyższy szczyt w okolicy Girowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Trasa równie fajna w lecie- przez Studenska, Girowa do Hrcavy-Jaworzynki, Koniakowa.. szczególnie na rower.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bubol.T Napisano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Dzięki za relację .Przejeżdżam obok tego ośrodka jadąc na Wielką Raczę i zawsze zastanawiałem się jak tam jest,teraz już wiem ,że warto kiedyś zatrzymać się w Mostach. A co do 20 minut na krzesełku , przeżyłem to sobotę na Skrzycznym 8 rano -28 przy dolnej stacji i 20 minut na tym starym krześle,bezcenne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 9 Stycznia 2017 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 M.in. dlatego wybraliśmy Mosty by nie wisieć i marznac..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi