SkiForum Napisano 18 Września 2007 Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Tyrol - Sölden Krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka krótki opis ośrodka. Strona ośrodka: http://adresstrony.pl Położenie Dojazd Parkingi (Ilość miejsc, cena, odległość od stoku) Miejscowości (krótka charakterystyka miejscowości w jakiej znajduje się ośrodek, lub miejscowości sąsiednich) Noclegi Trasy Mapka - http://narty.onet.pl/_i/map/solden.jpg Liczba tras: 34 Długość tras: niebieska 53 km, czerwona 63 km, czarna 28 km, łącznie 144 km, trasy biegowe 16 km Trasy wysokość: od 1350m do 3250m Godziny otwarcia: 9:00 - 16:00 Ceny (cennik karnetów itp) Kamera online http://www.soelden.c...cams/index.html Aktualne warunki (link do strony z aktualnymi warunkami) Serwis narciarski (czy jest/są serwisy narciarskie, + można coś więcej ceny, godziny itp) Instruktorzy / Opieka nad dziećmi Wyżywienie (gdzie można zjeść, jakie jedzenie, jakie ceny) Galeria zdjęć http://www.galeriana...lden/index.html Użytkownik dziemit edytował ten post 22 wrzesień 2008 - 00:46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rossi_R Napisano 23 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 Przeklejam swój komentarz z narty.onet.pl po pobycie w 03.2007: Ośrodek alpejski z prawdziwego zdarzenia, ale postaram się wymienić pewne drobne, subiektywne niedociągnięcia: - jest kilka bardzo fajnych tras (szczególnie polecam czarną 25 po drodze na lodowiec, łatwo ją przeoczyć), ale na każdej jest jakiś mankament powodujący, że całego dnia bym tam nie spędził - zazwyczaj tym mankamentem jest wypłaszczenie gdzieś w połowie; chociaż najbliżej ideału jest chyba czerwona 11, fantastycznie urozmaicona, szeroka i naprawdę długa jak na czas jazdy krzesłem z powrotem na górę - podróż z dolnej stacji gondoli na lodowiec trwa około 60 minut - jak na mój gust nieco za długo, zwłaszcza, ze na lodowcu są raptem 4 trasy i ciężko tam usiedzieć przez cały dzień - kiepsko oznaczone skrzyżowania tras, a w konsekwencji niebezpieczeństwo niezorientowania się, że nie jedzie się już wzdłuż trasy, ale w poprzek nowej - to również konsekwencja niesamowitych szerokości - bodaj najdroższe karnety w całej Austrii - w dolinie Zillertal za 30 euro mniej dostaje się o wiele więcej; chociaż przyznać należy, że utrzymanie infrastruktury na takich wysokościach wymaga z pewnością odpowiednio więcej nakładu sił i środków - na polskim forum zabrzmi to kuriozalnie, ale opad metra śniegu przez jedną noc zepsuł nam cały następny dzień - zamiast radości z jazdy była walka o życie w śniegu pod kolana; na trasach! No ale czepiam się oczywiście - to szósty odwiedzony przeze mnie alpejski ośrodek (po Bormio, Madonnie, Cortinie, ZellamSee i Zillertal) i otrzymuje zaszczytne drugie miejsce. Po Zillertal rzecz jasna a jak oceniasz Bormio ? pozdrawiam Radek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 23 Listopada 2007 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2007 - jest kilka bardzo fajnych tras (szczególnie polecam czarną 25 po drodze na lodowiec, łatwo ją przeoczyć), ale na każdej jest jakiś mankament powodujący, że całego dnia bym tam nie spędził - zazwyczaj tym mankamentem jest wypłaszczenie gdzieś w połowie; chociaż najbliżej ideału jest chyba czerwona 11, fantastycznie urozmaicona, szeroka i naprawdę długa jak na czas jazdy krzesłem z powrotem na górę Ogolnie zgadzam sie z Twoimi wrazeniami. W Solden bylem 3 lata temu i pewnie sporo sie tam zmienilo. Na lepsze. Czarna 25-ke nie najlepiej wspominam - zupelnie rozmiekla i baaaardzo muldziasta. Z takich muld nie do przejechania. Ale byc moze trafilem na fatalne warunki. Nic nie piszesz o najlepszych wg. mnie trasach, czerwonych: 1, 4 i 5 w kompleksie Gaislachkogl. Wg. mnie lepsze niz 11 i 12-ka. Swietne tez sa czarne 3 w tymze kompleksie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ski_Retry Napisano 22 Grudnia 2007 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2007 Ahhh Solden:)Bylem tam 2 lata temu.niesamowite stoki,widoki,bardzo mili ludzie.dobrze przygotowane stoki co najwazniejsze.Polecam takze Eben,Dobriach,kitzbuhel,fieberbrunn i Skiamade jak u gory ktos sie wypowiedzial.jak nademna napisal a_senior czarna 25-ka jest genialna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srebrnogrodzianin Napisano 15 Marca 2008 Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Część lodowcowa nawet niezła, mankamentem jest niesamowicie długi dojazd. Jednak i tak lepsze lodowce są na Hintertux i Stubai. Reszta to typowy alpejski standard. Mnóstwo ludzi, zdarzało mi się czekać rano w kolejce na wyjazd do góry pół godziny, w tłumie przeważają Holendrzy, Rosjanie i Polacy. Mankamentem jest to, że po intensywnych opadach śniegu w nocy, rano zastaje się nie ratrakowane trasy, więc od początku walczy się o życie. Jest to zupełnie coś innego niż w położonym niedaleko Obergurgl - Hochgurgl, gdzie potrafią po nocnych opadach przygotować na rano trasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 Marca 2008 Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Witam Mankamentem jest to, że po intensywnych opadach śniegu w nocy, rano zastaje się nie ratrakowane trasy, więc od początku walczy się o życie. - Tragedia:o Jest to zupełnie coś innego niż w położonym niedaleko Obergurgl - Hochgurgl, gdzie potrafią po nocnych opadach przygotować na rano trasy. - Profesjonalizm:D Pozdrawiam MITEK! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
srebrnogrodzianin Napisano 16 Marca 2008 Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Wiesz co Mitek, jestem jeszcze zmęczony po podróży z Austrii, więc powiedz wprost, O CO CI CHODZI ? Ja nie jestem freeriderem, i jazda na slalomkach w kopnym śniegu do pół łydki nie jest moją ulubioną dyscypliną narciarską. Być może brakuje mi także umiejętności, co Cię na pewno ucieszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 16 Marca 2008 Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Wiesz co Mitek, jestem jeszcze zmęczony po podróży z Austrii, więc powiedz wprost, O CO CI CHODZI ? Ja nie jestem freeriderem, i jazda na slalomkach w kopnym śniegu do pół łydki nie jest moją ulubioną dyscypliną narciarską. Być może brakuje mi także umiejętności, co Cię na pewno ucieszy. Witam Jeżeli nie wiesz o co mi chodzi to trudno. Uznajmy po prostu, że nieszczęśliwie skomentowałem Twój post. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziemit Napisano 21 Września 2008 Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Witam Mam takie maleńkie pytanie. Wybieram się nie długo do Solden na narty i chciałbym się dowiedzieć czy honorują oni zniżkę na karnety euro<26, czy wie ktoś coś na ten temat ? Z góry dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nika_k Napisano 18 Października 2008 Udostępnij Napisano 18 Października 2008 Dzisiaj można poczytać o lodowcu w dodatku do GW - Turystyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misia53 Napisano 4 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Własnie ja tez sie czaje na wyjazd w tamte regiony, ale w zeszłym tygodniu to była zawierucha i mało sniegu tylko wyciagi czynne sa na lodowcu , dopiero dzis sie przejasniło i jest ładnie http://www.soelden.c...cams/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konflo Napisano 15 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2008 Zdjęcia z wyjazdu Soelden : http://fotoforum.gaz...92,0,2.html?v=2 _________________ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 2 Października 2009 Udostępnij Napisano 2 Października 2009 A ja mam pytanie innej natury. Czy jad±c do Solden lub Obergul trzeba wykupowaæ winietê. Jest droga z Monachium, która nie prowadzi autostrad±, jest krótsza o 80km choæ nawigacja pokazuje, ¿e czas podró¿y jest d³u¿szy o 2 min. Czy kto¶ jecha³ mo¿e t± drog± ? Nie wiem do jakiej drogi porownujesz, ale jesli z Monachium, przez Ga-Pa, Imst to winiety nie potrzebujesz. Minus taki, ze to troche przez gory (nie jechalem). Update: uups. juz wiem z czym porownujesz :) Jak jest zima, opady sniegu, mgla itp. wybralbym autostrade - 7.70 eu/10 dni wiosna, przy nadmiarze czasu - wybralbym trase przez gory - chocby dla widoków. Ale powtarzam - nie jechalem. Użytkownik gajowy01 edytował ten post 02 październik 2009 - 09:14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ski_Retry Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Będzie ktoś może w Solden od 12 do 20 lutego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wit_www Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 Będzie ktoś może w Solden od 12 do 20 lutego ? Pewnie miniemy się po drodze - będę ale od 20 do 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ski_Retry Napisano 9 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 9 Lutego 2010 ..ujowo ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trab78 Napisano 20 Lutego 2010 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 jadę z Gliwic zastanawiam się czy jechać przez: 1. Czechy, Austrię (Olomouc, Brno, Znojmo, St. Polten, Linz, Salzburg) - Google pokazuje - 915 km i 10,5 H czy: 2. Niemcy Austria (a4 na Zgorzelec, potem Dresden, Chemnitz, Regensburg, Monachium i w dół na Austrie) - Google pokazuje 1118 km i też ok 10.5 godz. ale to Google..., a ja chciałbym poznać Wasze opinie. pierwszą trasą jeździłem do Gastein i było ok, ale To jest bliżej. Trzeba kupić winietę na Czechy i uważać na Policję prawie przez całą drogę. Drugą trasą jeździłem do Szwajcarii( z tym że odbijałem na Norymberge). Tu kilometrowo dalej, ale cały czas autostrada, i można pocisnąć. Skłaniam się właśnie ku drugiej opcji, ale z kim nie rozmawiam to mówi, że jak do Ausrtii to przez Czechy So??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 1 Marca 2010 Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 wszystko zależy z jakiego miejsca ruszamy ... dla mieszkańców południa, raczej opcja przez Niemcy nie będzie sensowna .... ale jeśli jest tylko alternatywa, przez Niemcy - to nie ma się nad czym zastanawiać j. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 4 Marca 2010 Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Startuję z Katowic. Co polecacie? Standardowo przez Czechy czy jednak Zgorzelec-Monachium-Insbruck ? Standardowo Cieszyn, Cadca, Zilina, Bratyslawa, itd :) Wg mnie idalny kompromis między odległością (kosztami) a szybkością dojazdu. http://maps.google.c...62,9.448242&z=7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yarra Napisano 22 Marca 2010 Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Bylem kilka dni temu i bardzo polecam. Jak dla mnie ośrodek o wysokim standardzie, ładna miejscowość i wysokie góry - 3 lodowce na jednym karnecie. Zaczęliśmy jazdę w sobotę, kiedy dla większości narciarzy przypada akurat zmiana turnusu i zobaczyliśmy narciarski raj. Szerokie wyratrakowane łąki, piękne słońce (chociaż to akurat było dziełem przypadku) i piękne widoki. Dla mnie top trasa to umiejscowiona powyżej 3tys metrów i szeroka na kilkadziesiąt niebieska 32 przechodząca w czarną 31 - pobiłem wszystkie swoje rekordy prędkości Także szerooooooka niebieska 38 i czerwona 11 - kiedy sobie wspomnę to już bym znowu jechał... Niestety jest drożej niż w innych ośrodkach, ale moim zdaniem warunki to rekompensują - warto! Poza tym w samym Soelden jest, czy ja wiem, z 6-7 dużych sklepów sportowych gdzie koniecznie trzeba zajrzeć podczas wyprzedaży. Z tego co widziałem, miejscowość bardzo popularna, chociaż na stoku tego nie widać - sporo Niemców, trochę Rosjan i Polaków. W moim przypadku decyzja o wyjeździe zapadła spontanicznie na 3 dni wcześniej, więc większość apartamentów była już zajęta. Na szczęście mają świetną wyszukiwarkę na http://www.soelden.com. W razie czego można do nich napisać i przysyłają gotowe oferty na maila, oferują pomoc przy rezerwacji. Zdecydowanie miejsce do odwiedzenia jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek358 Napisano 12 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 rozglądam się właśnie za jakimś ośrodkiem na ferie i póki co, wybór padł na Solden związku z tym, ma parę pytań do tych co tam już byli mieszkać w samym Solden pewnie nie będziemy, chyba że uda się coś znaleźć w rozsądnej cenie w co wątpię ale myślę że jak będziemy mieszkać w Längenfeld albo okolicach to z dojazdem problemu nie będzie a i basen blisko jak wyglądają tam trasy niebieskie? pytanie dość głupie ale dla mnie ważne, ponieważ jedzie osoba która ciągle się uczy i potrzebuje dość łatwych tras a zdarzyło mi się już że niebieskie trasy w Austrii były stosunkowo trudne jak dla kogoś nie zbyt wprawionego ludzi chyba jak wszędzie w alpach trzeba się spodziewać? nie ma jakiegoś strasznego tłoku? no i najważniejsze, czy Solden na tydzień to nie za mało? jakoś tak rok temu byłem w Zillertal i tam tydzień to mało, żeby wszystkie trasy zwiedzić, więc pewnie dlatego się martwię czy w Solden nie będzie nudno p.s czy to prawda, że Solden jest dość rozrywkową mieściną i znajduje się tam sporo dyskotek, pubów itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wit_www Napisano 12 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 Solden to doskonałe miejsce na tygodniowy wyjazd narciarski. Z pewnością nie będziesz się tam nudzić . Trasy niebieskie zwłaszcza te na lodowcach bardzo szerokie i łagonde. Są jednak znaczące minusy zwłaszcza podczas ferii, a mianowicie spore tłumy i co za tym idzie kolejki pod dolnymi stacjami gondoli , ścisk w skibusach. Minusem są też oczywiście ceny i to nie tylko karnetów. Mieszkanie w Lagenfeld to oczywiście dobry pomysł pozwalający zaoszczędzić sporo na kwaterkach ,no i bliziutko do akwaparku w ,którym koniecznie trzeba się znależć ,nie jest on specjalnie drogi a naprawdę zaje....fajny Jeżeli chodzi o rozrywkę to trzeba przyznać ,że Solden jest nocami jednym z najbardziej rozbrykanych ośrodków w Austrii. Lagenfeld jest za to bardzo spokojnym i wręcz cichym miejscem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek358 Napisano 12 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 12 Listopada 2010 podczas naszych ferii czy ich ferii? ja osobiście wolał bym mieszkać w Solden, skoro jest gdzie się bawić wieczorem ale... jadę z rodzinką... ceny karnetów że są duże, to ja wiem, liczyłem karnety dla naszej ekipy to różnica między Zillertal to jakieś 60euro a w Zillertal jest karnet na całą dolinkę, czyli ponad 600km tras. a basen też do tanich nie należy, w tygodniu 16euro za 3h a na weekend 19euro osoba dorosła ale mniejsza z tym o skibus się nie martwię, bo autkiem będziemy dojeżdżać ale wieczorkiem może bym skoczył do Solden, śmigają jakieś autobusy do Lagenfeld wieczorem? w Zillertal było fajnie, nie daliśmy radę wszystkich tras przejechać bo się nie da w ciągu tygodnia ale chcemy trochę pozwiedzać, zaczęliśmy od tych najbardziej znanych, Zell am See, Kaprun, Zillertal i teraz przyszła pora na Solden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Urlop w Austrii Napisano 15 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Pomiędzy Sölden i Längenfeld jeżdżą autobusy, ale tylko do godz. 20.00. Rozkład jazdy na stronie http://www.vvt.at/pa...path=timetables Pozdrawiamy serdecznie Austria.info www.austria.info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiek358 Napisano 15 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2010 Pomiędzy Sölden i Längenfeld jeżdżą autobusy, ale tylko do godz. 20.00. Rozkład jazdy na stronie http://www.vvt.at/pa...path=timetables Pozdrawiamy serdecznie Austria.info www.austria.info akurat gdzie na necie ostatnio sprawdzałem busy i zdaje się, że jedzie bus o 4 rano z Solden do Langenfeld, chyba taki specjalny dla imprezowiczów, którzy nie znaleźli noclegu w Solden byłbym wdzięczny, za jakieś namiary na nocleg w Langenfeld, jeszcze nie wiem dokładnie ile nas jedzie ale tak dla 5 osób póki co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi